Jump to content

Moto Zajednica

Zbog sujete zamalo nesreca

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 246 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600 Diversion

Ne mogu da verujem dokle ide ljudska glupost i sujeta.Naime posto treba da polazem za a kategoriju na motoru imam L tablicu.Primetio sam da vozaci kola moraju posto poto da me obidju,cisto da me obidju.Glupo je ali tako je.Danas sam se vracao sa zenom sa vikendice koja se nalazi u Cerevicu.Par kilometara pre kamenice,divan ravan put.Dozvoljeno 60 ja idem 70,u retrovizoru vidim golfa keca kako mi se priblizava i pokusava da me obidje ali ne uspeva.Ja nastavljam istom brzinom i opet golf ali ovaj put odlucnije,haubom mi je dosao vec do prednjeg tocka kada se iz suprotnog pravca pojavljuje dzip koji ide veoma brzo.Vozac golfa krece da me zatvara i ja stisnem kocnice i krenem da usporavam i pomeram se uz samu ivicu puta, medjutim vozac golfa takodje usporava.Vidim da ce se sudariti sa dzipom i dodajem gas,u tom trenutku golf se potpuno vraca u svoju traku a dzip prolece mozda par centimetara od golfa.Nastavljamo put i u centru kamenice golf me konacno obilazi tamo gde je to zabranjeno ali sta sada vazno da me je obisao.Dok je prolazio pored mene vidim da je vozac golfa veoma mlada devojka,mozda 18-19 godina.Iskreno,uplasio sam se za nju,jer bi se ja u to situaciji nekako snasao,sisao sa puta ili sta vec ali bi nju onaj dzip oduvao,posle bi citao o tome u crnoj hronici.14 godina vozim motor,10 godina vozim kola i znam da mogucnosti svog ceda ne treba testirati bez nekog posebnog razloga.Rizikovati svoj i tudj zivot samo zbog toga sto je ispred mene neko sa L tablicom iako taj ide sasvim pristojnom brzinom,glupo je i krajnje opasno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 246 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600 Diversion

A kakva je SUJETA u pitanju kad se vozi 14 godina motor bez dozvole????? ??? ??? ???

Vozio sam 14godina mali motor sa adekvatnom dozvolom za tu kubikazu,to jest psp.

Pre ovog motora zbog koga i polazem za a sam vozio atx koji je isao bez problema 80.Na putu do vikendice i nazad retko  ko me je obilazio a danas kako mi se ko priblizi tako gas i onda vozi ispred mene.

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

Taj poriv kod vozaca automobila uopste nije tako retka stvar a na zalost moram da primetim da u tome prednjaci "slabiji" pol. One jadnice, valjda istraumirane od neiskustva a i od agresivnih muskih vozaca kao da jedva cekaju da se neko "slabiji" pojavi nrp. na dva tocka pa da se osile i "konacno" pokazu snagu svog limenog oklopa.

Dosta vozim po Beogradu i to, na zalost, u spicevima cesto jer ovog leta, na zalost, vise motor koristim za "sluzbene potrebe" nego za uzivanje i svakodnevno gledam takve scene. S tim da je moje zapazenje sledece: Sto je motor slabiji (mislim manji po gabaritima) to su pojedini vozaci automobila agresivniji prema njemu. Nekad pomislim, nije ni cudo sto se pojedini skuterasi ponasaju onako agresivno, jer cim neko na skuteru pokusa da vozi shodno propisima, odmah mu je neko na repu, neko ga sece, neko mu trubi...

Nesto nisam primetio da se tako ponasaju prema mojoj crnoj mambi, posebno kada mi je spusten tamni vizir, kada su mi na rukama crne rukavice sa protektorima (da ne kazem "bokserom") i kada su mi bicepsi tri puta veci nego sto jesu zaista a zbog gladijatora kojeg nosim ispod letnje jakne ;D

• Svrati ponekad, 227 postova

Ako neko hoce da te obidje, vrlo jednostavno, uradis sve sto mozes da mu omogucis da te obidje (tj. pretekne).

Sto znaci:

- ako neko nailazi iz suprotnog smera, ili iz bilo kog drugog razloga to nije bezbedno, zatvaras mu put i obavezno gledas u etrovizore sta ta j radi iza tebe!

- kad vidis da moze da te obidje das desni migavac, pomeris se u levo (I TO OBAVEZNO SA REZERVOM ZBOG MOGUCIH RUPA NA PUTU), i pustis ga da prodje

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

To sve, Mik, pod uslovom da je vozac iza tebe kulturno i vidno izrazio zelju da te pretekne...

A ne da mi se nabije pod zadnji tocak kilometrima i u sred krivine i preko pune krene da me pretice, po mraku (kao veceras).

Sve zavisi od situacije!

Al' posto mi je pukla veza kod one prethodne poruke pa sam ostao nedorecen, pa posto mi je kod pisanja odgovora na tvoju poruku (ili bolje reci nastavka onog sto sam hteo da napisem) opet pukla veza, evo ovako:

064/3295-208

pa nemoj da se ustrucavas!

P.S. Ne sesam se da li si ti potencirao onu temu (ili te je tamo bilo) "do Negotina" ili tako nesto, tek savet je nikako ne ici Pozarevac-Majdanpek-Negotin (osim helikopterom).

A sad sam se potsetio, ti si i pokrenuo temu o izletu do Negotina.

Ukratko, veci komad dana sam spickao u odlasku pomenutom (i nagrdjenom) relacijom Pozarevac-Majdanpek-Negotin. Sve i da ima sta da se vidi usput, prinudjen si da "pipas" po putu - sav put se svodi na "fleke" i zakrpe puta, skoro da uopste nista od puta ni nema nego samo zakrpe. Nego teraj dunavskom magistralom. Tuda sam se vracao, moze lepo da se "pegla" i, kad pozelis, usporis zbog razgledanja, jer Dunav tu bas potseca na more.

A koliko sam uspeo usput da vidim, kampova je toliko da ti savetujem da odvojis jedno 3 sata da izaberes gde ces da se stacioniras - ovo ti kazem zato da sracunas kad treba da krenes, pa ... porani !!!

I pripazi kod Golupca - visoki kamioni zahtevaju bas potpuno prazan tunel, pa ako cujes sirenu, stani!

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

- kad vidis da moze da te obidje das desni migavac, pomeris se u levo (I TO OBAVEZNO SA REZERVOM ZBOG MOGUCIH RUPA NA PUTU), i pustis ga da prodje

"das desni migavac, pomeris se u levo"  ???

Ali i da dodam da je sve to opet teorijski - u praksi najcesce nema ni mogucnosti ni mesta pored puta na kome bi mogao da stanem i propustim nasilnika.

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

@ lord_oblivion

pa da - hvala ti Miče, a tebe p0peye ko beje iako si uočio jedan oooopasan lapsus (šta ga znaš - možda neka plavuša prati MIKovo uputstvo... ;D )

p.s. - tek da se uklopim u temu posta... ;)

p.p.s. - @ Mik: bolje je da koristiš "edit" dugme ako posle tvog posta niko drugi nije postovao (kažu treba izbegavati više uzastopnih postova - sve u cilju urednijeg foruma... :)

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

@ lord_oblivion

pa da - hvala ti Miče, a tebe p0peye ko beje iako si uočio jedan oooopasan lapsus (šta ga znaš - možda neka plavuša prati MIKovo uputstvo... ;D )

Eto...sujete...malkice...  ;D

• Zainteresovan, 500 postova
  • Motocikl: Suzuki VStrom 650xt - Ferdinand

Krećem sa semafora kao prvi u koloni, na pravcu koji ima do 500 metar (ni toliko), i iza mene neko svira...u retrovizoru, niko ni blizu...nastavljam dalje...ono opet sirena...vidim iza sebe auto na bar 10 metara...na sledećem stajanju ga puštam da stane pored mene i pitam: "U čem' je problem?"...već spreman da se malo i svađam...a unutra "snajka"...tu je tenzija već popustila :) ...i kaže ona meni:  "Skloni se levo ili desno...ne možeš tako da ideš po sred trake!". A ja je pitam: "Dobro, a kuda ti ideš?" "Da, ali ja sam auto, a ti si motor!", odgovor kao iz topa.

"Ne, srećo moja, ja sam dečak...a ti DEVOJČICA.", bio je moj poslednji komentar...mislim da njoj ni dan danas nije jasno...a ja sam se ceo dan vozio sa kezom na licu!!!

Toliko o tome kako nas kapiraju vozači automobila!!!

(Bez namere da omalovažavam žene vozače, samo bih muškarca počatio sa nekim adekvatnijim pridevom...ipak sam bolećiv na žene ;)

• IRON WILL, 972 postova
  • Motocikl: Voleo bih da imam motor

(Bez namere da omalovažavam žene vozače, samo bih muškarca počatio sa nekim adekvatnijim pridevom...ipak sam bolećiv na žene ;)

Jos ako su iz teme DOMACI BUT&GUZ...  ;D

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Vid vako, ako ima tri ili više traka, zašto bih sa motorom morao da idem desno ili levo uz neku crtu, ili u žutu traku metar od bankine? To mi nekako nije jasno. A da ima raznih za volanom to je i vrapcima jasno. Što se tiče sujete, miliJon puta mi se desilo da neko u kolima baš zajuni da me pretekne. Obično se ne trkam i pustim ga da ispadne veći mangup i "kralj" vrelog asfalta. Neka ga, ja i onako imam priliku da ga ušijem na semaforu. Što se tiče provlačenja, navikao sam da me mrko gledaju. Ne znaju da kad sam u kolima, uvek gledam u retrovizor i mičem se u stranu da može motor da se provuče. To je njin problem, to ne voze motor i zato moraju, kao po pravilu, da mrze sve na dva točka. E sad, ako je neko baš rešio da me izgura ili me napada kolima, tu koristim prednost flip-up kacige pa me sve lepo čuje. Ti si na motoru a ja u kolima je filozofija budala i nesrećnih u životu. Ili im je mali ili ih niko neće ili im je muž našao bolju... kako god. Na žalost ne vidim ni jedan mehanizam kojim bi se to popravilo.

Lično, sa bavarskim tenkom nemam problem da me neko popreko gleda što se provlačim ili što lakše prođem kroz gužvu. Da li je usađen respekt prema takvom motoru ili nešto drugo, ne znam.  Ali se potpuno slažem  sa Kochom. Kad vidim kako se vozači kola izživljavaju nad skuterima od 50ccm i kako ih guraju na pravcima, postaje mi jasno što i kod motorciklista raste doza besa prema vozačima kola. Žene za volanom neću da komentarišem. Ipak sam stariji čovek i pazim na pritisak, šećer, očni pritisak, stres, holesterol... neću da dižem te vrednosti zbog suknji za volanom. Radije bi dizo nešto drugo  ;D

Uopšte, netrpeljivost i želja za dokazivanjem prava jačeg od strane vozača kola će sigurno još mnogima doći glave na dva točka. Na žalost, to je mračna stvarnost. Ali da se razumemo, zbog papučara na čučavcima bez kaciga i opreme, koji se u najmanju ruku neuljudno ponašaju u saobraćaju, da ne koristim teži izraz, i ja sam spao u kategoriju "divljači za odstrel". To me nekad više zaboli nego kad me suknja za volanom mrzi. Ona je jadna i tu joj nema pomoći. Ali papučar po meni, nije ni jadan ni bedan već jednostavno bezobrazan. Njegova sujeta i kompleksi koje nosi su doveli do toga da mene neko nekad pokuša da izgura, pretekne na rizičan način, da me mrze što se provučem na semaforu, što mogu uvek da nađem prostor za parkiranje... Ne branim vozače kola, daleko bilo, iako i sam često vozim kola, ali i među nama ima onih zbog kojih je ovakva situacija sa ostatkom moto populacije. Dokle god nas deca na skuterima budu gledala kao tele u šarena vrata kad ih pitaš zašto ne nosi kacigu i dokle god papučari budu zaista divljali po ulicama, dotle će i nas, ostale, gledati popreko. Retko ko u kolima ima dovoljno svesti da razlikuje papučara od "običnog" motorcikliste koji više voli "vetar u kosi" i zato vozi motor nego da sedi u klimatizovanom autu i sluša muziku.

• U prolazu, 13 postova

Pa malo mi je nelogicno da dozvolias da ti se auto toliko priblizi  ???

umesto da das gas i da se sklonis od njega ti pricas o nekim sujetama ,usporavas itd...

Sta bi se desilo da VAS je zakacila odpozadi ,(hvala bogu pa nije),pravo padate pod tockove automobila .Ja se u svakom slucaju  sklanjam od takvih vozaca ,na koje si ti naisao,a po mom skromnom misljenju i ti imas deo krivice , jer si bio neodlucan kao i ona da li da stanes,sklonis u stranu....a samo da si malo dao gas ne bi sebe dovodio u rizicnu situaciju da te neko narodski receno stigne odpozadi

• U prolazu, 16 postova
  • Motocikl: Sprint Apollo

@Daniel

Mozhda chovek vozi neshto od 125ccm gde munjevito udaljavanje gasom i nije bash opcija. Npr. ja vozim 250ccm koji je josh nerazradjen tako da me obilaze relativno chesto. Sretjom nisam imao bash ovoliko nezgodne situacije.

Poshto sam do skoro i ja imao L tablicu na motoru primetio sam slichnu tendenciju - kako sam je skinuo svi koji me stizhu imaju znatno vetje poshtovanje prema meni kao uchesniku u saobratjaju. Dok sam imao L obilazili su me i sekli me 'mesto "Dobar dan", sad obilaze uglavnom kad je bezbedno i vrlo retko me seku iako nisam promenio nachin vozhnje. Po mom mishljenju to plavo parche lima vishe ugrozhava nego shto pomazhe. Tuzhno ali istinito. Inache vozim po savetima koje je Mik dao ovde s' tim shto ako neko bash pochne da mi se pribija uz rep dam LEVI migavac i pipnem par puta kochnicu chisto da zabljeska stop-svetlo. Obichno osobi iza dodje iz dupeta u glavu da se malo ohladi, a posle, kad ima mesta i uslova za preticanje sklonim se, desni migavac i "sretjan put ako ti se zhuri". Chuvajte se.

• U prolazu, 13 postova

@Dzhangriz

Ok ,mozda si u pravu,al i meni se desila takva slicna situacija gde sam na kraju morao  da vozim kao manijak da se sklonim od psihopate koja mi se nabija u rep od motora . Kada sam pokusavao da usporim i on je usporava iza mene ,davao sam mu migavac  da me zaobidje ,pokazivao rukom  al nista nije vredelo.Na kraju sam morao da zavrcem motor kao manijak po Ibarskoj magistrali da mu umaknem jer je ocigledno resio da se trka samnom ili da me obori iz samo njemu poznatih razloga

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja