fibra 345 Napisano Jul 15, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Danas me opet zajebavao CDI pa sam morao da ga otvorim. Samo secenje poklopca nije nikakav problem. Rez 3-4mm od ivice i isto toliko duboko. Ne treba preterati za dubinom rezanja jer se moze ostetiti plocica ili neki element ako je rez dalje od 4mm od ivice. Ovo je sundjerasta guma koju je trebalo otkloniti. Videvsi ovu sliku iz prethodnog posta bio sam siguran da je jednostavno. Guma se skida ali ostaju mali parcici. Ocito da guma nije samo naslonjena na plocicu, vec je u nekom tecnom stanju nanesena pa se prilicno vezala za stampanu plocicu. Nije da ju je tesko skinuti, ali je definitivno pipavo i ne skida se iz par komada kako sam ocekivao. Ovako izgleda "ociscena" ploca. Koristio sam neki ostar srafciger pa je stop lak na plocici malko izgreban. Bolje bi bilo koristiti neku ostru plastiku umesto srafcigera. Ovako izgleda plocica nakon prelemljivanja. Verovatno je dvoljno bilo bilo samo prelemiti lemove, ali ja sam na svaki dodao malo tinola za svaki slucaj. Plocicu sam ocistio razredjivacem i zastitio Plastik 70 lakom koji sluzi za zastitu stampanih ploca. CDI nisam hteo da zatvaram dok se ne uverim da je ovo resilo problem. Izgleda da jeste, ali saceka cu jos koji dan pre nego zalepim poklopce nazad. E, sad jedno pitanje... Nakon sto sam spojio CDI i upalio motor, primetio sam zvuk slican kao kad probija visokonaponski trafo. Zvuk se cuje na oba CDI-a. Posto je jos bio dan, nisam mogao da vidim da li negde nesto stvarno varnici. Da li je to normalno? Joska..? Ostali strucnjaci...? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Jul 15, 2009 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan bilo je negde na forumu već, za rovarenje po gumi se koriste čačakalice. ne one cepane već okrugle one su od tvrđeg drveta. za štampu se koristi jedno ili dvostrano zasečena kao taj tvoj surovi šrafciger samo što ne grebe. drugo, nisi morao da odkopavaš sve već samo zonu konektora, na njemu je 99% problem. što se tiče zvukova, cdi je bio em zaliven em zatvoren tako da ako je taj saund nešto prirodno, nisi ga ni mogao čuti pre. bolje rešenje od čačakalica za kopanje po gumi su štapići za ražnjiće . evo ja rovarim fundukov cdi koji je baš-baš zaliven. guma za zalivanje ako ti zatreba mož da se nabavi, najjeftinija a jako dobra je silopren RTV (ima nekoliko tipova, mislim da je 11 dobra) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jul 15, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Taj zvuk je sasvim normalan,cuje se praznjenje kondenzatora koji su kod TA cdi napunjeni na 250-260V.A prazne se preko bobina koje su skoro pa kratak spoj. Nije uvek kontakt greska na konektorima,bude i na ostalim mestima,vec sam imao nekoliko slucajeva da sam morao prelemiti celu plocu. A to sto si koristio i svez tinol je jako vazno.Bez toga to ne bi bilo lemljenje,nego malterisanje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan bilo je negde na forumu već, za rovarenje po gumi se koriste čačakalice. ne one cepane već okrugle one su od tvrđeg drveta. za štampu se koristi jedno ili dvostrano zasečena kao taj tvoj surovi šrafciger samo što ne grebe. Krenuo sam sa cackalicom, ali mi je nekako islo kilavo a morao sam sve zavrsiti pre mraka jer nemam garazu, pa sam ipak bio malo manje nezan. drugo, nisi morao da odkopavaš sve već samo zonu konektora, na njemu je 99% problem. Znam, ali kad vec lemim, bolje da se osiguram za taj 1%. što se tiče zvukova, cdi je bio em zaliven em zatvoren tako da ako je taj saund nešto prirodno, nisi ga ni mogao čuti pre. I ovaj sam sasvim slucajno cuo jer sam se nesto uneo glavom u CDI. guma za zalivanje ako ti zatreba mož da se nabavi, najjeftinija a jako dobra je silopren RTV (ima nekoliko tipova, mislim da je 11 dobra) Za sta se sve koristi ta guma i koliku temperaturu trpi? Ja sam kontao da je na CDI-u da ga malo zastiti od vibracija. Taj zvuk je sasvim normalan,cuje se praznjenje kondenzatora koji su kod TA cdi napunjeni na 250-260V.A prazne se preko bobina koje su skoro pa kratak spoj. Cekaj, ne dolazi valjda zvuk iz samog kondenzatora. Potpuno nebitno, ali me zanima. A to sto si koristio i svez tinol je jako vazno.Bez toga to ne bi bilo lemljenje,nego malterisanje malterisanje... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Neške 30 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 1898 postova Lokacija: Sumadija GM Motocikl: BMW F650 Prijavi odgovor kao problematičan bilo je negde na forumu već, za rovarenje po gumi se koriste čačakalice. ne one cepane već okrugle one su od tvrđeg drveta. za štampu se koristi jedno ili dvostrano zasečena kao taj tvoj surovi šrafciger samo što ne grebe. drugo, nisi morao da odkopavaš sve već samo zonu konektora, na njemu je 99% problem. što se tiče zvukova, cdi je bio em zaliven em zatvoren tako da ako je taj saund nešto prirodno, nisi ga ni mogao čuti pre. bolje rešenje od čačakalica za kopanje po gumi su štapići za ražnjiće . evo ja rovarim fundukov cdi koji je baš-baš zaliven. guma za zalivanje ako ti zatreba mož da se nabavi, najjeftinija a jako dobra je silopren RTV (ima nekoliko tipova, mislim da je 11 dobra) A pre toga si nadam se pojeo raznjice ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markes 3 Napisano Jul 16, 2009 Svrati ponekad, 178 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan A jesi li na kraju zatvorio CDI? Za to kupi ili pozajmi onaj pistolj u koji se stavljaju stapici plastike. Sa tim se hermeticki zatori, a po potrebi nije tesko opet skinuti. Po ovim uradi sam i alatnicama kostaju oko 500-700din, nisu BOSH ili B&D, ali boze moj radi posao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jul 16, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Zvuk dolazi iz kondenzatora.A nejverovatnije se malo cuju i tiristori.(Ima ih 2,a ima i 2 kondenzatora) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5966 Napisano Jul 16, 2009 Svakom po zasluzi, 12424 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan ...čuj Fibra, i ti bi se čuo da ti neko gurne 250V tamo gde ne treba... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan A jesi li na kraju zatvorio CDI? Za to kupi ili pozajmi onaj pistolj u koji se stavljaju stapici plastike. Sa tim se hermeticki zatori, a po potrebi nije tesko opet skinuti. Po ovim uradi sam i alatnicama kostaju oko 500-700din, nisu BOSH ili B&D, ali boze moj radi posao. Za sada nisam, samo su izolovani. Hocu da se uverim par dana da sve radi OK. Sto se pistolja za toplo lepljenje tice... to mi je jedan od omiljenih alata. Za neke stvari nezamenjiv! Topli lepak i plasticne vezice kao da su iz raja izasle Zvuk dolazi iz kondenzatora.A nejverovatnije se malo cuju i tiristori.(Ima ih 2,a ima i 2 kondenzatora) Hm... nisam znao da se cuju. Jako retko radim sa strujama preko 5V ...čuj Fibra, i ti bi se čuo da ti neko gurne 250V tamo gde ne treba... ;D ...i te kako bi se cuo, samo na kratko. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jul 16, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Citat: Arakis danas u 09:16 ...čuj Fibra, i ti bi se čuo da ti neko gurne 250V tamo gde ne treba... ...i te kako bi se cuo, samo na kratko. Kapacitet je samo 1 uF,ne sekiraj se brzo se isprazni ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markes 3 Napisano Jul 16, 2009 Svrati ponekad, 178 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan A jesi li na kraju zatvorio CDI? Za to kupi ili pozajmi onaj pistolj u koji se stavljaju stapici plastike. Sa tim se hermeticki zatori, a po potrebi nije tesko opet skinuti. Po ovim uradi sam i alatnicama kostaju oko 500-700din, nisu BOSH ili B&D, ali boze moj radi posao. Za sada nisam, samo su izolovani. Hocu da se uverim par dana da sve radi OK. Sto se pistolja za toplo lepljenje tice... to mi je jedan od omiljenih alata. Za neke stvari nezamenjiv! Topli lepak i plasticne vezice kao da su iz raja izasle Pa zato se i cuje ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TA96 300 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 1423 postova Lokacija: Bliski Istok-Pančevo Motocikl: Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Nemoj da zaboravis da promenis polozaj CDI-a da nebi dolazili konektori u dodir sa sedistem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markes 3 Napisano Jul 16, 2009 Svrati ponekad, 178 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Moze jedno razjasnjenje? Da li je tinol ona pasta za "ciscenje" koja se koristi uz kalaj? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Ne mogu da menjam polozaj (ako mislis na onu cik-zak pozu jedan preko grugog) jer sam ispod sedista ugradio alarm, neki blicer za migavce... Osudjen sam da budu jedan pored drugoga. Ono sto sam uradio jeste da sam isekao dno gumenog kucista, ali mi se nesto ne cini da su ista vise "potonuli" u odnosu na ranije. Pao je mrak pa nisam dobro video. Pozabavicu se tim vise ovih dana. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Moze jedno razjasnjenje? Da li je tinol ona pasta za "ciscenje" koja se koristi uz kalaj? Tinol je zica za lemljenje. Kalaj nije ispravan izraz. U stvari, nije ni tinol, jer je to brend. Tinol odnosno zica za lemljenje pored odredjenog procenta kalaja i olova ima u sredini zice supljinu koja je ispunjena fluksom ili da grubo kazem pastom za lemljenje. Taj flux se pri lemljenju topi, odmascuje i pomaze u vezivanju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markes 3 Napisano Jul 16, 2009 Svrati ponekad, 178 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Moze jedno razjasnjenje? Da li je tinol ona pasta za "ciscenje" koja se koristi uz kalaj? Tinol je zica za lemljenje. Kalaj nije ispravan izraz. Tinol pored odredjenog procenta kalaja i olova ima u sredini zice supljinu koja je napunjena fluksom ili da grubo kazem pastom za lemljenje. Na taj fluks sam mislio! Koristim ga, ali nisam znao kako se zove. Ja ga imam u tubi, pa ga tako koristim. Pored toga sto je u srzi zice, ja ga dodam jos malo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5966 Napisano Jul 16, 2009 Svakom po zasluzi, 12424 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan E vidiš Markes, to baš ne valja! Pasta za lemljenje, ako govorimo o onoj klasičnoj, koja se koristi i za lemljenje oluka ;D vremenom nagriza kontakte i naročito ne sme da se koristi kod bilo kakvih VF uređaja jer prosto "kratkospaja" kontakte gde ima VF energije. Može se koristiti ali obavezno posle lemljenja celu pločicu oprati u alkoholu da bi se potpuno odstranila. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markes 3 Napisano Jul 16, 2009 Svrati ponekad, 178 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan E vidiš Markes, to baš ne valja! Pasta za lemljenje, ako govorimo o onoj klasičnoj, koja se koristi i za lemljenje oluka ;D vremenom nagriza kontakte i naročito ne sme da se koristi kod bilo kakvih VF uređaja jer prosto "kratkospaja" kontakte gde ima VF energije. Može se koristiti ali obavezno posle lemljenja celu pločicu oprati u alkoholu da bi se potpuno odstranila. Ma valjda nije ta ???, ista je kao ona u zici. Zuckasto-braonkasta, polu providna, u pakovanju kao pasta za zube od pre 20 god. Sve sto sam lemio poslednjih skoro 20 god, sam radio sa njom i nista nije nagrizla. A lemio sam stampane ploce na TV, radija.... Ova mislim da je bas za lemljenje stampanih ploca i sl. Ali pogledacu kad se vratim kuci... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Nikakvu pastu za lemljenje ne koristiti u elektronici! Po nekad cak i fluks iz zice pravi problem pa ga je neophodno odstraniti. Ukoliko znamo da nas ceka ciscenje fluksa nakon lemljenja, pozeljno je koristiti zicu sa organskim fluksom koji se odstranjuje toplom destiliranom vodom i cetkicom. Ovaj "obicni" se teze otklanja. Potreban je jaci alkohol. U slucaju da moramo da odstranimo fluks, trimere i slicne mehanicke ne treba lemiti, tj. ostavljaju se za kraj - nakon pranja. Znaci, zica za lemljenje je jedino sto je potrebno tj. dozvoljeno za elektroniku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markes 3 Napisano Jul 16, 2009 Svrati ponekad, 178 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Mozda se nismo razumeli, nisam mislio na pastu za lemljenje. Nije ovo za lemljenje, nego za kao "dezinfekciju". Ta za oluke je ,pretpostavljam, nesto kao ona za spajanje bakarnih cevi, ako ne i ista. Ova sluzi samo za ciscenje povrsina. Umocis lemilicu u nju i ona izvuce sa vrha svu pljvstinu koja se skupila, isto tako i sa kontakta i sl. Posle nje se tinol hvata odmah, ne desava se da prevuces lemilicom, a da se ne uhvati tinol na kontaktu ili zici.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Mozda se nismo razumeli, nisam mislio na pastu za lemljenje. Nije ovo za lemljenje, nego za kao "dezinfekciju". Pasta za lemljenje bas za to i sluzi... za "dezinfekciju" odnosno ciscenje povrsine. Postoji i pasta bas za lemljenje SMD komponenti - samo se nanese i ubaci u rernu ili zagreje duvaljkom. Ta za oluke je ,pretpostavljam, nesto kao ona za spajanje bakarnih cevi, ako ne i ista. Koliko znam ta za oluke je upravo ta o kojoj ti pricas. providno braonkasto u tubi. Ova sluzi samo za ciscenje povrsina. Umocis lemilicu u nju i ona izvuce sa vrha svu pljvstinu koja se skupila, isto tako i sa kontakta i sl. Posle nje se tinol hvata odmah, ne desava se da prevuces lemilicom, a da se ne uhvati tinol na kontaktu ili zici.... Lemilica se nikad ne cisti tako... ili koristis prirodni sundjer nakvasen destiliranom vodom, ili jos bolje onu zicu za pranje sudja. Takodje postoje neka jedinjenja bas specijalno za ciscenje vrha lemilice ali posto su prilicno skupa nisam ih nikad koristio. Sto se ticekontakata koji se leme tu nema ciscenja... zica za lemljenje je dovoljna. Ne bih da ti solim pamet, ali stvarno ne treba da koristis nista osim zice. To moze da ti potvrdi bilo koji iskusni elektronicar. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5966 Napisano Jul 16, 2009 Svakom po zasluzi, 12424 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Naravno! I još jedna stvar, Fibra, izbegavaj korišćenje one žice za pranje sudova, vremenom skine sa Weller vrhova gornji sloj zaštite (lično iskustvo) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Verujem, mada mozda da budes malo nezniji... Znas ono... sa lemilicom kao sa zenom... ;D Godinama sam koristio sundjer, i vec neke 2 godine koristim zicu i extra sam zadovoljan. Mnogo mi lepse i lakse cisti vrh i nisam primetio da mi krace traje. Neki vrhovi mi traju jako dugo neki dosta krace. Kvalitet izrade je najbitniji. Originalni vrh koji sam dobio uz Ersinu lemilicu mi je trajao neverovatno kratko, nisam mogao da verujem. I na kraju, umesto da skupo platim novi originalni, super kvalitetni vrh, odem na buvljak i kupim originalni kineski koji je odlican i montiram ga na staru originalnu kinesku lemilicu od ne vise od 300 din. Moj zakljucak je da je bolje (lakse) koristiti jeftine vrhove i zicu za ciscenje nego skupe i "kvalitetne", i suncjer. Evo, ova zica je verovatno bolja od one obicne celicne. Moze da se poruci iz moje omiljene internet prodavnice sa besplatnom postarinom. Naravno, iz kine. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6380 a evo i gore pomenutog specijalizovanog sredstva za ciscenje vrhova. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7207 Jeftinije nego kod nas. Inace, za one koji ne znaju Deal Extreme sve salje besplatno. A odnos cena/kvaluitet je cesto odlican. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Jul 16, 2009 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Mozda se nismo razumeli, nisam mislio na pastu za lemljenje. Nije ovo za lemljenje, nego za kao "dezinfekciju". Ta za oluke je ,pretpostavljam, nesto kao ona za spajanje bakarnih cevi, ako ne i ista. Ova sluzi samo za ciscenje povrsina. Umocis lemilicu u nju i ona izvuce sa vrha svu pljvstinu koja se skupila, isto tako i sa kontakta i sl. Posle nje se tinol hvata odmah, ne desava se da prevuces lemilicom, a da se ne uhvati tinol na kontaktu ili zici.... ako na toj tvojoj tubi (bela sa zutim i crvenim) piše CINOL a ne tinol, spakuj to da ti služi kad lemiš oluke. apsolutno nije za elektroniku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...