Jump to content

Moto Zajednica

kako do najbolje zastitte za motor

Recommended Posts

• taraba, 612 postova
  • Motocikl: enduro

Da li moze neki savet iz licnog iskustva?

Koji je najbolji nacin za zastitu motora koji  je stalno na ulici? Garazu nazalost nemam.

Koje su to sprave (alarmi, kajle/katanci, cerade, lock sistemi), gde se kupuju i koliko kostaju?

Nije da sam u paranoji, ali kad vidim kako su neki prosli, bolje da se maximalno zastitimo.

Pozdrav svima

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS 1000 Fazer

najbolje ne`ranjeni pit bull vezan za tocak ;D ;D ;)

sad ozbiljno ,ja cuvam motor u dvoristu pa ipak:

zakljucam bravu,izbusio sam jupu u komsijinom zidu stavio

tipli neki zajeban i tu ubacio omcu gde kacim sajlu...

pas je u dvoristu,a vrata na kapiji zakljucam plus vezem

sajlom za bicikle...

babi koja zivi u kuci dam 2 red bulla uvece da ne moz da spava ;D

bio sam malo opsiran cisto da vidis ko je paranoja ;)::)

poz!

p.s.imas onaj lanac u jednoj temi za koji ljudi tvrde da je ajd da kazemo

za mirniji san.inace disk lock batali.

• Drug član, 2316 postova

Disk lock jeste s*anje ali moze i da posluzi.

Dosta kradja ovde je bilo da je lopov samo odgurao motor tako da kada si u gradu i zavrsavas poslove moze i disk lock da pomogne

• taraba, 612 postova

zli, odoh da trazim tu temu o lancu, a ti, ako ti nije tesko, pusti taj link.

ima li jos nesto sto savetujete, ili se sve zavrsava sa lancem?

pozzz

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Moj savet:

+ Alarm - sa pagerom (da ti pišti daljinac kada neko dira motor. Imaš bolju varijantu da ti pišti i kada alarm samo "upozorava")

+ Xena Disc Lock. Slična namena, ali definitivno produžava vreme potrebno da se motor odnese...

+ Ozbiljan lanac za motor.

Na primer:

http://www.almax-security-chains.co.uk/ffmujd113386/Almax-Immobiliser-Series-IV/c-1-70/

ili

http://www.bikeradar.com/gear/category/accessories/locks/product/protector-chains-31679

+ Ako već hoćeš varijantu "Ilija Čvorović": Kamera povezana na komp koji je programiran da noću snima šta se dešava ispred kamere (a kameru ne uperiš u komšinicin prozor već u motor ;) )

Zaključak: sigurno će se javiti bar jedan lik sa konstatacijom "ako je profi lopov odlučio da ukrade - nećeš ga zadržati pa makar ga parkirao u dnevnoj sobi..."

Ali to je kao da ti neko kaže "Sunce sija i kada je napolju oblačno"

Poenta je da produžiš vreme potrebno da se lopov maltretira oko "neutralisanja" tvoje zaštite.

Ako je potrebno da se maltretira više od par minuta - neće ni probati (sem ako nisi parkirao u šumi na 3 km od najbližeg mesta) - potražiće neki lakši plen. Naravno - ovo možda i ne važi ako voziš MV za koju neko reče da vredi t.j. košta 22000€.

Što je vozilo vrednije - to će lopov više da rizikuje...

• taraba, 612 postova

popaje, pretvorio sam se u UVO!!!

jel mozes da mi kazes kako se dolazi do pomenutih sprava. bilo bi dobro da znam koji budget mi je potreban za bezbednost. ukoliko mislis da je prakticnije, posalji mi privatnu poruku (da ne bude da reklamiramo neke za dz).

Ove kajle mi deluju jako. 

Kako ih nabaviti?

Kako i gde do alarma?

fala brate

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS 1000 Fazer

sve ti je popaj kaz`o samo jos

da prebrojis suske ;):)

mislim da je Mile Holandjanin  ;D isto negde kacio neku lepu napravu

-mislim slicicu...evo je:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=35825.0

kucaj u pretrazi almax izaci ce jos ponesto...

poz!

• Drug član, 2316 postova

Sve je to lepo, ali vec kad vozis MV sta treba da vucem lanac sa sobom po gradu i ostale sajle (gde da ih stavim, glupo je da na R motoru imam kofer)....Pa onda mi motor ne predstavlja uzitak vec muku.

Nikad nisam razumeo ljude koji voze kola i  maltretiraju se sa Lavljom kandzom, izadju u grad i onda 15 puta dnevno montiraju skalameriju.

U tom slucaju bih vozio nesto jeftinije da me glava ne boli ili bi platio 500evra kasko i bolelo bi me uvo.

• taraba, 612 postova

drugari, a jel moze neka info o nacinu nabavke pomenutih sprava, tj da li se radnje nalaze ovde ili mora narucivanje od "preko".

i naravno, zanima me cena istih.

pozz

ps. sta je to MV?

• ЗЕЉКАМП, 1820 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure

Pogledaj ove lance, mislim da rade posao. ;)

http://www.pegaz-moto.rs/whole_info2.php?artiklID=183

http://www.pegaz-moto.rs/whole_info2.php?artiklID=221

P.S. Ja sam kupio jedan i nadam se da necu nikada proveriti da li radi posao... :) Naravno da pored lanca imam disc lok i jos neke zezallice... ;)

• Svrati ponekad, 367 postova
  • Motocikl: Yamaha YZF 600 r Thundercat

Xena i ostali proizvodi tog tipa pogledaju u Guevari:

http://www.motooprema.eu/proizvodi/moto-oprema/sigurnosni_uredjaji

Alarm SpyBall jedan do boljih u Pegazu mozes  pogledati

http://www.pegaz-moto.rs/

I naravno lance mozes pogledati i na ovim prethodnim sajtovima ali i ovaj:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=37092.0

• taraba, 612 postova

OLE, to sam zeleo da vidim, konkretne modele, adrese nabavke, cene...

puno fala zeljkampu i crnom16.

cini mi se da je to za sada sasvim dovoljno informacija. sada mi predstoji akcija formiranja budgeta kao i izlaska na teren (sutra cu malo zujati po kraju i traziti najpovoljniju banderu ili slicnu nekretninu na konju bih mogao da vezem motor).

ajd sad kad vas vec smaram,

jel neko ima iskustvo gde je najbolje da ga vezem. Jel bandere imaju mane? Meni izgledaju sasvim ok: podebele su, uglavnom sijaju nocu...

pokusacu da rentam neku garazu u kraju, ali dok je ne nadjem, moracu ovako. kod mene u kraju jedan lik ga ladno vezuje za semafor!!!

pozdrav svima

Vezes ga za banderu ili saobracajni znak pored nekog kioska ili radnje koja rade 24 casa i nema brige, kamere na bankama i ostale su totalno ne pouzdane.

• taraba, 612 postova

shvatio. bandera (ulicna rasveta) mi najvise "obecava", a za koji deo motora je najbolje da se obmota lanac? jel to kroz tocak (bandash) ili je to neki drugi deo motora?

• Svrati ponekad, 497 postova
  • Motocikl: Bez motora

drugari, a jel moze neka info o nacinu nabavke pomenutih sprava, tj da li se radnje nalaze ovde ili mora narucivanje od "preko".

pozz

[glow=red,2,300]ps. sta je to MV?[/glow]

Ovo je MV.  ;) ;)

post-700-12879041255245_thumb.jpg

• taraba, 612 postova

pozz

[glow=red,2,300]ps. sta je to MV?[/glow]

Ovo je MV.  ;) ;)

sad sam u jos vecem rebusu.

• taraba, 612 postova

ukapirao sam da treba da budem malo precizniji.

u rebusu sam ne na Mito_Maniac-ov nego na Ares-ov post i komentar za pomenutu MV. No, nema veze, da ne off-ujem sam sebe. Zivele bandere, kajle i ostala pomagala za sve nas koji ne posedujemo garazu.

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

OLE, to sam zeleo da vidim, konkretne modele, adrese nabavke, cene...

puno fala zeljkampu i crnom16.

cini mi se da je to za sada sasvim dovoljno informacija. sada mi predstoji akcija formiranja budgeta kao i izlaska na teren (sutra cu malo zujati po kraju i traziti najpovoljniju banderu ili slicnu nekretninu na konju bih mogao da vezem motor).

ajd sad kad vas vec smaram,

jel neko ima iskustvo gde je najbolje da ga vezem. Jel bandere imaju mane? Meni izgledaju sasvim ok: podebele su, uglavnom sijaju nocu...

pokusacu da rentam neku garazu u kraju, ali dok je ne nadjem, moracu ovako. kod mene u kraju jedan lik ga ladno vezuje za semafor!!!

pozdrav svima

Ćao, izvini što kasnim sa odgovorom, bio sam van grada od petka po podne do sinoć oko 02h...

Dakle:

Almax sam lično kontaktirao, i na njihove cene sa sajta (oduzmeš porez) dodaš oko 70GBP za poštarinu do RS... Ebi ga - znam da nije jeftino, ali želim da minimiziam šansu da se jednog dana probudim, bacim pogled kroz prozor i vidim - ništa...  >:(

Što se vezivanja tiče, zovite me Ilija Čvorović, ali lično mislim da si maximalno učinio po tom pitanju ako ga vežeš baš za banceru (u boljem slučaju koja sija) ili kao što reče - za semafor.

Možda paranoja progovara iz mene, ali klinac bez mozga ili narkoman bi mogao da dođe na ideju da uzme hoklicu i u polumraku sedne na nju, i lagano testerom prereže drvo (ili - manje verovatno - saobraćajni znak) za koji si vezao motor.

Sa strujom i debelom banderom - ne verujem da bi se zezao...

Traži optimalno rešenje sa sledećim parametrima:

Da ti bandera bude što bliže prozoru,

Da je osvetljena

Da nije baš do ulice (ne moraš baš da ga reklamiraš, a i lopine se verovatno osećaju sigurnije ako mogu u slučaju frke odmah od motora da uskoče u kola i gas)

Ja sam jednu dosta povoljnu isključio jer je orah odmah do nje i kada parkiram motor ispod, orah dosta zaklanja svetlost, pa potencionalni lopov ima dobar štek da na miru čačka...

Idealno bi bilo da motor vežeš kroz ram. Svaka varijanta je bolja nego kroz točak - jer se točak ipak može skinuti... Opet - bolje kroz zadnji nego kroz prednji...

Za xenu si već dobio link - ili ako možeš - lovi preko eBaya neki deal...

Alarm - ja sam nabavio sa eBaya, sa pagerom me je koštao oko 80€ sa poštarinom - bez carine jer sam naručio preko Švice...

Pozz...

p.s. - Almax S. III je morbidno debeo i težak (preko 10kg sa katancem -za koji sam guglao po netu i našao da ga ne mogu preseći sečicama jer je oklopljen pa ne mogu da uhvate, ne može se bušiti cilindar, a dosta je težak za "obijanje"... 'fala bogu pa nisam naručio S IV. Neko bi rekao i za S III, ali za S. IV bih se čak i ja MOŽDA složio da je preterivanje...

• taraba, 612 postova

hvala popaye,

sto se tice bandera kao izbora, potpuno se slazem. juce sam locirao najidealniju (vidim je sa prozora, sija nocu, nije bas na glavnoj ulici...)

za sada sam stvarno prikupio dosta informacija. sada mi je jasno koliki budget mi je potreban za obezbedjenje.

u petak najverovatnije polazem za A kat, pa ako polozim, mogu polako da se bacim na realizaciju (shopping opreme)

pozz

• Drug član, 1826 postova

Ja mogu da ti preporucim Hawk alarm (www.hawkcaralarm.com) koji sam ugradio sebi i jos dvojici drugara. Veoma je osetljiv i sirena je solidne jacine ako se postavi negde spolja. Moja je ususkana ispod sedista pa je malo prigusena, ali se ipak OK cuje.

Kupio sam ga preko ebaya, kosta oko 35 EUR sa svim troskovima sto je OK cifra za nekineski alarm. Deluje mi dosta kvalitetno. Alarm poseduje i 1 slobodan ulaz i izlaz koji moze posluziti za aktiviranje pagera ili uredjaja za GPS pracenje. Pager planiram prvom prilikom za svoj alarm jer mi je motor parkiran ispred ulaza u zgradu a stan mi je na suprotnoj strani pa ne cujem kad se aktivira. Ne znam da li ima ovih pagera da se kupe nezavisno od alarma, ali to nije problem da se napravi koristenjem RF modula. Sto se tice RF modula i njihovog dometa ima ih raznih. Od 100tinak metara na otvorenom pa cak do neverovatnih 24 km! sto je domet XBee ZNet 2.5 modela. Ovaj poslednji je primopredajnik pa je moguca serijska dvosmerna komunikacija, sto znaci da uredjaj moze da sluzi za gomilu stvari kao sto su dojava alarma, slanje GPS koordinata, aktivacija neke "funkcije" na motoru sa udaljenosti... bezbroj mogucnosti.

Druga stvar koju planiram jeste da montiram reflektor osetljiv na pokret na ulaz u zgadu.

Takodje, i kamere su danas neverovatno jeftine i dostupne pa treba i o njima razmisliti. Meni npr. svaki dan neko aktivira alarm, i dobro bi bilo da znam da li se neki klinac samo popeo na motor ili neko hoce da ga ukrade. Jebes alarm ako cu vremenom prestati da obracam paznju na njega. Za nesto tako kamera je zakon.

• taraba, 612 postova

Fibra, hvala za info o alarmu. Imacu ga u vidu.

Sto se tvoje kamere tice, nju je krajnje jednostavno montirati, tj povezati na kablovsku tv, tako da u svakom momentu mozes da vidis svoj motor na tv-u. iskreno, mozda je to i najbolje resenje za nas koji zivimo u zgradama. svojevremeno sam bio ubedjen da je resenje naci garazu i rentati je. cini mi se da je to resenje iskljucivo ako ti je garaza bukvalno nekoliko metara od ulaza u kome zivis. nesto ne bih bio spokojan da mi je motor u nekoj garazi na cca kilometar od gajbe. jbg, polazim od premise:"sta bih ja radio da sam shaner". pa uvek bih prvo ispitao gde zivi vlasnik motora koga bih da marnem... mozda sam u paranoji, ali jbg.

Fibra, hvala za info o alarmu. Imacu ga u vidu.

Sto se tvoje kamere tice, nju je krajnje jednostavno montirati, tj povezati na kablovsku tv, tako da u svakom momentu mozes da vidis svoj motor na tv-u. iskreno, mozda je to i najbolje resenje za nas koji zivimo u zgradama. svojevremeno sam bio ubedjen da je resenje naci garazu i rentati je. cini mi se da je to resenje iskljucivo ako ti je garaza bukvalno nekoliko metara od ulaza u kome zivis. nesto ne bih bio spokojan da mi je motor u nekoj garazi na cca kilometar od gajbe. jbg, polazim od premise:"sta bih ja radio da sam shaner". pa uvek bih prvo ispitao gde zivi vlasnik motora koga bih da marnem... mozda sam u paranoji, ali jbg.

Druze, ovo ako se sa garazom desi onda bas nemas srece. U tom slucaju ukrasce ti motor neko ko stalno motri na te garaze pa jos se razume u motore, sigurnosnu opremu i rezervne delove, naravno nije lose ga vezati i u garazi, ne moze da skodi, a to je mnogo manja verovatnoca nego da ga vezes svake veceri za neku banderu koju lopov u pola noci moze da obidje, virne sta imas od opreme i sta mu sve treba od alata da ga sto tise i mirnije marne. Svi se danas slazu da ako ti motor snimi neki profi lopov da ce ga i ukrasti pa makar vezao i aligatora pored njega.

E da imas jos ako si bas u paranoji  :) da kupis i debelu ceradu pa kad stavis xenu, alarm i lanac, prekrijes i ceradom :) i podesis alarm na najosetljivije, to bi bas trebalo da odgovori profi lopove od kradje, ali je sasvim dovoljno da otera ove bezobrazne lopove koji pakuju motore na prikolice i razvaljuju bravice srafcigerima. Pozdrav.

P.S. Inace znas li koliko je potrebno vremena profi kljucaru da ti na najfiniji nacin obije bravicu od skutera i da pri tome nista ne pokvari i ne razvali?

Odgovor je celih 30 sekundi  :o , tako da oni koji veruju u to da ce im blokada volana zastiti skuter ili motor zive u debeloj zabludi, ja sam gledao svojim ocima i nisam mogao da verujem.

• taraba, 612 postova

crni16,

naravno da je garaza ipak sigurnija opcija. slazem se u potpunosti za sve sto si rekao.

sto se lopova tice, znam da im treba sekund da te "urade".

pozdrav.

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

ukapirao sam da treba da budem malo precizniji.

u rebusu sam ne na Mito_Maniac-ov nego na Ares-ov post i komentar za pomenutu MV. No, nema veze, da ne off-ujem sam sebe. Zivele bandere, kajle i ostala pomagala za sve nas koji ne posedujemo garazu.

Da te odrebusim... ;)

Aresu je dakle problem sta sa lancugom od XX kila i XX kubika kad je otkljuca? Da je veze oko vrata?  ;D

Ako kupis ogroman lanac, ne bi bilo lose da onda odmah poshtelash i vjesanje.  ;D

Dakle, shalu na stranu, ne znam kakav motor kupujes, ali bih ti preporucio da odes u neku prodavnicu i uzmes slican lanac u ruke,

da dobijes sliku o cemu se tu zapravo radi, prije nego ga narucis. Ako pak planiras da ostavljas lanac oko bandere, onda naravno nema problema i tada ti preporucujem neki brodski sa 30 mm karikama.  ;D 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja