Jump to content

Moto Zajednica

TEMA ZA VLASNIKE BMW-a

Recommended Posts

• Zainteresovan, 726 postova

To je ono što hoču da ti kažem...nedonosi odluku na prečac, probaj prvo. Isto tako sam razmišljao...imam udoban auto u fulu da ne kažem da do mora stanem samo na ručak na Zlatiboru.  Koji če mi motorčina a i nešto sam omršaveo i oslabio da bi se lomatao sa 40+ na nekoj aždaji ali k'vragu! Znaći tu malo po gradu jer leti je gužva za auto. A ne lezi vraže, dupe se sviklo na motor, ne znam da siđem pa sad hoći malo i sa strane u prirodu, ma tu na 50km pa i na 250 pa sad planiram i malo veći đir! I svi su mi upirali prstom u Afriku kada već imam visinu ali ja sam mislio da za nju treba Herkules a da po gradu mogu brzo ali malo sporije od auta jer mi liči na tenk a ne motor.Objašnjavali su mi da nije tako ali tek kada sam seo i probao shvatio sam da je bolje upravljiva jer isto ima visok klirens ali nisko težište od KLEa i veruj mi bolje je lomatam po gradu nego KLE i to posle mesec dana na njoj.

Tvrdim, pazi ne mislim već tvrdim da razlika nije veča od 10%...uporedi im težinu a i gabarite i videčeš. Drugo je da se lomiš izmeću malog i velikog motora a li izmeću srednjeg i velikog a ti imaš 92kg i 193h...Kada bi barem Nešketa sreo da ti pokaže F650 da sedneš na njega a kasnije na neki drugi...

Polako, zima je pred tobom...prvo naći pa probaj! Ja da nisam vezan za krevet i da Afrika još pre nedelju nije spakovana u tuđoj garaži, ja bih ti pokazao barem nju! Jedino za par meseci kada stanem na nogu pa da probaš!

Imaš jeftinije motore ako uzimaš skuplji odmah crash bar

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Više puta sam čitao o raspravi trošenja!

Normalno da to nije velika potrošnja jer ako pogledaš kubikažu, konje i gradsku vožnju...videčeš da sve slične makine slično troše. Kada je raštelovan karburator e onda...5-6L po gradu je superiška. Vidim neki imaju i razlomke tipa 4.7l samo neznam uz pomoć koje epruvete su to ustanovili a one fore sa gorivom na pumpi pa dosipanjem e pa nije ni svuda gorivo istog kvaliteta!

• taraba, 612 postova
  • Motocikl: enduro

@Motoholic:

jel mi nisu dovoljna zastita kres barovi u varijanti padanja?

procitao sam tvoj post, ali mi opet nije jasno kolika je objektivno/subjektivno kolicina vibracije? kada pocinje vibracija da ugrozava udobnu voznju?

@Zemunac:

opet se slazemo u svemu. probacu da nadjem nekoga sa Dakarom, pa cu bolje sagledati stvari. Ajd, sto pre da iskocis iz kreveta, pa se vidimo.

• Drug član, 1898 postova
  • Motocikl: BMW F650

@Motoholic:

procitao sam tvoj post, ali mi opet nije jasno kolika je objektivno/subjektivno kolicina vibracije? kada pocinje vibracija da ugrozava udobnu voznju?

@Zemunac:

opet se slazemo u svemu. probacu da nadjem nekoga sa Dakarom, pa cu bolje sagledati stvari. Ajd, sto pre da iskocis iz kreveta, pa se vidimo.

Vibracije se osecaju samo na nizim obrtajima a to se regulise promenom prenosa u nizi stepen.

Ja imam F 650 visok sam 196, jeste da mozda izgledam smesno na njemu ali boli me uvo. Ovaj motor se vozi kao biciklica i u potpunosti zadovoljava moje potrebe.

Na otvorenom putu trosi oko 5 u gradskoj voznji od 6 - 7 litara.

Moja topla preporuka ti je da pocnes sa ovim motorom, a kasnije dok steknes iskustvo predjes na nesto vece i jace.

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

@Motoholic:

Kreš barovi su OK zaštita.  BMW pravi kreš barove za oko agregata, koji su po meni nepotrebni ako ne silaziš sa asfalta.  Touratech pravi kreš barove za plastike lažnog rezervoara.  E oni su korisni jer su te plastike skupe.  Pri padanju lomićeš migavce i ručice kočnice i kvačila u svakom slučaju.

Vibracije...  Subjektivno, ovaj motor vibrira najmanje od bilo kojeg jednocilindričnog motora kojeg sam probao.  Meni ne smetaju, i kada nosim čepiće za uši ne osećam ih skoro uopšte (ne znam zašto, ali ja vibracije najviše osećam u ušima).  Ajd' da kažem da ako voziš ceo dan, recimo 10-12 sati, pri kraju dana ume da zuji u ušima.  Moja devojka vozi taj motor isto; nikad se nije žalila na vibracije (na vetar jeste), i dosta putujemo zajedno.  Evo ispod jedna sličica sa našeg putovanja u Meksiko prošlog Januara.  Tamo i nazad 3.937 km, pa ako može ona... ;)

492527781_muLmK-M.jpg

• taraba, 612 postova

Hvala Neskebg i Motohoic-u.

Sada mi preostaje da nadjem nekoga u Beogradu ko ima Dakar, cisto da "sagledam" gabarit. U medjuvremenu cu pretrazivati po netu neki solidan polovan primerak, pa da ga uvezem. Nesto bih rekao da su kod nas deficitarna roba. Hvala, i ako u medjuvremenu budem imao nove dileme, eto mene. Pozdrav

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Da se razumemo, kreš-barovi te ne spasavaju od pravog pada već od svaljivanja pri malim brzinama ili na 0km/h. Ako stvarno padneš sa, recimo, 80km/h pokrivićeš i kreš-barove i izlomićeš motor. Često ljudi preteruju sa čvrstinom kreš-barova i tako dolaze u situaciu da kreš-bar ostane netaknut pri padu ali zato pokrivi ram. Filozofija je da se kreš-bar iskrivi i izlomi i tako na sebe primi i amortizuje sav ili najveći deo udarca i tako zaštiti ram.

• Svakom po zasluzi, 12405 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

....osim ako nije (kao kod TDM-a) kreš bar pričvršćen za ram, glavu motora i na kućište menjača...kad ljosneš u mestu otkineš pola motora ;D

Viđao sam takve budževine po netu :D

• taraba, 612 postova

iskreno, ja sam Dakare retko i vidjao sa kres barovima. pogledacu po netu kako to izgleda. a jel ima neko kod nas ko pravi kresbarove za 650gs?

• Drug član, 1898 postova
  • Motocikl: BMW F650

iskreno, ja sam Dakare retko i vidjao sa kres barovima. pogledacu po netu kako to izgleda. a jel ima neko kod nas ko pravi kresbarove za 650gs?

Javi se SCUBI

Probaj bilo koji 650 pa ako odgovara znaš da će i Dakar odgovarati. Na visinu možeš uticati i doradom sica, ogibljenja i 'koskama' a šta je to, otom potom!

Iskreno, najčešće motor i pada u mestu ili pri minimalnoj brzini i bez obzira što će ti se nešto polomiti, barovi veoma znače i upravo štite najskuplje ukrasne plastike. Pogledaj malo barove na našim i skoro na svim naći češ ogrebotine.

• taraba, 612 postova

ima jedan Dakar, stalno se vrzma kod mene u kraju, pa cu probati da ga savatam.

Ukoliko ga ne vidim, kukacu nekome od vas, pa cemo da se organizujemo.

a sto se padanja bajka tice, bolje da pada pri malim brzinama. Uvek se nadje fora da se pokrpe polomljene plastike.

A i za to ima lek, malo krenesh da radis sklekove, pa ojacas, pa lakse baratas motorom.

Po meni sam motor a i tehnika vožnje više znaće od mišića. Već sam napomenuo da je Afrika zbog šireg volana, guma i nižeg težišta..upravljivija i stabilnija pri malim brzinama od nekih drugih lakših motora! Čuo sam da je takav i f650 a još lakši. Mislim da sa 90+ kila nečeš imati problema. Ko zna možda će ti se takav motor dopasti pa nečeš ni poželeti zamenu!

• taraba, 612 postova

Da, ali za tehniku je potrebno vreme. Meni je za start bitno da je 650gs upravljiv. Sve dalje ce doci vremenom.

Nego, pomalo sam pretrazivao cene polovnjaka u nemackoj. Cini mi se da solidan primerak moze da se nadje za oko 3000 ili mozda nesto vise. Da li je racunica koju imam tacna, da cene registrovanja na nase table kosta dodatnih 1000eur  (dovozenje cca 300 i carine i poreza cca 600)?

Nači češ na forumu ljude koji će sumljičavo vrteti glavom a biče i onih koji če se zakleti da je sve to izvodljivo! Čak su i cene diskutabilne u stranim zemljama. Baš smo nešto upoređivali i isti model na jednom sajtu prosek 3000e na drugom 4000e a ista zemlja.

Nađi na forumu nekoga ko je tako kupio ili kupuje i posavetuj se. Saznačeš više nego našim neukim savetovanjem.

Ono što sam skapirao to je da i preko ne prođeš jeftino nego uz muku dođeš do očuvanijeg primerka slične cene kao i kod nas!

• taraba, 612 postova

sto se cena tice, narocito u srbiji, opstepoznato je da je to krajnje iracionalna stvar. nisam ja uvozom mislio nesto specijalno da profitiram. jednostavno, tamo je veci izbor. u srbiji je trenutno na oglasima jedan dakar. cini mi se da je 01 godiste i da kosta nekih 5200eur ako se ne varam. paralelno, ovde na oglasniku ima onaj crveni 1100gs za 4000, a cini mi se da je  98god. Najvise bih voleo da ga kupim ovde, vec registrovanog na nase table...

• Svrati ponekad, 235 postova
  • Motocikl: VFR 800

Probaj bilo koji 650 pa ako odgovara znaš da će i Dakar odgovarati. Na visinu možeš uticati i doradom sica, ogibljenja i 'koskama' a šta je to, otom potom!

Iskreno, najčešće motor i pada u mestu ili pri minimalnoj brzini i bez obzira što će ti se nešto polomiti, barovi veoma znače i upravo štite najskuplje ukrasne plastike. Pogledaj malo barove na našim i skoro na svim naći češ ogrebotine.

Kako je izvodljivo podici zadnji kraj? Posto smo uporedjivali Dzoks i ja i na njegovom je zadni kraj dosta visi.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja