Jump to content

Moto Zajednica

Postpuni prelazak na jaču kubikažu

Do sadašnje kubikaže ste došli  

150 članova je glasalo

1. 1. Do sadašnje kubikaže ste došli

• Postupno, počevši od 125 ccm, preko 250ccm itd
      26
    • Pravo sa 125/250 ccm
      38
    • Pravo sa skutera (ili 50 kubika)
      29
    • Odmah sam počeo da vozim ovu (veću) kubikažu
      30
    • I dalje sam na maloj kubikaži ali mislim da treba ići postupno
      19
    • I dalje sam na maloj kubikaži ali mislim da treba odmah preći na veću
      8

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 106 postova

meni je prvi motor GS500,moram da napomenem da pre toga nikad nisam vozio ni motor ni skuter.tako da kao sto vec neko rece u prethodnim postovima sve to dolazi iz glave vozaca.ne vidim razlog ''toliko'' postepenog prelaska,pogotovao za vas koji ste vec imali motor pa sad prelazite na vecu kubikazu.dakle moje je misljenje da mozes preskociti tih 250ccm.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 649 postova
  • Motocikl: BMW K1300R, Yamaha X max 300

BMW F 650!!!! Odlican i za pocetnike, a i za duze ture! Udobniji od KLE i mnogo bolje koci (brembo)

• Drug član, 1162 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750

moj moto staz pocinje sa zoljicom koju i dan danas vozim,sledeca klasa 250 zatim 150 i sada 750cm.

Koji god veci motor kupis samo pamet u glavu i bez k......a

• Zainteresovan, 582 postova

Samo sto nema jos jedna opscija za glasanje,,,, 50 125 itd..  ;)

Ja sam poceo sa matikom pa RS 50 pa Cagiva 125 i sad yamaha...Bez ikakvih problema...Doduse 2006 malo ozbiljniji pad sa Cagive (preletanje kola) ali sam imao 16 god i mnooooogoooo manje mozga sto se tice voznje, to priznajem iako ja NISAM BIO KRIV ZA UDES...Ali...

Samo sto sam pored toga imao i dva copera od 125 i jos par motora koje sam posedovao iz razloga preprodaje ali sam imao samo na coperima 7500km pored toga sto sam vozio i Cagivu... Veoma su bitni km predjeni nije samo kubikaza....

Yamahu sam uzeo posle god dana pauze, nisam vozio 2007, jesam neki skuter ali ne priznajem.... ;D ;D ;D

Prvih 2000 km nisam smeo da dam ni pola gasa od straha, tek posle toga sam poceo da se opustam postepeno... I sad ne vozim nesto preterano u obrtajima, vozim brzo naravno ali ne divljam kao pre(R motor je za namenjen za brzu voznju ko kaze da ne prelazi 60 taj laze)... Dovoljno mi je da se setim da sam lezao dve nedelje u krevetu i da sam plakao kao malo dete svako vece od bolova, da sam lomio i grizao gips od muke(LONGETU ako se tako zove) i to mi je sasvim dovoljno da ne pomisljam na divljanje...Iako me mama moli da me vodi na skidanje oziljka sa kolena ali necu jer mi je to dobar podsetnik i uspomena , pa sutra i za moju decu ako budu zelela motor.....

Prethodni postovi su ti rekli sve, mnogo pametnih ljudi, a ostalo je samo na tebi...

pozdrav

• Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 955 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang

dve stvari se razlikuju u ovome sto ti pitas a to su tezina motora i povoznost, odnosno kako se motor ponasa u manevrima pri razlicitim brzinama, sve ostalo vezano za kubikazu i snagu nije bitno jer si ti taj koji dozira i odlucuje koliko ces od mogucnosti motora koristiti. sto kaze moja keva "opet si uzeo taj motor sto juri kad ces se opametiti pa kupi neki koj ide polako".  :D :D :D

• U prolazu, 8 postova
  • Motocikl: SUZUKI HAYABUSA 2017; KAWASAKI VN800

Ja mogu samo da prenesem svoje iskustvo. Sa obicne vespe od 50ccm koju sam vozio nekoliko godina presao sam odmah, slucaj je tako hteo, na neverovatnih 1300 ccm, Suzuki Hayabusu, i apsolutno nisam imao ni jedan jedini problem. Prelazak na vecu kubikazu je odlicno poznavati sta ti motor pruza, sroditi se s snjim postepeno i nemati problema u glavi. zato samo napred ciste pameti......

• U prolazu, 20 postova
  • Motocikl: Honda Deauvill NT650, BMW R1150RT

Tu nema velike filozofije.

Nije problem u snazi i kubaturi motora,  nego u količini pameti, razuma u glavi. Za idiote je i 50ccm za početak previše (za neke je na žalost to i kraj).

Velik broj ljudi je počeo na snažnom i brzom motoru i voze ga još dana današnjeg.

• Zainteresovan, 857 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER

Pored toga što je dečko još odavno kupio motor, želeo bih da dodam da nije sve ni u glavi. Ja nikom ne bih preporučio da odmah sedne na neku alu zbog rutine i neiskustva sa motorima.

• Drug član, 2265 postova

@Milosmtt

Slazem se sa ovim. Nije nikakav problem sesti na milion kubika, ali radi se o tome da manji motor oprasta greske u mnogo vecoj meri, nego veci, a u pocetku ce ih svakako biti. Sa druge strane, veci motor pruza i veci osecaj sigurnosti i manji osecaj brzine, a to lako moze da prevari.

Licno, presao sam sa 50ccm na 250ccm, u principu sve iznad 200ccm moze da pruzi dovoljno zabave i snage za normalnu voznju. 125ccm sam preskocio jer je zaista malo i bilo mi je dosadno voziti se na takvom motoru cak i posle 50ccm.

Sto se tice toga da li mi manjka snage, naravno da bih pozeleo nesto malo jace u nekim momentima, ali nista sto bi me sprecilo da budem zadovoljan ovime jos dugo vremena ukoliko bude potrebno, mada to zavisi i od konkretnog modela i osecaja koji on stvara.

• Drug član, 755 postova
  • Motocikl: nekad

Ja sam skoro kupio enduro od samo 125 kuba, i ne kanim dalje od toga !

Meni je motor prevozno sredstvo, a ne statusni simbol ...Ovih desetak konjića su na mojih 70ak kilograma i više nego dovoljna ... Živim u malom mestu, i ne planiram duža putovanja motorom ...

Idealno je ,kao što vidim da radi puno ljudi sa foruma , imati i manji i veći !

• Svrati ponekad, 111 postova
  • Motocikl: yamaha r1 06,yamaha raptor yfz 450,TRIKE BUBA 1200,kawasaki klr 600,kawasaki zxr 750 streetfighter

Presao sam sa TOMOSA14 na MZ 250,pa na JAWU 350 i onda KAWA 1000 pa sad YAMAHA 1000,eto toliko od mene ;)

• Zainteresovan, 719 postova
  • Motocikl: KTM ima

... sto kaze moja keva "opet si uzeo taj motor sto juri kad ces se opametiti pa kupi neki koj ide polako".  :D :D :D

Mozda je smesno sroceno, al' zena dobro kaze.

• Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 955 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang

... sto kaze moja keva "opet si uzeo taj motor sto juri kad ces se opametiti pa kupi neki koj ide polako".  :D :D :D

Mozda je smesno sroceno, al' zena dobro kaze.

jeste ali ima druga stvar, daj budali tomos automatik pa ces videti sta je opaka masina, ako covek zna svoje granice sve jedno je sta vozi.

motori su kao oruzije, ne ubijaju oni nego covek koji ih drzi.

• Svrati ponekad, 203 postova
  • Motocikl: Hornet S

Sa 50 cm3 na 250. Plan je do 750 V agregat,cim bude kinte.

U medjuvremenu vozikao Er5 , Virago 535 i sada se nasladjujem jednim TDM-om 900 kad god imam prilike.

Kada se upozna motor nije problem kontrolisati ga ako glava nije usijana. Vise snage je po meni bezbednije.

• Svrati ponekad, 370 postova
  • Motocikl: HONDA CB250, HONDA CB360,MZ es 175/1 1966, Triumph Thunderbird 900 Classic

Nije nemoguce ali VRLO je tesko posle osnovne skole upisati fakultet.

Skoro je neophodno odraditi bar jednu sezonu na 125/250cm pa razmisljati o vecoj kubikazi.

Greske na tezim i brzim motorima su puno opasnije. Moj savet : osnovna skola, gimnazija, fakultet......

• Svrati ponekad, 331 postova
  • Motocikl: H H-Crni

a sam poceo sa matikom pa RS 50 pa Cagiva 125 i sad yamaha...Bez ikakvih problema...Doduse 2006 malo ozbiljniji pad sa Cagive (preletanje kola) ali sam imao 16 god i mnooooogoooo manje mozga sto se tice voznje, to priznajem iako ja NISAM BIO KRIV ZA UDES...Ali...

Izvini i bez uvrede , pa ovde rece da si imao pad sa 125-ce , u 16 god, na srecu sve se lepo zavrsilo......u 16 godina bi trebao da vozis 49.9 ccm sa psp-om i i da si to vozio verovatno bi stao, ali u CAGIVU spucaju 50 konja, u 125 i ona ide 170km/h, a lepo si rekao i razvukao "mnogo manje mozga"..... A da si tad vozio "R"-a..........

Moje misljenje je da je vrlo mala razlika u voznji nekog napucanog RS, ili MITO od 125 i recimo GPZ500s , nijanse su u pitanju , sve ostalo je u glavi.....

• Svrati ponekad, 164 postova
  • Motocikl: Honda CBR 900RR

Ja sam poceo sa apn 6,pa ctx 80,pa nsr 125 i sada vozim Hondu Vfr 750,mislim da svi ipak treba da idemo postupno...

• Zainteresovan, 543 postova
  • Motocikl: Kawasaki zzr 1400 i Bmw r1200gsa

puch 49

atx 50

nsu pretis 175

mz etz 250

honda cb400n (1984)

yamaha fzr 600 (1990)

honda cbr 900 rr (1993)

yamaha yzf1000r thunderace (1996)

honda cbr 900 rr (1999)

honda cbr1100xx (1999)  ;D

Isao sam bas tim redosledom, a  imao sam jos 40-50 modela motocikala  ;)

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Ako imas para onda postupno... jako mnogo se gubi na transakcijama.

Ja sam sa skutera od 50 ccm presao direktno na 650 ccm.

Za sada imam 20.000+ na velikom motoru bez ikakvih problema.

Nema pravila.

• Drug član, 1137 postova

prvi motor 650cc enduro

drugi 1000cc

kakvi 50 150 i slicni bakraci, 500 600 je ok za pocetak samo da je konjaza ok

idealan motor za pocetak - kawa er6 650cc naprimer...

• Zainteresovan, 550 postova
  • Motocikl: Nemam ništa :(

druže krsti se koliko možeš a ne kolika je crkva zato pamet u glavu i pun gas kad staješ ;D ;D moj prvi motor na kom sam učio bila honda f3 sad nažalost vozim slabiji motor al bože moj biće bolje važno je da je sve u glavi ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja