Jump to content

Moto Zajednica

Stogodisnjica prve moto-trke kroz Srbiju

Recommended Posts

• Safety bike, 954 postova
  • Motocikl: nekad RS250 i AA500

Pa, ja pitah kog datuma je bila trka, ali mi niko ne rece.

Ja sam trazio po netu ali nisam nastao nista vise od ovog sto je napisano u prvom postu.

Mozda ljudi iz MASa znaju?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 79 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850 3VD

Ja sam trazio svuda ali ne naidjoh na tacan datum.

Ako neko ima vremena da proseta do istorijskog arhiva u Bgd tamo ce se sigurno naci

• Svakom po zasluzi, 12436 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Posto Arakis nece da kaze koliko mu kuma ima god, onda cu da prespavam kod Pit-a u pekari pored bureka ;D

Četeres.

• Safety bike, 954 postova
  • Motocikl: nekad RS250 i AA500

Pa sto mi to ne bi odradili pocetkom aprila?

Mozemo i MAS da kontaktiramo, ako ih zanima da se pridruze.

Malo novine , pa malo milicija da obezbeti siguran prolaz kroz gradove da se ne rastrkamo... i Bum. Eto nas u dnevniku.

• Drug član, 1898 postova
  • Motocikl: BMW F650

Posto Arakis nece da kaze koliko mu kuma ima god, onda cu da prespavam kod Pit-a u pekari pored bureka ;D

Četeres.

Uh, de me nadje.

Moj deda je govorio "nema ubojitijeg oruzja od puske sesnestice i zene cetrestice" ;D

• U prolazu, 79 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850 3VD

U aprilu bi bilo super da se tako nesto napravi skupljanje u Bg, mali defile, voznja do Nisa opet defile a nakon toga .......

• Drug član, 1779 postova

Ce te turim na dzakovi sa brasno da spavas. ;)

Hvala kolega Pit ;D

Evo iskopah nesto na googlu:

Pre tačno 65 godina na stazi oko Kalemegdana održan prvi Gran pri u Jugoslaviji

Velika nagrada se nije ponovila

Trećeg septembra, pre 65 godina, u čast rođendana kralja Petra Drugog Karađorđevića održane su na stazi oko Kalemegdana prve beogradske Međunarodne automobilske i motociklističke trke. Pred oko 75.000 gledalaca (od kojih 5700 na tribinama) izvezeno je pet motociklističkih i četiri automobilske trke.

U glavnoj trci, koja bi u svakom pogledu odgovarala savremenim takmičenjima Formule 1, nastupili su svetski asovi tog vremena u bolidima "mercedesa" i "auto uniona". Na stazi dugoj 2,794 km voženo je 50 krugova. Bila je to zapravo poslednja GP trka planirana za tu takmičarsku sezonu, a pošto je dva dana ranije započeo Drugi svetski rat, posle trke oko Kalemegdana došlo je do prekida GP takmičenja koji je trajao punih sedam godina.

Zbog naglog približavanja rata i velike napetosti u Beogradu se nisu pojavili Francuzi Rober Mazo ("delaje") i Žorž Grinjar ("amilkar") kao ni Mađar Aleksander Vilhajm ("mazetari") blagovremeno prijavljeni, dok Rudolf Karačola nije bio ni najavljen zbog ozlede noge.

Ogromna buka izazvana već na prvom zvaničnom treningu (31. avgusta) gotovo je preplašila Beograđane, ali i uznemirila životinje u obližnjem Zoološkom vrtu, tako da je veći broj morao da bude prebačen u lagume ispod Tašmajdanskog parka.

Prema rezultatima ostvarenim na tri zvanična treninga, startne pozicije su bile: 1. Manfred fon Brauhič ("mercedes"), 2. Herman Lang ("mercedes"), 3. Herman Paul Miler ("auto union"), 4. Tacio Nuvolari ("auto union"), 5. Boško Milenković ("bugati"). Pri tom treba napomenuti da je Tacio Nuvolari stigao u Beograd tek jedan dan pre trke tako da je učestvovao samo na trećem treningu. Međutim, veliki majstor za volanom uspeo je da se prilagodi stazi veoma brzo.

Manfred fon Brauhič, "večiti drugi", započeo je privatni obračun sa klupskim kolegom i svetskim prvakom za 1939. Hermanom Langom već tokom treninga, a na početku trke, zahvaljujući čeonoj startnoj poziciji, bio je još sigurniji u svoju pobedu.

Već dobro poznat u sportskim krugovima po naprasitoj prirodi, ovog **** bio je još nervozniji, tako da je već posle nekoliko prvih krugova izašao zadnjim desnim točkom van staze. Taj njegov manevar izbacio je kamenčić sa bankine u vis i staklo na levom oku Langovih zaštitnih naočara se razbilo. Zbog ozlede oka i krvarenja Herman Lang je bio prinuđen da odustane od daljeg takmičenja.

Langov bolid preuzeo je rezervni vozač Valter Bojmer i uključio se u trku neposredno pred nailazak Nuvolaria i Milera. Međutim, pošto nije učestvovao na treninzima, ubrzo mu snažni auto otkazuje poslušnost i Bojmer završava trku uletanjem u topole preko **** Kule Nebojše.

Manfred fon Brauhič, sada bez bliskog pratioca Langa, pojačava tempo svoje vožnje iz kruga u krug, i pri tom postavlja i rekord staze, obišavši 15. krug za 1:14 minuta (135 km/h). Već u narednom krugu, zbog prebrze vožnje, auto mu se okrenuo za 180 stepeni na usponu kod Francuskog poslanstva. Nuvolari, koji je tog trenutka naišao, majstorski je uspeo da se provuče, ali je morao da uspori što je iskoristio Miler i pretekao Fon Brauhiča i Nuvolaria.

Tokom narednih zamena pneumatika Nuvolari je izbio na vodeću poziciju koju nije ispuštao da kraja trke, a pošto mu je put bio potpuno otvoren, izjednačio je rekord staze.

Redosled na cilju bio je: 1. Tacio Nuvolari ("auto union") 1:04:03,8 časova (130,839 km/h), 2. Manfred fon Brauhič ("mercedes-benc") 1:04:11,4 (130,4 km/h), 3. Herman Paul Miler ("auto union") 1:04:34,4 (129,8 km/h), 4. Boško Milenković ("bugati") 1:04:27,2 sa 15 krugova zaostatka.

Podela nagrada obavljena je u zgradi beogradskog Autokluba (sada Klub književnika) u Francuskoj ulici br.7.

Ova trka, toliko značajna za tadanji Beograd, pominje se u svim publikacijama vezanim za predratni automobilski sport. Od svih objavljenih napisa jedino je u zagrebačkom časopisu "Motor sport" (godina DžII, broj 9) u septembru 1939. izneta veoma neobjektivna i izrazito negativna ocena te trke.

Jedan od najpoznatijih svetskih istoričara automobilskog sporta Britanac Lorens Pomeroj u svojoj knjizi "GP automobili" (1964) detaljno je opisao dva presudna trenutka tokom trke: odustajanje Hermana Langa i okretanje Fon Brauhiča pred zgradom Francuskog poslanstva, dok je legendarni šef trkačke ekipe Mercedes-Benca Alfred Nojbauer u svojim memoarima "Muškarci, žene i motori" (1970) u odnosu na sve što je objavljeno prezentirao najtopliji prikaz tog, za nas, najznačajnijeg automobilskog takmičenja do sada.

Beogradski Muzej automobila (Majke Jevrosime 30) blagovremeno je započeo pripreme za što dostojnije obeležavanje ovog značajnog jubileja. Pored ostalog, bile su predviđene demonstracione vožnje oko Kalemegdana 3-4 GP automobila, učesnika trke u 1939, ali su nedavni događaji to onemogućili. Ipak, da se ovaj istorijski dan ne bi zaboravio protekla tri vikenda održane su automobilske trke na Ušću a danas motocikli i automobili-veterani prolaze beogradskim ulicama i (u ešalonima) voze oko Kalemegdana.

• Drug član, 1160 postova
  • Motocikl: BMW F800GS Adventure

Malo vise od 65 godina. Braca, kolekcionarr automobila rziser i poslasticar, je sakupio originalne snimke a zatimm intervjuisao tadasnje savremenike o toj cuvenoj trci sa originalnim snimcima. Ako ste u prilici pogledajte ima interesantnih stvari.

• Drug član, 3046 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

To je jedna sasvim druga godisnjica, koju naravno, treba obeleziti. Ajde da vidimo sta za 100 godina MOTO trke BG-Nis.

To je jedna sasvim druga godisnjica, koju naravno, treba obeleziti. Ajde da vidimo sta za 100 godina MOTO trke BG-Nis.

Naravno Miso, ali nikakav podatak nisam mogao da nadjem vezano za 100 godisnjicu!

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

Zaista lep tekst o poslednjem GP pred II svetski rat ................nedostaju podaci o moto trci  ???

Koliko ja znam (pricao mi Deda Voja) bila je to vrlo zanimljiva trka............u kojoj je i on ucestvovao. Zao mi je sto ne znam vise podataka ali trebalo bi se raspitati i objaviti i te informacije......... ;)

Tada smo bili ono sto smo bili.....................a sada ono sto smo sada, bilo bi lepo dostici nivo tadasnji.

Pozdrav iz Afrike.............

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja