Jump to content

Moto Zajednica

Yamalube?

Recommended Posts

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5592 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Ulje i treba da bude crno pri menjanju, ako je crno tad je sakupilo prljavstinu iz motora

Ја znam da kad je ulje smece da bude najcrnje i da ruke od njega nemozes oprati ali nista ne bi ja tu bez gospodina m900

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

ma ok đole vidim da se nismo razumeli u startu pa ne vredi više da se objašnjavamo.

a što se tiče falševa i neke sigurnosi u ovlašćeni servis tu se potpuno slažemo. stim što varijante iz bureta izbegavam.

Ne kažem da trebamo da se objašnjavamo, ali je tema prilično delikatna (iako se to nikad ne bi reklo), pa mislim da je bolje da se razumijemo, makar se i objašnjavali... ;)

• Drug član, 1854 postova

pa dobro. :D

Ne znam jesam li vec rekao ali potpuno se slazem sa vasom logikom oko odrzavanja motora, znaci ako mozes da priustis najbolje moguce motoru, iako znas da mozda i nema potrebe za tim, to je ok. svi mi gledamo da kupujemo najbolje moguce u okviru nasih novcanih mogucnosti, a ako nekom budzet ne predstavlja problem onda jos bolje.

samo sam hteo da kazem da nema potrebe strahovati od stvari koje nisu top ponuda. a ljudi su skloni da te stvari gledaju sa zebnjom i strahom..

evo primer. koliko nas vozi recimo btoo2(ili slicne gume)? jel se neko sekira sto vozi bto21..ne verujem. eto to je neka moja logika pa se nadam da je malo jasnije. :)

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Ulje i treba da bude crno pri menjanju, ako je crno tad je sakupilo prljavstinu iz motora

Ја znam da kad je ulje smece da bude najcrnje i da ruke od njega nemozes oprati ali nista ne bi ja tu bez gospodina m900

Nista ja tebe nisam razumeo  ;D

Ovo i meni zvuči logično...

pa dobro. :D

Ne znam jesam li vec rekao ali potpuno se slazem sa vasom logikom oko odrzavanja motora, znaci ako mozes da priustis najbolje moguce motoru, iako znas da mozda i nema potrebe za tim, to je ok. svi mi gledamo da kupujemo najbolje moguce u okviru nasih novcanih mogucnosti, a ako nekom budzet ne predstavlja problem onda jos bolje.

samo sam hteo da kazem da nema potrebe strahovati od stvari koje nisu top ponuda. a ljudi su skloni da te stvari gledaju sa zebnjom i strahom..

evo primer. koliko nas vozi recimo btoo2(ili slicne gume)? jel se neko sekira sto vozi bto21..ne verujem. eto to je neka moja logika pa se nadam da je malo jasnije. :)

Razumijemo se konačno, drago mi je zbog toga. Naravno da nema ništa loše u tome da se koristi i nešto drugo, nije (iz ovog našeg konkretnog primjera) Motul 300v Bogom dan i jedini koji zna da napravi ulje - daleko od toga. Može i treba da se koristi drugo, jer se i na taj način baza znanja proširuje. Pa šta bi bilo kad bi svi vozili na Motulu? Ako bi nekim slučajem nekad Motul počeo da uvaljuje krš ulje - niko ne bi provalio, jer bi svi imali iste simptome.

Nego, ja nešto nisam primjetio da kod nas ima neki poseban izbor ulja. Imaš Motul, Ipone, i... Ja iskreno više nisam čuo ni za koga još. A znam da ima i Shell, i Mobil, i Elf, i Agip i Esso, ... Sve vrhunski i dugogodišnji proizvođači i siguran sam da imaju dobra ulja. Uostalom, ne voze svi trke na Motulu, zar ne?

• Drug član, 1854 postova

ja sam resio da predjem na motorex, jer kazu da ga jamaha manje trosi. trenutno je motul 51oo, pa cu javiti rezultate. inace je centar S zastupnik pa ne bi trebalo da bude problema.

inace imas jos silkolene npr, ima i bardhal ali njega nabavljaju ljudi od preko. mislim da nema zastupnika.

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

a i kolega m900 bi mogao da kaze koju rec, a ne da nas drzi u mraku. ;D

Ma ne držim ja vas u mraku nego sam bio na putu pa nisam aktivno pratio forum .

Ja vam neznam jednostavno objasniti jer ništa na svijetu nije crno-bijelo pa tako niti ova tema .

Dobro i kvalitetno ulje u motoru mora pokupiti nečistoće koje se prilikom promjene ulja iznose iz motora "otopljene u ulju" .

Naravno ako je motor u pic stanju i čist iznutra ,a promjene ulja su česte , i ulje je prilikom promjene čišće .

Ako je u motoru prije kvalitetnog ulja bio neki šrot , koji nije dovoljno kvalitetno čistio motor i sakupljala se je čađa jer je i djelomično izgaralo i hlapilo , tada prilikom prelaza na kvalitetno ulje dolazi do naglog ispiranja motora i do pojave pojačanog trošenja i tog kvalitetnog ulja .

Ako su zbog lošeg ulja bile zapekle karike , čađa je pomagala brtvljenju , a nakupljajući se u utorima klipa ispod karika , širila je karike i pojačano trošila i karike i cilindar .

Kada u takav motor ulijemo kvalitetno ulje , ono "ispere i otopi" čađu , a karike više nisu ušpanane i tada se može desiti da motor počne pojačano trošiti ulje i kada je hladan ima slabu kompresiju i teško pali .

Tada nije krivo ulje koje si zadnje nalio u motor , već je takvu situaciju izazvala dugoročna eksploatacija sa uljima slabije kvalitete .

Zato ja od početka u svoj motor stavljam najbolje ,  a mnoge rasprave ovdje se vode sa pitanjem dali baš mora ovo ili ono i zašto nije dobro ovo ili ono .

Jedno od objašnjenja je i ovo gore što sam opisao u vezi motora ispranih prelaskom na kvalitetnija ulja .

Ovdje ću vam prekopirati jedno predavanje koje održavamo na seminarima za naše poslovne partnere o motornom ulju, ali radi se o općenitim pojmovima , a ne o specifičnostima za motocikle , ima još toga no i ovo je poučno i može vam koristiti .

Motorna ulja što su i čemu služe?

Suvremeni Otto i Diesel motori sastoje se od preko dvjesto pokretnih dijelova koji mogu podnijeti velika opterećenja i raditi velikom brzinom duže vrijeme. Od njih se očekuje da godinama rade u svim uvjetima, a njihov kvalitetan rad ovisi isključivo o dobrim mazivima – složene mješavine sastojaka koji sačinjavaju suvremeno motorno ulje visoke kvalitete.

Motorno ulje je "krv motora". Ono omogućava slobodno gibanje radnih površina, ali to je tek djelić njegove funkcije. Motorno ulje mora "raditi" u vrlo nepovoljnoj okolini -  toplina, pritisak i proizvodi sagorijevanja prijete smanjivanju njegove efikasnosti pri podmazivanju. Kako će se motorno ulje oduprijeti tako nepovoljnim uvjetima ovisi prije svega od njegove osnove.

Glavni sastojak motornih ulja su rafinati mineralnih ulja, a dobivaju se destilacijom sirove nafte koju nalazimo u prirodi. Ona imaju niz osobina – lako su alkalna, ne isparavaju lako te je iz njih odstranjen vosak. Prikladnost uljne osnove određena je njenim viskozitetom tj. gustoćom.

Na niskim temperaturama neka ulja postaju previše gusta, a druga rijetka. Važno je odabrati ulja od kojih se može napraviti motorno ulje podjednako učinkovito na svim temperaturama.

To motorno ulje mora biti dovoljno rijetko da omogući besprijekorno paljenje motora na hladnoći i istovremeno dovoljno gusto da omogući dobro podmazivanje pri zagrijavanju.

Najvažnija uloga motornog ulja je da "upije" toplinu i odvede je s radne površine.

Pumpa za podmazivanje tjera motorno ulje iz kartera u sistem za podmazivanje. Iz glavnog se uljovoda jedan dio motornog ulja odvodi za podmazivanje pogona razvodnika paljenja, a drugi kroz prigušnu sapnicu bregastog vratila i ventilskog mehanizma.

Sitne kapljice motornog ulja ispod klipa podmazuju osovinicu klipa i stjenke cilindra, dok se veći dio motornog ulja iz glavnog uljovoda odvodi za podmazivanje ležajeva radilice. Bez stalnog i obilnog dovoda motornog ulja pokretni bi se dijelovi zagrijali i istrošili.

Pogledamo li radnu površinu dijelova motora pod mikroskopom vidjet ćemo da sliči nizu nepravilnih "vrhova" i "udolina". Zadatak motornog ulja je da spriječi međusobni kontakt metalnih površina. Ako se uljni film stanji – vrhovi će se dodirivati, spojiti i puknuti. Ovakvo trošenje češće je pri manjim nego pri većim brzinama. Što je brzina veća i pritisak je veći, a uljni film deblji.

Opteretimo li površine, motorno ulje se istiskuje s radnih površina, a razmak među njima se smanjuje tako da uljni film može i nestati, a takvo stanje postoje kritično što je opterećenje veće, a brzina manja (npr. kod zaustavljanja ili početka rada motora-hladni start).

To se događa kod radijalnog opterećenja ležajeva radilice ili promjene smjera kretanja klipa pri njegovom zaustavljanju ili kod pritiska bregaste osovine koja pokreće podizač ventila.

Nestane li uljni film to može biti uzrokom ozbiljnih oštećenja i, konačno, kvara motora, a nijedna uljna osnova ne može sama po sebi spriječiti ovu vrstu trošenja. To se može postići samo poboljšanjem viskoziteta maziva.

Pod mikroskopom mineralno ulje izgleda kao polje pojedinačnih molekula u stalnom gibanju. Što je ulje toplije, molekule se brže kreću, a ulje postaje rjeđe. Kako bi to kontrolirali u ulje se dodaje aditiv koji se sastoji od složenih molekula koje se na toplini šire i ograničavaju gibanje manjih molekula ulja. Pri hlađenju te molekule primaju svoju prvobitnu veličinu. Tako je ulje viskozno u širem rasponu temperatura što je poznata osobina višegradacijskih tj. multigradnih ulja. Povećanje viskoziteta pomaže motornom ulju da izdrži opterećenje na nekim radnim dijelovima – ali to nije dovoljno.

U mnogim današnjim strojevima, kao npr. kod zupčanika ugrađenih u mjenjače automobila, opterećenje i brzina mogu biti izuzetno veliki. Zupčanici mogu rastrgati molekule ulja, viskozitet polako nestaje, a ulje se istiskuje i time metalne dijelove izlaže zagrijavanju i katastrofalnim štetama. Kako bi se mazivo tome oduprjelo primjenjuju se različiti aditivi sastavljeni od molekula koje se kemijski vežu za metal. Oni čine zaštitni sloj i omogućavaju klizanje površina jednih preko drugih bez ikakvih šteta.

Dok neki aditivi povećavaju maziva svojstva motornog ulja, drugi štite samo ulje od nepovoljne okoline stroja. U motoru se zrak miješa s motornim uljem. Ako dolazi do pjenušanja ono smanjuje djelotvornost maziva što kontroliramo aditivom protiv pjenušanja. Međutim i kisik koji se utiskuje u samo motorno ulje može napraviti pravu štetu. Kad se motorno ulje zagrije, ono oksidira i zgušnjava. Što je toplije, lakše oksidira. Kod lošeg održavanja na čelu klipa i glavama ventila može se nataložiti čađa što dovodi do preuranjenog paljenja ili detonacije. Kako bi se spriječila oksidacija koristimo aditiv koji dezaktivira molekule kisika i tako se čelo klipa i glave ventila oslobađaju čađe, ali visoki pritisak i temperatura oko plašta klipa i dalje su prisutni.

Naslage koksiranog goriva često zalijepe karike klipa, što uzrokuje habanje klipa i gubitak snage. Kako bi se to spriječilo upotrebljava se detrgentski aditiv. On ne čisti prljavi stroj već stvara zaštitni sloj na metalnim površinama i sprečava ljepljenje taloga, te održava motor čistim.

Međutim, detergent ne čisti samo motorno ulje.

Potpuno sagorijevanje goriva vrlo je rijetko, pogotovo kod Diesel motora, zbog visoke kompresije, poluizgoreni plinovi i gorivo te čestice čađe padaju pored klipova u ulje. Čestice čađe u karteru motora presitne su da bi mogle nanijeti bilo kakvu štetu, da bi pokrile glavu igle mora ih biti 3 milijuna. No, u hladnom dijelu stroja spajaju se s vodom, smolama i kiselinama te stvaraju debeli talog koji sprečava protok motornog ulja i začepljuje filtere. Aditiv za razbijanje tj. dispergent to sprečava. Aditiv oko svake čestice motornog ulja stvara sloj netopive materije koja čestice se međusobno odvaja i smanjuje koje tako mogu proći kroz uljne filtere i ostale dijelove.

Čak i kad motor ne radi motorno ulje je spremno za "obranu". Hlađenjem metalnih dijelova, kondenzirane pare stvaraju vodene kapljice. Voda se spaja sa sumporom i vodikom te stvara visoko korozivnu kiselinu u ulju što uzrokuje hrđanje. Alkalnost uljne osnove neutralizira neke kiseline, ali daljnju zaštitu pruža aditiv za zaštitu od korozije koji prianja na površinu u neprobojnom sloju. Nijedno ulje nije vječno, s vremenom gubi svoje osobine te se mora dolijevati ili zamijeniti. Za vrijeme rada ulje je potrebno hladiti i čistiti što se u motoru i događa.

Konstatirali smo da uljna osnova sama po sebi ne može ispuniti sve zahtjeve koji se postavljaju pred motorno ulje već se ono mora poboljšati aditivima.

Prava vještina nije samo u odabiru najboljih sastojaka već u postizanju odmjerene ravnoteže između njih tako da svaki djeluje najbolje, a da se kemijski ne sudara s djelovanjem drugog sastojka, te da ostane krajnje djelotvoran od jedne do druge izmjene ulja. Rezultat je širok raspon motornih ulja visoke kvalitete u koje se možete pouzdati bez obzira na motor i uvjete u kojima on radi.

;)

• Drug član, 1162 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750

celu ovu temu sam procitao ali jedino nisam ovaj poduzi tekst jer idem da spavam,to cu sutra procitati.

Pa ovako da krenem,motor sam kupio novog kod culeta 28decembra 2007,zatim je motor stojao do 20aprila kada sam ga prvi put poceo voziti,nakon predjeni 1000km otisao sam na prvi servis,na kome su mi promenuli ulje i filter za ulje.

Na drugi servis sam isao kada sam napunio 6000km na satu, onda su mi takodje promenuli ulje i filter za ulje, to je bili krajem avgusta 2008.

Motor sam prestao da vozim 16 novembra 2008 i necu ga voziti do 20aprila 2009.Trenutno na satu imam desethiljada kilometara,a sledeci redovan servis mi je na 12000km.

Pa vas sada pitam dali ce masini neso biti ako budem ulje promenuo tek za 2000km na redovnom servisu,jer mi je bezveze da sada dajem 60e pa da posle 2000km ponovo placam novo ulje koje bi oni u servisu usuli.

• Svrati ponekad, 276 postova
  • Motocikl: XT660R

Pa jel problem da uradis redovan servis na 10000 umesto na 12000km.reci im da hoces da uradis servis ranije,sto bi vozio motor sa starim uljem

• U prolazu, 4 postova

U Fazer ide "SAMO" polusintetika!

Ja sam bas juce bio u Yamaha service centru (najveci u Londonu) i pitao servisera koje ulje ide u Fazera i on mi je rekao polusintetika i preporucio Motul 5100 10W40. Takodje mi je rekao da je interval zamene ulja 6000 milja (9600km) ili godina dana.

Meni je ovo treci Fazer i gde god sam ih servisiro uvek su sipali polusintetiku.

U Fazer ide "SAMO" polusintetika!

Ja sam bas juce bio u Yamaha service centru (najveci u Londonu) i pitao servisera koje ulje ide u Fazera i on mi je rekao polusintetika i preporucio Motul 5100 10W40. Takodje mi je rekao da je interval zamene ulja 6000 milja (9600km) ili godina dana.

Meni je ovo treci Fazer i gde god sam ih servisiro uvek su sipali polusintetiku.

U svaki motor ide svako ulje , ali koliko dugo ?

U fazer je preporuka minimalno polusintetika , a po zakonima ekonomičnosti koji su na zapadu glavno mjerilo , onda je to i preporuka .

Od boljeg mu neće biti ništa , ali serviseri su prema tipu motora procijenili kako se taj motor koristi i tako su i preporučili mazivo , dakle OPTIMIZACIJA i isplativost prije svega .

Mogao bih ja tu napisati još toga , ali ovo su osnovna mjerila i razlog preporuke polusintetike , a ono "SAMO" na početku nije točna tvrdnja .

Kolega, ajde molim te napiši još koju riječ, rečenicu ili odlomak - neće me mrziti da pročitam, jer me baš interesuje.

Hvala! ;)

• ЗЕЉКАМП, 1823 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure

Kolega, ajde molim te napiši još koju riječ, rečenicu ili odlomak - neće me mrziti da pročitam, jer me baš interesuje.

Hvala! ;)

+1 :)

• U prolazu, 4 postova

@m900

U pravu si. Ono "samo" ne stoji.

Posto vidim da se dosta razumes u datu temu da li mozda znas da li bi se nesto konkretno dobilo kad bi se u taj isti motor sipala sintetika ili cak ulje za trkace motore? Mislim u tipu bolje zastite masine i trajanja iste.

@m900

U pravu si. Ono "samo" ne stoji.

Posto vidim da se dosta razumes u datu temu da li mozda znas da li bi se nesto konkretno dobilo kad bi se u taj isti motor sipala sintetika ili cak ulje za trkace motore? Mislim u tipu bolje zastite masine i trajanja iste.

Kod normalnog režima rada , nema potrebe .

To da ti s tim motorom radiš stunt , ili ga vikendom ganjaš po pisti , onda da , ali za commuter run ti je kvalitetna polusintetika sasvim dovoljna .

Isprika svim kolegama koji žele više , ali bio sam na putu , a sada se pripremam za jedan ispit (ovlaštenja-kemikalije  :-\ ), pa nemam vremena za pisanje i praćenje foruma jer mi je vikend jedino slobodno vrijeme .

Pozdrav  ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja