Jump to content

Moto Zajednica

Honda VFR, regler

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

Jedna od bolnih, slabih tačaka VFR-a je regler. Koliko sam uspeo da pohvatam iskustva sa raznih strana, ima veoma ograničen životni vek, grubo aproksimiran na 40-50.000 km. Neki relativno kratak vek pripisuju visokim temperaturama (60-65 stepeni) koje produkuje tokom rada, i pritom mu na hladnjak kaleme ventilatore od PC procesora da ga lade, drugi opet smatraju da traje koliko traje i da drugačije ne može...

Kako bi se završio scenario u kom regler odapne tokom dugačkog putovanja? Šta su posledice toga (ubistvo akumulatora, potrošača...???, motor staje ???), da li je moguće bez stalnog merenja napona uočiti neki simptom otkazivanja, i još bitnije- da li je motor potpuno onesposobljen u takvoj situaciji? Nosim se mišlju da nabavim i na motoru nosim beckup regler.

Imate li iskustva sa sličnim malerima, koja su prava i potencijalna rešenja, da li je smisleno kalemiti ventilator na regler, ili kako mu na drugi način obezbediti večni život? Dobro... ovo poslednje sam preterao.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Hvala na odgovorima na ove dileme koje mi padaju na pamet u poslednje vreme, ali zaboravih da pitam dva takođe bitna pitanja:

1. Koji majstor u Bataji vozi i popravlja Honde?

2. Šta je to?

EDIT: ups, već odgovoreno...

Update:

Neki dan nas put nanese do Spaleta, malo ćaskanja, međusobnog tovarenja itd...

Elem, priupitao sam ga i za regler. Moje stanje je definisao kao paranoju. Ideju da nosim rezervni regler je prokomentarisao rečima da mi treba neka terapija. Što uz to ne bih nosio za svaki slučaj i jednu gumu, rezervnu ćopavu itd... Ima nešto u njegovim rečima što me tera da se zapitam...

Ako problema nema, verovatno ga ne treba ni izmišljati.

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Ne crkava regler samo na vfr.Do sada sam izmenjao dosta reglera na skoro svim vrstama motora.Ventilator mozda pomogne,ali ako hoce da crkne,moze da stoji i u tecnom azotu.Inace se svi "paralelni" regleri greju i to mnogo.

Zbaci crkvanja su:

1.Ispari elektrolit iz akumulatora,pa je otezano ili nemoguce upaliti motor anlaserom.U ovom slucaju prepunjava,i ako se ne primeti na vreme,unistice i akumulator.

2.Nivo elektrolikta je odgovarajuci,ali je napon nizak.Opet nije moguce upaliti motor anlaserom.U ovom slucaju ne puni se akumulator,i najverovatniji uzrok je regler.

3.Sa upaljenim motorom,bez upaljenih svetala napon na akumulatoru je oko 14V,-normalno punjenje,ali kada se upale svetla,napon padne na 12 i nesto volti.Moguci uzroci su ili regler,ili neipravan namotaj u generatoru.

To su najcesci slucajevi sa kojima sam se sreo.

• Svrati ponekad, 107 postova

Ja sam razmisljao o ugradnji hladnjaka za racunar...Mislim da samo mesto na ramu ne odgovara jer se sam ram greje od motora...Gledao sam par ideja na netu i mislim da bi skidanje sa rama i vezivanje direktno na hladnjak resilo mnoge probleme jer na netu imaju nacrti kacenja hladnjaka direktno na regler...po meni mnogo polja ideja je da se sam regler stavi na hladnjak... jedino ako legler uzima minus sa karoserije...onda bi bio problem...

• Zainteresovan, 543 postova
  • Motocikl: Kawasaki zzr 1400 i Bmw r1200gsa

regler je na ramu bas zato da prilikom grejanja prenosi temperaturu preko aluminijuma i na ram  ;)

Inace kod honde je uglavnom problem sa reglerom. Ali ako kupis originalan miran si 10 god. - uglavnom.

Ima i zamenskih koji i nisu toliko kvalitetni.... A ja sam ih se namenjao sacuvaj boze  :(

Тreba povesti racuna o prepunjavanju reglera koje sjebe akomulator a mogao bi i CDI  ;)

• Drug član, 2749 postova
  • Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM

regler je na ramu bas zato da prilikom grejanja prenosi temperaturu preko aluminijuma i na ram  ;)

Inace kod honde je uglavnom problem sa reglerom. Ali ako kupis originalan miran si 10 god. - uglavnom.

Ima i zamenskih koji i nisu toliko kvalitetni.... A ja sam ih se namenjao sacuvaj boze  :(

Тreba povesti racuna o prepunjavanju reglera koje sjebe akomulator a mogao bi i CDI  ;)

::):P ;D ;D ;D

• Enduraš, 6381 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ja sam to resio na OVAJ nacin na TA, istu metodu sam posle primenio i na AT. Ja verujem da pomaze, a cak i da ne pomaze sigurno ne steti, a i ja sam nekako mirniji (psiholoski efekat) :)

Regler na VFR-u, verujem ne samo na VFR-u, greje i do 70 stepeni (doguglao sam do nečijeg eksperimenta sa reglerima- http://www.geocities.com/motorcity/speedway/6198/reg-rect.html). Čovek je temperaturu oborio na 46 stepeni time što je naneo termalnu pastu za procesore između rama i reglera, i na sam regler zalepio kuler sa sve hladnjakom (takođe od procesora).

@aca-pn

Ako dobro prepoznajem, kuler si povezao plastičnim vezicama?

• Svakom po zasluzi, 12419 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Sve su to odlična rešenja, prisilno hlađenje stvarno mnogo pomaže. Acin "patent" je stvarno dobar, površine ventilatora i reglera su skoro iste, jedino što je bočna plastika na TA vrlo blizu što donekle kvari strujanje vazduha.

• Zainteresovan, 543 postova
  • Motocikl: Kawasaki zzr 1400 i Bmw r1200gsa

Čovek je temperaturu oborio na 46 stepeni time što je naneo termalnu pastu za procesore između rama i reglera

Uz svaki kupljeni  originalni regler se dobija pasta - ali obavezno. ;)

• Svrati ponekad, 167 postova

cini mi se da je na VFR-u poseban problem sa hladjenjem reglera jer je zavucen ispod sedista (bar kod mog RC24) pa nema mnogo protoka vazduha. i ja sam stavio Cooler, valjda ce da pomogne.

cuo sam za mnoge varijante izmestanja reglera ne drugo (vetrovito) mesto.

Iznad, na slikama su originalni regleri koji dolaze uz VFR, i ravni su kao daska, praktično nemaju hladnjak. Za njih važi da brzo crkavaju, tako da većina motora koji iza sebe imaju nešto kilometara već imaju zamenjen regler. Novi tip reglera ima hladnjak sa rebrima, kakav je i kod mene, i kod Ace na motoru. Sa kolegom, vladom008, dodao sam mu kuler, zalepio sam ga gel-super lepkom, i za sada lepo drži. Vezivanje vezicama zbog samog položaja na ramu baš nije bilo zgodno, a neće biti ni offroad-a pa cenim da je ovo rešenje dovoljno. Između kulera i plastike je ostalo dovoljno mesta da lepo može da vuče vazduh.

Samo još da mu poželim sreću u daljem radu i što kasniju penziju  ;D

• Svakom po zasluzi, 12419 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

...doći ćete ipak svi kod Joške "na klocne" ;D

Njegov regler je mnogo "pametnije" napravljen, nije redni i ne greje se uopšte, a radi k'o satić ;)

• Svrati ponekad, 318 postova
  • Motocikl: Honda vfr 750

Prvo crkao mi akumulator kako da ustanovim da li je crko i regler

drugo sta ce i kuler na rebrima kad ima rebra,zar to nije dovoljan hladnjak

Izmeri voltmetrom napon na akumulatoru dok ti mašina radi, trebalo bi da je tu negde oko 14V. Ako je 12V, regler je verovatno prosvirao i akumulator se uopšte ne puni (baš takav slučaj je bio kod kolege za Uskršnji vikend). Mislim da je moguć i ispad na drugu stranu (previsok napon), što mislim da je opcija koja je opasnija po elektriku motora...

EDIT Apropo kulera, rebra bi trebalo da su sasvim dovoljna. Ko se bavio računarima, zna da višak kulera ne postoji, ili bar ne može da škodi (ako su razumno raspoređeni). Pri normalnom strujanju vazduha preko rebara, toplota bi trebalo da se sasvim efikasno odvodi (kada motor ide), gledao sam kako su kod nekih motora regleri postavljeni skroz napred, direktno na udar vazduha. Sad, kako je na našim motorima regler  postavljen tamo gde je postavljen, plus u nekim režimima rada mašina jedva da može da se ohladi (gužva u BG na primer) jer stujanja vazduha skoro da nema, i topao vazduh ne može da se istisne iz okoline rebara reglera. Tu kuler sigurno radi bar nekoliko stepeni razlike. A stepen po stepen... Ispravite me ako grešim...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja