Jump to content

Moto Zajednica

TROJA express - pomoć, saveti, predlozi

Recommended Posts

• Drug član, 819 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 na drumu, Katana i Fazer u srcu

Društvadijo, nakon X vožnji po Balkanu, poneka i Alpima, red je krenuti i na Istok, za dvadesetak dana :). Pa pošto nam je prvenac na tu stranu na dva točka, svaka pomoć je dobrodošla. Za početaka finansijska :lol:.

Znam da ima tema nekih, ispratio sam, ali dok iskopam sve informacije, zaboravio sam one prve :lol:. Želja da se krene na Istok dugo tinja, ali problem sa slobodnim danima je odlagao put. Kako vreme ide ništa nije bolje, pa nema odlaganja više, a produžićemo i dalje nekada kada budemo slobodniji. Na raspolaganju je 4 dana. Ako negde zaškripi imamo i pola petog za rezervu i to je max.

Gde ići za tako malo, a da je more, a da je opet Istok, a da možemo da dobacimo i da ima veliku istorijsku simboliku, jednačina je pokazala Troju. Ideja je potekla zimus, a onda je privlačila i druge i na kraju nas ide 5 motora. Ovo je plan puta

IMG_20260513_101325.thumb.jpg.dafaa43dd84e5bcadf0aa83801341dd5.jpg

Pitanja:

1. Turska granica - pored zelenog kartona na šta obratiti pažnju od papira? Da li tolerišu provlačenje motora, kako ovi u redu tako i ovi u uniformama? Da li sme nešto hrane da se unese tipa neka pršuta, kulen ili su rigorozni?

2. HGS za motore(ovo nam je jako bitno) - čitao sam u drugim temama da do 15 dana vožnje u Turskoj ne mora da se kupuje, nego se plati na granici na izlasku. Da li je to tačno i ako jeste gde na granici se plaća i koja je procedura? Može i kartica ili samo keš?

3. Za rezervacije smeštaja koristiti Booking ili nešto drugo za Tursku

4. Preporuka za noćenja Čanakale, a može i Plovdiv i Kavala. Bitno da nije skupo, da su motori bezbedni i da je lako dostupno (da nisu neke favele i uski sokaci pod strminama). Sve ostalo manje važno, da li je centar, kakva je soba i ostalo...

5. Muzej Troje - koliko vremena oduzima sam obilazak jer ga nemamo :lol:. Više me interesuje obilazak parka i ostaci grada, nego sam muzej u zgradi. Da li se karta plaća za oba dela?

6. Kako ste rešavali roming - da li uzimati E sim i ima li tu nekih caka i preporuka za operatora ili uzeti neku fizičku prepaid karticu po ulasku u Tursku

7. Šta još obići u okolini Čanakala i Dardanela, po vašem mišljenju, a da ne oduzima puno vremena. Isto važi i za neke ostale tačke duž celog puta, ako mislite da su vredne pažnje i da su ostavile utisak na vas

8. Funkcionišu li Master kartice po pumpama, mostarinama, radnjama, restoranima ili većinom da se baziramo na keš.

9. Šta bi ste možda dodali, a da sam preskočio da pitam? Da znam smorio sam :)

Pucajte, a na kraju ću da vas ocenim ko je imao tačne odgovore :lol:

Unapred hvala svima :takoje:!

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Vozac A kategorije :D, 1075 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Оно што сам ја лично доживио јесте да не толеришу провлачење, јасно ми је речено да код њих се чека јер знају бити прилично непријатни. Е сад, увијек постоје изузеци, тако да ја преносим моје искуство. 

Што се тиче хране и пића, нису нас претресали а имали смо и сувог меса и пића. 

Искрено ми смо купили картицу за ХГС али су нам исто тако рекли да је џабака вожња за моторе типа 7 дана. На прелазу на коме сам ја био, Ипсала, није било могућности да се купи па смо негдје у близини Цариграда купили.

Толико од мене, за сада :)

Срећан пут желим и много лијепих успомена :) 

• Hvala 1

• Drug član, 997 postova
  • Motocikl: Versys vel'ki, zeleni.

Kolima sam bio do Istanbula i slicno sam procitao za HGS, tj. do 15 dana mogu bez kupovine pa cu regulisati na izlasku iz zemlje. Svratio ipak na prvo stajanje posle granice, na satrovackom engleskom probao da pitam radnika, ali smo se jedva sporazumeli, tek dovoljno da mi ne proda HGS vec kaze Go, Go, pay later.

Posle 4 dana sam se vracao i na granici me niko nista nije pitao, a ni ja nisam prijavio. Nakon par meseci naletim na neki sajt na kome mozes da proveris dugovanje po HGS-u na osnovu tablice. Ukucam tablice i ono se crvene i pise koliko dugujem. Bilo je i uputstvo kako to mogu da platim. Ukucam i tablicu sa zeninog auta, al nje nema u evidenciji (jer nije ni bila u TR).

Tako da... nece nista biti, nece niko trcati za vama, ali budem li sledeci put isao istim kolima ili moram platiti prethodni HGS pre ulaska u TR ili moram menjati tablice.

Sto se tice rominga, to sam resavao preko esim-a, konkretno Maya e-sim varijante. Meni je trebao samo do Istanbula pa ne znam da li radi i u azijskom delu. Mislim da sam birao Turkey, ali da nigde nije bilo navedeno da li je evropski ili azijski deo.

Nacina placanja se ne secam, verovatno sam na vecim pumpama placao karticom, a sam Istanbul ti je metropola pa prolazi sve. Opet, najsigurniji si kad imas kes kod sebe, narocito kako budes ulazio u unutrasnjost zemlje. Smestaj ako budes jurio na bukingu, pise ti sigurno i nacin placanja koji je.

P.S.

Nadjoh sad i ovu temu na BJB

Promenio član grafigo
  • Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja