Jump to content

Moto Zajednica

2024 Honda CB650 R E-clutch Black Edition

Recommended Posts

• U prolazu, 25 postova
  • Motocikl: Honda CB650R

Prodao moju meni jako dragu MT-07 i pazario ovu Hondu. Na oko je meni lepša posebno u ovom Black izdanju jel te. Nekih prvih 1000km ništa nisam radio na njoj a onda sam rešio da je sredim kako dolikuje. Obzirom da je fabrički izduv tih kao fen, zbog čega sam imao nekoliko nrepijatnih situacija da me ostali vozači automobila "niti vide niti čuju", rešio sam da "ozvučim". SC project full exhaust ali dorađen. Zašto dorađen, iz prostog razloga što, kao i MT-07 lonac se završava ispod vozača. Koji je to novi trend ne znam, zašto su rešili da skraćuju izduve i opterećuju vozača neportrebnom bukom verovatno ni samim proizvođačima nije jasno osim možda nekog meni nejasnog estetskog razloga. I SC takav izduv pravi pa sam otišao kod Petra (CWB) koji je uradio fantastičan posao i produžio srednji deo tako da se lonac nalazi ispod zadnje raste. Ništa se nije promenilo na protoku, meni estetski lepše a buka pri vožnji neuporedivo manja jer je iza mene. Promenom kompletniog izduva ukazala se potreba za remapiranjem ECU što su momci iz MotoBrider-a sjajno uradili i pri tome skinuli sve restrikcije. Tako sad ova moja Hondica bolje zvuči, kultivisanije vuče bez trzanja a i dobila malko na snazi. Snaga na dyno pokazuje oko 100ks a prethodni "default" setup davao 92KS. Meni taj priraštaj snage ne znači mnogo ali sam rad motora, primanje gasa i kočenje motorom je znatno bolje.

Što se tiče samog osećaja pri vožnji dosta je drugačiji od MT-07, 4 naspram 2 cilindra, 650 naspram 700 kubika i 100ks naspram 72KS. Posle remapiranja bolje vuče u nižem polju obrtaja a kida posle 6k pa sve do 10k, od 10k do 12k gotovo da se ne oseća obrtni moment. MT-07 je rozao asfalt već na 2k pa sve do 5k obrtaja. Upoređujem MT-07 i Hondu jer su ista klasa a i vozio MT 4 godine. Meni je MT bio udobniji što se tiče položaja sedenja, Honda je više "sportskija", više sam nagnut napred i noge savijenije. Sve ovo je vrlo subjektivno i uzmite u obzir mojih 55 godina. Posle pola sata vožnje van grada, otvoreni put, potrebna mi je pauza zbog leđa.

Znam da su Tourer-i mnogo bolje rešenje za nas bajkere u godinama ali ja sam hteo naked, City Bike (CB), za vožnju po gradu, lako provlačenje svuda i za kratke distance van grada. Za te potrebe Honda je savršena a i zbog E-clutch. Ako se neko reši za CB650R, najtoplije preporučujem verziju sa E-clutch. Za grad ne ma bolje osim možda full automatica ali to je cenovni razred više - 14k EUR. E-clutch ili ti E-kvačilo je u stvari mehanizam dodat na manuelno kvačilo koji poseduje dva elektromotora koji regulišu odvajanje i spajanje kvačila bez upotrebe ručke. Jako, jako praktično za gradsku vožnju. Ono štomože malo da smeta je što je to kvačilo uključeno po default-u, zahteva isključivanje kroz meni. Kod svakog novog paljenja motora je uključeno, nema mogućnosti trajnog isključenja. Kao onaj glupi Start/Stop kod kola. Ako idem van grada kod svakog stajanja moram nanovo da ga isključim. Ima i svoje setovanje "light, medium, hard". Nisam primetio osetnu razliku i držim na medium.

Na MT sam imao termometar za temp motora, Honda nema. Valjda nema potrebe ali smatram da je bolje da ima pa sad kome treba treba kome ne treba ok. Rezervoar je dovoljan za nepunih 300km, lagane vožnje. Ko voli da "odvrće" skraćuje čak ispod 200km. Inače je 15l zapremine. Moja neka iskustva sa Hondom posle malo jače od 2000km pređenih i par slikica iz garaže.

Veliki pozudrav svima.

IMG_1282.JPEG

IMG_1281.JPEG

IMG_1280.JPEG

• Sviđa mi se 13
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: MT 07

Čestitam. Super izgleda. Svaka čast. Sretna vožnja.

Pitanje. Kako se kod vas prolazi na tehničkom pregledu sa takvim auspuhom?

Kod nas u HR nema šanse proći ako nema homologaciju i te (da ne napišem kakve) EU norme, a i problem je ako nas policija zaustavi.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1454 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1, Kawasaki Versys 650, Suzuki gn 250, MZ 175ES/1, tomos t12 colibri

Prolazi se tako sto to za sad niko ne gleda. Svi se vade kao da ima homologaciju ugraviranu na auspuhu. U prevodu svi se prave blesavi da ne znaju da to ne prolazi sve do jednog momenta kad ce i to poceti da gledaju i poceti da primenjuju pravila iz EU. 

Promenio član Zarkela

• U prolazu, 25 postova

EU će se raspasti pre nego naši počnu da primenjuju pravila. Uostalom, u tim pravilima nema love pa ih ne zanima. Ali halde da hipotetički zamislimo da se primene, skinem ovaj, vratim originalni, prođem tehnički i onda vratim SC nazad. Skidanje i stavljanje ajde možda sat vremena. Nije problem.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 25 postova

Zaboravih da spomenem, od 2024 EU je uvela propis po kome motocikli moraju imati 2 senzora na izduvu, pre i posle kat-a. Neki aftermarket izduvi i dalje imaju samo jedno mesto predviđeno za senzor. Senzor posle kat-a može da se skine i kod remapiranja isključi, mada iako se to ne uradi, ne javlja nikakvu grešku. Nikako baciti drugi, već sačuvati za potrebe koje sam naveo u prethodnom post-u.

Živeli.

• motoras, 2628 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500
Pre 2 sati, Gaz je napisao:

EU će se raspasti pre nego naši počnu da primenjuju pravila. Uostalom, u tim pravilima nema love pa ih ne zanima. Ali halde da hipotetički zamislimo da se primene, skinem ovaj, vratim originalni, prođem tehnički i onda vratim SC nazad. Skidanje i stavljanje ajde možda sat vremena. Nije problem.

Nije problem tehnicki pregled. 

Situacija u kojoj te zaustavi policija u saobraćaju i traži na uvid potvrdu o homologaciji za sve što nije fabrički na vozilu. Tada ulazimo u problem. Šire gume, drugi upravljač, rol bar pravljen kod kuće, auspuh... Da ne kažem promena točkova,viljuške,kocnica...

• Svrati ponekad, 214 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300, Honda NC750X

Каква машина! Прелеп.
Баш сам данас загледао оваквог испред Навигатора на НБгд. Брутално изгледа.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 25 postova
Pre 7 sati, Korto Malteze je napisao:

Каква машина! Прелеп.
Баш сам данас загледао оваквог испред Навигатора на НБгд. Брутално изгледа.

Ako je bilo jutro između 8 i 9.30 onda si gledao upravo ovaj motor.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 214 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300, Honda NC750X

Хахахаха... а и јеси га паркирао тако да се човек саплете о њега.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3232 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Lep, Pera je genije i sve top odradi.
Jel se meni cini ili je ona budza od kvacila mnogo napolju i da bi trebalo neki slajder da to cuva,

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 25 postova
Pre 2 sati, RankoBg87 je napisao:

Lep, Pera je genije i sve top odradi.
Jel se meni cini ili je ona budza od kvacila mnogo napolju i da bi trebalo neki slajder da to cuva,

Tamo gde je predviđeno mesto za slider, čak i da staviš neće ga sačuvati osim ako nije neki veliki (dugačak). Inače ne smeta pri vožnji jer je ispred noge, mislili su o tome kad su razvijali sistem. Imao sam slidere na Yamahi i hvala bogu nikad zatrebali. Jako je to robusno napravljeno, osim nekog jakog grebanja teško da može da se desi neko veće oštećenje. Ako i dođe do većeg oštećenja, veruj mi da će to biti najmanja briga jer ću ja sigurno pretrpeti mnogo veće 😉

Pera je umetnik, šta sam kod njega u garaži sve video, ova cevka što je meni pravio je igrarija. Mislim da nema puno takvih na ovom svetu, na Balkanu teško.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3232 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Deluje po slikama al verujem da uzivo nije tako strasno i da je napravljeno da bude jako posto je tako izlozeno.
Dobaar je Pera, radio sam kod njega ceo izduv na autu, umetnicki sve, on je po struci dizajner tako da ima oko za to.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: MT 07
On 6. 4. 2026. at 22:43, stari roker je napisao:

Nije problem tehnicki pregled. 

Situacija u kojoj te zaustavi policija u saobraćaju i traži na uvid potvrdu o homologaciji za sve što nije fabrički na vozilu. Tada ulazimo u problem. Šire gume, drugi upravljač, rol bar pravljen kod kuće, auspuh... Da ne kažem promena točkova,viljuške,kocnica...

Da. Baš tako. Veliki problem.

Kod nas policija na cesti može pregledati slike sa tehničkog i dalje zavisi sve od njihove volje.

Za sad to još i prođe ako si u lokalnoj vožnji i ako nije neki veći prekršaj u pitanju.

Inače postupak ide ovako.

Tablica dolje. Zove se šlep služba i motor se odvozi u stanicu na vanredni tehnički pregled. Vozač ostaje na cesti i kako će kući njegov problem.

Motor se pregleda i dobiješ spisak šta sve moraš vratiti u tvorničko stanje. Auspuh, retrovizore, itd.

Doneseš originalne dijelove, alat i sve lijepo namontiraš. Plaćaš prijevoz šlep službe, vanredni tehnički, ponovni tehnički i naravno kaznu.

I sada npr. idem na more i skinu me 300km od kuće.

Dalje ne moram ni pisati.

Uživajte dok možete.

• Drug član, 1697 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

A sve to vazi i za inostrana vozila, ukoliko vas zaustave. 

Znaci u inostranstvu 1000+km od kuce, iskljuce vas iz saobracaja, oduzmu vozilo, kazna, slep, prevoz, smestaj.... 

Za zezanciju po Srb ok...

Promenio član Rider000

• motoras, 2628 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500
Pre sat vremena, Blaza je napisao:

Znači, samo fabrika ...

Ne mora. Može prerada pa homogacija u AMSS cmv. I onda si ispravan 100%.

Ne mislim na sečenje rama i slično. Mislim na auspuh,upravljac,zmigavci...

• Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja