muljaz 2739 Napisano pre 16 sati (promenjeno) Skuteras, 3836 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Nije ona klasicna tema sto se non stop javlja svuda po forumu, koje ulje ili koje gume… , vec… Auto ulje ne moze u motore sa mokrim kvacilom zbog deterdzenata koje ima ili nema, doci ce do proklizavanja… Da li ulja koja su deklarisana kao Scooter ulja mogu da se sipaju u motore sa mokrim kvacilom? Podatak sa ambalaze kaze da su oba ulja sa sertifikatom recimo API SN i JASO MA/MA2. Zanima me u cemu je razlika posto nijedan prodavac ne zna da mi objasni. Kazu ovo ti je vise prilagodjeno skuterima. E nemoj me jebati Promenio pre 16 sati član muljaz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 16374 Napisano pre 15 sati Integrisan, 8382 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno je drugačije aditivirano. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 12583 Napisano pre 13 sati Ne silazi, 2961 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan Glavna razlika između JASO MA i JASO MA2 standarda je u nivou trenja koji ulje omogućava kvačilu; MA2 pruža veće trenje (bolje "hvatanje") i namenjen je modernim motociklima visokih performansi, dok je MA standardniji nivo koji pokriva širi spektar motora. Ključne razlike u performansama Standardi su razvijeni kako bi se sprečilo proklizavanje kvačila kod motocikala gde isto ulje podmazuje motor, menjač i mokro kvačilo. JASO MA: Predstavlja opšti standard za mokra kvačila bez modifikatora trenja. Pruža srednji nivo trenja koji je pogodan za svakodnevnu vožnju i većinu standardnih motocikala. JASO MA2: Uveden 2006. godine kao viša kategorija unutar MA standarda. Karakteriše ga veći indeks statičkog i dinamičkog trenja, što sprečava proklizavanje kvačila pod velikim opterećenjima kod jačih sportskih i turing motora. Osećaj na kvačilu: Prema testovima korisnika, ulje MA2 može učiniti kvačilo "oštrijim" ili agresivnijim, dok MA često pruža progresivniji i mekši osećaj pri menjanju 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2739 Napisano pre 9 sati Skuteras, 3836 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Tako GPT objasnjava verovatno. Ali na boci pise MA/MA2, sto znaci da pokriva oba standarda, a to znaci da bi kvacilo bilo ostrije i agresivnije i progresivno i mekse. Znam otprilike sta pred da stavljaju oznake standarda, nego ne znam sta je razlika izmedju skuter i moto ulja, ako inace nose iste oznake standarda. Verovatno neki aditivi, ali voleo bih da znam koji posao rade Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6886 Napisano pre 7 sati Drug član, 2855 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3... Prijavi odgovor kao problematičan Ovako: Osnovna razlika u teoriji je da ulja za motocikle (sa pretpostavkom da je menjac u bloku) imaju dodatke/aditive/ za povecan pritisak i trenje izmedju zubaca menjaca. Pri tom imaju (zovu ih Ester) dodatke za mokra kvacila. Imao bih stogod kazti, ali potrosicu memoriju koju forum ima. Dakle: u teoriji, svako moto ulje moze da se sipa u skuter, jer ima sve sto skuteru treba + par aditiva. Scoot ulje ne bi trebalo da se sipa u agregate koji vrte menjac i kvacilo u istom tom ulju. I dalje se ogradjujem da je u teoriji tako, a tvrdim da je u vecini slucajeva razlika u nalepnici. Ali se licno drzim "nalepnice" i sipam ono sto je namenjeno po specifikaciji. A ako bismo krenuli polemiku o gradaciji, memorija foruma bi bila puna pre nego sto se zaletm. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6886 Napisano pre 7 sati Drug član, 2855 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3... Prijavi odgovor kao problematičan E da. Kad zelite da vas neko slaze jer vam je tako lepse i lakse, pitajte CGPt. Meni je na faksu bila zabranjena wikipedia. Da se ja pitam, sad bi ovo sranje od AIa bilo ukinuto za sva pitanja. Kad mu zadas zadatak da resi, OK! Da ti das uputstva. Ali ne bih dozvolio da se odgovori na petanje uopste generisu. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4667 Napisano pre 2 sati Ne silazi, 6894 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ulja za mokra kvačila su osiromašena za anti frikcione aditive koji su lepljivi, radi se o jako malim količinama i koji baš minorno utiču na podmazivanje agregata. To je još odavno Gosn Expandable objasnio u opštoj temi o uljima, apropo ulja za suvo kvačilo kod BMWa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 6832 Napisano pre 2 sati Ne silazi, 4940 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 13 sati, muljaz je napisao: Da li ulja koja su deklarisana kao Scooter ulja mogu da se sipaju u motore sa mokrim kvacilom? Podatak sa ambalaze kaze da su oba ulja sa sertifikatom recimo API SN i JASO MA/MA2. Skuter ulja su JASO MB, bez aditiva za trenje i za modele sa suvim kvačilom, minimalna trenja u agregatu, najmanja potrošnja goriva. MA/MA2 mogu u skutere, ali im realno ne trebaju, i namenjena su za mokra kvačila, što je objasnio kolega ispred. Inače, svaki AI bot to ume lepo da objasni, ako znaš lepo da pitaš. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 6832 Napisano pre 1 sat Ne silazi, 4940 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan I da, postoje još i API standardi, na koje treba obratiti pažnju. Ne znam koliko je ralno to samo oznaka na nalepnici, što reče @abarth_maniac ili je to tehnički bitno, ali na primer, za nove Euro5 i 5+ skutere/motore, treba birati API SP, najnoviji standard. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...