Jump to content

Moto Zajednica

Мото путеви - визуелни водич

Recommended Posts

• Никад не једи жути снег!, 867 postova
  • Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300)

Драги моји,

Ко је вас познавао ни пакао му неће тешко пасти... :popovanje: чек, ово је за оне друге, погрешна група, извињавам се... :stabre:

ЛМ, одавно већ имам једну идеју коју би уз вашу помоћ могли да претворимо у реалност, ако мислите да има смисла и ако желите да сви помогнете. Одмах да кажем, знам да ће овде бити доста питања, доста недоумица али искрено верујем да би као заједница могли да изгурамо ово.

Многи од вас знају ону тему Какав је пут?. Ја је редовно користим када желим да се информишем о стању путева па ми је пало на памет да направимо да то буде мало прегледније, да не морамо да тражимо информације по теми или да питамо већ да лако можемо да видимо неко актуелно стање.

План је да направимо визуелни водич, од моторџија – моторџијама, мапу мото путева у Србијици (за почетак) помоћу Гугл Мапс алата. Многи га већ користимо а ја сам и некада мало правио руте куда сам све ушао па ми одатле и идеја. Циљ би био да сви ми међусобно делимо искуства о квалитету путева а да то буде лепо визуелно.

Нека основна правила би била:

-          Свако може да учествује (овде је већ и прво питање безбедности свега овога али касније ћемо о томе)

-          Уносити само путеве које сте лично возили

-          Не брисати и не мењати туђе уносе

-          Користити искључиво договорене слојеве (layer)

-          Писати кратке, јасне и корисне описе (имамо стандард)

-          Ажурирати пут ако се његово стање промени

Што се слојева (layer-а) тиче, ево предлога са основним описима, за лакше разумевање:

-          Лоши путеви (1/5) црвено

o   Избегавати, лош асфалт, закрпе, ударне рупе, може да се прође али само ако мора.

-          Просечни путеви (2/5) – наранџасто

o   Мешовито стање, делови добри – делови лоши, може да се вози али без уживања.

-          Добри путеви (3/5) – светло зелено

o   Добар асфалт, нема рупа, понека закрпа, пријатно за вожњу.

-          Одлични путеви (4/5) – тамно зелено

o   Нов или веома добар асфалт, лепе кривине, мали саобраћај, путеви због којих се иде у вожњу.

-          Екстра путеви (5/5) – плаво

o   Одличан асфалт, добре кривине, добар поглед, мораш да пробаш пут, потпуно уживање.

Да би описали неки пут, предлажем стандардизован приступ, рецимо овако:

-          Оцена: (x/5) (зависи од слоја у ком је пут креиран)

-          Асфалт: Нов / Добар / Лош

-          Саобраћај: Јак / Средњи / Слаб

-          Кривине: Одличне / Добре / Слабе

-          Напомена: било шта вредно помена

-          Ажурирано: Месец/Година

Како додавати руту и информација на мапу? Па, врло једноставно, у пар корака:

-          Отворити линк мапе

-          У левом панелу изабрати одговарајући слој (layer)

-          Кликнути на иконицу “Draw a line”

image.png.ff4ce8b9616f7962a4289013a3819eab.png

-          Одабрати прву опцију “Add line or shape” (важно, не користити “Add driving route” – та опција аутоматски прави нов слој (layer) и ремети структуру мапе)

image.png.b920ca935a98e1ee4676b861668e0d6d.png

-          Кликовима пратити ток пута (не мора баш у милиметар)

-          Дупли клик на последњу тачку за крај деонице

-          За име линије укуцајте деоницу од – до

-          У опис додајте шаблон наведен горе

-          Подесити боју и дебљину линије (на основу описа слојева)

-          Леп детаљ је што аутоматски израчуна и дужину деонице

image.thumb.png.596d47451d051a07a01904cbdbce04eb.png

Е сад, као што рекох, ово је идеја, имамо да решимо неке ствари рецимо као сигурност јер ако сви уређују онда може да се нађе и неко ко жели да намерно или можда случајно упропасти сав труд и пар кликова али исто тако не би да то буде бреме једног човека да ажурира, ово је за расправу, као и многа друга питања...

Screenshot2025-12-15152919.thumb.png.96c58a8fce1bf29f4d7b3870c6ebc81f.png

Сваки коментар је добродошао.

Ах да, ево и линк-а ка мапи. Убацио сам свега пар путева само да видите како то изгледа...

35a3ec0f-7698-497b-a7e2-985b21aa02e9_text.gif.decac2408c291a2e2670fa0df8387af2.gif

Promenio član Влајко
  • Sviđa mi se 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 354 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Da li ja mogu to da unosim u svojoj mapi, pa da šerujem sa tobom da ti importuješ u tvoju? Tako ne bismo ukenjali nečiji trud, već bismo, npr svi slali tebi, a ti bi importovao ono što smo mi obeležili na svojoj mapi.

• Sviđa mi se 1

То је одлична идеја само мислим да не може да се превуче рута или копира из једне у другу мапу. Има неких опција за Импорт. Кажу да може, ти рецимо урадиш експорт мапе, ја урадим импорт, онда ми се сви твоји уноси појаве у новом слоју или лејеру и онда их ја само превучем где треба. Значи то би радило 😉

Promenio član Влајко
  • Sviđa mi se 1

15 hours ago, dragan_alumiroi said:

Postoji to. link

Па, не баш, слично али друга поента. Занимљиво у сваком случају.

Поента је да се мапа попуни па кад неко погледа у исту, види квалитет путева па сам направи руту за себе. На линку који си послао има неколицина рута, већ дефинисаних али слабо говоре о квалитету путева од једног до другог места.  

Генерално, ја ћу кад год будем имао времена да убацујем путеве, неке које сам возио али и неке које нисам али су колеге описивале у оној поменутој теми. Када буде попуњено имаће много више смисла... ;) 

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 291 postova
  • Motocikl: FJR1300A

Odlična ideja, ali... Limit je 10 lejera, kao i 10 lokacija po lejeru... Saznao posle mnogo klikanja za jedno putovanje, pa "dostigao limit" 

Mada, kad uporedim moju i tvoju, ja sam drugačije unosio od-do, kao lokacije, pa je tako limit 10 🤔

A sad proveravam, pa evo i donji/zadnji skrinšot šta kaže gugl o limitima.

Proveri, da ne bi radio uzalud, jer nema opcija da se ovo poveća, ni plaćanjem.

image.png.02ce9f5609fa19ef0fd8e046507c0465.png

image.png.f37f7f5f7b41776040693141e95feb06.png

image.png.1d4c566827fabb720e97278570cb6f51.png

• Hvala 1

Бедак, што би ви млади рекли 😶 сад ћу да тестирам али ово нажалост драстично мења ствари...

едит: јесте 10 слојева (layer-a) али могу хиљаде линија да се убаце по слоју, тако да је ипак све ОК ;) сад сам на брзину додао 25 линија на једном слоју и није било проблема, инфо каже да може 2.000 линија по слоју, као што си и написао горе.

Promenio član Влајко
  • Sviđa mi se 2

• Drug član, 2964 postova
  • Motocikl: strom 650

Ja sam letos prošao deonicu Žagubica-Majdanpek-Donji Milanovac.

Majdanpek-Donji Milanovac koji je označen crnim i sa 1/5 je 10/10 za deonicu Žagubica-Majdanpek.

Tako da ovo crtanje daje subjektivni osećaj neke deonice.I sve zavisi od tipa motora.

Žagubica-Majdanpek video deo puta.

Promenio član JevtaNS

Извини брале, читам пар пута али не капирам. Да ли сам добро разумео кажеш да је Жагубица - Мајданпек пут за високу оцену а онда видео показује да је баш лош. Погубио сам се... :( 

"Majdanpek-Donji Milanovac koji je označen crnim i sa 1/5 je 10/10 za deonicu Žagubica-Majdanpek."

Majdanpek-Donji Milanovac je na karti označen loše ,a nije tako loš čak šta više.

3 hours ago, JevtaNS said:

"Majdanpek-Donji Milanovac koji je označen crnim i sa 1/5 je 10/10 za deonicu Žagubica-Majdanpek."

Majdanpek-Donji Milanovac je na karti označen loše ,a nije tako loš čak šta više.

Други део разумем, али по снимку се види да је очајан иако нема ударних рупа више. 

Овај први део ме и даље буни. Не разумем шта пишеш. Помињеш један пут "Мајданпек - Доњи Милановац" који је означен на мапи са 1/5 а онда кажеш да је скроз други пут Жагубица - Мајданпек за оцену 10/10. Причаш о две различите ствари друже... две потпуно различите деонице, какве везе имају једна са другом... Елем, можда је и боље да не разумем... Хвала у сваком случају!

Na mapi je Мајданпек - Доњи Милановац ocenjen 1/5 što nije tačno.

Pročitaj sa razumevanjem.

Чек, значи Жагубица - Мајданпек је још гори од Мајданпек - Доњи Милановац? 

• Svrati ponekad, 214 postova
  • Motocikl: Honda NC 750XD

Potvrdjujem, ubeljivo najgori put Zagubica-Majdanpek. Pogotovo deo od Jasikova do Majdanpeka.

• Sviđa mi se 1

Хвала, додато!

Мени није проблем да додајем деонице, све док имам информација, тако да, јавите бар шта имате...

Тек када се мало попуни биће одличан визуелни преглед.

Promenio član Влајко

ОК, због безбедности саме мапе, нико се мене више нема приступ. Видим да људима није занимљиво да помогну око овога (част изузецима) али ја ћу да наставим да додајем руте. Вас ако не мрзи, с времена на време добаците неку руту и макар оцену од 1 до 5, ништа више, све преко тога је екстра. Ја ћу онда да убацим. И наравно, наставићу да пратим ону тему па све што будете писали и тамо такође ћу да убацим овде. Хвала унапред!

Мото путеви - Србија

Promenio član Влајко
  • Sviđa mi se 4

• Drug član, 2904 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

@Vlajko , polako sa razočaravanjem, ne može to za 10 dana, potrebno je vreme. Da vide ljudi, da zaživi.

Video sam temu i ideju odmah, i mogu samo da kažem da je ODLIČNA.  (ali nisam stigao u trenutku da se javim, kasnije zaboravio)
I ja sam dugo razmišljao o nečemu sličnom. I naravno - želim da se uključim. 
Da li ti možeš da daš edit privilegije pojedinim ljudima po mailu ? Ako može - da ti pošaljem na mail.

I naravno, imam par sugestija, razmišljanja, ali o tome može i kasnije. 
Ali dva najbitnija:
1. kategorizacija bi trebalo da bude objektivnija nekako, da ne bude subjektivna. Npr: "može da se vozi ali bez uživanja" - ovo je skroz različito za neki R i ADV. Ovaj drugi neće ni da oseti rupe, možda će posle nekog vremena da se seća da je uživao ? Možda da istražimo da li postoji neka standardni način za ocenjivanje, da iskopiramo nešto. 
2. Razumem ideju sa bojama, ali crvena za neprohodne puteve je previše uočljiva. Svi mi tražimo najbolje puteve, hoćemo da nam oni bodu oči, a ne neprohodni :) Tamno zelena i zelena su suviše slične, a velika je razlika između 3 i 4 .

Promenio član živke
  • Hvala 1

Све сто си рекао је на месту и наравно спреман са да разрадимо детаље :oda2:

1. Можда би требало одмах да се разграничи и да ово буде само за асфалт? Ендураши као ти ионако могу свуда, свеједно је да ли је пут лош или лошији тј. нема лоших путева, зар не? :D Ајде истражићу малко...

2. Може другачија шема, што да не. Идеја ми је била да баш и буде уочљиво али слажем се да не мора црвена. Ставићемо рецимо неку нијансу наранџасте а за 2/5 жућкасту. За 3 и 4 идеја је била, 3 је добар асфалт само нема уживања, или је право или доста саобраћаја а 4 добар али има и кривина лепих. 5 је већ добар + кривине + поглед, тако некако. 

Ne ne, podrazumevam da je za asfalt svakako, ali sigurno može objektivnije da bude.

Hajde pogledaću i ja, ne moramo ovog trenutka sve da razrešimo.

Isto važi i za boje. Hajde da čujemo predloge.

Edit: Imamo isti problem u offu. Neko napiše "lak uspon" . Čekaj, za koga je lak? Bolje napiši kakav je, opiši. Nešto objektivno.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1

Зависи доста и од подлоге. У праву си за црвену, пре нека браон. На крају дана, мора да шаље поруку...

image_2025-12-22_193100857.thumb.png.a87042453be2371db8ca3e9858130959.png

Ok, za početak, stavio sam Niš na mapu sa par lepih ruta :) Pa da nastavimo :) 

edit: Vlajko možda bolje da ova tema ne bude u Opštim temama: prvo tu ne može svako da piše (ko ima manje od 100 postova), a i nije vidljiva u pretragama spolja. Možda da admini prebace u neki bolji podforum ?

WWW.GOOGLE.COM

Мото путеви - Србија

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 291 postova
  • Motocikl: FJR1300A

Crna za najgore 🤔 Mada, meni ima logike i crvena, jer tako je obeležena gužva, zastoji (spora vožnja).. na navigaciji, npr.

U opis staviti tip motora (ili model) onoga ko je vozio deonicu, pa ćemo iz toga možda bolje zaključiti kako je data ta ocena kada gledamo kartu?

U opis može i link na youtube, ima nas ovde dosta koji snimamo, pa tako svako može da proceni za sebe da li mu se sviđa put ili ne.

Mislim da ne bi trebalo da idemo na jako precizno crtanje linija (svakako je ovo samo pregled radi informisanja), jer ako nas krene ovo crtanje, udarićemo u limit sa tačkama 😀

*Up to 50,000 total points in lines and shapes (10k po lejeru)

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Kako bi ste ocenili Sićevačku klisuru ?  4 ili 5 ? 
Od kako je napravljen AP, nema više toliko kolona i kamiona, rasterećena je. Asfalt odličan, 13 tunela, klisura je lepa. Ali dosta je brza deonica, vozi se preko 100 kmh lagano, pa mi to dođe kao minus, šta znam. Meni nekako nije deonica za koju bih rekao : mora da se izvozi.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja