živke 8276 Napisano pre 1 sat (promenjeno) Drug član, 2802 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan U zadnje vreme ova diskusija je baš aktuelna na forumu, pa da možda pokušamo da objedinimo, da ne bude razbacana po temama raznih modela. Trenutno se vodi diskusija o KLE 500 2025 koji nema TL gume, što mu se uzima kao velika mana. Javilo se u toj temi nekoliko ljudi ( a i ovako na forumu sam video više puta) kojima je pucala unutrašnja pri velikim brzinama i ispuštala momentalno. Da li znate zbog čega je pukla guma ? Koliko je bila stara spoljašnja, koliko unutrašnja? Koliko motor, tj felne ? Da li je bila krpljena već ? Da li je pukla sama od sebe (temperatura, brzina), ili je nešto probušilo ? Npr @Blackened reče da je imao situaciju ? Nadam se da će da se javi još neko sa iskustvom iz prve ruke. Promenio pre 1 sat član živke 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 8276 Napisano pre 1 sat (promenjeno) Drug član, 2802 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Inače moje iskustvo sa TT: za 4 - 5 godina i nekih 25 hiljada km nisam nikad izbušio gumu. A vozio sam i baš dosta offroad-a , sa niskim pritiskom itd. Izgleda da sam imao sreće. Zapravo sigurno sam imao dosta sreće, jer bilo je i ovakvih situacija p.s: Često pišemo da li je neka guma dobra za blato ... Prava guma za blato izgleda ovako i nikako drugačije, nema tu kompromisa Jedino sam se uvek plašio tog pucanja na autoputu jer vidim da ljudi pišu da se dešava a nisam baš kapirao kako i zašto. Ali sam uradio sve što je do mene: Na prvoj zameni guma sam detaljno proverio i očistio felne i stavio debelozidne unutrašnje, i ako trenutne nisu bile bušne, ali bile su krpljene a i nisam znao koliko su stare. Kao što rekoh - bez incidenata. Promenio pre 1 sat član živke 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 2141 Napisano pre 1 sat Drug član, 1470 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Debelozidne imaju smisla za off, da se ne ustine kad se vozi na niskom pritisku. Na drumu skroz kontra. Dosta su teze cak i do 4x teze od obicne unutrasnje i dosta se vise greju. Do 100-120kmh je to okej ali na jacim motorima na vrucem asfaltu i velikim brzinama, nije idealno. Govorimo o 130, 140+km/h duzi vremenski interval, natovaren, autoput. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 8276 Napisano pre 1 sat Drug član, 2802 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Eto, to nisam znao uopšte. Ja sam ih uzeo zbog off-a, ali i kao računao teže će da pukne na AP sama od sebe. Mada ja i ne vozim preko 130. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cedo11 2520 Napisano pre 43 minuta Drug član, 1309 postova Lokacija: Lazarevo Motocikl: Suzuki V-Strom 650 XT Prijavi odgovor kao problematičan Na Transalpu 600, kojeg sam vozio 8 godina, nisam nikad probušio unutrašnju gumu u toku vožnje, a vozio sam poprilično puno offroad-a. Dešavalo mi se prilikom montaže u garaži da je uštinem, možda svega 2 puta (u početku, dok nisam naučio da radim sa pajserima). Sada na Stromu imam Tubeless, takođe nikad nisam nigde probušio (pu pu pu, da ne ureknem), nosim uvek set za čepovanje za ne daj Bože... A znam par ljudi kojima se jako retko desi da na vožnjama ne probuše gumu, nekad i dva puta u toku vožnje. Da li su toliki baksuzi, ili voze na jako malim pritiscima, ne znam. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrej. 2848 Napisano pre 15 minuta BJB Maxi Scooter Club, 990 postova Lokacija: Žabalj Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Evo kako je to kod mene izgledalo. Išao do NS baš rano (oko 5 ujutru), to je magistrala gde se ne vozi ispod 100kmh. Skontam da nesto nije ok pri menjaju traka, ali reko ajde hladno je, ja umoran, ko zna. Tek na semaforu kad smo ušli u grad skontam. Naduvao na pumpi, menjali lokaciju na protestu, naduvao na drugoj pumpi i otišao do vulkanizera. Prijatno sam bio iznenadjem s obzirom da sam očekivao eksploziju, skidanje gume s felne i ostalo, verovatno zavisi kako se desi. Što se tiče pomoći u slučaju problema, uzeo sam onaj sprej i to je to, nemam nameru da se jebavam sa skidanjem točka u bilo kojoj situaciji. Sledeći će biti tubeless valjda, ne vozim na preniskim pritiscima svakako (računam da je 1-1.2 bara okej i za tubeless), a ne trebaju mi ni ekstremni modeli guma koji se rade samo za TT, tako da za mene ovo nema prednosti. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4495 Napisano pre 12 minuta Ne silazi, 6766 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Unutrašnje gume su već dugo potisnute, vulkanizeri su izgubili rutinu i nisu vični montaži. Kod motora su obruči uski i lako se negde zgužva unutrašnja i na tom mestu se žulja i pukne. Zatim, mnogi meću unutrašnje većeg balona i tad se gotovo sigurno negde uštine. Obruč točka sa unutrašnjom ne dihtuje nigde i kad se ona probuši, momentalno se vazduh ispušta, spoljna guma spada, obruč leže na podlugu i tad nema više upravljavosti niti kočenja. Tjubeles zaptiva i kad se probije guma, vazduh izlazi samo kroz rupu proboja, obruč ima bokove koji sprečavaju spadanje pneumatika na obruč, tako da i dalje postoji mogućnost kočenja i kakva takva upravljivost. Generalno, smatra se da 2 sekunde traje duže vreme do gubitka vazduha i za to vreme se kočenjem znatno uspori. Prednost i vrednost tjubeles gume je zaista velika. Mana je što se ne krpe lako duže posekotine i veliki je problem demontaže i montaže gume na putu. Ovo je neka opcija: ... https://forum.bjbikers.com/topic/94336-tjubeles-guma-izbijanje-bokova/?do=findComment&comment=1520194 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 21317 Napisano pre 6 minuta Integrisan, 6642 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Jel svi vulkanizeri skidaju moto tockove i vracaju nazad ili ima i onih koji ne zele da se bakcu s tim? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 8276 Napisano pre 4 minuta Drug član, 2802 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @đunta koji su razlozi pucanja unutrašnje gume pri većim brzinama ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrej. 2848 Napisano pre 4 minuta BJB Maxi Scooter Club, 990 postova Lokacija: Žabalj Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Jel svi vulkanizeri skidaju moto tockove i vracaju nazad ili ima i onih koji ne zele da se bakcu s tim?Mene je par njih odbilo tad u NS Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 3918 Napisano pre 3 minuta Drug član, 1942 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000, Peda Sniper, Voge SR3 Prijavi odgovor kao problematičan @đunta koji su razlozi pucanja unutrašnje gume pri većim brzinama ?Frikcija/temperatura?Sent from my 2107113SG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...