Jump to content

Moto Zajednica

U Gruziju nećete moći - Turska kao uteha

Recommended Posts

• Advanced Member, 2260 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660
Pre 6 sati, VPetar je napisao:

Godinama čitam tvoje putopise, pogotovo nekad dok je Kleka žarila i palila :D 

Šta misliš, mogao si i sa Kle-om da prođeš sve ovo, jel bi ti bilo bolje ili gore?

Mogao je KLE, a realno i bilo koji drugi motor. Na celom putu smo imali možda 10 kilometara nečeg što nije bilo baš baš lako za vožnju. E sad, KLE-om mi ne bi bilo ni približo zabavno. Rekao bih da mi čak ni na autoputu nije prijatniji za vožnju. Van asfalta ne vredi ni spominjati.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Advanced Member, 2260 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Dan 9, 14.8.2025.

Rekoh da smo imali savršenu lokaciju za hvatanje jutarnjeg Sunca. Nakanio sam se da ustanem baš rano u nadi da ću napraviti neke lepe fotke a potom se vratiti u vreću.

0vP6AyA.jpeg

Q5IKb7D.jpeg

Jutro je bilo dosta hladno. Vetar se jeste smirio, ali ipak smo na velikoj visini... Dok sam obavio šetnjicu i fotkanje više mi se nije ni vraćalo u šator, razbudio sam se.

tziBpBp.jpeg

Malo šta izjutra prija kao hladan tuš. A malo šta je hladno kao izvor na ovoj visini. Nisam rekao da smo blizu kampa imali česmu? Jesmo, ledena voda. Mi od polaska iz Samsona, pre milion dana, zapravo nismo ni imali priliku da se negde bućnemo ili istuširamo. Srećom pa skoro nikada nije vruće i slabo se znojimo, ali nekoliko dana u istom aktivnom vešu, moto opremi i čizmama (hvala merino vuni na odsustvu poganog smrada) je ipak nekoliko dana. Gre'ota propustiti priliku. Čak sam i vunu oprao. I spasio žabu - opet žaba na samom izvoru - koja je upala u korito bez mogućnsti izlaska.

Spaja i Čeda su se nećkali, ali su na kraju su se i oni čeličili. Da li će te iznenaditi ako kažem da je neko od nas nosio parfem? I da li možda možeš naslutiti ko je to? Na kratko smo bili prava gospoda!

TMcO5CJ.jpeg

U nekom trenutku nalazi nas čoban. Na savršenom turskom ulazi u razgovor. Mi klasika "Srbistan", mašemo rukama "odande a idemo tamo"... Za razliku od većine ljudi koje smo sretali u Turskoj, nije delovao srećan. U pomoć priskače Google translate. Četiri ovce se prethodno veče nisu vratile u obor. Pita da li smo ih možda videli. Spaja diže dron u vazduh u nadi da će ih negde primetiti ali ništa od toga.

EG5sfDH.jpeg

Ovo je bio dan kada smo se ubedljivo najranije probudili. Imali smo odličnu šansu da krenemo rano, recimo pre 10. U 11:20 smo bili na motorima... Recimo da je sušenje garderobe oduzelo dosta vremena.

Vraćamo se do asfaltnog puta i prevoja. Asfaltni put se na prevoj penje sa jedne strane i spušta sa druge. Mi idemo grebenskim putem koji na prevoj zapravo silazi, samo da bi se odmah posle ponovo penjao. Ovo je početak novog segmenta (6) TET trase, ako je nekom zgodno tako da prati. Eğribel Geçidi - prevoj Egribel

Posle kratkog uspona izlazimo na plato. Visina je između 2500-2600 metara. Drveta nigde na vidiku, oblaci koje vidimo u daljini su ispod nas. Naravno da stajemo. Fotkanje, dron, sve po redu. Od kampa prešlli koliko? 6km...

8tviSoH.jpeg

KtoBufK.jpeg

Sa mesta gde stojimo vidimo plato i put kojim ćemo proći. To je par minuta vožnje. To bi bilo par minuta vožnje da nismo još 2-3 puta stajali i fotkali...

Rh1s2L4.jpeg

RtaYOUa.jpeg

wJYaAgS.jpeg

mCPnxPz.jpeg

khloHzI.jpeg

Vidiš vrh sa antenom u pozadini poslednje fotke? To nam je lokacija za prvu pravu pauzu, mada mi to sada još ne znamo. I on je na svega nekoliko kilometara vožnje, samo što će potrajati... Mislim da na osnovu fotki možeš shvatiti koliko smo uživali, koliko nismo imali potrebu da žurimo i protrčimo kroz doživljaj.

uc86aG1.jpeg

yjjuZSS.jpeg

374WZeB.jpeg

Još stajanja za fotkanje, još letenja dronom. Šta nam teško.

FR5fsqU.jpeg

wFGfd3Z.jpeg

I, dok dlanom o dlan, stižemo do odvajanja za malopre spomenuti vrh. Jedna razmena pogleda je bila dovoljna da skrenemo sa rute i uputimo se gore. Uspon je kratak. Pošto put ne vodi nigde sem na vrh, u lošem je stanju. Nismo navikli na to :) Na vrhu antene mobilne telefonije i to je to. Možda uzimamo po gutljaj Dobrodošlice jer ipak treba proslaviti prvih 15km i sat vremena vožnje. Ne zadržavamo se dugo jer je dan zaista tek počeo.

muChhoF.jpeg

zcq9tNO.jpeg

Nastavljamo dalje po istim terenima. Do prvog sela uspevamo da stignemo bez ijednog stajanja! Deset kilometara vožnje bez pauze!

ioAvZmz.jpeg

Na izlasku iz sela kapija. I asfalt. Sad gledam satelitski snimak, selo je sa jedne strane potpuno ograđeno kamenom ogradom dužine par kilometara. Pretpostavljam da bi sprečilo stoku da siđe sa planine, jer odavde počinje spust u dolinu.

Jys79Dq.jpeg

8f5rqkM.jpeg

QMzmUFC.jpeg

Naravno da ima Street view, što pitaš?

WWW.GOOGLE.COM

★★★★☆ · Gebirgspass

Kada smo se spustili u dolinu kreće veselje. Dočekuje nas, makar za naš tip motora, odličan krivudavi asfaltni put koji u početku prati potok i blago se penje. Oko nas je retka borova šuma. Saobraćaja bez. Kramponi pevaju, obrtaji vrište. Dvadesetak minuta čistog odsustva razuma. Ni na kraj pameti da se zaustavljam i fotkam, makar ne dok na prevoju nismo sišli na neki manji, betonski put koji vodi dalje prema vrhovima.

F4SHOtx.jpeg

Ali čekaj. Skrenuli smo na BETONSKI put. Šta će beton na planini?! Ispostavlja se da napredak stiže u ove krajeve... Do kraja dana, preko 100 kilometara vožnje, nećemo videti nijednu makadamsku deonicu vrednu pomena. Ono malo makadama što jesmo videli je bilo u raznim fazama pripreme za betoniranje.

Ne brini, ovo naravno ne znači da ostatak dana nije bilo događaja vrednih pomena.

Posle par minuta uspona izlazimo na manji plato. Sklepana kućica kraj puta. Ne znam ko je spazio bakicu i peć za čaj, ali hvala mu. Odličan tajming za pauzu.

kaEUEGB.jpeg

3ehsMFt.jpeg

Da smo bili malo pametniji ili gladniji tražili bismo i neku klopu. Kokoške su šetale po livadi tako da makar jaja ima. Imam osećaj da je bakica mislila kako nas je odrala sa cenom čaja. Zapravo smo ga platili duplo manje nego ona dva od juče. A cena je reda 5-10 dinara po čaši, ne sećam se tačno (jedna od retkih stavki koje su zapravo baš jeftine. Njihova kola takođe spada u tu grupu. I, veoma iznenađujuće, Red Bull)...

Mi i dalje vozimo atraktivnim krajolikom. Iznad šume smo, ponovo preko 2000m visine. Međutim, obzirom da je put betoniran (a u par deonica je neko bio optimističan i stavljao behaton kocke...) gubi se osećaj avanture. Stajemo samo da se sačekamo. Retko vadim fotoaparat.

12Vziqh.jpeg

Možeš naslutiti da predeo nije urbanizovan. Povremeno prođemo kroz seoce gde sve izgleda taman kako i očekujem. Onda se na horizontu pojave četiri minareta, zatim i cela velika džamija. Pomislim kako je baš čudno što se na takvoj poziciji razvio gradić koji ima potrebu za tako velikom džamijom.

AOfrmvF.jpeg

I da, nije se razvio gradić. Selo od možda stotinak kuća... Na prevoju, na 2300m. Pri tome apsolutno svako seoce kroz koje smo prošli ima svoju džamiju. Male, skromne.

Od tog sela počinje definitivni spust ka "pravoj" civilizaciji. Silazimo sa planine. Obzirom da sam stajao da fotkam, Spaja i Čeda su ispred mene. U narednom selu ih nekom prečicom prestižem. Vozim lagano i čekam da me stignu. Međutim oni zaostaju sve više, vidim ih iza... Stanem da ih sačekam. Bilo mi je čudno što ne čujem buku motora. Tek kada su mi prišli shvatim da su ugasili motore i da se "trkaju". Sprdnja na maksimumu.

6aaYHqM.jpeg

Mislim da smo sastavili preko 10km spusta bez paljenja motora. Valja štedeti gorivo, ne znamo kada će sledeća pumpa. Negde na toj deonici srećemo već drugog motoristu od početka putovanja. Turčin na CRF-250. Stajemo da proćaskamo, čovek priča engleski. On putuje solo u kontra smeru od nas. Spominjemo mu situaciju sa benzinom i dobijamo info o pumpi koja nas uskoro čeka. Kao i tip da u slučaju zabiti pitamo bilo koga u selu. Neko će materijalizovati par litara benzina po potrebi.

Lyx2CGz.jpeg

zkbe0cC.jpeg

Da li je to čoveku ispao šraf sa štitnika ruku? Da li je Čeda možda imao adekvatan zamenski? Glupo i suvišno pitanje. Naravno da jeste. I naravno da mu je to sredio dok smo pričali  :care:

Put prati planinsku rečicu i obzirom da više nismo na velikoj visini vruće je. Na žalost nismo našli mesto pogodno za kupanje. Posle nekog vremena dolazimo do velikog veštačkog jezera.

M5LvdHo.jpeg

Na karti obeležena benzinska pumpa, kao i gradić. I zaista, pumpa postoji. Rešavamo gorivo za naredni period. "Gradić" je desetak zgrada na obali. Vrlo neobično izgleda, zgrade ne deluju staro, nema nijedne kuće. To kod nas ne postoji.

pjTyXIt.jpeg

Sedamo u restoran sa pogledom na vodu. Klopamo brzinski spremljeno i ukusno testo sa krompirom. Posle rešavamo i prodavnicu, nalazimo čak i pivo za večeras.

Sat ipo kasnije smo spremni za nastavak. Sada je već kasno popodne. Na izlasku iz gradića dočekuje nas veoma lepa magistrala. Uredno igrnorišemo sva moguća ograničenja.

Na izlasku iz jednog tunela se greškom isključujemo sa tog puta i skrećemo na uključenje na autoput. Tunel je sveže probijen pa nas je trek zbunio. Pogrešno skretanje na autoput koji ide u smeru suprotnom od nama potrebnog. Šta će prosečan Balkanac uraditi u toj situaciji? Pa vratiće se par stotina metara u kontra smeru da bi došao tamo gde treba da bude. Mi naravno nismo prosečni Balkanci. Mi smo se VEOMA PAŽLJIVO vratili par stotina metara u kontra smeru kako bismo došli tamo gde trebamo biti :D U našu odbranu, saobraćaj je nepostojeći i još uvek smo bili na rampi.

Ubrzo skrećemo na neki lokalni put. Bliži se doba dana kada vredi razmišljati o mestu za kampovanje. Lagano se penjemo sve više i više. Nalazimo i usputnu čemu čime kompletiramo potrepštine za noć. Obzirom na to kakav je put (uzani asfalt) srećemo iznenađujuće mnogo saobraćaja u suprotnom smeru. Ispostavlja se da se dalje niz put nalazi jezero koje je turistički popularno. Koliko se sećam sa puta se nije ni videlo, a svkako je postojala kapija, ograda i naplata ulaska. Mi nismo klijentela za to. Ovde je to:

WWW.GOOGLE.COM

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

Jezero je na 2000m visine. Odmah posle njega asfalt prestaje a počinje nagliji uspon savršenim makadamskim putem. Ne treba nam mnogo vremena da se popnemo na prevoj.

Kraća pauza za fotkanje i konsultacije. GPS kaže da se trek odavde samo dodatno penje, vrlo brzo i na preko 2500m. Na manjoj visini od trenutnih 2300 nećemo biti u narednih 50-60 kilometara. A do sada nam je jasno da 50-60 kilometara u ovakvom okruženju nije sat vremena vožnje.

pXhD8Tl.jpeg

aC26Rb3.jpeg

Odluka je laka: tražimo mesto u blizini. Nasumično biramo jedno od račvanja na prevoju (neverovatno koliko svuda ima puteva...) koje se odvaja od TET-a.

CUcrKSq.jpeg

MYuz3wf.jpeg

VZxwP4o.jpeg

Kilometar-dva dalje nalazimo ono što ćemo proglasiti savršenom lokacijom. Travnati greben sa malom zaravni. Sa jedne strane pogled na zalazak Sunca, sa druge strane pogled na istok.

8y6Dj19.jpeg

Pisao sam već o tome kako su ove planine barijera za vlagu koja stiže sa Crnog mora. Eno ih oblaci na horizontu. Valjaju se preko grebena i nestaju na suvljoj, južnoj strani. Lepo je ovo gledati sa suvlje, južne strane :D

Glupo mi i da spominjem da duva hladan vetar. Ali eto, igrom slučaja baš je duvao veoma hladan vetar.

tAAk9eb.jpeg

Činjenicu da smo vožnju završili ranije nego obično Čeda i ja koristimo da pregledamo vazdušne filtere i generalno bacimo pogled na stanje motora. Čedi to podrazumeva skidanje plastika i rezervoara.

hdt9rb5.jpeg

k6mJvFD.jpeg

Šta, čudno ti je što Čeda ima akumulatorski duvač? Stvarno ti je čudno?!?

Meni je posao mnogo lakši. Skidam sedište i to je to. Na put nisam poneo drugi vazdušni filter. Dosta su kabasti, masno lepljivi. To bi meni napravilo svinjac u prtljagu, kako god da zapakujem. Imao sam pred-filter, hiruršku navlaku za obuću. Iznenađujuće delotvorna.

RltybfL.jpeg

Najlepše mesto na kom sam radio bilo kakav servis

Posle devet dana, odlučio sam da je ovo savršena prilika da motor počastim svežim vazduhom te skidam pred-filter.

TF8oZ3m.jpeg

Ovo nam je najviši kamp do sada, blizu 2350m. Prethodnih nekoliko dana konstantno podižemo granicu. Malo se opuštamo u pogledu mogućnosti smrzavanja tokom spavanja. Nijednu noć nam zapravo nije bilo hladno u vrećama.

u5qzx3y.jpeg

8exxBqg.jpeg

Imamo sreću da uprkos velikoj visini blizu nas postoji šumarak. Uveliko pod svetlošću lampi dovlačimo solidnu zalihu suvog drveta. Ima li potrebe da govorim ko je našao tu gomilu suvog drveta, i doneo najveći deo? Nema, naravno :care:

Obzirom na vetar, nismo se usuđivali da založimo neku veću vatru. A ona koju jesmo založili nije mnogo pomagala protiv istog tog vetra. Dakle bilo je hladno za sedenje. Nešto se ne sećam da smo pekli kobaje. Lako moguće da smo očekivali noć bez vatre pa smo obezbedili drugačiju večeru.

Ove večeri se javlja i moj drugi problem na putovanju (prvi je bio davno, kada sam ostao bez zaliha rakije). Ispostavlja se da punjač za bateriju fotoaparata neće da radi na Stromu. Dabome, jedino Strom ima klasični upaljač punjač kakav je potreban. Baterija na izdisaju a rezervne nemam. To znači da sutra do dolaska u nekakvu civilizaciju sa strujom moram veoma sporadično ili nikako da koristim aparat. Velika šteta obzirom na okruženje.

160km vožnje danas. Zatrašujuće mnogo toga asfaltom i betonom. Ipak, daleko od toga da nismo uživali. Trek u prilogu.

2025-08-14 101932__20250814_1119.gpx

Promenio član Gliga
  • Sviđa mi se 13

• MiNistrY oF SillY WaLkS, 2141 postova

Svojevremeno smo se zezali na temu Čedinih torbi i njihovog abnormalnog sadržaja, zvali smo ih ''Sport Billy'' torbe jer u torbu od 20 l staje 40 l bez problema (ko ne zna, neka pita Google)

Čedin top case - mađija čitava... :Bokilic:

Samo naglas razmišljam, @Cedo11+Tuareg=:sampion: 

Putopis po tvom standardu, uživanje pratiti... 

• Haha 2

• Drug član, 1308 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650 XT

@Libero

Čokoladno mleko, šargarepe, banane,... 😂 

A što se tiče Tuarega, tu si u pravu. Probao sam svojevremeno Gliginog Tuarega i baš mi je legao. Onda sam pre dva meseca probao Tuareg Rally, raspametio sam se kakav je to motor i rekao sam da je to to.

Samo još da nađem načina da posedujem isti, jer je preskup. 😄

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 1501 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, aprilia tuareg 660 rally, Beta 350rr
pre 55 minuta, Cedo11 je napisao:

Tuareg Rally, raspametio sam se kakav je to motor

Много добар. Ја га поседујем 5 месеци и већ сам му набио 10.000км 😆 . А ово куда сте возили.. браво.. шта рећи. :care:

Promenio član Gajo Sevojno
  • Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja