Jump to content

Moto Zajednica

Preporuka za zastitu motora protiv kradje

Recommended Posts

• U prolazu, 13 postova
  • Motocikl: CBR 600F ABS 2012 PC41

Pozdrav svima,

Jos sam nov ovde a nisam video posebno temu vezano za sigurnosne mere protiv kradje. Hteo sam da pitam za savet i preporuke od opreme koju kupiti. Zivim u Beogradu i ima vec par motora u mojoj ulici a niti sam video niti cuo da je neki motor bio ukraden. Svakako znacilo bih mi da imam neku sigurnost posto ga ne bih vozio dok idem na posao i stajao bi tu na ulici preko dana dok sam na poslu pa bih imao makar neki mir u glavi da je siguran.

Mislio sam da uzmem lanac da ga vezem na banderu (nemam svoju garazu) i disc lock, lanac bi stajao na banderi kad bih ga vozio a disc lock bih nosio usput i stavljao kad ga ostavljam na krace vreme. Gledao sam one Abus lance i disc locks ali za neke su bas velike cene pa bih zeleo najbolje prvo ovde da se posavetujem oko tih stvari :D 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Cool tip, 3155 postova
  • Motocikl: Xjr 1300 black lady

Kupi bas to sto si naveo, i jednu ciradicu i cao...Nisu oni skupi, stotinjak evrica. Sa disc lockerom samo vodi racuna, krenuces 100 puta sa njim pa ces da omastis asfalt.(Pricam iz iskustva):moto2:

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Hronični Motociklopata, 7604 postova
  • Motocikl: Frezer 600ccm Plavi Grom

Što glomazniju lančugu ili dve i neki alarmić čisto da zvrči ako neko krene da čačka i to je to. I eventualno češće da posećuješ crkvu i da moliš za svoje bližnje i motorić jer ako ti lopovski izrodi pikiraju motor malo je toga što će ih zaustaviti. Meni je motor zaključan u dvorištu u garaži pa se opet sekiram... :neznam:

• Podržavam 1

• U prolazu, 15 postova
  • Motocikl: ZX9R

Озбиљна сајла дебљине 22 мм за мале паре. Врло тешка за сечење. За те паре узми пар комада.😉       Диск-лок не помаже код крађа мотора убацивањем у комби, а може да буде и опасан по власника ако га заборави.

WWW.WOBYHAUS.CO.RS

- Sajla za vezivanje 22 x 1000 mm - Cilindar sa zaštitom protiv bušenja,secenja i obijanja. - Zaštita od korozije - Cvrst-otporan sloj vinila preko kabla-saj...

Promenio član Деда Миле
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Misbehave Responsibly, 1716 postova
  • Motocikl: FZ6S

21 hours ago, lakosta_cbr said:

.... Hteo sam da pitam za savet i preporuke od opreme koju kupiti. ....

Možeš da probaš razne stvari, ustanoviš da je svaka od njih goli đoka* pa da na kraju nađeš garažu.

A možeš i odmah da nađeš garažu i poštediš sebe nerviranja i nepotrebnih troškova. Izbor je tvoj.

Spoiler

*  Svaka zaštita je bolja od nikakve ako je krađa na mah (što je redak slučaj). Ako je tipovan motor onda teško da bilo šta (lanac, disk lok, itd) pomaže. S'tim odma da si načisto.

Stajanje na ulici povlači zapišavanje pasa koje za sobom povlači još pasa koji zapišavaju ; vetar ti nanosi lišće, prašinu i razno smeće pod ciradu kako god ona dobra bila i koliko god dobro bila vezana ; korodiraju delovi koji u garaži nikada ne bi korodirali ; svaki polazak na vožnju (i povratak sa vožnje) traži jebenu zajebanciju oko skidanja/nameštanja cirade - koju u međuvremenu, dok se voziš, treba negde i da odložiš. Itd, itd .... Done that, been there .... Ako je ikako moguće, pronađi si garažu ... ako iz nekog razloga to ne možeš .... ondak ... jebi'ga .... cirada i neki lanac pa plivaj sine, sa'će Amerika.

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 263 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Isprepadaste ga vi kao u Londonu da živimo.  Kod nas se slabo kradu motori, ali se ipak poneki i ukrade. Zato, kao što kažu kolege - lanac i disk lok. Ima i osiguranje kod Grawea protiv krađe.  Ako se za to odlučiš nemoj da govoriš da imaš lanac. 

• Hvala 1

• U prolazu, 13 postova
  • Motocikl: CBR 600F ABS 2012 PC41

Hvala svima za preporuke sa obzirom da ima motora kod mene u ulici koji su dosta manje obezbedjeni i nije im se ništa desilo misim da će cirada lanac/sajla i disc lock biti sasvim dovoljni. 

• Podržavam 1

• U prolazu, 19 postova
  • Motocikl: Honda NC750X
3 hours ago, markommarko said:

Isprepadaste ga vi kao u Londonu da živimo.  Kod nas se slabo kradu motori, ali se ipak poneki i ukrade. Zato, kao što kažu kolege - lanac i disk lok. Ima i osiguranje kod Grawea protiv krađe.  Ako se za to odlučiš nemoj da govoriš da imaš lanac. 

Što da ne kaže da ima lanac? Zar ne ide 5% popust na premiju ako ima ekstra zaštitu?

• Podržavam 1

• Drug član, 1198 postova
  • Motocikl: BMW F800GS Adventure
On 5/27/2025 at 8:57 PM, drs said:

Možeš da probaš razne stvari, ustanoviš da je svaka od njih goli đoka* pa da na kraju nađeš garažu.

A možeš i odmah da nađeš garažu i poštediš sebe nerviranja i nepotrebnih troškova. Izbor je tvoj.

Reveal hidden contents

*  Svaka zaštita je bolja od nikakve ako je krađa na mah (što je redak slučaj). Ako je tipovan motor onda teško da bilo šta (lanac, disk lok, itd) pomaže. S'tim odma da si načisto.

Stajanje na ulici povlači zapišavanje pasa koje za sobom povlači još pasa koji zapišavaju ; vetar ti nanosi lišće, prašinu i razno smeće pod ciradu kako god ona dobra bila i koliko god dobro bila vezana ; korodiraju delovi koji u garaži nikada ne bi korodirali ; svaki polazak na vožnju (i povratak sa vožnje) traži jebenu zajebanciju oko skidanja/nameštanja cirade - koju u međuvremenu, dok se voziš, treba negde i da odložiš. Itd, itd .... Done that, been there .... Ako je ikako moguće, pronađi si garažu ... ako iz nekog razloga to ne možeš .... ondak ... jebi'ga .... cirada i neki lanac pa plivaj sine, sa'će Amerika.

a sta kada si van garaze, grada, zemlje,.. odes na klopu obilazak, prenocis,..?

• Svrati ponekad, 263 postova
  • Motocikl: Honda NX 500
Pre 16 sati, danilovrb57 je napisao:

Što da ne kaže da ima lanac? Zar ne ide 5% popust na premiju ako ima ekstra zaštitu?

Tačno, ali onda ako npr ode na ručak u restoran i veže ga samo disklockom (i naravno ne ponese lanac), ako ga ukradu osiguranje će štetu nadoknaditi ako je ispunio ono što je rekao da ima - disklock i lanac

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 2496 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Treba da ima jedno a sta ce da prijavi to je drugo.

Imam samo disc lock, to sam prijavio a inace mi stoji kod kuce u garaži. 

Po gradu parkiram gde i svi. 

• Ne silazi, 4407 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Čuo sam za par krađa motora, al to su izgleda bili neki činovi upozorenja/osvete, za pojedine što su se upleli u mutne "poslove" sa mrkim likovima...

Cerada je dobra jer, pored toga što štiti atmofosmerskih neprilika, odbija, ili bar manje privlači decu da čačkaju ili obore motor. Sajla ili lanac da se provuče kroz prorez cerade, da ti je ne ukradu. Disk lock pokloniti onome koga mrziš😀

• Misbehave Responsibly, 1716 postova
  • Motocikl: FZ6S
12 hours ago, 3OPAH said:

a sta kada si van garaze, grada, zemlje,.. odes na klpu obilazak, prenocis,..?

Baš ništa ! Razumno ponašanje po pitanju lokacije (privremenog) parkiranja i to je sve. Ako nisi ostavio ključ u bravi, krađe na mah su izuzetno retka pojava. Jesam nosio lanac na putovanja (doduše i po gradu, stalno) ali on nikada nije napuštao svoj udobni položaj na repu motocikla ;). Ni to više ne koristim.
Ovde je pitanje bilo vezano za trajno mesto parkiranja. Kolega je pitao sa stanovišta obezbeđenja od krađe što sam mu, doduše vrlo šturo, odgovorio u prve tri rečenice spojlera. Moj post je više bio okrenut negativnim stranama stajanja motocikla po ciradom kao trajno (tj. svakodnevno) rešenje. Lično iskustvo i logika stoje iza onoga šta sam napisao. A imam i ABUS-ov disk lok i Kriptonitov top lanac i još poneku "sigurnosnu" stavku. I svaku reč mogu da obrazložim sa 10 rečenica.

Novopridošli kolega reče "Jos sam nov ovde a nisam video posebno temu vezano za sigurnosne mere protiv kradje" ; deluje mi da se nije baš mnogo potrudio oko traženja, jerbo smo pisali na ovu temu već nekih 6-7 puta između 2010 i 2023 - i koliko sam bacio pogled sve je već prežvakano. Evo mu link pa neka pogleda ranije napisano i sam donese zaključke šta mu je najbolje činiti.

https://www.google.com/search?q=lanac+katanac++site:https://forum.bjbikers.com/&sca_esv=c28d7f4a7239b712&ei=8kU3aL_9Kt679u8P9ZLx8AI&start=20&sa=N&sstk=Ac65TH40pUB_OQ6HHrVe1JWoXNhm9OJkceZgDb8-teP86lcgsthegQXuaQb9Gig4pliucnYmwE0np1FkJNZd6k5T5tI9aJpXj3sk2A10EEZqjaAE9ZvDOvyuKOuc2uxK3YJB&ved=2ahUKEwi_vsq41saNAxXenf0HHXVJHC44ChDw0wN6BAgIEBc&biw=1920&bih=933&dpr=1

Promenio član drs
  • Hvala 2

• U prolazu, 19 postova
4 hours ago, markommarko said:

Tačno, ali onda ako npr ode na ručak u restoran i veže ga samo disklockom (i naravno ne ponese lanac), ako ga ukradu osiguranje će štetu nadoknaditi ako je ispunio ono što je rekao da ima - disklock i lanac

Hvala ti za ovo. Ne bi mi palo na pamet, a osiguranju EZ da odbiju isplatu štete na foru.

Mada, meni je agentica na ponudi pod "Dodatna zaštita od krađe" samo napisala - "ugovoren-sa dodatnom zastitom".

Ja doduše, još razmišljam da li da uzimam kasko ili ne. Naginjem da ispljunem pare bar prvu godinu, dve, što zbog mirnog sna, što zbog ne daj Bože :moto2:.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 19 postova
On 5/26/2025 at 11:21 PM, lakosta_cbr said:

Pozdrav svima,

Jos sam nov ovde a nisam video posebno temu vezano za sigurnosne mere protiv kradje. Hteo sam da pitam za savet i preporuke od opreme koju kupiti. Zivim u Beogradu i ima vec par motora u mojoj ulici a niti sam video niti cuo da je neki motor bio ukraden. Svakako znacilo bih mi da imam neku sigurnost posto ga ne bih vozio dok idem na posao i stajao bi tu na ulici preko dana dok sam na poslu pa bih imao makar neki mir u glavi da je siguran.

Mislio sam da uzmem lanac da ga vezem na banderu (nemam svoju garazu) i disc lock, lanac bi stajao na banderi kad bih ga vozio a disc lock bih nosio usput i stavljao kad ga ostavljam na krace vreme. Gledao sam one Abus lance i disc locks ali za neke su bas velike cene pa bih zeleo najbolje prvo ovde da se posavetujem oko tih stvari :D 

Meni je najgora činjenica što čak da imaš bukvalno sve (disk lock, lanac, alarm, ciradu, U-Lock, zaključan volan itd.), ako ti ne možeš da čuješ kako ti bruse oko motora, ostalima je svejedno. Ali da ne mračim...

Ja bih na tvom mestu uradio baš ovo što si napisao, a što je i @sashac potvrdio, lanac oko zadnjeg točka i bandere, napred disk lock, zaključaš volan i ciradu (ne samo zbog lopova, već i zbog prašine gradske). Disk lock ne može da prejebe sečicama za armaturu, mora bučan alat ili testera. Bučan alat je alarm sam po sebi, a testericom će krv da propiša dok preseče lanac od čeličnih niti. A kad sve to prejebe, onda mora da lomi vilu jer je zaključana, ili da nosi bajk sa ekipom.

E, tu možeš za 20ak evra da uštekaš negde jedan Air Tag ili nešto slično. Ja imam Samsung SmartTag koji šalje notifikaciju kad detektuje kretanje, a ja nisam blizu. To je reaktivna mera, javiće ti kad bude kasno, ali možda dovoljno da može da se odreaguje uz pomoć pandura, ili solo 🪓. Loša strana ovoga je što lopov sa telefonom lako može da detektuje da je neki AirTag u blizini ili da se kreće sa njim.

Poslednja metoda je pay to win, kasko osiguranje sa ugovorenim rizikom krađe.

• Drug član, 1198 postova
  • Motocikl: BMW F800GS Adventure

pokusao sam da "navucem vodu" na GPS tragace / pracenje! nemam s tim iskustva pa eto teme gde bismo i o tome mogli da "procakulamo"!

ima li neko stav, iskustvo?

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 284 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

Da li neko zna gde bih mogao da kupim platno kojim je oblozen lanac za vezivanje motora?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja