Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha TMAX Tech Max 2025

Recommended Posts

• Ne silazi, 5102 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Prošlog meseca smo bili pozvani da u Španiji testiramo novi TMAX Tech Max za 2025. godinu. Nekih većih promena nema u odnosu na prošlu generaciju, što ne čudi jer teško da se TMAX može unaprediti. S razlogom je najbolji u klasi. Vozili smo po planinskim predelima sa brzim i sporim krivinama i TMAX me oduševio. U nekim oštrijim krivinama nekoliko puta sam asfalt dokačio centralnim štenderom, a imam utisak da nije bilo centralnog da bi ugao nagiba opušteno mogao da bude još veći bez bojazni od bilo kakvog proklizavanja.

Ono što me najviše iznenadilo u ciklistici je povratni osećaj sa zadnjeg kraja. Imao sam utisak kao da sam na motoru, iako položaj sedenja to ne govori.

O detaljima sam pisao u tekstu. Zamerki nemam i jedina zamerka bi mogla da bude na račun cene koja za TMAX u Tech Max opremi iznosi 16.540 EUR, dok standardni TMAX košta 14.490 EUR

Dobra vest za sve koji imaju TMAX sa Garmin navigacijom je da od ove godine ne morjau više da plaćaju pretplatu.

BJBIKERS.COM

U Španiji je Yamaha novinarima na raspolaganju prezentovala i za test pripremila najnoviju generaciju TMAX Tec Max koju smo testirali na brzim i vijugavim planinskim putevima.

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1768 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥

Po mom mišljenju najbolji skuter koji sam vozio.A vozio sam skoro sve maxi skutere dostupne u SRB.

Sve je dobro osim cene (17000eur model sa slike).

Tech max ima dosta  bolje  viljuške i zadnje ogibljenje(Kayaba) i udobnost od obične verzije.Udobnost i reakcija vešanja baš,baš dobra.Prvi utisak preko ležeceg pa u krivinu.. odmah mi je izmamio kez na lice.

Nešto najbliže obaranju kao na sportskom motoru,motoru u opšte,što jedan skuter može.Oooodlično se obara,voli krivine,lagan i povozan.

Na auto putu ide 180 kmh i mislim da je mogao jos,da ne preterujem.Bez ikakve muke dosta brzo je došao na tu brzinu sa maksimalno podignutim vizirom!

Izuzetno startan i brz , precizan menjač.Ko je vozio cvt sklopove ,zna da se oni dosta muče sa proklizavanjem lamela ,čudnim zvukovima ,vibracijama itd..Ovde to NE-PO-STOJI,kao Švajcarski sat,kompaktno precizno uglađeno!!!!Konkretno ovaj skuter je presao oko 4500km.

Uporediću ga baš sa novim AK 575 Kymco za koji dan.Barel je bio ljubazan,saradljiv videćemo kakvi su u AK Kompresor.

20251011_114141.jpg

20251011_114132.jpg

20251011_114121.jpg

20251011_114116.jpg

20251011_114045.jpg

Promenio član Džim Džarmuš
  • Sviđa mi se 3

Nisam siguran na šta si mislio ali slovo T u C.V.T. akronimu je transsmision što se odnosi,u širem smislu,na menjač  i prenos.

Ako  to nije kontekst tvog komentara.. zaboravi na moj komentar.

• BJB Maxi Scooter Club, 4480 postova
  • Motocikl: Honda CRF1000D2 Adventure Sports DCT

Odnosilo se na “precizan menjač”, to ne mogu da stavim u isti kontekst sa skuterom.

Zamisli kao dct na africi,automatski menja brzine a motor🙂.

Šala.. dct je drugi koncept promene prenosa,jedino im je zajedničko da može i bez šaltanja kao skuter.Naravno ne mislim da je dct Afrika skuter.

A ako bi iz nekog razloga,semantički cepidlačili,onda je najispravnija formulacija menjač i prenos jer promena prenosnog odnosa se vrši preko promene prečnika na dvema remenicama.. kod bazičnog cvt.

Elem,"precizan menjač" se odnosi (kao što sam i napisao inicijalno)na kompaktno spakovan,proizveden, sistem za prenos i menjanje brzina koji kod većine drugih skutera,prilično tandrče i zvekeće,proklizava a tu nema ništa precizno u radu menjača ,bilo da je automatski menjač  ili ne.

• BJB Maxi Scooter Club, 4480 postova
  • Motocikl: Honda CRF1000D2 Adventure Sports DCT

Porediš babe i žabe drug.

Menjač kod motocikla je menjač, bio dct ili manuelni.

Dct iako je automatski režim, on opet menja brzine, nema linearno ubrzanje kao cvt.

Skuter je cvt, zvao se Tmax, Beverly..kako god, tako da previše pretenciozno zvuči reč menjač, čak i za neverovatnog TMax-a.

Pretenciozno je pogrešna reč ako si želeo da naglasiš da menjač ne postoji na skuteru.Jer pretenciozno označava nadmeno,uobraženo.

Prenos na cvt se menja uz pomoć remenica kao što sam gore ukratko opisao a na dct uz pomoć "zupčanika".

U oba slučaja se menja prenos ,to su menjači  prenosnog odnosa (oba navedena ,bilo da su zupci ili remenice).

• Svrati ponekad, 407 postova
  • Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X

Sve što menja prenosni odnos je menjač narodski, sve ostalo je tupljenje nivo Radoš zvani Džoni. Ako ćemo već da tupimo, kako nazivamo skutere sa DCT?

• Podržavam 1

pre 7 minuta, nuk je napisao:

kako nazivamo skutere sa DCT?

Afrika..😂 Šalim se ,molim vas bez primanja k srcu ..šala ne sme da trpi🙂

Evo priznajem i ja da je bmw "pretenciozni"Kinez🙂

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja