Jump to content

Moto Zajednica

TPS cenzori za pritisak u gumama,za ili protiv !?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 96 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL650

Pozdrav,naime kupio sam android- auto navigaciju,povezuje se sa telefonom,koristi google mape i u pakovanju sam osim navigacije,prednje i zadnje kamere dobio i TPS senzore za pritisak u gumama.E sad,čuo sam da ti senzori (kapice) koji se montiraju na ventil gume znaju da pokidaju ventile ili ga pod inercijom po malo iscepaju pa guma "na kvarno" ispušta po malo.Čak mi izlete neki video onog momka što radi recenzije,ST MOTO,gde je on lično imao neprijatno iskustvo sa tim senzorima.Ima i onih drugih,koji kažu da ih sve služi besprekorno već hiljadama kilometara.....Ima li neko od vas iskustva sa tim? Inače vozim malog stroma,znači nema naglih ubrzanja,ludijanja,velikih brzina.....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1570 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400

o cemu pricamo , autu ili motoru ?

PS - aha , sad vidim , mali strom..

mislim da je taj momak imao problem jer je imao one ventile sa strane...

licno ne bih to stavljao , jer svakako imaju neku tezinu i def uticu na balans gume

Promenio član Darko Mihajlovic

• Drug član, 1029 postova
  • Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000, BMW F800GS 2008.

Meni se upravo to desilo - zbog inercije je ventil napukao i u jednom trenutku sam nasred autoputa primetio da mi se guma ispumpala. Srećom, to je bilo posle 250km u tom danu i desilo se na 300m od Autokomerca, pa sam tamo mogao da odem da dopumpam gumu da se dovučem do kuće. Imao sam sreće da nije eksplodirao ventil u vožnji. Odmah mi je bilo jasno šta se desilo i oba senzora sam na licu mesta bacio.

Dakle, NE KORISTITE TPS senzore!

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 397 postova
  • Motocikl: MT 07

Postoji solucija za stavljanje, ali nikako na gumeni ventil. Pogotovo tko brzo vozi.

Treba staviti kvalitetan kratki alu ventil ili kako je netko napisao onaj sa strane. Njega savinuti neće.

Pošto se na felgu dodaje ta težina senzora točak se odnese na balansiranje i to je to.

ST moto je pogriješio što je stavio na gumeni, a i momak prebrzo vozi.

Osobno to stavljao ne bih.

• Integrisan, 5163 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Postoji rizik izduvavanja gume, pada, povrede ili jos gore i neko ce opet da okaci to smece kako bi eto video pritisak u gumama. Nismo mogli bez tog znanja... Pa koliko cesto morate proveravati pritisak u gumama ako niste vozac na stazi?

• Ne silazi, 4893 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Okej su TPMS senzori koji idu sa samim ventilom, odnosno u samu felnu. Takve TPMS koriste većina proizovđača kao OEM ugradnju ili kasniju opciju dodatne opreme.

Većina zna da čak i one ukrasne krupne kapice ventila znaju da naprave problem, tako je i sa TPMS koji su našrafljeni na ventil umesto kapica.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 6569 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ja sam naveo lično iskustvo, motor je vožen oko 50k dok nije prodat, nikakav problem nije bio sa ventilima koji su oni kratki gumeni. Kad se stavi senzor, mora da se uradi balansiranje točka naravno, mada ljudi voze sa debalansima čak i po 50gr, što je mnogo više nego težina senzora. Fabrički senzori idu od 25-45 gr. na BMWu,što se samo odražava na veličinu tega što je nebitno.

• Svrati ponekad, 96 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL650

Hvala na podeljenim iskustvima.Naravno da ovaj dodatak nije obavezan ili da je preko  potreban,Bože moj,i do sad smo vozili bez ikakvih pomagala,nego kad je već tu mogao se namontirati,ali ću dobro razmisliti.

• Drug član, 1017 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Po meni nije preko potreban. Stanem na pumpu pre pocetka voznje, proverim pritiske i gas. Nikakve gluposti ne stavljam dodatno. 

• Integrisan, 9618 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Vise sam za analogo resnje...

Da se zabusi felna, nareze navoj te u isti uvije manometar... 

... u njega uperi kamera (zalepljena na felnu) koja ce u riltajmu preko BT konekcije slati sliku na bt sarenu tablu.

Jedino me zanima hoce li sile koje deluju na mehaniku manometra unositi gresku proporcionalno brzini rotacije? 

🙃

• Podržavam 1

• Integrisan, 9618 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Datiram od "pipnes palcevima gumu" i vidis je li ok pritisak, zato sam valjda i razvio osecaj da osetim odmah "kakve su gume". u prvih par minuta voznje.

Inace, vecina vozi na gumama koje nisu napumpane dovoljno.... (Bar oni cije motore provozam)

• Sviđa mi se 1

Ja sam davno ko momak imao udes na takmičenju zbog podpumpanih guma, oslonivši se na manometar na pumpi. Kod vulkanizera su tačniji, barem kod viđenijih, jer ih često kontrolišu, a imam i svoj manometar koji je tačan. TPS nije baš preko potreban, ali je ipak korisan dodatak. Kad guma počne polako da ispušta, vozač se navikava i kompenzuje anomaliju do neke mere, ako je recimo vožnja na pravom putu, dugo treba da se oseti da nešto nije u redu, a tad može biti prekasno, tako da je pokazivač veoma koristan, pročitajte linkovanu temu u objavi. 

• Podržavam 2

• Solo Rider, 3197 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300 A

Ja ih imam. Nisam primetio nikakve anomalije. Uzeo tj. dobio kao poklon jer volim gedžete. Mada sam nekad imao one metalne ventile, što ih je vulkanizer skinuo ne znam ...možda da mi uvali svoje "krive" šatro lakše za pumpanje. Sigurno ću ih ponovo vratiti kad budem menjao gume

Vladaju stereotipi, metalni ventili, bilo pravi, bilo pod uglom su sasvim u redu i ima ih u fabričkoj ugradnji, čak i nisu preteški u odnosu na gumene. 

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja