Jump to content

Moto Zajednica

BMW K75/K100 reparacija pumpe za ulje/vodu

Recommended Posts

• Slow rider, 939 postova
  • Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987

Jedan od čestih problema koji je javlja kod BMW K75/K100 je da procuri pumpa za vodu (antifriz) i ulje. Pumpa je zajednička za obe tečnosti, kroz prednji deo ide voda, kroz zadnji ulje, pogoni se osovinom i zupčanikom pogonjenim iz agregata (9), ulje se pumpa zupčanikom (11), a ove dve tečnosti razdvaja gumeni semering (8) i metalni smering sa oprugom (7).

Oil / water pump repair kit K1 K75 K100 K1100 K1200 – KpartsHolland

Šta dovodi do problema? Obično stradaju semerinzi, i to je se rešava standardnom reparacijom pumpe. U mom slučaju, pored semeringa, i osovina zupčanika (11) se pojela od korišćenja godinama (verovatno je prva ugradnja)

IMG-0231.jpg

Vide se oštećenja na osovini, i ako zamenim semeringe, problem će i dalje postojati, i doći će do curenja tečnosti. Na pumpi ima jedan odvodni kanal, kroz koji prolazi voda ukoliko dodje do oštećenja semeringa ili osovine. Pokušavao sam nadjem rešenja kako da saniram osovinu, koji strugar to može da napravi, ali sam se na kraju odlučio da ne rizikujem već da kupim originalni deo iz BMW. Mogao je da se poruči u Delti, i koštao je 22000din. Stigao za 3 dana. Pored toga sam i kupio set za reparaciju koji je sadrzao oba semeringa, gumice, novi impeler, distancer, i to je kostalo oko 50e. Da napomenem da sam motor kupio sa tom manom, i da ga nisam palio pri kupovini, kupio sam ga u neispravnom stanju.

IMG-0230.jpg

IMG-0232.jpg

Kreće postupak reparacije...

Rasturena pumpa je detaljno oprana, svi delovi koji se vraćaju takodje oprani i novi delovi spremljeni za ugradnju. Prvo se menja mala O ring gumica na pogonskom zupaniku

IMG-0233.jpg

IMG-0234.jpg

Nakon toga se menja gumeni semering. Ubacuje se u kućište, vodi se računa u kom smeru se pozicionira, i učukava se gedorom 18

IMG-0236.jpg

IMG-0237.jpg

Nakon toga se ugradjuje zupčanik koji pumpa ulje i pogoni impeler za vodu. Zove se zupčanik sa 19 zuba, serijski broj dela 11411461793. Taj deo je i najskuplji (22k dinara)

IMG-0238.jpg

Sada se pristupa drugoj strani pumpe, ona strana kroz koju teče voda, i ugradjuje se metalni semering. Za to je potreban poseban alat, koji sam na strugu napravio od plastike. Semering se ugradjuje kada je već postavljena osovina zupanika sa 19 zuba.

IMG-0239.jpg

IMG-0240.jpg

Kada je semering ugradjen, postavlja se metalni distancer. On se dobija u setu. Uloga mu je da odalji impeler, jer stari impeler od livenog gvoždja više ne može da se ugradi, već mora umesto njega novi moderniji i lakši, od lima. Na kraju se ceo sklop zavije šrafom.

IMG-0241.jpg

IMG-0242.jpg

IMG-0243.jpg

Na kraju se doda i pogonski zupčanik, i ovim je pumpa kompletirana i spremna za ugradnju na motor. Nema zaptivki, već stavljam tanak sloj VICTOR REINZ zaptivača. U setu se dobija i velika O ring gumica koja se stavlja izmedju pumpe i bloka motora, a služi za sprečavanje curenja vode. Pumpa se za agregat fiksira šrafovima, istim redosledom kao što se i skidala, to nema šta posebno da se objašnjava...

IMG-0244.jpg

IMG-0245.jpg

IMG-0246.jpg

Kada je pumpa ugradjena na motor, ostaje samo da se namontira poklopac. Isto se zaptiva sa VICTOR REINZ

IMG-0247.jpg

IMG-0248.jpg

Pumpa je namotirana, creva namontirana... pre prvog paljena radim i mali servis. Sve što je potrebno je već kupljeno: ulje, filter ulja, antifriz, ulje za menjač i kardan i filter vazduha. Sve ukupno koštalo oko 15000din.

IMG-0250.jpg

Filter ulja jedino može da se zameni sa alatom za zamenu filtera, drugačije ne može da mu se pristupi

IMG-0249.jpg

Procedura standardna, sem što nisam predhodno zagrejao motor, jer je ulje već bilo izbačeno iz agregata. Novi filter, nova gumica, i sipa se novo ulje... 3.75 Litara

IMG-0252.jpg

IMG-0253.jpg

IMG-0254.jpg

Zatim ispustam ulje iz menjača i kardana, pustam nekih pola sata da se dobro ocedi, vraćam šrafove sa novim bakarnim podloškama i sipam novo ulje za prenos. U menjač ide 850ml, a u kardan 260ml ulja.

IMG-0259.jpg

IMG-0258.jpg

Poslednje što je ostalo je sipanje antifriza. Da bi se pristupilo čepu, mora da se rezervoar pomeri unazad. Kada se sipa antifriz do vrha, onda se stiska crevo koje spaja hladnjak i pumpu za vodu, da bi izbacio vazduh. Ovo se ponavlja nekoliko puta, uz povremeno verglanje motora. Pošto je otkačeno creno za gorivo, motor će samo verglati, što tako i treba. Oko 2.8 litara antifriza staje.

IMG-0260.jpg

Filter za vazduh nisam sad zamenio, to ću kad budem skidao delove da ih nosim na farbanje.

Kao što na početku rekoh, motor koji sam kupio nije bio u voznom stanju. Vlasnik mi je rekao da je pumpa problem, ali pored toga nisam znao šta još mogu da očekujem. Nije vožen nekoliko meseci. Sve spojeno, povezano, promenjene tečnosti i filteri, akumulator napunjen, sada sledi premijerno prvo paljenje...trenutak istine dal će me iznenaditi još neki problem, ili ću biti te sreće da sam našao dobar primerak.

Ključ u bravu, kontakt, saug... motor je zaverglao cele 2 sekunde, i upalio kao da je do juče normalno radio 😃. Bez ikakvih čudnih zvukova, bez dima, bez štucanja... kakve sreće, ne može se opisati 🤗 Kakva mašina, kakvo inženjersko čudo... oduševio sam se motorom. A tek prva probna vožnja... pretežak kad je u mestu, ali zato u vožnji lak kao pero. Radi i čuje se kao auto (vrv zato što ima automobilski agregat 🙂) Ovo je bilo veliko ulaganje, novčano, vremenski i živaca, ali je na kraju vredelo.

Pre neki dan sam ga odjavio, parkirao u radionicu, i kreće zimska zabava... još uvek ne znam u šta ću ga pretvoriti: dal će biti fabrika, il će da radi brusilica...

20241026-170422.jpg

Promenio član Yanco
  • Sviđa mi se 12

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• moto merkat °°, 4929 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

Kao sto rece kolega greota je ovo seci, vec je sam po sebi neuobicajen i ocuvan primerak i kao takav nekako zasluzuje da bude "fabrika". Veoma cenim tvoje prerade ali ovde sam misljenja kako mu treba "produziti zivot" ali tvoja je poslednja. :)

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 7439 postova
  • Motocikl: TDM 900

Taman posla da izvorni zdrav motocikl sečeš. Moje mišljenje je da nisi puno platio delove. Kad obična zamena ulja u servisu košta 15000 ovo tvoje nije skupo a popravljeno je za narednih 20 godina.

Meni je uvek lepše da vidim motocikl u originalnom stanju nego neke prerade. I ta generacija K serije je zaista fenomenalna. Daj ti tu neko dobro ogibljenje, neki fin detailing, ima da bude mašina za primer.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja