Jump to content

Moto Zajednica

SYM ADXTG 400 premijera

Recommended Posts

  • Drug član, 944 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: NEMAM

Dragi bajkeri, bajkerke, iskusni vozači, početnici, skuteraši, motoraši, aktivni forumaši kao i prolaznici, konačno sam sumirao utiske te vam premijerno prenosim na ove strane svoje viđenje novog modela iz SYM porodice.

 

Dobar dan na SYM  ADX 400 TG!

image.png.c50d572d898a082ade9d75277798202a.png

 

Naime, 24-26.09.2024 smo kolega i ja imali priliku da prisustvujemo evropskoj premijeri novog ADX-a. Organizaciju premijere je SYM prepustio najvećem importeru SYM skutera u EU, kompaniji GORGOLIS s.a. iz Grčke.

Sa tim u vezi, ekipa iz GORGOLISA je bila domaćin u pravom smislu te reči. Kompletnom organizacijom smo prosto oduševljeni. Sve je bilo na nivou od Izbora hotela, benda za svirku uveče kao i rute za vožnju... Ostaje nam da se nadamo da će ovo postati praksa J Takođe je bilo zadovoljstvo upoznati i razmeniti iskustva i mišljenja sa kolegama iz regiona.

 

Sad ono najbitnije zbog čega ste i kliknuli na ovu temu. Da krenemo od dizajna i izgleda skutera. Na prvi pogled, dobro prepoznatljiv ADV stil koji već obitava neku godinu na tržištima. Konkretno kod SYM-a je prvenac u tom smislu bio sad već dobro poznati ADX 125 koji prosto blista u svakom aspektu te je SYM imao težak zadatak, a to je kako prevazići sam sebe :).

image.thumb.png.e76b260c6ae3eaee596cbf55524aacb9.png

Na prvi pogled dominira agresivan i snažan dizajn. Oštre i jasno definisane linije nagoveštavaju da se radi o ozbiljnoj napravi. Obzirom da je sufiks u nazivu TG inspirisan tigrom otuda i takav dizajn. U tom duhu su dominantne LED svetlosne grupe sa prednje strane skutera. Sledeće što primećujemo je karakterističan vizir u ADV stilu koji je podesiv po visini, nije električni ali ne zahteva upotrebu alata samo se povlači rukom. Podizanje i spuštanje je malo je teže u vožnji ali moguće je, ja sam uspeo. Skuter je takođe opremljen štitnicima ruku.

 

Kad smo kod prednjeg kraja red je da pomenemo prednju upside-down viljušku, prečnika 41mm koja je savršeno radila posao. Jako lepo odmereno i pravi odličan balans u svim uslovima vožnje. Sasvim kontrolisano i uglađeno propadanje na kočenju, ne previša a opet sa druge strane van puta jako lepo upija neravnine. Vozili smo jednu deonicu solidnog kamenjara. Trebamo imati u vidu da ovo nije kross motocikl te u skladu sa njegovom osnovnom namenom i nije za težak off road. Svkako da je sposoban da prođete bilo kakvim seoskim putem na primer. Dobro oslanjanje je imalo i svoju cenu te je prednjica ostala uskraćena za bilo kakvu ostavu za sitnice. Ima još jedan razlog, to ću pomenuti kasnije kad budemo kod agregata. Kad smo već tu skuter je opremljen keyless sistemom kontrole paljenja, sedište se otvara na taster, rezervoar takođe a usb utičnica je spolja tu oko komandi otključavanja. Sedište je moguće otvoriti preko tastera na ključu.

 

 

 

ADVANCEDSMARTKEY.thumb.png.0fc0ecdda06f3b37ae43cd043ecc27ee.pngKEYFOB.thumb.png.63d29047e71780e97639dcffa2b00d4f.png

 

Kad smo kod prednjeg kraja osim gore navedenih stvari, tu su nam i kočnice, odnosno jedna od stvari koji su svi ako ne odmah makar posle 2 minuta gledanja primetili, jedan disk. Bilo je komentara da je to mana, da loše koči itd. Dok nismo krenuli na vožnju. Pre mog subjektivnog osećaja, osvrnću se na činjenicu da je disk prečnika 275mm a čeljusti su četvoroklipne, naravno ABS se podrazumeva. Moj lični doživljaj kočenja je na prvu loptu manje agresivan prvi udar kočnice, dakle, potrebno je malo dozirati kočnicu, na šta sam se posle par kilometara i krivina navikao. Kasnije mi se pokazalo kao dobar kompromis kada smo vozili van asfalta i kočnice su na mene ostavile skroz dobar utisak i baš ta zakasnela odnosno blaga reakcija na pritisak kočnice mi je značila na rastresitom gde sam ugasio ABS i TCS. Moj lični doživljaj je, ako bi imao prvi udar na dodir kočnice kao TL 508 sigurno bi mi pravilo problem van puta. Imao bi strah da pipnem kočnicu. Na putu, zaustaviće se sigurno i uglađeno, nijansu jači pritisak i blokira prednji točak bez muke. Kad smo kod točka, isti je 15 inča u dimenzijama 120/70-15.

 

Dalje kako pogled prelazi imamo centralni tunel, istini za volju, penjanje na skuter za niže osobe može predstavljati gimnastiku ali ništa što smeta. Ja sam se penjao na skuter kao na motor i to je to. Morao je biti napravljen nekakav kompromis zbog oblika cevastog rama kao  i rezervoara,zapremine 13L kao i položaja samog agregata. Tu se već primeti prisustvo TL-a. Deo tog centralnog tunela kao i prostor ispod setišta zapremine 32l i način otvaranja  su preuzeti sa TL 508

 

 

 

image.thumb.png.8f1123a407414ea4b98562eb1b850f90.png

 

Takođe, preuzet je i sistem oslanjanja i prenosa. Dakle nazad je multi link amortizer kao na motociklu a finalni prenos je preko lanca. Naravno, sve je unapređeno i prilagođeno vožnji van puta. Zadnji točak je u dimazijama 150/70-14. Opcija isključivanja ABS-a i TCS-a garantuje zabavu na rastresitoj podlozi. Vratilo me u klinačke dane. Nekako sam bio tako lepo raspoložen da sam dopustio sebi rizik da napravim nekoliko okreta pod ručnom, žargonski rečeno, policajka. ABS sistem je BOSCH dvokanalni.

 

Pokretač svega gore navedenog je jednocilindrični vodeno hlađeni agregat zapremine 399 kubika, koji razvija 25.7kW (39KS) pri 7,000 obrtaja u minuti i 37Nm obrtnog momenta pri samo 5,500 obrtaja. Agregat je posebno je razvijan za ovaj model i ima nekoliko stvari koje su novina i vredne su pomena. Novina je HYPER – VVS sistem koji elektronski kontroliše ventile te omogućava da agregat već na 4,500 obtaja ima 90% obrtnog momenta dok se na 5,500 obrtaja pali VVS. Rekao bih da je nešto slično Honda imala na legendarnim V TEC agregatima. Agregat je pozicioniran tačno ispod vozača, što omogućava jako lep balans. Takođe, da ne zaboravim, na štetu ostava za sitnice ide i činjenica da disanje agregata omogućava usis postavljen tik ispod kormana. Razlog je poznat, vožnja van puta, visoko pozicioniran usis omogućava dotok više svežeg kiseonika bez primasea (ili sa što manje) čestica prašine u agregat.

 

image.thumb.png.2e5765b8729d6a3c87b6840fbd9e9ce1.png

 

Da pređem na subjektivno, agregat se ponaša jako uglađeno, nema udara i isporuka snage je linearna, sve je jako tečno. Što se tiče vibracija, nema ni gram. Za odustvo vibracija je zaslužan sistem, da kažem laički, kontra centrifugalne sile.Dakle, nazovimo to balanseri. Treća novina je dvostruka uljna pumpa, što će obezbeđivati da podmazivanje uvek bude besprekorno.  

 

Na samom kraju teksta bi se osvrnuo na lični sud od skuteru. Ja sam visok 181cm a kolega je 195cm. Kolega je konkretno imao problem sa smeštajem na ADX 300 (pisaću u njegovoj temi) dok je na ADXTG sedeo sasvim lepo. Dakle, položaj sedenja je ok i za visoke ljude. Ja sam baš komotno sedeo. Nižim ljudima od mene može zasmetati široka oplata te će tlo dohvatati vrhovima prstiju, ovo važi za nekog ko je visok recimo 170. Široka oplata, odnosno donje plastike opet imaju primenu i dobro štite od vetra i vode (ovo nisam probao bilo je sunce) kao i od prskanja kamenja. (ovo je probano) Kolega iz Rumunije, Ride With Alex, gledalo je većina vas ovde njegove klipove, je niži od mene i snalazio se lepo sa skuterom.

Druga stvar koju sam primetio je osećaj sigurnosti. Skuter je masivan, i sa masom od 212kg stvarno lepo gazi krivine. Na većim brzinama sam se jako sigurno osećao i stvarno uliva poverenje. Za moj ukus super balans mase i okretnosti. Naravno, brojevi ne lažu, pa se oseti u manevrisanju u mestu da je u poređenju sa ADX300 masivniji u svakom smislu. 

 

Sigurno je da će ovaj skuter zadovoljiti dosta vozača koji nisu za motocikl i treba im prevoz za sve tipove vožnje. Ja jedva čekam da stigne na naše tržište da se još bolje upoznamo.

 

Očekujemo da će prvi primerci u salon stići u prvom kvartalu 2025, proizvodnja kreće u Januaru. Cena, koju prema najavama čelnika fabrike možemo očekivati će verovatno biti oko 7 000 EUR. (ovo je samo indicija i uzećemo je pod rezervom)

 

U nastavku je specifikacija skutera:

 

MODEL

ADXTG

ENGINE

ENGINE TYPE

1-cylinder, Liquid-cooled, 4-stroke,

OHC, 4-valve, Hyper-VVS

DISPLACEMENT

399 c.c.

BORE x STROKE

Ø83 x 73.8 mm

MAXIMUM POWER

25.7 kW / 7,000 rpm

MAXIMUM TORQUE

37.0 Nm / 5,500 rpm

FUEL SYSTEM

E.F.I.

TRANSMISSION

C.V.T.

CHASSIS

FRONT SUSPENSION

41 mm Inverted

REAR SUSPENSION

Multi-link suspension

FRONT BRAKE

Disc Ø 275mm / 4-piston caliper + ABS

REAR BRAKE

Disc Ø 233mm / 2-piston caliper + ABS

FRONT TYRE

120/70-15

REAR TYRE

150/70-14

DIMENSIONS

OVERALL LENGTH

2,166 mm

OVERALL WIDTH

920 mm

OVERALL HEIGHT

1,460 mm

SEAT HEIGHT

790 mm

WHEEL BASE

1,535 mm

FUEL TANK CAPACITY

13 L

 

 

Potrudio sam se da tekst tako koncipiram da ne bude suva specifikacija i da nekako u osnovi što je bolje moguće predstavim ADXTG. Obzirom da nisam preterano vičan pisanju, sasvim je sigurno da sam možda nešto i izostavio ili ako se potkrala neka greška, ne zamerite, pisaću dalje kroz temu i pokušati da detaljnije dočaram subjektivni doživljaj kroz odgovore na pitanja ako ih bude bilo. U sledećim postovima ću ubaciti još slika, imamo super slike iz vožnje. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja