Jump to content

Moto Zajednica

Istra je naša!

Recommended Posts

• Drug član, 791 postova
  • Motocikl: Honda NT1100

Ova pesma je jako bitna za shvatanje konteksta putopisa, a bez nje će napisano delovati kao da me je uzela šizofrenija, pa preporučujem kao pozadinu.

A za sve je kriv moj ortak Zole, to moram da kažem. Tog dana doneo je žurnal sa čudesnim pejsažem…

– Ajmo mi u Istru, rek’o je, tamo žive vile.

– Ma, daleko je… Al’ kad već žive, same su krive… I, eto nas.

Tako je pevao Balašević. Mene nažalost nije naveo na put ni jedan prijatelj već niz okolnosti koje mi čine život vrlo stresnim zadnjih meseci.

Kao posledicu istih sam i godišnji odmor pomerio za oktobar. Rezervisali smo more od 1. pa u dogovoru sa mojom dragom odlučujem da se osamim pre mora. Iako bih bio srećniji da idemo zajedno, verovatno bi me udavila sa zadnjeg sedišta već prvog dana. Nije utrenirana, a ni zainteresovana za toliko sedenja na motoru.

Naravno sa strepnjom, ali svesna da ceo život putujem sam, se pozdravljamo u petak i oko podneva krećem put Čapljine gde sam planirao da prespavam.

Nema se vremena za bacanje, hvatam autoput do Šapca pa nastavljam ka Loznici pa Zvorniku i eto je Bosna.

Šteta je što je u ovom putopisu Bosna u drugom planu. Put od Caparde do Šekovića nisam nikada ranije vozio a sjajan je.

AP1GczMGG0t55hTulPPR8cXxxB3o7elJ94HJzJ1Q

Prolazim kroz prelepe predele ka Sarajevu, pa onda hvatam autoput ka Mostaru a onda kod Konjica ulazim u spektakularnu dolinu Neretve, nestvarno azurne boje.

Uživam. Baš. Vreme je prelepo, put je na momente opterećen ali je priroda je spektakularna.

Posle Mostara nastavljam uz Neretvu i stižem do Čapljine. Večeram, gutam diklofen, kopiram karticu sa 360 kamere na kompjuter i ležem.

Rezime prvog dana – 440km i 6:17h bruto puta.

Budim se pre 6:30. Doručkujem, oblačim se i krećem put mora i Jadranske magistrale.

Ovo je Čapljina ujutru:

AP1GczOmZMEhrD5Y4k-zBoy0G2-gHH1qfPnm7Q3i

Pandurka sa Hrvatske strane zaključuje da sam ja idealan kandidat da mi postavi sva pitanja na svetu, pa gubim jedno 5 minuta objašnjavajući šta je mene ustvari dovelo tog jutra na njen granični prelaz.

Izlazim na more kod Ploča i kreće miris mladosti koji me je pratio sve do Splita.

AP1GczPHKFhz9v08ca-aLIVNcveOTAGU7GyWLyRP

Jadranska magistrala od starta kreće da pokazuje svoje lepo lice. Kvalitet asfalta je odličan, vreme je relativno toplo i vedro pa držim neki optimalno-brz tempo vožnje.

U jednom momentu me sustiže grupa starijih Austrijanaca na 3 GS-a i jednoj Super Temeri. Propuštam ih i priključujem se kao 5. u grupi.

Zajedno vozimo duže od 100km. Zovu me da sednem sa njima na kafu u Primošten, ali kulturno odbijam. Uskoro će biti jasno zašto.

Kod Šibenika se penjem na autoput da presečem do Zadra, pravim kratku pauzu na odmorištu Krka a onda kreće pakao.

AP1GczMDpG5HS-X7CyeUomNdhdjWThNkTmNtArJb

AP1GczNleWLv9vqEeviWJqY6jqZHcygb_JufNMgd

Radar vremenske prognoze je pokazivao da će vrlo zajebana oluja biti upravo na delu između Šibenika i Zadra. Poranio sam u nadi da ću uspeti da izbegnem ali avaj...

Oluja je bila takva da su vozači automobila vozili uz upaljena sva 4 migavca, a interaktivne table iznad puta su ograničavale brzinu na 40.

Kasnije se ispostavilo da je ova oluja napravila ozbiljne poplave u Dalmaciji, tako da je definitivno dobro da sam odbio kafu.

Prolazim bez stajanja, isključujem se kod Zadra, sipam gorivo u Starigradu, dovodim opremu u red i krećem.

Starigrad, Karlobag, Senj...

Ludilo od puta. Ne znam da li više uživam u vožnji ili u pogledu.

AP1GczP7O-1ZXYLYZyl70PREMgdMe2a-3IiS6ppZ

AP1GczMvliHWehJinCuRLhHEr9nHMZrF4JSC2EgO

AP1GczNLkER-JmqZxU8eRwOXNyOo9g3kzEB2-Bw3

AP1GczNQkKrXy0ab_PZmVS5yuPvlUYvLpLp3veJb

Meni lično je deo od Starigrada do Karlobaga lepši nego deo od Karlobaga do Senja, ali se ne bih žalio bilo koji da vozim svaki dan.

Mogao bih ceo snimak u 360° da okačim, pa i dalje ne bi dočarao ni delić osećaja.

U svih ovih nekoliko stotina kilometara ne postoji ni jedan problem. Ne postoji ništa osim sledeće krivine iza koje ide novi magični pogled na Jadran.

Kod Crikvenice se naglo menja priroda sa severnim krajem Velebita i postaje pitomija. Vidi se da se približavam Istri.

Informatičarski vic:

Kako se zove planina 8 puta veća od Velebita?

Velebajt.

Neću više, obećavam.

Rijeka...

U zemlju vila kreneš vozom, a stigneš vlakom…

Pred jutro omami te vazduh smućkan sa zrakom.

Ja sam u Istru stigao Hondom.

Poslednji put sam bio kod Hrvatske Istre 2008. ili 9. godine zbog trke na Grobniku. Nažalost kada se ide zbog učešća u trci bilo gde, to je više službeni put nego uživanje. Osim što se naradiš više za taj vikend nego na prosečnom službenom putu. Digresiram ali naglas žalim što nisam bolje koristio neke situacije iz mladosti.

Prolazim Rijeku, nastavljam dublje u zemlju vila.

Upijam svaki metar puta, svaki miris koji me vraća u detinjstvo, uživam u svakoj krivini koju sa zadovoljstvom prolazim... sveeee.

https://media.tenor.com/AW6kUWhzxGwAAAAM/sveeee-zemunac.gif

Pod Ćićarijom ugledaš Buzet i tom si slikom prosto obuzet…

Al’ tad maestral pirne dolinom reke Mirne. Negde od Tarske vale, od obale…

Niz prugu grenadiri borovi, da l’ su kažuni ili dvorovi? Kao da stiže glavom car u Kanfanar.

Nažalost, nisam mogao da uklopim put dublje u Istru. Stižem u Mošćeničku Dragu – malo, ušuškano mesto, daleko od svega. Upravo ono što mi treba.

Istra je naša! L’Istria è nostra!

Važi, al’ momentalno moja je i vozdra!

Smeštam se, presvlačim, pa idem da večeram i prošetam.

AP1GczOUPYqUJmFu7cqzpiteElEvkqN_g5h7HRyJ

Osamdesete su bile tako davno, u nekom davno nestalom životu. Da se razumemo, taj život nije prošao već je nestao... A opet se sa svakim udahom osećam ponovo kao dete.

AP1GczOxQbMmcMZZ6ey_n0zdFTbcSWsvzV3ywSBq

AP1GczPcIi7qQxj6WG-3N1LsvrC34ZSlOa5TMR27

AP1GczM4R8X_VHblFl0VVr5uPfTQH_-JLoGSdQ_7

AP1GczNNnsOBO_fglnjtJD0msW4EBwlS4_rYfdrU

Istina, sa svakim pokretom koji napravim me leđa podsećaju na kalendar. Ne loži se matora konjino.

Sedam na terasu u položaj koji će mi dozvoliti da nastavim da maštam. Otvaram pivo, što je improvizacija pošto osamdesetih naravno nisam pio, zatvaram oči i lagano se gasim...

I put do raja, svejedno umori… I brzi voz na kraju uspori…

Laku noć.

Rezime 2. dana – 533km i 9:16h bruto.

Budim se u 6:30. Istra je bila cilj što znači da je današnji dan usmeren na istok. Planirano je da ovaj treći dan bude najintenzivniji.

Te letnje ljubavi mu dođu suvenir na kraju, k’o trag bikinija na koži otprilike traju…

Uz onaj feral u Savudriji osvanuo sam nešto mudriji.

Ma, super mi je sve to, po curica za leto, vreme na revers uzeto.

Al’ moram ovde onu dovesti uz koju ću sva leta provesti, neka u dobru, neka u zlu ali uz nju.

Ovako je jutro izgledalo u mojim očima

AP1GczMR5K374wTLglh3PxRPkqYEDfxekPCVU0NE

Idemo...

Jutro je prohladno – oko 15ak stepeni, ali, što je mnogo važnije, za danas su najavili buru.

AP1GczN2XVo5b8796oW8-uOktP6bhUoqtNRhpuYh

Plan sam skrojio tako da se danas krećem što je moguće brliže autoputu kako bih mogao da presečem ako dođe do krize. Uprkos zdravom razumu, danas me ustvari čeka najviše vožnje.

Vraćam se do Senja magistralom, a vetar mi nagoveštava povremeno koliko zajebano može da bude.

Stajem na pumpu da dopunim gorivo. Staje pored mene kombi – pita me čovek gde idem?

Reko’ ka Bihaću, pa onda dalje na sever.

Kaže, dobro je, danas će duvati bura, a to nisu uslovi za vožnju. A onda mi pokazuje na telefonu slike slovenačkog para kom je bura bukvalno oduvala motor. Koliko sam shvatio, on je tada naišao u slikao.  Slovenci nisu preživeli.

Pozdravlja se rečima „čuvaj se zemljače“. Gledam, Gospićke table.

Uprkos morbidnoj priči i fotografijama, nekako mi je ostavio pozitivan utisak. Verujem da je zaistao imao dobre namere.

Krećem da se penjem u planine solidno lepim putem za vožnju, ali postaje sve hladnije i hladnije. Temepratura se spušta na 8 stepeni, a ja oblačim duksu ispod jakne, zimske rukavice i palim grejače ručica.

AP1GczORCt9AC7025OoG7DrVWkPKBt_a-rXdkJb7

Stižem na Željavu. Prošli put sam bio ovde pre jedno 6 godina. Tada sam naišao na policijsku patrolu koji su mi rekli da ne snimam i da se ne zadržavam previše.

AP1GczP5amv9EeV2OLfEYbAk_z_yKtz1BH0cbbbu

AP1GczOO346nXLHXlkd4zu--JAVxqhwIAoc78A-9

AP1GczNKGtxcrxFGlu6-30zoO6t_McRXi3f45-r1

Sada je aerodrom postao ozbiljna atrakcija. Otvorili su i kafić kod čuvenog DC3 aviona i sreo sam gomilu turista usput.

Slikam, vozam se po pisti i idem dalje na granicu sa Bosnom gde sam od Bihaća išao dolinom Une do Banja Luke. Dosta uzak put, relativno prljav, mokar i prekriven lišćem pa samim tim neupotrebljiv za lepu vožnju, dok je priroda svakako spektakularna.

Od Banja Luke sam hvatao autoput do Modriče pa preko Pavlovića Mosta do kuće.

Bez nekih događaja vrednih pomena.

U skladu sa tim mogu da završim putopis rezimeom 3. dana – 731 km i 10h bruto.

E sad, sve ovo deluje malo suvoparno. Previše utisaka, premalo reči i slika, pa ću probati da nadoknadim snimcima.

Ako računamo da jedna slika vredi 1000 reči, a ja sam okačio 36 minuta i 34 sekunde snimka, puta 30 frejmova u sekundi puta 1000 reči... biće valjda zanimljivo.

1. Dan snimak

I relive

WWW.RELIVE.CC

View my motorcycle ride: Awesome adventure

2. dan snimak 

I relive

WWW.RELIVE.CC

3. dan snimak 

I relive

WWW.RELIVE.CC

I citat za kraj:

Tu je stvar čista.

Čija je Istra, njegov je svet!

Idem da se spremam, valja se na more večeras.

Promenio član Mr_Wolf
  • Sviđa mi se 21

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1699 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Ulepšao si mi, Vuče, popodnevnu kafu i chill out sa suprugom. Đole peva u pozadini, ja joj čitam tvoj opis "mesta i uloge" supruge u planiranju zajedničkih vožnji u kome se oboje prepoznajemo... 😉 Veoma lepo si skockao i uklopio audio, video i tekst u pitku celinu, baš sam uživao. :takoje: 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 791 postova
pre 13 minuta, DraganNS je napisao:

Ulepšao si mi, Vuče, popodnevnu kafu i chill out sa suprugom. Đole peva u pozadini, ja joj čitam tvoj opis "mesta i uloge" supruge u planiranju zajedničkih vožnji u kome se oboje prepoznajemo... 😉 Veoma lepo si skockao i uklopio audio, video i tekst u pitku celinu, baš sam uživao. :takoje: 

Hvala puno Dragane,

Cilj mi je bio da iskoristim tehničku opremljenost da napravim nešto drugačiji koncept.

Koliko je moguće na ovoj platformi.

Drago mi je da nisam u potpunosti promašio temu.

• U prolazu, 76 postova
  • Motocikl: Yamaha Tricity 300
On 9/30/2024 at 10:10 PM, Mr_Wolf said:

Cilj mi je bio da iskoristim tehničku opremljenost da napravim nešto drugačiji koncept.

Koliko je moguće na ovoj platformi.

I 360 i pogotovo dron daju stvarno nove poglede. Ni ton bez slike, ni slika bez tona, nije potpuni prikaz/putopis u današnje vreme. Drago mi je da si koristio #tehničkuopremljenost 😃👍 Nisam dugo na forumu, par puta sam čitao o Jadranskoj, ali sada sam prvi put video video 😃 kako to izgleda jezditi na dva točka 👍

Onih 198km/h kod Bihaća na vojnom aerodromu ti nije uhvatio GPX, da li trek snimaš iz Relive ili nečeg drugog pa uvezeš? Mislim da je često potrebno da neka brzina bude konstantna bar par sekudni, da bi GPX to "zapisao".

A vidim i da si komšija iz blokova, rekao bih 62/63 😃

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 791 postova

Sve snima sam Relive. Uhvatio je i brzinu sa Željave, ali je problem kod Honde što im cajgeri uvek lažu. Tih 198 je bilo realnih oko 185, pa nije ostalo kao najveća brzina pošto sam kasnije vozio nešto brže na autoputu.

Blokovi, naravno. Ovo je današnja plažna majica

image.thumb.png.72f6b4275ef27c47d17e90796e27a799.png

• U prolazu, 76 postova
  • Motocikl: Yamaha Tricity 300

Lažu svi na svim vozilma, ali obično do 3-5%, ovo 185/198 je nešto više.
Koristio sam, i sada koristim neki Locus Map na telefonu, još iz vremena kada sam se dosta vozao offroad 4x4. On mi vuče trek gde idem, pa ga posle importujem u Relive. A pošto me Google Maps nervira zbog promena putanje u sred vožnje, sada sam počeo da iz GM gde kao napravim turu, eksportujem to u GPX, pa GPX uvezem u Locus Map i onda samo gledam liniju na Locus i vozim po njoj, znam da mi se neće promeniti od na početku zadatog 😀 Google Map uključim samo za nešto kratko ako treba da promenim/"istražim".
Okle ti majica 😀, sam pravio ili se negde prodaju?

• Drug član, 791 postova

Ja što se mapa tiče koristim samo Waze. Pre svega zbog radara i patrola.

Relive radi svoje u pozadini.

Majice je svojevremeno štampala neka online prodavnica, verujem da i dalje mogu da se nađu, samo proguglaj.

• Sviđa mi se 1

• Braveheart, 701 postova
  • Motocikl: BMW S1000xr, Piaggio Madley 150.

Baš lep putopis i fotke su brutalne, pogotovo sa izlascima sunca... baš zavidim ljudim koji zive na primorju.  😢

Prosle godine sam imao prilike obići Istru sve dole do Umaga, Boze kako je tamo lepo tacno si mi sećanja na par minuta vratio na trenutak dok sam čitao putopis i gledao slike... Treba otici do Plomina na vidikovac, obići taj prsten oko Istre kako ga zovu ( ko ima prilike i videti Brijone) ima toliko toga da se vidi. 

:takoje:

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja