Jump to content

Moto Zajednica

"Dosadni" serijal o opremi jednog novajlije

Recommended Posts

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

Kada sam pre par meseci odlučila da se vratim dvotočkašima  kupovinom skutera 🛵 postavilo se pitanje šta kupiti od opreme.

 

Nakon sprovedene analize mnogih postova na forumu i raspitivanja kod dugogodišnjih bajkera došla sam do sledećih zaključaka:

- full face homologovana nova kaciga - obavezan deo opreme
- rukavice primerene godišnjem dobu sa zaštitnim elementima - jako preporučen deo opreme
- jakna sa štitnicima odgovarajuća za godišnje doba - jako preporučen deo opreme
- cipele sa zaštitom zgloba i prstiju - jako preporučen deo opreme, najbolje je uzeti moto patike
- moto pantalone sa štitnicima - preporučen deo opreme

 

Kao i većina novajlija pomislite da je to kraj priče. Još ako tako isplanirate budžet možete se naći vrlo brzo u problemu. Osim ako vam u medjuvremenu ne umre tetka u Americi, ostavi milione i imate neograničen fond 🤔.

 

Kada počnete da vozite shvatite da su tu i podkapa (nekoliko komada jer je ona jutarnja ponekad vlažna i do povratka kući), često aktivni veš (i u kratkoj vožnji po gradu ukoliko je napolju 30+ do posla stignete preznojeni), nove naočare ukoliko ste kao i ja polućoravi pa vam pored nove dioptrije treba i ram koji lakše ulazi pod kacigu, dodju tu i čvršće patike jer ne možete da izdržite u moto obući 8 sati na poslu a i nije baš predvidjena za šetnje, kišno odelo koje prvo kupite jeftino i pokaže se kao loša investicija pa se naknadno isprsite za pravo moto kišno odelo, fluo prsluk (mislite da ćete proći sa auto prslukom iz obavezne opreme koji se otvara i vijori za vama, nakon toga kupite prsluk za motocikliste a onda upeče zvezda pa predjete na samo fluo pojaseve).

 

Onda krene i oprema za ljubimca: obavezna prva pomoć, razne verzije za obezbedjivanje motocikla jer prvo uzmete lanac sa katancem kao najsigurniji ali pošto ima 100kg onda uzmete i onaj kraći sa bravom a kada vam kažu da se to otvara spajalicom iako ste bankrotirali njegovom kupovinom odlučite se i za disk lock. Koji naravno kupite pogrešne veličine u slučaju skutera pa sledi kupovina još jednog jer u medjuvremenu shvatite važnost debljine pina. Pretpostavimo da vrlo brzo shvatite da "gume su skoro nove" nema veze sa životom pa u trenutku kada saznate cenu novih guma sa zamenom počnete da se pitate šta vam je sve to u životu trebalo. Iako realno u startu ste pročitali da je moto sport jako skup hobi ali vi ste sposobni da sve nadjete povoljno. Kakav danak neiskustvu ali o tome kasnije. I što je najinteresantnije u tom trenutku ste već navučeni na "vetar u kosi" i sve kočnice u odredjivanju limita kupovina su nestale.

 

I taman pomislite da ste skoro sve rešili a ono se promeni godišnje doba i iz proleća uletimo direktno na 35+ i deo opreme postane neupotrebljiv. Letnja jakna, letnje rukavice, letnje podkape, brzosušeće majice, ranac da ponesete preobuku za posao,... Otkrijete da postoji i prsluk koji hladi i želite ga više nego onog plišanog medvedića kada ste imali tri godine ali cene su neumoljive. Negde u to doba počnete i da menjate način ishrane jer neće baš debeli stomak lako da se popne čak ni na skuter a i jakna zateže kad se prejedete. Ukoliko kao ja kupite i skuter od 150kg kreću vežbe, dodatna hidratacija kad sat vremena stojite u koloni na 36+ u beogradskom saobraćaju, dokupljuje se oprema, uočavate svoje greške i shvatite vrednost izreke "jeftino je najčešće na kraju najskuplje".

 

Da ovo ne bi bilo samo zanimljivo štivo za dugogodišnje bajkere a put u očaj novajlijama idemo redom stavku po stavku, šta sam ja kupila, gde mislim da sam možda i pogrešila i o čemu sve treba da mislite.

 

Poruka za admine: nadam se da ćete ovaj serijal računati kao više od jednog posta, u svaki post o odredjenom delu opreme uložila sam vreme i trud, mehanički i električarski sam duduk i ne mogu pisati o tome da li je lanac pravilno zategnut i koliki hod ima prednja viljuška jer realno i ne znam. Ipak sa zadovoljstvom čitam sve i puno novih stvari sam saznala i iz opštih tema (kojima btw nemam pristup zbog manjka postova). Pa da skupimo i tih 100 komada pre nego što mi država oduzme vozačku dozvolu zbog napunjenih 80 godina. Mislim ako može...

  • Sviđa mi se 9
  • Hvala 2
  • Haha 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

KACIGA

 

Definitivno po meni full face jer od svega najviše volim svoju glavu a vala i brada mi je jako draga, o nosu i da ne pričam. Zaboravite na jet kacige, lonce i poklopce. Ili uplatite sebi privatno osiguranje i besplatno lečenje na ortopediji sa gratis uslugama plastične hirurgije. Prvo zaboravite ideju "paziću, voziću polako i meni se neće dogoditi". Prvi dan kada sam samo preparkiravala skuter nekih 20m niz ulicu preturila sam se i da nisam bila u full opremi sa full face kacigom verovatno bih završila na snimanju glave. Obavezno nova kaciga, homologovana, kupljena u prodavnici specijalizovanoj za to. Sve ostalo možete uzimati polovno, online, čak i nasledjivati ali kaciga nek vam bude prioritet. Cene se kreću od 15 hiljada a gornje granice mislim da ne treba da proveravate. Za početak pogledajte par klipova na temu kako izabrati kacigu, premerite svoju glavu, pregledajte sve što je u ponudi i onda se naoružajte strpljenjem kad krenete u kupovinu. Ista veličina različitih proizvodjača mogu biti nebo i zemlja za vas.

 

Lično sam želela da svoju bezbednost i kacigom dignem na još viši nivo a kako se nisam odlučila za fluo boju kacige koja je apsolutno najbolja opcija izabrala sam kacigu sa ugradjenim svetlima. U pitanju je Shark kaciga Skwal i3 LINIK AYK siva mat koja je bar imala fluo detalje. LED svetla imaju tri moda (stalno svetli, blinka, isključena) a kaciga poseduje i integrisano kočiono svetlo koje takodje ima tri moda. Uputstvo je jednostavno, lako se puni preko kablića koji stiže uz kacigu. Takodje, kaciga ima samo 1585gr u M veličini a verujte mi da svaki gram manje poprilično znači. Meni su Pin-lock protiv magljenja i unutrašnje sunčane naočare  u startu bile "must have" a ovde idu uz kacigu gratis. Oduševila me micrometric kopča koja je pokazala svu svoju vrednost prvi put prilikom ulaska kroz rampu firme (pre otkucavanja magnetnom karticom neko od mudrica je uveo pravilo da se mora skinuti kaciga, to na skuteru koji klizi unazad na blagoj uzbrdici - nizbrdici, kako već to posmatrate, da biste izvukli naočare iz kacige, dovodi do toga da morate pustiti obe kočnice (a skuter nema nožno kočenje) pa dolazimo do činjenice da ga morate ugasiti čime izazivate zastoj na kapiji i dovodite do usijanja nervne sisteme svih u krugu od 1km). Dakle brza kopča je spas posebno kad imate i rukavice pa se osećate kao slon u staklarskoj radnji dok debelim prstima čupate propusnicu iz džepa, vadite naočare, skidate kacigu,... Najlepše je kad u brzini zaboravite da ste naočare spustili iza vizira i krenete da se što pre sklonite iznerviranim guzicama u četvorotočkašima koji sede u klimatizovanom dok muzika urla. Ali to je za neku drugu priču. Da se vratimo na kacigu. Jesenas je bila u trenutku kupovine isto na popustu tako da mi je 31.400 koliko sam dala za nju bila izuzetno dobra investicija.

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

RUKAVICE

 

Već kod izbora rukavica dolazimo do činjenice da na pojam "for all seasons" odmah zaboravite. Osim kacige koja se ne pravi prilagodjena godišnjim dobima, dobro i kišnog odela, sve ostalo ćete kupiti bar u dve verzije. Naravno, kad krenete da kukate kako je sve skupo a vi imate ograničen budžet prodavac će pokušati da vam nadje neko kompromisno rešenje iz dijapazona for all seasons ali verujte mi da kada upeče zvezda i napolju je 35+ te rukavice neće služiti ničemu osim da vam skuvaju prstiće tako da i ne osećate imate li ih još. Znači, tako sam ja u novembru prošle godine kupila rukavice za sve sezone a onda već krajem maja u trenutku očaja kupila i letnje rukavice. Iskreno, mislim da je to i jedini način da ne počnete da izbegavate nošenje rukavica kad je vruće što može da za vas predstavlja jako lošu odluku ukoliko se prospete leti. A pada se i leti i zimi. I ne mora to čak ni da bude pad, dovoljno je obično preturanje, gubljenje ravnoteže tokom silaženja. Svaki kontakt sa podlogom verujte mi da će biti u najgorem mogućem trenutku i po najgoroj mogućoj podlozi. Marfi je čudo.


Ako sad razmatramo cene moja preporuka je da birate poznati brend. Ne morate uzeti najskuplji model, tačnije on vam i ne treba. Pošto u početku nećete ni na trke ne moraju da budu ni kožne, ni preduboke, ni vodonepropusne. Iako ćete sa prvom kišom da mi se ispominjete cele familije dok vam se prsti budu grčili, mokri i neupotrebljivi. Dakle, svi momci (i devojke sigurno iako ja nisam nikada naletela ni na jednu) po moto šopovima preporučiće vam neke kvalitetne a ne preskupe rukavice koje će vam vršiti posao u prvom periodu. Treba da imate u vidu da ćete vremenom shvatiti kakve vam rukavice najviše odgovaraju i sigurno promeniti gomilu jer vam stvarno želim puno godina jahanja. Deo na koji mislim da ne treba da zaboravite je da rukavice budu kvalitetne, sertifikovane i homologovane za vožnju, da vam omoguće maksimalan osećaj udobnosti (jer realno ipak su nešto što u početku smeta) i da sa njima imate maksimalnu kontrolu motocikla u svakoj situaciji. Ukoliko sebe naterate prvih dvadesetak puta da ih nosite vrlo brzo nećete ni pomišljati na vožnju bez njih. Obezbedite da imaju fleksibilne polutvrde protektore sa gornje strane, zaštitu dlana i prstiju kao i silikonske detalje za što bolji grip. Namerno vam neću reći koje sam ja kupila jer to definitivno treba da bude prilagodjeno vašim šakama i koži ali mogu vam odati tajnu da sam prve platila malo više od 7.500 a letnje više od 4.000.

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

JAKNA

 

Kao i većinu opreme, kupila sam dve. Jednu iz kategorije za sve sezone i naknadno letnju. Ajmo reći onu prolećno - jesenju, iako sad više ni zime nisu kao što su nekada bile, birala sam najviše prema tipu vožnje koji sam planirala. Meni je bilo najvažnije da bude sertifikovana i homologovana za vožnju motocikala, želela sam (i uspela) da bude vodootporna, sa dobrom ventilacijom i skidajućom termo postavom. Nisam želela crnu da bih bila što vidljivija iako sam u samom početku nosila preko fluo prsluk. Podrazumeva se da je morala da ima sertifikat Sertifikat CE A, protektore na ramenima i laktovima, kao i džep za ledjni protektor koji, iskrena da budem iz finansijskih razloga, još uvek nisam kupila. Otišla sam u moto šop, u mom slučaju u Barel, bez ideje koju jaknu ću uzeti jer nisam imala predstavu koja veličina mi treba. U stvari, krenula sam ubedjena da je minimum 16 a kući se vratila sa jaknom veličine 12. Ono na šta nisam računala je da moto jakna ne sme da vijori oko mene ali je pravi savet doveo do izbora prave jakne za mene. U trenutku dok sam je kupovala insistiranje da moram uzeti i pojas bez obzira što sam imala predrasude da je to samo oprema za trkačke motore me je delimično nervirala, ne zbog još jednog dela opreme koji ću navlačiti svaki put (ako ćemo pošteno tada nisam ni znala da će oblačenje i svlačenje cele opreme ponekad duže trajati i od same vožnje) nego više u finansijskom smislu. Ali pojas je uzet i hvala dobroj duši u Barelu koji je tada više mislio o meni nego ja sama. I tako tada su uzete Oxford Dakota 3.0 ženska touring jakna crno/siva i moto pojas za ukupno dvadesetak hiljada. Jakna se pokazala kao fantastična, topla sa termo postavom a odlična i za prolećne temperature bez nje. Kiša me tih dana nije nijednom uhvatila ali ne sumnjam da je dobro rešenje i za neki oblačak na koji se može natrčati u gradskoj vožnji na relaciji posao - kuća. Svakako mi je u tim prvim vožnjama davala dodatnu sigurnost, pravilno držanje i potpunu udobnost u jednoj za mene potpuno novoj sredini. Da ne zaboravim ono prevrtanje na samom početku karijere, bila sam u jakni i prizemljenje je bilo najnežnije moguće.

 

Sa prvim "vatrenim talasom" ove godine shvatila sam da čak i vožnja od dvadesetak minuta u koloni na suncu beogradskog asfalta nije moguća u takvoj jakni. Za vikend odmah nakon što mi je tokom vraćanja sa posla (bez saobraćaja ujutru tu relaciju prelazim za manje od 5 minuta ali taj dan je došlo do čukanja kamiona gradske čistoće i parkiranog bisera pa se stajalo u koloni 45 minuta) pozlilo na suncu kupila sam letnju jaknu i isplanirala i rezervne rute za vožnju u špicu. Uzela sam Bering mesh žensku jaknu Lady Nelson crne boje i otkrila da protektori različitih firmi imaju potpuno drugačiji doživljaj. Jaknom sam oduševljena, zadovoljava sve moje potrebe u vožnji i po paklenim danima iako vam morati priznati da kad najave više od 36 stepeni Pep ostane kod kuće a ja odem na posao automobilom. Letnja jakna sa velikim mrežastim panelima ukoliko se krećete daje idealan osećaj čak i kada je pretoplo a zaustavljanja u kolonama čini podnošljivim dovoljno dugo dok saobraćaj ne krene. Po preporuci letnja jakna mi je M veličine iako bih verovatno stala i u S ali kada nemam mogućnosti da se presvučem nakon vožnje pola broja veća jakna mi omogućava da ne izgledam kao da me krava sažvakala. Zbog samog kroja jakne ona ne landara na meni ali nisam u njoj stegnuta kao u touring jakni. Naravno, pojas nosim i po najvećim vrućinama i moram vam priznati da mi je za ovih par meseci nestalo sve što me je na stomaku pomalo nerviralo. Doduše majica je uvek skroz mokra u predelu pojasa ali linija nikad bolja. Uloženih 15.000 u jaknu se isplatilo tokom prve vožnje a do danas je jakna opravdala sto puta svoju cenu.

 

Svakako, kao i za neke druge delove opreme, ukoliko ste avanturističkog duha možete pronaći mnogo jeftinije a istog kvaliteta jakne. Takodje, postoji i nekoliko mesta u Beogradu gde se prodaje polovna moto oprema fantastičnog kvaliteta a po jako pristupačnim cenama. Savete uvek možete dobiti na BJBikers forumu a ako redovno pratite i imate sreće da budete dovoljno brzi ovde se mogu i kupiti jako dobri delovi opreme. Kad prvi put sednete na dva točka vaš život se menja i sve ostale godine postaju i ostaju ispunjene raznim "akcijama" nabavke, obnove i popune vaše kolekcije. Uz jednu činjenicu, para će vam uvek nedostajati ali kako se to kod nas kaže - pare nikada nisu problem - para nema.

  • Sviđa mi se 3
  • Hvala 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

A sada pauza do sutra, mnogo će da vam bude da sve čitate odjednom. Mora ovo da bude ko turska serija, nikad da se završi 🤣

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 251 postova
  • Lokacija: München
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21

Bas dobra dusa taj iz Barela kada te je ubedio da je pojas tako bitan :)

Bas me zanima sta su mu bili argumenti...

 

Sto se tice ledjnog stitnika: posle kacige ne postoji bitnije parce zastite. Molim te, uzmi to pod hitno. Bilo koji L2 je dovoljan...

 

Ali, sve u svemu, dobra retrospektiva :)

 

Promenio član Kursulla
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • prisutan, 1102 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702

Poslije 17 godina  skupljanja i kupovine opreme,uvjek mi nešto fali, a taman kad pomislim da sam sve iskompletirao!!!!  🤣

Promenio član mali_zmaj
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Haha 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 224 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CBR 1100XX

Moj neki utisak je da je po vaznosti odmah iza kacige neka vrsta zastitne obuce, jer moze vrlo lako da dodje do nezgodnih povreda stopala od kojih se dugo oporavlja.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 7191 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Da, 30% procenata povreda je na nogama. Mislim, generalno sve treba od opreme nema diskusije. Na jednom sajtu uskoro izlazi tekst o obući pa pročitaj. Biće zanimljivo.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Nemanja Stojanović, 1346 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CF RedBull 450 MT

Tako je, čizme su možda i najbitnije posle kacige (tu su negde sa rukavicama) :) 

Potkape, veš, prsluk, čepiće za uši (ovo samo van grada), i ostalo ispod 100€ prestani i da računaš, biće ti lakše.

Pored razlike u sezonama, postoje razlike i u vrsti vožnje.

Nije ista oprema za grad, za autoput, offroad itd... tek tu kreće igranka kada ti se celokupna oprema samo množi x2, x3...

 

Ne postoji vodootporna jakna, to ti garantujem, svaka pre ili kasnije popusti :) 

Testiraj tu svoju po prvom sledećem obilnom pljusku izađi i vozi autoput dokle god pada i meri u kilometrima koliko fore imaš dok si suva. Dobro je za znati, kao i kad se upali rezerva za gorivo, zapitaš se još koliko do pumpe.

Zato se i uzima kišno odelo.

 

Pored svega navedenog, moj savet ti je da preskočiš leđni protektor i odmah uzmeš airbag prsluk.

Ima i u fluo boji, pa može da ti zameni i taj koji sada nosiš.

Pruža 40x veću zaštitu leđa nego L2 protektor, imobiliše vrat (veoma bitno), štiti i grudni koš i lakši je za nositi nego leđni protektor.

Pogledaj Helite Turtle sa kanapčetom.

 

I 1585gr nije lagana kaciga 😉

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • prisutan, 1102 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702
Pre sat vremena, Skittles je napisao:

Tako je, čizme su možda i najbitnije posle kacige (tu su negde sa rukavicama) :) 

Potkape, veš, prsluk, čepiće za uši (ovo samo van grada), i ostalo ispod 100€ prestani i da računaš, biće ti lakše.

Pored razlike u sezonama, postoje razlike i u vrsti vožnje.

Nije ista oprema za grad, za autoput, offroad itd... tek tu kreće igranka kada ti se celokupna oprema samo množi x2, x3...

 

Ne postoji vodootporna jakna, to ti garantujem, svaka pre ili kasnije popusti :) 

Testiraj tu svoju po prvom sledećem obilnom pljusku izađi i vozi autoput dokle god pada i meri u kilometrima koliko fore imaš dok si suva. Dobro je za znati, kao i kad se upali rezerva za gorivo, zapitaš se još koliko do pumpe.

Zato se i uzima kišno odelo.

 

Pored svega navedenog, moj savet ti je da preskočiš leđni protektor i odmah uzmeš airbag prsluk.

Ima i u fluo boji, pa može da ti zameni i taj koji sada nosiš.

Pruža 40x veću zaštitu leđa nego L2 protektor, imobiliše vrat (veoma bitno), štiti i grudni koš i lakši je za nositi nego leđni protektor.

Pogledaj Helite Turtle sa kanapčetom.

 

I 1585gr nije lagana kaciga 😉

Izvinjavam se za OFF ,kad si kod air bag prsluka, planiram u zimu uzimati.., ali vidim da se patrone uzimaju odvojeno, dali su one neki standard, ili za svaki model posebno, i kako uopšte da ih tražim u pretrazi, jer umjeso da ih ponude uz prsluke, moraju se tražiti zasebno?! 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Nemanja Stojanović, 1346 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CF RedBull 450 MT

Zavisi kako za koji brend, ali da, uzima se odvojeno.

Jedan od razloga zašto sam preporučio baš Helite :) 

 

A još jedno zapažanje za @Peppermint, imaš motor, nemoj da ga voziš kao auto!

Slobodno zaobiđi kolonu, kada svi stoje, svuda preko reda itd...

Ne treba da dobiješ toplotni udar.

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

Mislim da se tek privikavam da imam motor i borim protiv predrasuda da je posle pedesete kasno za nove početke. Od trenutka kada sam kupila Pepa slušam samo čuvenu rečenicu “ne divljaj”. Doduše u poslednje vreme često i “ti si definitivno luda, ajd skuter ali gde sad i motor”. Instruktor iz autoškole gde sam obnavljala znanje rekao mi je da je moj glavni problem to što ne verujem da umem svašta nešto. Trudiću se i dalje, možda jednom iz novajlije predjem i u početnike .

Kupila sam i kišno odelo, moto duboke patike, moto pantalone i još po nešto ali nikako da sednem i napišem i te delove. Airbag prsluk mi je ogromna želja ali trenutno sam milioniti put bankrotirala u poslednjih godinu dana a sinoć ne ubodoh sedmicu.


Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Sviđa mi se 5
  • Haha 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 633 postova
  • Lokacija: Skopje
  • Motocikl: SV650A
1 hour ago, Peppermint said:

to što ne verujem da umem svašta nešto

Plus za instruktora. Evo i mene u off-u.

Neverovatno koliko je bitan pozitivan stav u voznji. Ranije, kad sam vozio off, kad naigjem na neku bas losu deonicu, kazem sebi, uf, ovde cu se prosuti. Obicno tako i bivalo. Kasnije, nakon nekog vremena ( da ne kazem godina), promenim to u nesto pozitivnije. Na losim delovima kazem sebi, ovde cu proci ovom linijom... i progjem bez pada. Uglavnom :) .  

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2893 postova
  • Lokacija: NS
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

...meni je prvo fenomenalno da čitam ovako lepo pretočene misli jedne dame i perspektive "početnika" (ovo mislim u najlepšem mogućem kontekstu, ne zato što smatram da sam ja lično ekspert - naprotiv, vožnja motora se uči ceo živo).

 

Nisam ni shvatao koliko imamo različite pristupe šta je bitno kod opreme - npr. Izgužvana majica ispod jakne mene brine kolko i rezultat u domaćem fudbalu 😂

Jedna nažalost najbitnija stvar koju sam lično naučio u ovom sada  već više decenija dugom horderskom skupljanju moto opreme (ne smem ni da kažem broj jakni, cipela, kaciga i rukavica) je: sve što sam ikada kupio "skupo" tj. dobar brend i kvalitet sam nosio godinama. Sva polu rešenja su bila bačene pare i nošeno par puta ili skoro pa nikada (impulsivne kupovine - jer ovo uopše nije "skupo"). 

... Otuda i toliko smeća po ormanima.. 

Prelepa tema, nemoj stati 😉😊👍

 

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 224 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CBR 1100XX

Evo dan posto sam napisao ovo za patike, udari me auto direktno u levu stranu motora i celu levu potkolenicu i stopalo, polomi mi deklu i prospe vrelo ulje po patici. Nekim cudom sam ostao na tockovima sa oko 50km/h i ugasio motor. Da nisam imao duboke moto patike verujem da bi mi stopalo bilo u jako losem stanju, ovako je samo ugruvano, i imam modricu na cevanici, hodam normalno. Automobil takodje jako ostecen, nije ni on u voznom stanju kao ni motor.

Tako da tek sada preporucujem da se uvek nose moto patike...

  • Sviđa mi se 2
  • Zbunjen 1
  • Tužan 2
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1455 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC750x

Inace ovih dana kad je pakao a to vec traje, nisam isao na posao motorom, dva dana sam morao, bio sam u obicnim patikama, aj sto mi osecaj u voznji haos nego sto mi stalo po glavi sta ako se nesto desi. 

Uvek nosim, jaknu, rukavice, 95% cizme, nisu nesto duboke ali opet imaju zastitu, po ovom paklu DIG pantalone a inace uvek moto, tako idem i u grad ili kod nekog, bole me sto sam u Moto opremi. 

Promenio član RankoBg87

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 98 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: MT-07 , super soco ts1200r

Bravo za topic 💪 Slazem se za sve, opreme nikad dosta 😂 a vremenom kontas sta ti zapravo koristi, a sta ne...Treba jos dodati na to komunikacije, GPS ili nosace, dodatnu opremu za motore (Koferi,torbe, slajderi etc)...Mene zanima sta ti je tacno rekao taj za pojas 😂 ja ga uglavnom nosim u hladnijim danima jer mi prija ledjiama, a onda sam skontala da sam bukvalno gola voda nakon nosnje leti i onda ja bilo , ne moram bas da natrpam sve na sebe na 30 stepeni 😂.. Sada mi je plan da uzmem airbag i da nosim onu mesh majicu sa armorom i da to nosim leti jer su mi sve jakne pretople na preko 30 ,a i onako ne mogu da razvijem neku posebnu brzinu gde ce klizanje biti problem i cepanje opreme..Takodje da li imas neku preporuku gde uzeti letnji aktivni ves za zene? ja imam zimski ali mi fali nesto leti da nosim da ne moram uvek da nosim duplu odecu na posao..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

Verovala sam da ću ovaj serijal završiti u par dana a sve se razvuklo. Ali nikad nije kasno za nastavak. Ostale su nam cipele, moto pantalone, kišno odelo, i biće i jedan deo za ono što nije baš garderoba ali nosićete ih na sebi: ranac, torbica za pojas ili nogu, fluo prsluk ili tregeri i ako se setim još nečega.

 

Petra, što se tiče letnjeg aktivnog veša nisam do sada imala sreću da nadjem nešto kvalitetno a povoljno. Moram da priznam da sam u jednom od naleta kupovine gluposti na AliExpress-u uzela dve navodno odlične majice ali kada je posle mesec dana paket stigao razočarenje je bilo na max. Obična sintetička majica dugih rukava na poprilično velike rupe ili ajmo reći otvore. Oprane eno ih čame u ormanu i deo su kolekcije "impulsivnih kupovina" kako reče Andrej. Nažalost, tamo nisu same 😂

  • Tužan 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 57 postova
  • Lokacija: Srbija
  • Motocikl: R1200gs

Što se tiče aktivnog veša, razmotri nešto od merino vune, bar za donji deo. Meni je prijatnija na dužim vožnjama (čitaj:manje mi dupe utrni).

  • Hvala 1
  • Haha 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

CIPELE

 

Mnogo sam gledala, birala i realno konačno rešenje je sasvim ok. Uzela sam moto patike Bering Tiger Lady vodootporne crne, broj 39. Dok sam se ja razmišljala koji broj prodale su se 40 i iako mi je u tom trenutku delovalo riskantno uzela sam veličinu koja je po onom čartu veličina taman za mene. Naravno, kada sam ih obula kod kuće, šetajući kao paun, nedovoljno zategnutih pertli, ubiše me prsti. Očaj je rastao sa svakim korakom, znala sam da imaju ojačanje za prste i da se baš neće širiti na tu stranu. Ne znam da li me više bolela pomisao na bačenih 15 hiljada ili činjenica da broja 40 nije bilo u prodaji. Sreća moja pa sam se setila da mi je nekada davno @Alexandra995 napisala da će se patike razgaziti pa sam rešila da budem uporna. Čim sam ih jače tj ispravno zašnirala stvar je postala mnogo bolja. Evo posle par vožnji definitivno su baš moj broj. Od plana da ih kad zahladni nosim i na poslu sam odustala, lakše je poneti lakšu obuću za unutra nego stezati zglob u njima. Što se tiče Bering patika samo preporuke.

 

A sad malo i o svim ostalim promašajima u izboru obuće. Kada je Pep stigao bila sam stegnuta, verovatno i poprilično uplašena. Sedište mi je delovalo preveliko, previsoko. Pod sam dodirivala vrhovima prstiju i potpuno bezveze umislila da su patike ili cipele sa platformom rešenje. Osim što pored neudobnosti takve obuće nisam dobila ni na visini a vala ni na bezbednosti trebalo mi je po jedno sedanje na skuter u svakom uzaludno kupljenom paru da shvatim da sam kreten. Onda sam kupila adidas patike za planinarenje koje su imale fantastičan djon, neophodnu čvrstinu ali su jako plitke tj nisu moto patike. Zaštita - nula. Vozim i dalje u njima kratke relacije kao što su kuća - posao - kuća (2+2km ukupno) ali sam znala da moram uzeti nešto ozbiljnije ako mislim da se vozim. Tako je i došlo do kupovine pravih moto patika. Lekcija "jeftino je na kraju skuplje" je i ovde ponovo potvrdjena.

 

Pored toga kako su prolazili dani sa Pepom, predjeni kilometri i opuštanje imala sam utisak da mi i noge rastu i sada nemam nikakvih problema u istoj onoj obući koja me je izludjivala u prvim danima. Tako reći, patkica štrika sve u šesnaest kada krene unazad. Sigurna sam ja da se to Pep malo spustio da mi pomogne 😎

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1158 postova
  • Lokacija: Leskovac
  • Motocikl: Honda CBF 1000A ABS '07
pre 4 minuta, Peppermint je napisao:

Uzela sam moto patike Bering Tiger Lady vodootporne crne, broj 39.

Nek te lepo služe kao mene! Evo guramo već 3 godine bez problema. Standardna obuća mi je 39 i moto cipele su 39. Desi se nekad da ih nosim po ceo dan, može u njima da se hoda i normalno funkcioniše. Moja topla preporuka. 👍

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 98 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: MT-07 , super soco ts1200r
4 hours ago, Peppermint said:

CIPELE

 

Mnogo sam gledala, birala i realno konačno rešenje je sasvim ok. Uzela sam moto patike Bering Tiger Lady vodootporne crne, broj 39. Dok sam se ja razmišljala koji broj prodale su se 40 i iako mi je u tom trenutku delovalo riskantno uzela sam veličinu koja je po onom čartu veličina taman za mene. Naravno, kada sam ih obula kod kuće, šetajući kao paun, nedovoljno zategnutih pertli, ubiše me prsti. Očaj je rastao sa svakim korakom, znala sam da imaju ojačanje za prste i da se baš neće širiti na tu stranu. Ne znam da li me više bolela pomisao na bačenih 15 hiljada ili činjenica da broja 40 nije bilo u prodaji. Sreća moja pa sam se setila da mi je nekada davno @Alexandra995 napisala da će se patike razgaziti pa sam rešila da budem uporna. Čim sam ih jače tj ispravno zašnirala stvar je postala mnogo bolja. Evo posle par vožnji definitivno su baš moj broj. Od plana da ih kad zahladni nosim i na poslu sam odustala, lakše je poneti lakšu obuću za unutra nego stezati zglob u njima. Što se tiče Bering patika samo preporuke.

 

A sad malo i o svim ostalim promašajima u izboru obuće. Kada je Pep stigao bila sam stegnuta, verovatno i poprilično uplašena. Sedište mi je delovalo preveliko, previsoko. Pod sam dodirivala vrhovima prstiju i potpuno bezveze umislila da su patike ili cipele sa platformom rešenje. Osim što pored neudobnosti takve obuće nisam dobila ni na visini a vala ni na bezbednosti trebalo mi je po jedno sedanje na skuter u svakom uzaludno kupljenom paru da shvatim da sam kreten. Onda sam kupila adidas patike za planinarenje koje su imale fantastičan djon, neophodnu čvrstinu ali su jako plitke tj nisu moto patike. Zaštita - nula. Vozim i dalje u njima kratke relacije kao što su kuća - posao - kuća (2+2km ukupno) ali sam znala da moram uzeti nešto ozbiljnije ako mislim da se vozim. Tako je i došlo do kupovine pravih moto patika. Lekcija "jeftino je na kraju skuplje" je i ovde ponovo potvrdjena.

 

Pored toga kako su prolazili dani sa Pepom, predjeni kilometri i opuštanje imala sam utisak da mi i noge rastu i sada nemam nikakvih problema u istoj onoj obući koja me je izludjivala u prvim danima. Tako reći, patkica štrika sve u šesnaest kada krene unazad. Sigurna sam ja da se to Pep malo spustio da mi pomogne 😎

Ako imas problema sa visinom (pogotovo kad si presla na 300nk) imas i opciju ovakvih stvari, drugarica porucila od njih i stigle joj jako brzo.. Mada je uvek najbolje nauciti da se vozi bez ovakvih stvari jer onda mozes da vozis sve velicine motora (pogotovo adventure)

WWW.UPBIKERS.COM

Upbikers makes it easier to reach the ground with your bike. It is designed to fit almost any type of footwear and any type of motorcycle.

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 53 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK
Pre 16 sati, PetraBG je napisao:

mozes da vozis sve velicine motora

Nisam znala da ovo postoji i da mi je iskočilo pre par meseci verovatno bi mi već bilo na nogama 🙃.

Trenutno mi je 300NK taman po meri, tih pola cm ispod pete da bi celo stopalo bilo skroz oslonjeno se i ne primećuje jer su retko obe noge istovremeno dole. Pošto je plan da se bar dve godine zadržim na ovih 300 kubika nadam se da mi ni u narednom koraku neće trebati nešto specijalno. Ali o tome ću misliti kad za to dodje vreme, sada sam presrećna sa mojim novim konjićem.

 

Petra, imaš pozdrave od instruktora Milivoja, stalno mu dolaze neki novi klinci i novajlije kao ja a on i dalje ima isto strpljenje za svakoga iako po ceo dan ponavlja iste stvari. Koncentracija, opuštenost, pogled. Pre neki dan rekoh jednom njegovom kandidatu na obuci "slušaj Milivoja, sve što kaže je tačno, znao je čak i kako ću prvi put da padnem i lepo me upozorio ali ...".

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja