Bole37 5159 Napisano Jun 23 Drug član, 781 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon. Prijavi odgovor kao problematičan E bre momci, pa vi vec zaboravili naseg Black childa... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16494 Napisano Jun 23 Vozim motor, nisam BAJKER, 2323 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16971 Napisano Jun 23 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3637 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 4 hours ago, N.F.S. said: Daaaa, kada nagazis polugu menjaca (koja je ujedno i kurbla bila) ona prvo "odvoji" pa u brzinu upadne! E dobro si se setio... Isti sistem imao i Triumph Thunderbird 650, (sa menjačem na desnoj strani, a kočnicom na levoj). Samo što su kod njega kurbla i menjač bili odvojeni. Promenio Jun 23 član zika56 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bole37 5159 Napisano Jun 24 Drug član, 781 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon. Prijavi odgovor kao problematičan Ja ni ne znam sta je medjugas... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21804 Napisano Jun 24 Integrisan, 9467 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Ima i jos zamrsenije! Kod skuterasa postoji i medjuubrzanje! Znaci krenes, ubrzavas, negde na pola ti je medjuubrzavanje pa posle toga nastavis da ubrzavas normalno! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DJ Miki 2 Napisano Jun 24 (promenjeno) U prolazu, 13 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, Bole37 je napisao: Ja ni ne znam sta je medjugas... Kod prastarih menjaca koji nemaju sinhrone, ili menjaca koji su riknuli, ili si u debelo pogresnoj brzini i moras da sidjes dve ili tri brzine nize: stisneš kvačilo, pa navijes gas u crveno, i dok su obrtaji jos visoki onda malo lakse usaltas Promenio Jun 24 član DJ Miki 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16971 Napisano Jun 24 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3637 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, DJ Miki said: Kod prastarih menjaca koji nemaju sinhrone, ili menjaca koji su riknuli, ili si u debelo pogresnoj brzini i moras da sidjes dve ili tri brzine nize: prvo izbacis u ler, pa navijes gas u crveno, i dok su obrtaji jos visoki onda malo lakse usaltas Upravo tako. Međugas ima pravu funkciju kada je menjač u "leru" (i sa spojenim kvačilom) u momentu kada se dodaje gas ( pre nego što prešatamo u nižu brzinu). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ProMaster 8511 Napisano Jun 24 (promenjeno) Drug član, 1867 postova Lokacija: BG-LE Motocikl: Tracer 900 124ccm Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Bole37 je napisao: Ja ni ne znam sta je medjugas... Quickshifter za sirotiLJu... Promenio Jun 24 član ProMaster 1 6 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4507 Napisano Jun 24 Drug član, 1444 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Rakovačku !! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 606 Napisano Jun 24 (promenjeno) Svrati ponekad, 378 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 4 hours ago, Bole37 said: Ja ni ne znam sta je medjugas... To je napredna tehnika kod voznje manuelnog menjaca, i kod kola i kod motora. Pogotovo na stazi - kada je bitno da auto/motor nemaju trzaj kod brzog saltanja na dole. Gde je balans mase bitan za ulazak u krivinu i za kocenje. Kod kola se koristi takodje uz kocenje i davanje gasa istovremeno - prednji deo stopalo pritiska kocnicu i davanje gasa ide petom, dok se pritiska kvacilo levom nogom. Dosta je korisno i kod kola sa turbom, da se izbegne zaustavljanje/okretanje turbine unazad posle kocenja pre prolaska kroz krivinu. Promenio Jun 24 član Blackened 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 3494 Napisano Jun 24 Drug član, 957 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan I u mom kraju teraju obrtaje u crveno, pogotovo noću. To su bre sve drakule. Užas, međugas treba ukinuti. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16971 Napisano Jun 24 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3637 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 53 minutes ago, Blackened said: To je napredna tehnika kod voznje manuelnog menjaca, i kod kola i kod motora. Pogotovo na stazi - kada je bitno da auto/motor nemaju trzaj kod brzog saltanja na dole. Gde je balans mase bitan za ulazak u krivinu i za kocenje. Kod kola se koristi takodje uz kocenje i davanje gasa istovremeno - prednji deo stopalo pritiska kocnicu i davanje gasa ide petom, dok se pritiska kvacilo levom nogom. Dosta je korisno i kod kola sa turbom, da se izbegne zaustavljanje/okretanje turbine unazad posle kocenja pre prolaska kroz krivinu. Ovo što si napisao se zaista koristi (uglavnom na trkama), ali to nema nikakve veze sa načinom korišćenja međugasa, (niti sa svrhom korišćenja). U tvom objašnjenju je izraz "međugas" pogrešno upotrebljen . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
admiki 1530 Napisano Jun 24 Drug član, 581 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan I plus što ja mislim da vas Bole loži. 1 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 7896 Napisano Jun 24 Solo Rider, 3104 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan pre 4 minuta, admiki je napisao: I plus što ja mislim da vas Bole loži. Ma jooooook....ozbiljan čovek bre 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
admiki 1530 Napisano Jun 24 Drug član, 581 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Upravo sada, BaneVuk58 je napisao: Ma jooooook....ozbiljan čovek bre Eto vidiš, jesam ti rekao da mi je prijatelj ozbiljan čovjek. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ironhorse 1842 Napisano Jun 24 (promenjeno) Zainteresovan, 374 postova Lokacija: NBG Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Najbolje objašnjenje imate na sajtu Poljo.info. Promenio Jun 24 član ironhorse 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 7896 Napisano Jun 24 Solo Rider, 3104 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan pre 1 minut, admiki je napisao: Eto vidiš, jesam ti rekao da mi je prijatelj ozbiljan čovjek. To ti kažem....poznajem čoveka lično..... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 606 Napisano Jun 24 (promenjeno) Svrati ponekad, 378 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 19 minutes ago, zika56 said: Ovo što si napisao se zaista koristi (uglavnom na trkama), ali to nema nikakve veze sa načinom korišćenja međugasa, (niti sa svrhom korišćenja). U tvom objašnjenju je izraz "međugas" pogrešno upotrebljen . Ne razumem bas na sta mislis, mozes pojasniti. Mozda da te tehnike imaju svoj naziv. Sad ovo po ulici turiranje u nebesa pri saltanju naravno nema veze s tim, mada sve je to medjugas .. Generalno sam pisao za sta koristim. Promenio Jun 24 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1582 Napisano Jun 24 Drug član, 996 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Kod traktora medjugas je zbog sinhrona i to što je menjač potpuno drugačiji nego kod auta. I tu se medjugas koristi kad se spusta iz više u nizu jer kad probas da ubaciš krči. A kod motora je da bi smanjio blokiranje zadnjeg točka. Ko ima proklizavajuće kvačilo taj to ne mora da radi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16971 Napisano Jun 24 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3637 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 1 minute ago, Blackened said: Ne razumem bas na sta mislis, mozes pojasniti. Generalno sam pisao za sta koristim, sad ovo po ulici turiranje u nebesa pri saltanju naravno nema veze s tim, mada sve je to medjugas . Pa nije sve to međugas. Međugas podrazumeva da se gas daje kada je menjač u neutralu (između dve brzine) i to u periodu kada kvačilo nije pritisnuto. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 606 Napisano Jun 24 (promenjeno) Svrati ponekad, 378 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 17 minutes ago, zika56 said: Pa nije sve to međugas. Međugas podrazumeva da se gas daje kada je menjač u neutralu (između dve brzine) i to u periodu kada kvačilo nije pritisnuto. hm ne bih rekao, da li se okrece zamajac spojen sa menjacem ili ne, nema veze sa terminom. Ipak se odnosi samo na gas izmedju brzina. Sad zavisno od upotrebe, moze i ne mora menjac u neutral sa pustenim kvacilo. Promenio Jun 24 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
admiki 1530 Napisano Jun 24 Drug član, 581 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Ne, zika je u pravu. To o čemu ti pričaš je upotreba na stazi. Opšte prihvaćena poenta međugasa kod šaltanja u nižu je da ubrza pogonsko vratilo mjenjača, odnosno da izjednači kretanje pogonskog i pogonjenog vratila. Nekad davno sam vozio dajca i toliko sam se upraksao da sam mogao da šaltam bez ikakve upotrebe kvačila. Na višu samo malo rasteretiš da može da iskoči iz brzine i onda samo sačekaš da sam uskoči u veću kad motor uspori. U nižu, ako motor već koči, malo dodaš gas da rastereti zupčanike (koji se međusobno ukopčavaju, ne za prenos snage) i onda polako gurneš ručicu mjenjača i dodaješ gas. Kad se obrtaji vratila izjednače, on sam uskoči. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13678 Napisano Jun 24 Ne silazi, 6028 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kako na motoru nadjes ler izmedju 3 i 4 brzine Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16971 Napisano Jun 24 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3637 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Hajde da pokušam pojasnim: Problem sa promenom brzine (na početku automobilske ere) bio je taj što menjači nisu imali sklopove za sinhronizaciju (izjednačavanje) broja obrtaja (ili tačnije, obodne brzine) između zupčanika na primarnom vratilu menjača, sa obrtajima sekundarnog zupčanika (a koji treba da se sa njim "uzubi"). To se rešavalo na taj način (recimo pri promeni brzine naniže), što je majstor za volanom oduzeo gas, pa pritisnuo kvačilo i izbacio u ler, pa pustao kvačilo, pa onda dodao gas, pa pritiskao kvačilo i prebacio u nižu brzinu i onda ponovo dodao gas i postao kvačilo. Sa pojavom sinhronizovanih menjača to više nije bilo potrebno, međutim su sinhroni (u tom periodu) bili skloni kvarovima, pa se kod težih uslova rada (kod kamiona, radnih mašina, sportskih-trkačkih) vozila izbegavala upotreba sinhronizovanih menjača sve do početka sedamdesetih godina (a možda i malo kasnije). I samo da napomenem da su reli vozači celu ovu proceduru (pritiskanje kvačila, izbacivanja u ler, puštanje kvačila, dodavanje gasa, ponovno pritiskanje kvačila, prebacivanje u brzinu i puštanje kvačila) obavljali za manje od jedne sekunde (uz istovremeno korišćenje i kočnice i gasa). Ja sam nekih desetak godina posedovao i vozio džip Land Rover serija 2a (iz šezdesetih godina) i lepo sam savladao ovu tehniku promene prenosa, pa sam je koristio i kada sam kupio Land Rover serija 3 (koji je imao sinhronizovani menjač). I zaključak: Kod savremenih motocikala nije moguće koristiti tehniku "međugasa" iz razloga što bi pri svakoj promeni (iz bilo koje brzine) bilo neophodno da "siđemo" do lera, pa onda sve iz početka. Promenio Jun 24 član zika56 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 606 Napisano Jun 24 (promenjeno) Svrati ponekad, 378 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan @zika56 Lepo objasnjeno, ali nije jedino to medjugas po mom misljenju, ili ima neki drugi termin na srpskom jeziku onda. 14 minutes ago, dvlns said: Kako na motoru nadjes ler izmedju 3 i 4 brzine To i ja kazem, nikako. Nema veze ler u tom slucaju. I pored "slipper clutch" kod motora, medjugas pomaze da se jos mekse salta na dole kod brze voznje i ne blokira tocak. Promenio Jun 24 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...