Jump to content

Moto Zajednica

Potreban majstor za centriranje/balansiranje zicanih felni

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 311 postova
  • Motocikl: Bandit 400, Transalp 600

Uh, ne znam odakle bih poceo.

Od ponedjeljka traje saga sa montazom jedne gume. 

Ukratko, nakon montaze gume vulkanizer primjeti da su zice labave i uputi me u servis bicikala koji bi to mozda mogao da sredi. Serviser mi kaze da ne moze preko 16 cola da balansira i centrira jer nema masinu/alat za to. Predlozio mi je da samo dotegne zice po jedan krug i da ce biti ista kao sto je i bila(u smislu balansa). Kad je on to zavrsio ja odnesem na balansiranje kod vulkanizera i gle cuda. 40g tegova:grr:

IMG_20240419_155455.thumb.jpg.5dec8ed21ba5b70914176a1d37d87737.jpg

Niko ne zna gdje dalje da me uputi da mi to sve dovede u red pa cu pokusati ovdje.

Potreban mi je majstor koji ovo moze rijesiti tj. balansirati gumu. Iz Bijeljine sam pa bi bilo pozeljno da to bude u nekoj relativno bliskoj okolini: Sabac, Loznica, Ruma... 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Na balansiranje sam ga vratio najvise da provjerim da li je posle intervencije na zicama u redu. I eto, ipak nije. Moram to dovesti u red ali nemam predstave ko to radi.

• Zainteresovan, 429 postova
  • Motocikl: Kawasaki kle 500

Jel ti vraćen točak na motor? Podigni motor da možeš točak slobodno da okrećeš pa proveri obod točka a potom i po obimu. Kao na biciklu, staviš nešto sa strane(od drveta ili plastike da ne grebe), okreneš točak i vidiš da li "leluja". Tako i po obimu. Onda ćeš znati šta dalje. 

• Sviđa mi se 1

Nije jos.

Sutra ga montiram. Mada mi je vulkanizer rekao da nije bas dobar, seta gore/dole. Na lijevo/desno je ok.

Svakako cu sutra testirati. 

• Ne silazi, 6578 postova
  • Motocikl: đački pešački
Pre 13 sati, admiki je napisao:

Peočitah, na žalost, ko i kod većine žičanih točkova koji su stari i koji nisu održavani, stanje je vrlo loše. Mislim da je najrazumnije da se vlasnik potrudi sam. 

Ja sam rad da se potrudim sam.
Samo ne znam sta bih tu mogao da uradim.
Jutros sam bio kod majstora, stavio je na balansirku, hod lijevo/desno i gore/dole je prilicno dobar kako on kaze. Mozda po milimetar u oba pravca(moja procjena). Kaze da motiram i da je to sve dobro.
Svakako cu montirati i probati kako se ponasa, ali volio bih da to sredim da bude kako treba.

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Pa ako je samo po milimetar onda ne bih ja tu nista vise dirao, to je prihvatljivo 

Nadjoh danas u manualu da je hod u bilo kom pravcu u redu do 2mm.

Milimetar na moje oko, a nek je i 2 opet je u granicama. 

Montirao sam danas tocak, do 100 se ponasa sve normalno, za vise mi i ne treba.

Istraumira me vulkanizer dzaba.

Promenio član boky327
  • Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 6578 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ovako, točak mora da zadovolji više parametara, geometrija po horizontali blizu nuli, po vertikali isto, tj.da bude okrugao, da obruč bude u predviđenoj osi, odnosno, da ne bude pomeren u neku stranu, da sve žice budu jednako zategnute na punu, ili najveću noseću silu, sve ovo istovremeno.

Oko obično vidi više nego što je merno očitano, tako da odokativna metoda nije baš za zaključivanje, dok pomeraj obruča, osa točka, vidom se ne može primetiti da li je dobro ili ne. Zategnutost žica, ilustrativno se može predstaviti zveckanjem, udaranjem nekim metalnim batom o njih i zvuk koji se dobije treba da bude zvonko visoko C.

Zatezanjem jedne žice, obruč se pmera u stranu i po vertikali, da bi se pravilna geometrija uspostavila, žice sa leve i desne strane moraju biti u ravnoteži, jednako i sa donje i gornje strane. Žice nose na istezanje, a ne na sabijanje, znači nisu paoci ili šipke. Obruč je relatuvno krut i  posmatra se kao da je potpuno nesavitljiv, ako je kriv, mora da se ispravi silom na presi, jer žicama se to ne radi, one drže postojeću formu obruča u radnoj funkciji, dajući potrebnu čvrstinu u vožnji jednaku livenom, razlike ne sme biti do ekstremnog opterećenja, kada prednost žičanog dolazi do izražaja  zahvaljujući elastičnosti, a kad bi se liveni iskrivio i pukao. Naravno i žičani se krivi, ali na dakeko višim opterećenjima i udarcima, što primarno zavisi od tačno i čvrsto spregnute strukturno noseće reštkaste konstrukcije, koliko je ona dobra, tolko će točak u celini biti jak. 

PS

Fabrički podaci o dozvoljenim tolerancijama idu čak i do 2mm, ali je sve preko jedan loše, a svakako što manje je bolje. Lični osećaj nije od značaja inače.

Promenio član đunta
  • Sviđa mi se 3
  • Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja