Jump to content

Moto Zajednica

Beta Motard 4.0

Recommended Posts

• Drug član, 1202 postova
  • Motocikl: Lanac, kaiš, kardan

Sve jasno.

Nije mi problem da platim nesto sa cime cu biti zadovoljan i znati da je to to.

Odluku u vezi dihtunga cu doneti kad saznam tacno koji je proizvodjac(Athena recimo) i sta u njemu dolazi. Veliki set bi trebalo da sadrzi i gumice ventila i svasta nesto..

Ako taj neki koji mi je ponudjen za 10500din nema sve, onda nisam zadovoljan kupovinom i potrazicu alternativu.

Za sad sve ide po planu. Neki okvirni budzet za popravku je 500e i trebalo bi sve da stane u tu cifru:)

IMG-6b9d22645788264fdc69f102c8708b4a-V.jpg

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Poslata radilica na ugradnju klipnjace pa sam poceo pripreme za sklapanje, pranjem delova. Osim sto sam dobro oprao blokove, izvadio sam i uljnu pumpu pa i nju malo picnuo:). Ocekivano, sito je bilo puno opiljaka, a ona sama izbrazdana po unutrasnjim delovima. Uzeo sam pa je lepo ispolirao i doveo povrsine do nivoa da risevi ne zapinju pod noktom. 

Blizu nje, na spoljnoj strani dekla ima jedan otvor na uljnom vodu gde je moguce nakaciti manometar i izmeriti pritisak ulja. Uradicu i to jednom radi mirne glave:takoje:.

Sto se lezajeva menjaca tice, oni su posle pranja kao sto @pronto rece, zasušili i poceli da šušte i zapinju. Posle podmazivanja se to vratilo u normalu, ali mi jedan malo vise šušti od ostalih pa cu videti da ga zamenim, a mozda i sve ako ih nadjem u prodaji

IMG-bfa57dfff8175b5f9bb98db8d4a36f35-V.jpg

IMG-796fff2ce793a09c8c68f7dbbfb8cab2-V.jpg

IMG-ab857ada07479d94843dfb9c0e003980-V.jpg

IMG-c82729c4bd3c509d418ca3f0745b311b-V.jpg

IMG-27156885b20a0cefc4a705ffec887836-V.jpg

• Sviđa mi se 5
  • Hvala 1

• Zainteresovan, 561 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI

Mnogo je ovo bilo izbrazdano....
ne znam da li ce drzati pritisak.
Nadji u servisnom uputstvu kako se mere zazori i koji su pa proveri.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 490 postova

Njemu uljna sluzi samo da gura ulje u glavu, ostalo u karteru se podmazuje buckanjem kao bilo koja prosecna kosacica. Nije pritisak od nekog kljucnog znacaja za rad kao kod motora ciji lezajevi direktno zavise od pritiska ulja, bitno je samo da ga ima i da redovno poliva bregastu. Bice to dobro ;)

Promenio član MarkoMoto
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Andragog, 4957 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Za jednocilindrične vazdušare je pogubna vožnja na malim obrtajima. Ostaju bez podmazivanja. Prvo strada  gore a posle i dole. .... Dominator, XL, XR  naročito !

Promenio član srbac

• Ne silazi, 6514 postova
  • Motocikl: konzerviran

Ja sad malo zbunjen...ne znam kako je rešena Beta...ali Suzuki DR350 ima SUVI karter.

To znači da je ulje u posebnom rezervoaru (u ramu, kao i kod nekih drugih),  tako da je uljna pumpa ovde od velike važnosti. Vidite da ima dva rotora. Jedan je za dole, drugi za gore. Ako malo bolje pogledate sličice onih kitova za klipnjaču, primetićete da bolcn velike pesnice ima na sebi rupu i čep na kraju....znači nema tu bućkanja, već je i klipnjača mazana pod pritiskom.

Dal, je kod Bete rađena neka konverzija, pa se karter puni uljem...to ne bih znao. Uglavnom, pumpa da se proveri obavezno...to je moguće i na radnom stolu.

Kod Bete je sto se masine tice sve potpuno isto kao kod Suzukija. Ima rezervoar ulja u ramu, a i neku kolicinu drzi u karteru.

Sad sam opet prelistao manual ali konkretne podatke kako se mere zazori na pumpi i koje su vrednosti, nisam nasao. Navodi se samo podatak kako se meri pritisak manometrom, na 60'c i na 3000rpm.

Gotovo da sam siguran da je Honda Xl600 u manualu imala podatak o merenju zazora na pumpi.

Juce sam dok sam je sastavljao samoinicijativno premerio zazor izmedju tela i rotora i on je 0.06mm, ali sa cim sad to uporediti??

Evo slika iz manuala o sistemu podmazivanja

Screenshot_20231112_180925_All PDF Reader.jpg

• 8-bit, 1876 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650
Pre sat vremena, malitomic je napisao:

Juce sam dok sam je sastavljao samoinicijativno premerio zazor izmedju tela i rotora i on je 0.06mm, ali sa cim sad to uporediti??

Mislim da si u toleranciji.

WWW.HOWACARWORKS.COM

Low oil pressure - indicated on the oil-pressure gauge or dashboard warning light - could provide an...

• Podržavam 2

Pre 21 sati, mradomir je napisao:

Mislim da si u toleranciji.

WWW.HOWACARWORKS.COM

Low oil pressure - indicated on the oil-pressure gauge or dashboard warning light - could provide an...

Hvala, eto sad mogu i necim da se vodim. Skinucu je ponovo i premeriti, nije problem:takoje:

Lepe vesti, Motomax potvrdio da je klipnjaca odgovarajuca, tako da je ona porucena kao i jos delova za sklapanje:takoje:.. Predvidjeni budzet bice probijen , a za koliko videcemo:rolleyes:

Premerio sam opet uljnu pumpu detaljno, zazori se krecu od 0.06-0.10, to je bar po ovom uputstvu gore debelo u tolerancijama.

• Sviđa mi se 3

Motomax spremio sve delove i poslao jos u ponedeljak, ali nesretni Aks ne isporucuje, jos im stoji u Šapcu u magacinu. Stici ce valjda do kraja nedelje..

IMG-09fdec50dc5001f6163b386ece43b0e9-V.jpg

Da dodam stigli su delovi, sve je savrseno upakovano, te jos jedna pohvala za Motomax.

Radilica izgleda super, savrsene je sirine, okruglo 60mm. Lezajevi su Koyo identicni originalnim, prodaje firma AllBalls. Dosla je i velika garnitura dihtunga Athena, pa oko ni toga nije bilo dileme.

Evo idei vikend pa polako sklapanjeIMG-3cef2ea4cd743da14e46eaa298a42c5b-V.thumb.jpg.5d80ce3a534a27a534557670800b08b9.jpg

Stara bolcna pojedena po sredini

IMG-d436508d250944bee16628bb1b65ef53-V.jpg

IMG-77a6f4db803ca7f2a9b3ba8e247d69c4-V.jpg

IMG-f72328ac64b6fa3ac520a1761bf4041b-V.jpg

IMG-1efa19ce5284fa6215666b2ddc2a4a13-V.jpg

• Sviđa mi se 5

Bas sam papak:jee1:

Svratio danas do Astrida da kupim jedan sumnjivi lezaj menjaca i usput pitam za lezajeve radilice koje sam inace vec kupio(6207 C3 i 6306 C3)

Jedan kosta tipa 880din a drugi 1100 din, a ja ih vec platio 6490:tras2:. Laganica sam mogao 4500 da ustedim, jbg.

Gledacu sad da sve koje mogu izvadim iz menjaca i kupim nove

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 760 postova

Nazalost , ja cesto nabavljam iz Lagertona , raspon cena je da ne verujes , nego ne vidim u setu dihtunga i semering radilice , onaj u dekli

LAGERTON.COM

SKF NSK ZVL kotrljajni ležaji, HIWIN linearne tehnologije, OPTIBELT zupčasti kaiševi i remenice, lanci, semerinzi, LOCTITE. Velike zalihe, najbolje cene ✔️

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2918 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750
Bas sam papak:jee1:
Svratio danas do Astrida da kupim jedan sumnjivi lezaj menjaca i usput pitam za lezajeve radilice koje sam inace vec kupio(6207 C3 i 6306 C3)
Jedan kosta tipa 880din a drugi 1100 din, a ja ih vec platio 6490:tras2:. Laganica sam mogao 4500 da ustedim, jbg.
Gledacu sad da sve koje mogu izvadim iz menjaca i kupim nove

Upljuva se sav govoreci svima da pogledaju lezajeve u prvoj radnji s lezajevima na koju naidju ali ljudi vkeruju da ako plate skupo dobiju nesto vise.

Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока

Pa ne baš u prvoj...ali da, velika većina ležajeva je standardizovana, tačnije pri dizajnu se koriste već dostupne dimenzije. Kada to nije moguće ležaj se radi nameski, ali i to može da se pročita iz njegove oznake.

Ima pametnjakovića kojima je uvek i samo bitno da plate što manje...pa kada im kažeš da ležaj određene dimenzije košta...recimo 600 dinara, oni kažu...da, da..za te pare kupim punu šaku na pijaci. Ako, kupi.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2918 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750

Svaka radnja se snabdjeva od nekoliko dobavljaca, naravno da vece radnje imaju i vise mogucnosti da nabave nesto sto nije standardizovano. Zamislite u jednoj fabrici ili industriji bilo cega koliko ima lezajeva, semeringa itd... Pa da nazoves, a oni kazu nema
Poenta je da se moze naci jeftinije ali ne bas i dzaba.

Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 1

Okeee, gotovo je sad:'(

Lezajevi radilice su otvoreni, odnosno nemaju semering ni sa jedne strane. Ovi u Astridu su Koyo i identicnih oznaka kao Koyo koji pakuje "All Balls" brend. I Mrg kad sam prvi put kontaktirao su mi dali cenu od 26e po komadu te sam mislio da je i ova cena korektna. Ona to i jeste i ne moze biti manja ako se tako kupuje, ako se ode u radnju sa lezajevima onda je druga prica..

Povadio sam neke lezajeve menjaca i dosta ih je zatvoreno sa zadnje strane ka dekli jer ima kanala za podmazivanje tamo iza.

Dobro @pronto rece sve se ovde podmazuje pod pritiskom, cak i osovine menjaca na kojima su snopovi zupcanika, dok jedna velika prskalica tušira menjac odozgo.

Idem sutra jos jedan lager i semering da uzmem i pocinjem sklapanje lagano

Pre 1 sat, srbac je napisao:

Da li treba C3 lager?

Ne znam, taj je bio, taj sam i dobio.

Sta znaci C3, neka oznaka tvrdoce ili več sta.

Sad sam izguglao C3 znaci unutrasnji zazor veci od normalnog.

Sta to opet znaci? da tesnije nailazi na osovinu, u ovom slucaju na radilicu??

• Sviđa mi se 1

pre 8 minuta, srbac je napisao:

Za rad na visokoj temperaturi ide C3, C4, C5...što je veća temp ide veći zazor ! :takoje:

Da, aj naucicu i ja nesto na kraju.

Kako sam ja razumeo

C3 je oznaka za povecan zazor izmedju kotrljajucih elemenata unutar lezaja i koristi se za masine sa povecanim brojem obrtaja a samim tim i višoj temperaturi:aha:

Tako je...

I on košta više, nego identičan ležaj istih dimenzija...i sa ISTOM oznakom, ali bez dodatog C3. Onda to pametnjakovići ture, kažu "rađena generalna u fulu bajo!"...i on se skrcka u roku od (ne baš) odma' ali tu smo negde.

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja