Jump to content

Moto Zajednica

Transparentnost cena BAREL i PLATNER

Recommended Posts

• Drug član, 1121 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥
pre 43 minuta, Mr_Wolf je napisao:

Ne pada mi na pamet da ubeđujem ikoga

Da, neubeđuješ  ali suštinski savetuješ u korist banke sa takvim narativom ,koji realno nema ekonomsko utemeljenje osim strasti.Ja recimo otvoreno kažem da ubeđujem ljude da ne uzimaju kredite za potrošnju već samo za stan i investicije i stojim iza toga .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

pre 5 minuta, boza_kg je napisao:

A krediti u CHF su baš bili stambeni. I ti ljudi su se unesrećili "rešavajući osnovne potrebe".

Sav rizik  zaduživanja u najboljem primeru je to a i toliko je stambeno pitanje bitno da je jedino vredno tog rizika ,jel nema druge ..NA PRVOM MESTU  je  činjenica daj je taj narod prevaren, jel Jelašić nije ispoštovao zlatno pravilno za potrošače CHF kredita DA IH UPOZORI da se to sa CHF dešava kao deo kružnog ciklusa.Da ne otvaramo temu o ozbiljnosto države i tog tržišta tada u nas.

• Drug član, 798 postova
  • Motocikl: Honda NT1100

OK, potrudio sam se. Ovo je poslednji odgovor na temu.

pre 7 minuta, Džim Džarmuš je napisao:

Radi možda hiper inflacija a ovde nema toliko veliku nominalnu vrednost umanjenja kredita, pogotovo ako je varijabilna kamata a sad svi idu na varijabilnu ili enormno visoku fiksnu tako da ne možeš zeznuti banku kako si isplanirao.Nažalost računica da vraćaš 14% ti nije dobra zapravo je 25.5% što menja tvoju kalkulaciju...Ostatak hipoteze je "ako ovo, onda ono" a u realnosti polovni motori se ne prodaju za tako bajne/visoke cene po kojima su oglašeni.

Kažeš:

normalne firme su svesne inflacije, pogotovo na ako posluju na tržištu konkurentne radne snage, pa koliko-toliko i nadoknađuju platom realni pad standarda.a.

Mnogo mi je drago ako ima takvih firmi ali pogledaj na zavodu za statistiku rast i prosečnu platu ..shvatićeš šta je stagflacija o kojoj ceo svet priča i sa kojom se bori.

Screenshot_20230311_000550_Chrome.jpg

Ne znam prijatelju da li me zezaš ili zaista želiš da mi objasniš koliko ću para vratiti po kreditu koji sam lično uzeo i to korišćenjem online kalkulatora sa kamatama za keš kredit? Da li zaista misliš da je online kalkulator relevantniji od plana otplate kredita? I da li misliš da sam 319€ bupnuo iz glave ili pogledao i izračunao? Da li misliš da sam lupio da bi me motor koštao bar 500€ više ili sam pogledao cenovnik? I na kraju da li zaista delujem da ne znam o čemu pričam?

Da, pretpostavka je da bih prodao motor za iste pare za koje sam ga kupio, ali je zasnovana na iskustvu i na realnom stanju na tržištu.

I da, ima firmi koje su svesne inflacije. I to ih ima dosta zato što su svesni da ako im radnik ode - sledeći će biti još skuplji. I ne moram da shvatam, znam šta je stagflacija, ali je to samo još jedan u moru nasumičnih izraza koje koristiš. Opšti pad proizvodnje ne znači da proizvodnja pada u svim privrednim granama ili delatnostima. Pritom je diskutabilno da li je svet zaista u stagflaciji, uzevši u obzir da su se ti strahovi zasnivali pre svega na pretpostavci da će doći do manjka nafte i gasa, što se za sada još nije desilo i pitanje je da li će.

pre 9 minuta, DAR'C NS je napisao:

Mr_Wolf////pitanje? Hoćeš da kažeš da je pametno-ispravno ili dobro dati 2000e na dobijenih 5000 u roku od 6 godina. Meni to liči na ucenu i otimačinu.

Ne znam zaista u kojoj banci se vraća 2000 na uzetih 5000, ali kao što sam napisao u prvom postu, ja u takvoj ne bih dizao kredit. 

Sve u svemu, nemojte da uzimate kredit za motor. Đavolja je to rabota...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 1292 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2
1 hour ago, Džim Džarmuš said:

Kamatu koju si platio da bi vozio motor(pre nego što si ga zaradio) nikad nećeš moći da vratiš ,nasuprot obrnutoj situaciji da si npr.štedeo ,sačekao...

Nažalost, nećeš moći da vratiš ni godine čekanja. E sad, šta je vrednije od ta dva, to je već individualno.

Nisam zagovornik ni jedne strane posebno. Čovek može da se zezne u oba slučaja - kada uzme kredit u lošem momentu, ali i kada ne uzme kredit u dobrom momentu. Samo što se ovo prvo lakše uočava, i ljudi se teže nose sa tim.

• Drug član, 3678 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
pre 3 minuta, Mr_Wolf je napisao:

I da, ima firmi koje su svesne inflacije. I to ih ima dosta zato što su svesni da ako im radnik ode - sledeći će biti još skuplji. 

Sve se slažem, osim u ovome. Ima firmi koje povećavaju plate da zadrže radnike koji im vrede. Ali to nema veze sa inflacijom nego sa konkurencijom. Al kako god.

pre 12 minuta, Mr_Wolf je napisao:

Ne znam prijatelju da li me zezaš ili zaista želiš da mi objasniš koliko ću para vratiti po kreditu koji sam lično uzeo i to korišćenjem online kalkulatora sa kamatama za keš kredit? Da li zaista misliš da je online kalkulator relevantniji od plana otplate kredita? I da li misliš da sam 319€ bupnuo iz glave ili pogledao i izračunao

Zaboravljaš da je to kamatna stopa koji si tada dobio a da su kamate skočile .Mi analiziramo situaciju u sadašnjosti polazeći od uslova u ovom trenutku(inflacija,kamata na štednju i kredit).Ostalo neću komentarisati i ako je bilo maliciozno ka meni ,samo ću ti reći da ako neki  moj kontekst ili reč ti ne razumeš ,ne znači da to nema nikavo značenje.Moraćeš sam da razvodniš temu dalje .Pozdrav

Promenio član Džim Džarmuš

pre 17 minuta, vasa.93 je napisao:

Nažalost, nećeš moći da vratiš ni godine čekanja. E sad, šta je vrednije od ta dva, to je već individualno.

Nisam zagovornik ni jedne strane posebno. Čovek može da se zezne u oba slučaja - kada uzme kredit u lošem momentu, ali i kada ne uzme kredit u dobrom momentu. Samo što se ovo prvo lakše uočava, i ljudi se teže nose sa tim.

Gore sam naveo da je stvar finansiske strategije ,prosto je ako trošiš nezarađeno ti si neto gubitnik(plaćaš kamatu). Za Vuka sa Vol strita nek gugla vremensku vrednost novca.Ako umesto toga štediš ili ulažeš ti si neto dobitnik ako je stopa profita veća od toga što plaćaš po kreditu.Znači nisi izgubio vreme nego si pravio pare za to vreme da bi posle kupovao iz profita a ne iz kredita.Realno će nas admin. izbaciti odavde kad ustane .

• Sviđa mi se 2

pre 39 minuta, vasa.93 je napisao:

Čovek može da se zezne u oba slučaja - kada uzme kredit u lošem momentu,

Tako je ,sad pričamo ,sad kamate rastu ,i još će ..sad izbegavati kredit, osim ako nijeee  t max..:) (šalim se ni za t max)

• Enduraš, 6381 postova
  • Motocikl: CRF300L
Pre 2 sati, Džim Džarmuš je napisao:

Gore sam naveo da je stvar finansiske strategije ,prosto je ako trošiš nezarađeno ti si neto gubitnik(plaćaš kamatu). Za Vuka sa Vol strita nek gugla vremensku vrednost novca.Ako umesto toga štediš ili ulažeš ti si neto dobitnik ako je stopa profita veća od toga što plaćaš po kreditu.Znači nisi izgubio vreme nego si pravio pare za to vreme da bi posle kupovao iz profita a ne iz kredita.Realno će nas admin. izbaciti odavde kad ustane .

Dobro, skupljas recimo dve godine pare za.motor da ne bi izgubio novac na kamate. Ko će da ti vrati propuštene dve godine ne vožnje motora, propuštena putovanja i lepe trenutke ?  

Sa finansijske strane ti jesi u pravu, ali ne možemo ceo život gledati kroz novac. 

Inače, da se razumemo, i ja sam protiv kredita, jednom sam ga podigao u životu i nikad više, jednostavno ne volim da sam dužan, to mi stvara neki pritisak. Moja deviza je "ispruži se onoliko koliko si dugačak" Ipak u nekim situacijama kredit ima smisla.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

@aca-pnafiniteti ..hvala bogu svi smo različiti.Dobitci su od neplacene kamate po kreditu i dobitak kamate na štednju ili profit ako si te pare investirao,da ne idemo sad u detalje "dve"godine i sl. Jel nakačiće se neko da obori suštinu principa štednje i investiranja vs potrošačke logike zbog trivijalnih stvari.

Ja lično ću se malo strpeti i kao nagradu,kad dođe trenutak voziti bolji motor od tebe ili voziti više motor od tebe(jel posledično imam više para zbog strpljenja) .Nemoj ovo poređenje da shvatiš kao da mu je svrha  biti  "bolji od komšije" već samo upoređivanje dve finansiske odluke.

Ne možemo sve gledati kroz novac, ali tek kad obezbedimo novac..Tek tada je pametno biti iracionalan , duševan, inače smo žrtve ljudi sa novcem ..To što ti kažeš može se odnositi na moralnu kategoriju :NEĆEMO SVE RADITI ZA NOVAC.Ljudi to je igra opstanka, nema veze sa emocijama ..

Na kraju sam si rekao "pruži se koliko si dugačak",nisi dugačak ako uzimaš kredit ,zapravo si kratak za taj novac.

• Drug član, 1007 postova

Tako je, ispružiš se koliko ti je dugačak! Ako već nećeš da investiraš u pljeskavice na ćošku, jer preko puta svedok pere pare, svakako ne moraš da štediš, možeš da kupiš motor za lovu koju imaš. Prihvatiš sebe. :kafa:

• Sviđa mi se 1

Misliš pronađi svoje mesto u koordinatnom sistemu konfuzije:)

• Sviđa mi se 1

• Enduraš, 6381 postova
  • Motocikl: CRF300L
Pre 1 sat, Džim Džarmuš je napisao:

Ne možemo sve gledati kroz novac, ali tek kad obezbedimo novac..

"Obezbedjivanje novca" je igra bez granica kojoj jos niko nije pronasao kraj, uvek moze vise i treba jos, a kako rastu primanja, rastu i troskovi i prohtevi.... Doduse ima i onih, mada su retki, koji u jednom trenutku kazu "e sad sam obezbedio sve sto sam planirao, sad cu da uzivam"

Inace ne znam sto stalno pominjes kamatu na stednju kad je nepostojeca (u mojoj banci) ili mizerna, tesko da se neko od kamata na stednju ovajdio.

Promenio član aca-pn

Evo nađoh info vezano za moju kupovinu, pošto sam pisao svojevremeno u temi.

2021.-ve, cena skutera za keš je bila 4.500€. Za kredit na 72 rate i 30% učešća: 1.380 + 72x53 = 5.196€. Danas takav skuter košta oko 5.300€, za gotovinu.

Dakle, ništa ne bih uštedeo da sam odlagao kupovinu 2 godine. Ne bih dao za kamatu, ali bih platio inflaciju.

Pod uslovom naravno čovek želida kupi motorin, da mu isti treba, da može da to finansira, kredit može lepo da pomogne da dođe do istog. Ko voli za keš, sve OK.

• Sviđa mi se 2

Pre 7 sati, aca-pn je napisao:

"Obezbedjivanje novca" je igra bez granica kojoj jos niko nije pronasao kraj, uvek moze vise i treba jos, a kako rastu primanja, rastu i troskovi i prohtevi.... Doduse ima i onih, mada su retki, koji u jednom trenutku kazu "e sad sam obezbedio sve sto sam planirao, sad cu da uzivam"

Inace ne znam sto stalno pominjes kamatu na stednju kad je nepostojeca (u mojoj banci) ili mizerna, tesko da se neko od kamata na stednju ovajdio.

Sve je već rečeno u prethodnoj Ilijadi..kamata na eur 2.75 % kamata na rsd 3.75% ,nije sitno.Spominjem i profit od investicije.

Ne budimo bukvalisti želim da razdvojim i stimulišem odgovorno ponašenje od impulsivne kupovine bez pokrića.

Možeš uzeti više kredita za stan skuter kola ,more ,knjige , zimnicu,ženine grudi,skije. I šta ćemo kad to postane životni stil pa se kamate zbroje?

Ne moraš da ideš ni na fakultet pa si stisnuo zube učio i čekao da bi posle mogao da radiš bolji posao za više para a ne da ideš odmah posle srednje  škole za lakom kintom i težim poslom .

@boza_kgBožo, SAD je ponuda kredita takva da ćeš vratiti cca 44% od iznosa koji si uzeo.Ima tu još stvari koje si propustio da uzmeš u obzir a navedene su u ovoj temi.

Ima onaj stari vic - Kaže mladi Piroćanac ocu - "Tata, uštedeo sam 1.000 din! Hteo sam da se vratim kući, pitam koliko je karta za autobus, kažu 1.500 din. Odem onda na voz, karta 1.000 din, ali voz već krenuo sa stanice, a ja trči za njim... i tako sam došao trkom i uštedeo pare!"

A ćale mu opali šamar i ljutito kaže - "bolje da si trčao za autobusom, uštedeo bi 1.500!".

Možda jesam propustio da neke stvari uzmem u obzir, ali smatram da život nije kalkulacija. A isto mislim da nisam baš ni blesav.

• Podržavam 1

Možemo da banalizujemo i da se šalimo ali 44% ostaje činjenica.

• Drug član, 798 postova

Bukvalno nije.

Rekao sam da sam završio sa temom ali ne mogu da ne prokomentarišem lupanje gluposti.

Jedina činjenica ovde je da banalizuješ celu diskusiju korišćenjem nasumičnih ekonomskih floskula mešanjem prošlog i sadašnjeg vremena sa primesama potencijalne crne budućnosti.

Uzevši u obzir da si google ekonomista, proguglaj ponude različitih banaka, pa ćeš naići npr. i na reprezentativni primer banke kod koje sam ja uzeo kredit.

image.png.70548b2c82afc917cd7e824d55a22b6d.png

Dakle nakon 7 godina ćeš vratiti 29% više.

Čak i u bankama koje lihvare euriborom ćeš vratiti 30% nakon 84 meseca. Mada će euribor verovatno još rasti, pa taj obračun nije konačan, ali i dalje teško da će doći do 44%.

image.png.1da454aca9f06fb7dbc5f14e2d9fbb34.png

Stvarno više...

• Sviđa mi se 3

• Zainteresovan, 912 postova
  • Motocikl: Africa Twin AS 2024

I kod mene je sličan proračun, mrzi me sad da tražim detalje
A motor je već više od 10% skuplji nego što sam ga platio prošle godine...

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

• Sviđa mi se 2

@Mr_Wolfok  Vuče sa vol strita evo 44% primera tj.prvog kalkulatora koji izlazi na netu..Ima povoljnije slažem se ali na 30% + euribor koji varira pa metodom komfornog obračuna dobiješ još npr.5% .I sad tebi 10% razlike daje pravo mene da omalovažavaš(upravo sam ovo i predvideo u pređašnjim komentarima-da će se neko nakačiti da nisam u pravu zbog gramatike ili par procenata razlike)Tebi je 30% plus naknade malo?A šta ćemo ako uzimaš većin iznos kredita pa moraš da staviš i zalogu na motor ,pa ne možeš da ga prodaš ako dođu crni dani a kamata raste..?Izvinjavam se što sam ti dirnuo u sujetu ali nek ljudi sami ocene šta im je tačno skupo i logično.

Screenshot_20230311_130627_Chrome.jpg

• Drug član, 798 postova

Meni je, prijatelju, bitna preciznost. A OGROMNA razlika je između 30 i 44%. To je razlika između lupanja gluposti i precizne inforomacije.

Takođe je to razlika između činjenice i online kalkulatora koji se pogrešno koristi. Pošto si u međuvremenu dodao i printscreen kalkulatora, bukvalno nigde nije EKS 14,84% na auto kredite. Eventualno ako od zelenaša uzmete, mada sumnjam i tu da bi bila.

Evo, vidi ovaj kalkulator. Ovde ako uzmem 10000 ću vratiti 70000

image.thumb.png.54325d539209ac857608ab62b88f2e74.png

A vidi ovaj. Na 10000 ću vratiti 10003

image.thumb.png.0784f85a4dd2ac04c96d8fabff8839b3.png

Što se mene tiče, i ove teme, imate realan primer sa moje strane i gomilu pretpostavki sa drugih strana. Ako treba još nekome neki realan savet - tu sam.

Promenio član Mr_Wolf
  • Podržavam 1

@Mr_WolfLihvari žive od takvih stručnjaka kao što si ti kojima je ok 30% + kamate..Ti verovatno imaš  i realan savet kako prodati motor pod zalogom kad dođu crni dani vraćanja velike glavnice i kamate.Naš Strongmen:takoje:

Edit.

@Mr_Wolf

Ti da si precizan ukalkulisao bi i taj skok euribora koji sam pominješ koji će biti još 1% a kao multplikator u komfornom metodu će ti dati dosta više od nominalnih 30% kamate u odnosu na glavnicu..ali šta ja tebi pričam i objašnjavam, kad ti ne razumeš, pa me onda omalovažavaš.Zato ti je kod ovih 44% sa fiksnom kamatom jel su ukalkulisali budući skok kamata!

• Drug član, 798 postova

A ja opet od svog znanja živim sasvim OK...

I da, za one koje i dalje interesuje istina, moj motor od oko 16000€ nije pod zalogom. Mogu odmah sada da ga prodam bez ikakvih problema.

Promenio član Mr_Wolf

pre 5 minuta, Mr_Wolf je napisao:

A ja opet od svog znanja živim sasvim OK...

Kao i pevaljke u Srbiji ali tvoja standard spram tvojih veština nije tema Vuče .

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja