Jump to content

Moto Zajednica

KAWASAKI ER-5 i GPZ 500

Recommended Posts

• Drug član, 3130 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

@stevamoto

A da prvo probaš da nisu ventili? Jeste li merili kompresiju i na "suvo" i sa uljem u cilindrima? Ako su karike, morala bi da bude razlika. Ako nema razlike, ventili ne zatvaraju kako treba.

Promenio član misa-pei

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 2779 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Ako misliš na kolegin problem, isto bih uradio kako je rekao @misa-pei. Svi se odmah "hvataju" rasturanja motora, i generalke. Možda i jesu problem karike, ali orvo bih i ja proverio ventile, možda ne naležu lepo (garež itd)... Ako je dugo stajao, možda su zalepile karike u klipu...

Tek na kraju, vađenje mašine i rad.

Promenio član Blaza

• Drug član, 1637 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Pozdrav svima
Jel zna neko gde bih mogao nabaviti nove karike za kawasaki gpz 500s?
Problem sa paljenjem,dugoo vergla baš,pa kada upali mora se držati gas dok neproradi malo..zagrejan pali odlično,ide super ali kompresija 3 bara na oba cilindra
IMG_20230630_194529_1.thumb.jpg.f04d4db81a2d8535fd7740b5173de399.jpg
IMG_20230630_194524.thumb.jpg.38d036c5bf64f44f0909f94fe1bc7b5a.jpg
Lep...

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

• U prolazu, 7 postova

Hvala! 

Merio sam na suvo,kada je počeo da se javlja po malo ali nije hteo da upali

Vožen je redovno,prvo se pokazalo teško prvo paljenje sve učestalije,a sada po ovoj zimi skoro nemoguće paljenje

Pre toga sam uradio komplet karburatore,neverovatno kako dobro motor ide sa tako slabom  kompresijom 🙂

Rastavio sam jutros da vidim šta se dešava

Ventili katastrofa,produvao je fino na dihtungu glave.. ali radilica,cilindar i klipovi,karike deluju odlično,ali promenio bih karike ako uspem da ih nadjem

Ima li neko mozda klackalicu jednu ili komplet? Vidim da jedna ima blago oštećenje 

20250323_130400.jpg

20250323_130406.jpg

20250323_135908.jpg

20250323_135922.jpg

20250323_130433.jpg

20250323_130348.jpg

Promenio član stevamoto

• Ne silazi, 2779 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Ne znam za motore, ali kada smo na kolima radili to osveženje, kao polugeneralnu, uz karike smo obavezno menjali leteće ležajeve.

Ali, nemoj da ti ja nešto "pametujem", vidim da se razumeš pa ćeš sve sigurno proveriti.

• Podržavam 1

• ODUSTO OD DIJETE, 2764 postova
  • Motocikl: TRACER 9 GT & NMAX155

Tačno, hoće jača kompresija (kad staviš nove karike)da sredi leteće.

Ja sam uvek kod osveženja motora ili polugeneralke menjao i leteće.

• Podržavam 1

• U prolazu, 1 post
  • Motocikl: Kawasaki ER-5

Pozdrav, novi sam član, naletih na temu pa reko da predstavim i ja svoju vozilicu.

Kawasaki ER-5 2003. godina 45000 na satu, kod mene od prošle sezone.

Slike su od prošle godine, novije mi trenutno nisu dostupne. Motor više-manje izgleda kao i na ovim slikama, s tim da je montiran manji vizir, ispolirani ovi dodaci na hladnjaku i stavljene nove gume Mitas MC-50 prednja i zadnja. Prije par dana zamijenjeno ulje(Motul 5100 10w40), filter ulja i rashladna tečnost.

Usput jedno pitanje, da li nivo ulja treba da bude izmedju dvije crte kad je motor upaljen ili kad je ugašen?

er5_1.jpg

er5_1000x450.jpg

• Sviđa mi se 4

• U prolazu, 44 postova
  • Motocikl: Kawasaki er-5 2007

Pozdrav svima, da se prijavim i ja sa prvim uocenim problemom. Krenulo je curanje rashladne tecnosti, motor je bio na servisu kod majstora, uradjen je redovan servis, ocisceni i podeseni karburatori, zamenjena rashladna tecnost i kociono ulje, nakon toga motor je radio perfektno do momenta kada je krenula da se pojavljuje rashladna tecnos na percim cilindra. Motor je juce opet bio kod majstora, zamenjene su gumice na termostatu, prekontrolisana sva creva, šelne, hladnjak pali na vreme, hladi, sve funkcionise kako treba, i naravno kod majstora nije pokazao curenje, jutros krenem na posao, prvo stajanje nakon 2km pogledam i vidim opet curi, slika 1, pokupim kuma i na putanju jos 6 km do posla i slika 2. Molim za pomoc

20250417_072545.jpg

IMG-f47c693512ac3327650daee33a9c157e-V.jpg

• Zainteresovan, 446 postova
  • Motocikl: Kawasaki kle 500

Imaš ispod rezervoara dva creva koja idu u glavu motora, pored svećica. Metalne cevi ulaze u glavu a na njih je šelnom stegnuto gumeno crevo. Ili ti pušta na šelnama ili na tim cevima što ulaze u glavu jer na njima imaju gumice za dihtovanje. U oba slučaja se tečnost sliva pored svećice i manifestuje kao kod tebe. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 44 postova
54 minutes ago, VLAD81 said:

Imaš ispod rezervoara dva creva koja idu u glavu motora, pored svećica. Metalne cevi ulaze u glavu a na njih je šelnom stegnuto gumeno crevo. Ili ti pušta na šelnama ili na tim cevima što ulaze u glavu jer na njima imaju gumice za dihtovanje. U oba slučaja se tečnost sliva pored svećice i manifestuje kao kod tebe. 

Toga sam se i plašio, na šelnama je sve dobro, creva su u redu, juce sam proverio sve, gumica koja je na spoju ulaza termostata u taj deo sa metalnim cevima je takodje nova stavljena, izgleda da je problem dole, gde crvi ulaze u glavu. E sada pitanje, da li pri ciscenju karburatora i stelovanju ventila taj deo sa dve cevi koje idu u glavu ide napolje?

• U prolazu, 44 postova
1 hour ago, VLAD81 said:

To su pretpostavljam ove gumice ovde 

20250417_093204.jpg

Kod štelovanja ventila se skida, kod štelovanja karburatora nema potrebe. Kada skineš rezervoar videćeš da li curi na šelni ili dole na ulasku u glavu. 

Ako je dole, ispusti rashladnu tečnost, dole na vodenoj pumpi(vodi računa koji šraf ćeš odvrnuti). Otvori čep hladnjaka da izađe tečnost. Oslobodiš šelne i skineš creva sa tih metalnih cevi. Njih drži po jedan šraf zavrnut sa gornje strane. Lako se pristupa. Odvrni ga i samo iščupaj metalnu cev. Videćeš na donjoj strani ima žljeb i u njemu taj o-ring koji si obeležio. Očisti lepo ležište gumice i zameni ih. Očisti i ulaz u glavu. Vodi računa da ti nešto ne upadne(kako ovo bezvezno zvuči:)). Nemoj strugati. Vratiš sve kako je bilo i onda sipaš rashladnu tečnost u tankom mlazu da izbegneš stvaranje vazdušnih čepova. 

Promenio član VLAD81
  • Podržavam 1

• U prolazu, 44 postova
1 hour ago, Motorcyclist said:

Da li tvoj model ER5 ima creva za grejanje karburatora? 

Ima, proverio sam ih, nema nikakvog vlaženja, izgleda da je problemkod dve metalne cevi koje ulaze u glavu, jer majstor kada je sredjivao karburatore i proveravao ventile slikao mi je 2 o ringa, sada sam ga zvao kaze da je zamenio ta dva, ili nisu lepo nalegli ili su neodgovarajuci ili se nesto desilo sa njima. Sliku u prilogu sam dobio od njega 

Screenshot_20250417_134641_Viber.jpg

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 44 postova
2 hours ago, VLAD81 said:

Kod štelovanja ventila se skida, kod štelovanja karburatora nema potrebe. Kada skineš rezervoar videćeš da li curi na šelni ili dole na ulasku u glavu. 

Ako je dole, ispusti rashladnu tečnost, dole na vodenoj pumpi(vodi računa koji šraf ćeš odvrnuti). Otvori čep hladnjaka da izađe tečnost. Oslobodiš šelne i skineš creva sa tih metalnih cevi. Njih drži po jedan šraf zavrnut sa gornje strane. Lako se pristupa. Odvrni ga i samo iščupaj metalnu cev. Videćeš na donjoj strani ima žljeb i u njemu taj o-ring koji si obeležio. Očisti lepo ležište gumice i zameni ih. Očisti i ulaz u glavu. Vodi računa da ti nešto ne upadne(kako ovo bezvezno zvuči:)). Nemoj strugati. Vratiš sve kako je bilo i onda sipaš rashladnu tečnost u tankom mlazu da izbegneš stvaranje vazdušnih čepova. 

Kolega veliko hvala za objasnjenje, pokusacu sam to da resim, mislim da ne bi trebalo da bude problema sada kada imam sve korake :)

Promenio član Mladen1991
  • Sviđa mi se 1

Pozdravljam inicijativu ali ako si već platio trebao bi taj što je radio da reši problem. Za neki drugi put možeš i sam👍

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 44 postova
22 hours ago, VLAD81 said:

Pozdravljam inicijativu ali ako si već platio trebao bi taj što je radio da reši problem. Za neki drugi put možeš i sam👍

Slazem se, u Cetvrtak ide kod njega, ali svakako ukoliko bude i posle problema uradicu sam.

• Podržavam 1

• MK SO Zandarmerije, 641 postova
  • Motocikl: KAWASAKI ER5, pre SUZUKI BANDIT 1200, APRILIJA ATLANTIC 500 CLASSIC

posle tri godine bez problema,izdao me er5 bas sad kad sam mislio da se vozim ovih slobodnih dana oko praznika  :

primetim jedno jutro da mi malo neravnomerno radi na leru.pipnem izduvne grane- desna primetno toplija od leve. ler gas mi se smanjio pa sam ga pojacao da mi se ne gasi do posla.

slabije i prima gas,ima vise vibracija,slicno kao kad jedan cilindar ne radi,ali kad dam gas slozi rad nekako i ide,ne fali mu snage. ja posumnjam na svecice kupim dve nove ngk po uputstvu i zamenim.

kada sam skinuo stare,vidim da je desna svecica malo,minimalno tamnija od leve,ali obe su ok,suve, i nisu ni garave ni bele,onako,kako treba otprlike.  upalim motor sa novim svecicama-isto se ponasa,radi drndavo, niti na jedan cilindar ali ne ni  kako treba.i dalje leva grana hladnije od desne.

nadjem neko uputstvo da se ona dizna ispod karburatora zavije do kraja pa odvije 2,5 kruga,probam malo odvijem,obogatim smesu-i krece seks.... radi lepo na leru,prede,cuju s eoba cil.kako treba,ali preko 2000 obrtaja se davi i ne radi nikako,u voznji se gusi ne vuce. i dalje leva grana hladnija.

probam malo odvijem diznu pa probam,malo zavijem pa probam,desetak  puta-nema promene.

odvijao sam poklopac levog karba i gledao membranu,cela je.dizao sam je gore i naprskao karb kliner u taj levi karb odozgo. nema promene.

sta da mu radim ???   da vratim stare svecice,mozda su ove fals nove pa su propale odmah ?

Promenio član brankoXM

• Integrisan, 5704 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600
5 minutes ago, brankoXM said:

posle tri godine bez problema,izdao me er5 bas sad kad sam mislio da se vozim ovih slobodnih dana oko praznika  :

primetim jedno jutro da mi malo neravnomerno radi na leru.pipnem izduvne grane- desna primetno toplija od leve. ler gas mi se smanjio pa sam ga pojacao da mi se ne gasi do posla.

slabije i prima gas,ima vise vibracija,slicno kao kad jedan cilindar ne radi,ali kad dam gas slozi rad nekako i ide,ne fali mu snage. ja posumnjam na svecice kupim dve nove ngk po uputstvu i zamenim.

kada sam skinuo stare,vidim da je desna svecica malo,minimalno tamnija od leve,ali obe su ok,suve, i nisu ni garave ni bele,onako,kako treba otprlike.  upalim motor sa novim svecicama-isto se ponasa,radi drndavo, niti na jedan cilindar ali ne ni  kako treba.i dalje leva grana hladnije od desne.

nadjem neko uputstvo da se ona dizna ispod karburatora zavije do kraja pa odvije 2,5 kruga,probam malo odvijem,obogatim smesu-i krece seks.... radi lepo na leru,prede,cuju s eoba cil.kako treba,ali preko 2000 obrtaja se davi i ne radi nikako,u voznji se gusi ne vuce. i dalje leva grana hladnija.

probam malo odvijem diznu pa probam,malo zavijem pa probam,desetak  puta-nema promene.

odvijao sam poklopac levog karba i gledao membranu,cela je.dizao sam je gore i naprskao karb kliner u taj levi karb odozgo. nema promene.

sta da mu radim ???   da vratim stare svecice,mozda su ove fals nove pa su propale odmah ?

Moraces proveriti struju, bobine npr.

Prvo uvek svecice pa onda dalje.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja