ZoraNS 5545 Napisano Decembar 19, 2022 Drug član, 797 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: MT-09 Tracer Prijavi odgovor kao problematičan Kolega Vladan nam je u nekoj kolektivnoj prepisci početkom prošlog meseca bacio kosku "Je li neko rekao Azerbejdžan?" i tako meni i kolegama ubacio crva u glavu sa kojim se "borim" od tada. Pročitao sam ovih dana neke putopise po Turskoj i Iranu tako da mi je priča o putovanju na Bliski istok (za moto ture i ne tako "bliski") postala vrlo privlačna. Ono što najviše ograničava takvo putovanje je što tako velika kilometraža (cca 7.000 km) ne može da se "spakuje" u nekih 15 dana koliko ja (a verujem i dosta ljudi) mogu da uzmem maksimalno u komadu od godišnjeg odmora. Jedina varijanta bi bila spajanje sa nekim praznicima (npr. prvomajski) da se ukrade još koji dan za tako veliku turu. Meni i kolegama koji su zainteresovani za ove putešestvije su mnoge stvari nepoznanice, a verujem da ima još dosta zainteresovanih forumaša za te krajeve kojima bi koristile informacije iskusnih putnika za organizaciju takvog putovanja, odabir ruta i destinacija koje treba obići... Za sam početak, osnovno je pitanje koji su najbolji termini u godini kada valja krenuti na takav put? Pretpostavljam da udarne letnje mesece (jul i avgust) treba izbegavati zbog velikih vrućina i gužvi u letovalištima, a pitanje je i koliko su jun i septembar pogodni za to putovanje. Drugim rečima da li su maj i oktobar najbolja opcija? Turska je velika zemlja, a velika većina nas ne voli auto puteve. Koje su deonice od zapada ka istoku zanimljivije za vožnju da se ne bi sve svelo na sterilno savladavanje kilometara i dolazak u neku udaljenu destinaciju? Meni (laiku) deluje zanimljiva ruta koja ide severnim delom Turske uz Crno more (nešto kao Jadranska magistrala) ali ko zna kakvi su tu drumovi?!? Koliko sam video iz putopisa, motori plaćaju vinjetu nekih 10-ak evra i samo je pitanje koliko dana traje ta vinjeta? Isto tako pominje se da ima dosta kamera i policije što mi se baš i ne dopada da se mora voziti po ograničenjima van naseljenih mesta.... Zar je moguće da po onim vukojebinama u unutrašnjosti i istoku ima kontrole brzine?!? I ono što je možda najvažnije, preporuke šta obići u Turskoj, preporuke za smeštaj i slično, kao i šta treba izbegavati, a ako neko takve informacije ima i za mesta dalje na istoku (Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan....) sigurno će nekima koristiti (nadam se i nama). Da li sada funkcioniše Booking za Tursku ili može samo preko nekih drugih aplikacija? Da li je jeftinije i pametnije potražiti smeštaj na licu mesta (da vidiš šta uzimaš) ili je preko aplikacija bolja i sigurnija opcija? Gde menjati pare (kurs), o kojim običajima voditi računa da se ne uvrede domaćini, kako se sporazumevati sa domaćinima??? Puno je pitanja pa bi bilo dobro da se u ovoj temi postave odgovori, saznanja i saveti koji će biti od koristi svim forumašima koji planiraju na istok. Ovo preliminarno raspitivanje ne znači automatski da mi krećemo na put za par meseci, jer je potrebno puno toga da se složi da nekoliko ljudi usaglasi mogućnosti da istovremeno krene na tako dugo putovanje. Mi ćemo se svakako potruditi (ako ne ove godine, onda pokušavamo sledeće ), a u svemu tome dosta će nam značiti informacije koje ćemo (nadam se) saznati u ovoj temi i još nekim putopisima... 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4762 Napisano Decembar 19, 2022 Ne silazi, 5557 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Da se osvrnem na brzinu kroz Tursku...na ulascima i izlascima iz gradova zna da bude policije i tu treba voditi računa. Van gradova su pusta prostranstva i tuda i oni sami voze dosta brzo, pa smo se i mi tako ponašali, uspešno. Inače, u Turskoj, magistrale često izgledaju skoro identično autoputevima, osim što imaju raskrsnice i uključenja. Tako da u smislu vožnje, mala je razlika u odnosu na autoput. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1783 Napisano Decembar 19, 2022 abc, 894 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Prošli smo ove godine kroz Tursku na putu za Gruziju i sreli nekog Francuza, kaže da su ga nisu pustili u Azerbedžan. Svakako provjeri da li je moguće ući i što treba od dokumenata.Prema Gruziji smo išli uz Crno more. Ceste su sasvim ok, uglavnom kombinacija lokalnih i autoputa. Za to nam je trebalo 3 dana. U povratku smo išli kroz centralnu Tursku isto 3 dana. Ukupno 6 dana samo za prolazak kroz Tursku.Što se policije i kontrole brzine tiče, kamera u Turskoj ima puno. Nas su jednom sve zaustavili i naplatili svima kaznu od nekih 30€ po osobi za prekoračenje od nekih 15 tak km/h. Kazna se plaća na izlazu iz zemlje. Primaju kartice. Ja sam imao tu sreću da sam i u Gruziji platio kaznu zbog preticanja preko pune. Kod njih je problem što se kazne mogu platiti u banci. Ovo je kazna, pa ti čitaj...Za Gruziju morate imati njihovo osiguranje motora, ali to nije problem jer na granici postoje mjesta gdje se može kupiti osiguranje.Mi smo na putu bili 18 dana i prešli 9300 km.Moja preporuka je kombinacija Turske i Gruzije.Evo jedan video iz GruzijeI prelazak preko mosta Canakkale 7 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZoraNS 5545 Napisano Decembar 19, 2022 (promenjeno) Drug član, 797 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: MT-09 Tracer Prijavi odgovor kao problematičan Hvala @e-mayl ili konkretnije Zorane koliko iz kazne vidim . Od tebe se uvek može dobiti korisnih informacija. Vidim da je kazna od 29.05.2022. i to se baš uklapa u moju pretpostavku za optimalno vreme za takvu turu. Da li možeš okačiti kompletnu mapu puta kojim ste prošli? Da li ste zadovoljni tom rutom ili biste nakon tog iskustva ipak nešto promenili? Danas sam malo gledao i "Street View" te rute uz Crno more i deluje mi da je put u dosta lošem stanju. Ne znam koliko je star taj snimak (ovi kod nas su dosta stari) i da li je u međuvremenu put rekonstruisan ili je u još gorem stanju?!? Koja su dobra mesta za noćenje i obilazak, a koja treba zaobići? Na koji način ste nalazili smeštaje tamo? Da li postoji putopis o tome ovde na forumu ili se planira uskoro objaviti? Promenio Decembar 19, 2022 član ZoraNS Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1783 Napisano Decembar 20, 2022 abc, 894 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Smještaj smo rezervirali dan za dan. Na žalost Booking u Turskoj ne radi, ali postoje i druge web stranice gdje se može naći smještaj. To stvarno nije problem. Cijene smještaja su povoljne i kreću se oko 15 do 20 tak €/osoba. Zna se dogoditi (kao i u drugim zemljama) da su slike bolje od smještaja. U tih 18 dana samo se jednom ili dva puta dogodila takva situacija. Put uz Crno more nije loš. Ima tu i tamo manjih dionica koje su lošije. Ja sam se isto bojao da će to biti katastrofa, ali ispalo je ok.Nemam previše slika od tamo. To od prilike izgleda ovakoMeni se više sviđa cesta Alanya - Oludeniz na jugu koju smo vozili 2019. Mene jako podsjeća na jadransku magistralu, pa vam to može biti neka od ruta.Ruta kojom smo išli je1, Pula - Beograd2. Beograd - Enina (Bugarska)3. Enina - Agva (Turska)4. Agva - Inebolu 5. Inebolu - Trabzon6. Trabzon - Batumi 7. Batumi - Kutaisi8. Kutaisi - tehnički problemi zbog kojih smo spavati dvije noći9. Kutaisi - Gori - Mtskheta (predgrađe Tbilisija)10. Izlet na Kazbegi (to je onaj video koji sam stavio) pa sve do granice sa Rusijom11. Mtskheta - Kars (Turska), ja na žalost nisam uspio preći granicu i ući u Tursku zbog problema sa dokumentima, pa sam se morao vratiti u Gruziju i prenoćiti u mjestu Sarpi 12. Sarpi - Batumi - Erzurum (uz dosta sreće sam uspio ući u Tursku)13. Erzurum - Goreme (Kapadocija), tu se nalazim sa ostatkom ekipe14. Goreme - Haymana15. Haymana - Canakkale 16. Canakkale - Ardano (Grčka), tu se nas dvojica razdvajamo od ostatka ekipe i krećemo prema Ohridu, a oni nastavljaju prema Beogradu17. Ohrid - Ston (preko Albanije i Crne gore)18. Ston - PulaNamjerno smo izbjegavali velike gradove, koliko je to bilo moguće. Razlog za to su ogromne gužve i kaos u prometu. Obzirom da smo 2019 bili u Istanbulu, kroz njega smo samo prošli.To je grad koji svakako treba posjetiti. Još smo kratko otišli do Tbilisija. Gruzija je zemlja u kojoj na postoje prometna pravila, pogotovo u manjim mjestima, ali i to daje neku čar posjeta toj zemlji. U kratko to je to.I još jedna stvar, u Turskoj je tada bila jako visoka inflacija pa je sve bilo dosta jeftinije i to je još jedan plus za putovanje. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1783 Napisano Decembar 20, 2022 abc, 894 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Šta vidjeti i gdje otići? Mislim da je to više osobna stvar. Mene je ove godine posebno dojmio kanjon Kemaliye. To makadamska cesta sa serijom tunela i strmim liticama. Ako netko ima strah od visina neka pogleda slike yt. Naravno tu su i turističke atrakcije KapadocijaCanakkale, najveći viseći most na svijetu. Zgodan je za povratak jer nema gužve.Slano jezeroEfes, Troja ....Te informacije se jednostavno mogu naći na netu 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZoraNS 5545 Napisano Decembar 20, 2022 Drug član, 797 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: MT-09 Tracer Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, e-mayl je napisao: Namjerno smo izbjegavali velike gradove, koliko je to bilo moguće. Razlog za to su ogromne gužve i kaos u prometu. Obzirom da smo 2019 bili u Istanbulu, kroz njega smo samo prošli.To je grad koji svakako treba posjetiti. Još smo kratko otišli do Tbilisija. Gruzija je zemlja u kojoj na postoje prometna pravila, pogotovo u manjim mjestima, ali i to daje neku čar posjeta toj zemlji. Hvala kolega još jednom! U pravu si za Istanbul i velike gradove. U ovako velikoj turi nema vremena za njega i on treba biti potpuno zaseban višednevni cilj neke druge godine. Što se tiče onog snimka uz obalu Sredozemnog mora, stvarno odlično izgleda i super je što nema gužve (maj), ali mislim da nećemo uspeti da odemo toliko na jug u ovoj turi i da će i ti krajevi ostati za neka buduća putovanja. Mada ko zna, možda potpuno promenimo planove jer ne odlučujem samo ja gde i kada se kreće. To bi možda moglo da se vozi, ako nam krajnji istok bude negde u Gruziji, ali ako idemo još dalje, onda sigurno nećemo imati vremena da idemo toliko na jug... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1783 Napisano Decembar 20, 2022 abc, 894 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Na ovom sajtu ima dosta korisnih informacija vezanih za Gruziju GEORGIA 4 YOU (CAUCASUS) | Best Travel Advises and Highlights of Georgia GEORGIA4YOU.GE Info site for travelers to Georgia, Caucasus. Useful info, activities, events, highlights, places to visit. Plan your road trip with ready routes and maps for drivers. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1783 Napisano Decembar 21, 2022 abc, 894 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan @ZoraNS još dva videa iz Gruzije. Prvi je put do nacionalnog parka Okatse, a drugi je iz parka. Do samog kanjona se ne može doći autom ili putnim motorom, eventualno sa nekim lakšim enduro motorom. Cesta od ulaza u park do kanjona je katastrofa, ali zato postoje vozila koje voze do tamo. To su uglavnom lokalci sa terenskim vozilima i ima ih dosta. Cijena nije mala, ali ako vas je više i ako ste dobri pregovarači može se spustiti cijena. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikulanac 7909 Napisano Decembar 22, 2022 nocni cuvar, 2583 postova Lokacija: White City / White Water Motocikl: Yamaha nouvo elegance Prijavi odgovor kao problematičan Da malo dopunim Zokija. Za hotele u Turskoj smo koristili Hotels.com . Za ulazak u Tursku motor mora biti na vasem imenu ili da imate medjunarodno ovlascenje ( zuti papir ), kao i zeleni karton. 2019 godine smo uhvaceni za brzinu 3-4 puta i svaki put kad su videli da smo stranci bili sa osmehom pusteni. Ove godine skroz druga prica. Sedmorica u koloni po kaznu, sreca pa je prepolovljena zbog uplate u 7 dana. Ove godine Turska je bila idealna zbog inflacije, nadam se da ce tako biti i sledece godine. Za mene je Kapadokija neizostavna, znaci pod obavezno. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZoraNS 5545 Napisano Decembar 23, 2022 Drug član, 797 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: MT-09 Tracer Prijavi odgovor kao problematičan Pre 14 sati, Mikulanac je napisao: Da malo dopunim Zokija. Za hotele u Turskoj smo koristili Hotels.com . Za ulazak u Tursku motor mora biti na vasem imenu ili da imate medjunarodno ovlascenje ( zuti papir ), kao i zeleni karton. 2019 godine smo uhvaceni za brzinu 3-4 puta i svaki put kad su videli da smo stranci bili sa osmehom pusteni. Ove godine skroz druga prica. Sedmorica u koloni po kaznu, sreca pa je prepolovljena zbog uplate u 7 dana. Ove godine Turska je bila idealna zbog inflacije, nadam se da ce tako biti i sledece godine. Za mene je Kapadokija neizostavna, znaci pod obavezno. Hvala za ove informacije @Mikulanac. Zeleni karton sam potpuno prevideo i nisam se čak ni raspitivao za njega. Pretpostavljam da se putno zdravstveno osiguranje (koje redovno uzimam) može uzeti i za Tursku, Gruziju.... Dobro je da VOZZI ima paket koji uključuje i Tursku, ali nema za dalje. Znači ako i dođe do nekog problema npr u Gruziji, treba platiti šlep iz Gruzije do Turske, pa onda pozvati VOZZI . Video sam na par mesta da se pominje inflacija u Turskoj, ali nisam imao predstavu na kom je nivou i da li zbog toga treba menjati devize na nekom dnevnom nivou (kao što je bilo kod nas 90-ih) ili nije baš tako strašno. Našao sam sada na netu da je oko 3% mesečno što ipak nije problem i mogu se devize menjati za neke nedeljne potrebe. Samo pitanje u vezi kontrole brzine i te kazne za sedmoricu - da li je to snimljeno u naseljenom mestu ili na nekim otvorenim putevima? Da li imaju neku toleranciju za prekoračenje brzine (npr 10 km/h kao što ima u nekim zemljama) ili seku odmah za prekoračenje od 1 km/h? I pitanje u vezi smeštaja (hotela) - da li je neko upoređivao cene preko npr Hotels.com (ja sam video i neke ponude na Booking-u ali bez pokušaja da rezervišem) i cene u istom hotelu na licu mesta? Ja inače nemam običaj da nešto tražim na licu mesta jer sam uglavnom smeštaje bukirao preko Booking-a u privatnim smeštajima koji nisu tako "vidljivi" u prolazu i dolasku u neko mesto kao hoteli. Koliko vidim u Turskoj svi uzimaju smeštaje u hotelima pa pretpostavljam da se cene malo razlikuju u odnosu na privatni smeštaj, a sigurnost i nivo je verovatno bolji nego u privatnim aranžmanima!?! Obzirom da ti posrednički sajtovi uzimaju solidne provizije možda bi bilo racionalnije uzeti smeštaj na licu mesta (em povoljnije, em vidiš u šta ulaziš) naročito zbog toga što se naša putovanja organizuju van glavne turističke sezone pa bi mesta trebalo da bude u svakom hotelu..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1783 Napisano Decembar 23, 2022 abc, 894 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Što se kamera tiče ima uglavnom su u naseljima i oko njih. Većina se lako mogu vidjeti jer se nalaze iznad ceste na metalnim konstrukcijama za znakove. Isto tako često su postavljene na mostovima i tunelima i njih je teže vidjeti. Nisam siguran kolika je granica za prekoračenje, ali sigurno postoji neka tolerancija. Ako se odlučite za Gruziju obavezno provjerite kakva će biti situacija sa kovid potvrdama. Bez njih nema ulaska. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrxfon 1495 Napisano Decembar 23, 2022 Drug član, 1429 postova Lokacija: BG - Zemun - Zvornik Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300 Prijavi odgovor kao problematičan Na toj magistrali na severu Turske uz Crno more, vise puta smo videli bele pickup-ove koji su parkirani sa desne strane puta tj. u tvojoj traci i radari su bili u njima. Nakon 1-2km stoji patrola i suzenje puta na jednu traku i tu zaustavljaju i pisu kazne za prekoracenu brzinu. Ja ne znam da li je neko prosao kroz Tursku a da nije platio kaznu za prekoracenje brzine. Ako se plati u roku od 7 dana dobijas popust. Ja sam vozio 119kmh na delu puta gde je ogranicenje 100kmh i platio sam na izlasku iz Turske cini mi se ~40e. Kao sto kolege rekose, to se uglavnom nalazi na ulasku u neka mesta, nisam vidjao bas na otvorenom putu policiju i radare. Ali Turci voze prilicno brzo, pa je najbolje resenje da se uklopis sa nekim i da ga pratis. Ja sam na tim magistralama sto lice na autoput drzao putnu brzinu oko 150kmh i morao sam voziti u srednjoj traci jer se cesto desavalo da mi se na brzinu stvori auto iza. Taj put je u prilicno dobrom stanju, jedino 30-40km pred ulazak u Gruziju je malo losiji i ima dosta kamiona koji stoje parkirani u jednoj traci pa to zna da uspori saobracaj dosta. Za razliku od Turske, Gruzija ima prilicno lose puteve. Policiju nisam bas cesto vidjao u Gruziji. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4762 Napisano Decembar 23, 2022 Ne silazi, 5557 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 6 hours ago, ZoraNS said: Obzirom da ti posrednički sajtovi uzimaju solidne provizije možda bi bilo racionalnije uzeti smeštaj na licu mesta (em povoljnije, em vidiš u šta ulaziš) naročito zbog toga što se naša putovanja organizuju van glavne turističke sezone pa bi mesta trebalo da bude u svakom hotelu..... Hotel.com koji se dosta koristi u Turskoj nije posrednički sajt, već potpuno nezavisan, baš kao booking.com. Radi odlično, princip identičan kao booking, cene tu negde, malo jeftinije ili malo skuplje. Nema razloga da se umoran baviš traženjem smeštaja, a nije uvek ni sve blizu za razgledanje. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikulanac 7909 Napisano Decembar 23, 2022 (promenjeno) nocni cuvar, 2583 postova Lokacija: White City / White Water Motocikl: Yamaha nouvo elegance Prijavi odgovor kao problematičan 7 hours ago, ZoraNS said: Hvala za ove informacije @Mikulanac. Zeleni karton sam potpuno prevideo i nisam se čak ni raspitivao za njega. Pretpostavljam da se putno zdravstveno osiguranje (koje redovno uzimam) može uzeti i za Tursku, Gruziju.... Dobro je da VOZZI ima paket koji uključuje i Tursku, ali nema za dalje. Znači ako i dođe do nekog problema npr u Gruziji, treba platiti šlep iz Gruzije do Turske, pa onda pozvati VOZZI . Video sam na par mesta da se pominje inflacija u Turskoj, ali nisam imao predstavu na kom je nivou i da li zbog toga treba menjati devize na nekom dnevnom nivou (kao što je bilo kod nas 90-ih) ili nije baš tako strašno. Našao sam sada na netu da je oko 3% mesečno što ipak nije problem i mogu se devize menjati za neke nedeljne potrebe. Samo pitanje u vezi kontrole brzine i te kazne za sedmoricu - da li je to snimljeno u naseljenom mestu ili na nekim otvorenim putevima? Da li imaju neku toleranciju za prekoračenje brzine (npr 10 km/h kao što ima u nekim zemljama) ili seku odmah za prekoračenje od 1 km/h? I pitanje u vezi smeštaja (hotela) - da li je neko upoređivao cene preko npr Hotels.com (ja sam video i neke ponude na Booking-u ali bez pokušaja da rezervišem) i cene u istom hotelu na licu mesta? Ja inače nemam običaj da nešto tražim na licu mesta jer sam uglavnom smeštaje bukirao preko Booking-a u privatnim smeštajima koji nisu tako "vidljivi" u prolazu i dolasku u neko mesto kao hoteli. Koliko vidim u Turskoj svi uzimaju smeštaje u hotelima pa pretpostavljam da se cene malo razlikuju u odnosu na privatni smeštaj, a sigurnost i nivo je verovatno bolji nego u privatnim aranžmanima!?! Obzirom da ti posrednički sajtovi uzimaju solidne provizije možda bi bilo racionalnije uzeti smeštaj na licu mesta (em povoljnije, em vidiš u šta ulaziš) naročito zbog toga što se naša putovanja organizuju van glavne turističke sezone pa bi mesta trebalo da bude u svakom hotelu..... Mi smo bili krajem maja i lira je bila negde oko 16 za euro. Sada je oko 20, prava mera za putovanje. Trebalo bi da uvek imas njihovu valutu zbog lakseg placanja. Cene hotela su pristupacne tako da ga uvek rezervisemo dan ranije ili par sati pred dolazak u neki grad. Ne mozes u Turskoj mnogo pogresiti. To su obicno mali ali cisti i sredjeni hoteli. Trazenje smestaja uvece po dolasku je obicno bila jako losa avantura tako da smo to izbegavali. Sto se tice kamera koje stoje na izlascima i ulascima u gradove rekao bih da su samo tu radi sigurnosti jer da vataju prekoracenja verovatno bi bili u zatvoru. Kod Zokija i mene je bila malo komicna situacija. Mi smo se kretali u nekoj malo razudjenoj koloni. Na pravcu se ispred nas ukljucuje neki francuz sa stromom i mi ga svi obilazimo. Posle 200-300 metara suzenje i murija. Zaustavlja nas sedmoricu ali i francuza koji se kretao bar duplo manje od nas. Sestorici od nas je izmerio 107km/h, ortaku iz nase grupe koji je jedini imao zelenu drecavu jaknu kaze da je isao preko 110km/h a mucenog francuza isto stavlja u grupu od 107km/h. On je kukao jedno pola sata dok smo se mi zezali i smejali . Ogranicenje je bilo stotka. Pisali su nam kaznu od 50 eura a za ortaka koji je divljao preko 110 cini mi se da je bila 80e. Posto smo isti dan ulazili u Gruziju platili smo na granici 50% od kazne, moze kesh a mogu i kartice. Inace je Francuz ostao sa pandurima i nastavio da kuka. Bilo je smesno sto on vice da nije sa nama a mi svi govorimo da smo zajedno isli brzo. Promenio Decembar 23, 2022 član Mikulanac 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
peratrap 787 Napisano Decembar 24, 2022 Zainteresovan, 523 postova Lokacija: novi beograd Motocikl: HONDA GL1800 Prijavi odgovor kao problematičan U Turskoj ima mnogo mobilnih radara ali nijedan nema neobeležen ,pre svakog radara mozda 1000 m su postavljeni trouglovi sa natpisom radar control al ne na stubove nego uz ivicu asfalta ,ako je put uži onda jedan znak sa desne strane a ako su dve trake u jednom smeru onda sa svake strane puta ima po 1 znak ,stoje podbočeni kamenjem ali 100% je svaki radar obeležen i samo ako se previše opustiš snime te .Domaći znaju gde su stacionarne kamere i malo pratiš ponašanje istih i prolaziš jevtinije.Govorim iz ličnog iskustva !Послато са SM-A715F помоћу Тапатока 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forsberg 4580 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 990 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000. Prijavi odgovor kao problematičan On 12/20/2022 at 1:42 AM, e-mayl said: Meni se više sviđa cesta Alanya - Oludeniz na jugu koju smo vozili 2019. Mene jako podsjeća na jadransku magistralu, pa vam to može biti neka od ruta. Pretpostavljam da misliš na ovu cestu skroz uz more, jel, ne na ovu što je gugl obeležio? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1783 Napisano Januar 2, 2023 abc, 894 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan To je još južnije od ovoga što je Google označio. Radi se o cesti D400. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forsberg 4580 Napisano Januar 2, 2023 Drug član, 990 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000. Prijavi odgovor kao problematičan Da, da, na D400 sam mislio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
baneBP 1259 Napisano Januar 8, 2023 Zainteresovan, 926 postova Lokacija: Backa Palanka Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0 Prijavi odgovor kao problematičan Turska je centar i moje moto sezone 2023 samo ja nisam planirao da idem dalje već da u 15 dana napravim standardni turistički moto krug. Start negde kraj maja, početak juna pa zbog informacija pratim i ja ovu temu. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
darko dav 710 Napisano Januar 8, 2023 Zainteresovan, 633 postova Lokacija: SVILAJNAC Motocikl: Honda Africa crf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice bookinga,radi bez problema,samo postoji mala fora,isključiti lokaciju uređaja Bio sam prošle godine porodično kolima,i obišli smo fini deo Turske,sve smo bukirali preko njega, danas za sutra 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sveta 5. 1985 Napisano April 25, 2023 IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 1019 postova Lokacija: Bor Motocikl: Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pusti brzu voznju,radarare ,Tursku treba dozivljavati natenane kao prvu jutarnju kafu ili je zaboravi i pici pravo u Azerbejdzan.Sabiti Tursku,Gruziju i Azerbejdzan u 15 dana je bas ona "sterilna voznja" kako si naveo.Za Tursku ti treba zeleni karton .HOG-drumarina odmah sa dene strane kad predjes granicu ,PTT tu se vadi mozes i da zamenis pare ali su mene zakinuli na kursu.Sa leve strane u marketima moze kartica za mobilni da se uzme ali na dalje po mestima je dosta povoljnije.Inace WIFI je dostupan svuda i onda je sa njim zivot mnogo laksi sto je opste poznato.Sta vdeti? ako idete za Gruziju i Azerbejdzan onda je logican put pored Crnog mora i tu sta ima .Na primer.. od trabzona na jug put D915 https://detour-roadtrips.com/home/detour-174-danger-on-the-d915-derabasi-turns-turkey Ovo je polazak sa juzne strane puta D915 iz Bayburta, u Blizini je i pravoslavni manastir Sumela uzidan u steni kao manastir Ostrog Turska: Čuveni manastir Sumela nakon restauracije otvoren za posjetioce WWW.AA.COM.TR Manastir je uklesan doslovno u stijeni, na visini od 1.200 metara. Nalazi se tik iznad provalije, što ga čini izuzetno geografski, historijski i kulturološki bitnim, ali i turistički... Ne treba svakako propustiti na krajnjem istoku u vilajetu Kars istorijsko mesto ostatak velikog jermenskog carstva Ani tur.Ocakli grad 1001 crkve.A ako je samo Turska u pitanju onda je to siroko polje . 4 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...