Jovan Ristic 5365 Napisano Decembar 19, 2022 Ne silazi, 4800 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan Jel ima neko sem mene da obožava da vozi noću? U noćnoj vožnji susrećem se sa problemom da malo ko vodi računa u podešavanju farova. Tu ne mislim samo na automobile, već i na kolege motocikliste. Naročito bodu oči kolege sa maglenkama koje biju direktno i tako gube svaku funkciju jer ne rade svoju namenu da osvetljavaju put. Farove i maglenke treba podešavati. Konkretno podešavanja farova vršim čim sednem na neki motor, bilo svoj ili testni kao i sa suvozačem. U tekstu se nalazi pojašnjenje kako se pravilno podešava svetlosni snop farova. Hajde da počnemo od sebe i da uradimo bar tu malu stvar. Podešavanje farova - Od velikog značaja za bezbednost BJBIKERS.COM Da li ste došli u situaciju da svetla ne bacaju pravilno, već "rasipaju"? Ako jeste, onda je vreme za proveru i podešavanje farova. 9 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nafetS 3817 Napisano Decembar 19, 2022 Drug član, 1250 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S Prijavi odgovor kao problematičan Jesi podešavao na Stromu, da vidiš koja je to patnja za kratko. Za dugo bezmalo se far skida Na većini automobila je ili lako dostupno ili je standard sad na struju,Na motociklima, gde opterećenje mnogo više utiče, je toliko zakomplikovano da nemam reči, na par koje sam imao prilike da čačkam oko svetla. Na kraju polomiš ruku na tri mesta i naučiš da poturiš nekako kroz plastike da dođeš to točkića za podešavanje fara.Sent from my M2002J9G using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Drelens 377 Napisano Decembar 19, 2022 Svrati ponekad, 121 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: GSR 600, APN 4 Prijavi odgovor kao problematičan Na Gsr-u 600 samo zarotiras korman u desnu stranu i i racnom sa produzetkom lako dodjes do srafa za podesavanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14110 Napisano Decembar 19, 2022 moto merkat °°, 4888 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Jovane svaka cast za pokretanje teme od izuzetne vaznosti za SVE ucesnike u saobracaju! Dodao bih tacnije ispravio te u dve stvari ako dozvoljavas. 1. Ogledalo unutar fara NICIM ne dirati, pranje u sapunici mlakom vodom, ispiranje obicnom i zadnju "ruku" destilovanom da ne ostanu fleke, lako se skida taj sloj i popravke nema, socivo u projektoru da, moze i treba se prati cak i ako far ne moze da se rastavi, kroz mesto za sijalicu se gurne stapic sa vatom (kao za usi samo veci) i isto ispiranje kao gore pomenuto. 2. Ako su farovi tj snopovi dugo/kratko razdvojeni podesavati samo kratko, generalno izbegavati voznju pod dugim zbog skupljanja zenica pa kada vratis na kratko ne vidis koliko god da je dobro (ipak je jedan far u pitanju, uglavnom). Sijalice sto kvalitetnije NAMENSKE za taj far, ipak nismo sami. Ugradnja relea bar na kratko da na manjim obrtajima zadrzi intezitet... 2 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DasaNis 45 Napisano Decembar 19, 2022 U prolazu, 72 postova Lokacija: Niš, Brzi Brod Motocikl: Suzuki V Strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan "Ugradnja relea bar na kratko da na manjim obrtajima zadrzi intezitet..." Čemu ovo kod motora, možda za skutere, ali kod motora nema potrebe. Radim dosta popravka farova za automobile, i kod svih kojima su farovi loši uglavnom nailazim na isti problem. Farovi su podignuti gore bukvalno preko svake granice. Ljudi izgleda misle da će podizanjem farova da pojačaju svetlo a ustvari dobijaju kontra efekat, gube na jačini jer farovi svetle preko svojih granica, a još farovi loši, bacaju snop gde oni hoće a ne gde treba i eto velikog problema za sve ostale učesnike u saobraćaju. Kod motora npr, gore pomenuti Strom, katastrofa za štelovanje. Namestim da su farovi extra kada sam sam, čim sedne suvozač ide blicanje, i svestan sam toga da smetam, ali šta raditi. Za svako štelovanje ide plastika oko rezervoara i tabla napolje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14110 Napisano Decembar 19, 2022 moto merkat °°, 4888 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan pre 10 minuta, DasaNis je napisao: Čemu ovo kod motora, možda za skutere, ali kod motora nema potrebe. To sam i sam mislio dok nisam uradio, kada pisem uopsteno uzimam prosecnu starost vozila kod nas a vozni park nam nije mlad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1561 Napisano Decembar 19, 2022 Drug član, 986 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Meni nije jasno zasto nisu konstruktori stavili da se ima opcija kao na retrovizoru, da se ručno prebaci položaj fara više i niže kad se putuje sam i sa suvozacem. Ili da su stavili jednostavno kao sto ima štelovanje za levo desno, da su stavili srafic za gore dole, mada to je jeba poprilična. Govorim o starim motorima. Na novim kontam da ima automatsko stelovanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 5365 Napisano Decembar 19, 2022 Ne silazi, 4800 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 5 sati, bdada je napisao: Jovane svaka cast za pokretanje teme od izuzetne vaznosti za SVE ucesnike u saobracaju! Dodao bih tacnije ispravio te u dve stvari ako dozvoljavas. 1. Ogledalo unutar fara NICIM ne dirati, pranje u sapunici mlakom vodom, ispiranje obicnom i zadnju "ruku" destilovanom da ne ostanu fleke, lako se skida taj sloj i popravke nema, socivo u projektoru da, moze i treba se prati cak i ako far ne moze da se rastavi, kroz mesto za sijalicu se gurne stapic sa vatom (kao za usi samo veci) i isto ispiranje kao gore pomenuto. 2. Ako su farovi tj snopovi dugo/kratko razdvojeni podesavati samo kratko, generalno izbegavati voznju pod dugim zbog skupljanja zenica pa kada vratis na kratko ne vidis koliko god da je dobro (ipak je jedan far u pitanju, uglavnom). Sijalice sto kvalitetnije NAMENSKE za taj far, ipak nismo sami. Ugradnja relea bar na kratko da na manjim obrtajima zadrzi intezitet... Hvala. Doradiću tekst večeras! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
QmBGD 3984 Napisano Decembar 19, 2022 Drug član, 906 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda X-ADV Prijavi odgovor kao problematičan @bdadaje već spomenuo, ali kao neko ko je dosta na putevima u autu - nije samo važno da vi vidite dobro. Ljudi ne kapiraju koliko je opasno kada se zaslepljuje nadolazeće vozilo, a baš dosta motora upravo to radi sa xenonima i maglenkama. Više me zaslepljuje motori od razdrndanih Puntića i Fabia. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 5365 Napisano Decembar 20, 2022 Ne silazi, 4800 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan @bdadaažurirao sam tekst sa informacijama koje si napomenuo, a u vezi sa čišćenjem/pranjem unutrašnjosti. Za relej nisam hteo da dodajem da ne komplikujem tekst. P.S. Kad god objavim neki tekst, ukoliko vidite da ima prostora da se doda nešto što nisam spomenuo, a što može da pomogne ili je značajno, slobodno uputite komentar ili mi pustite PP. Cilj svakog teksta koji objavim je da sadrži što više praktičnih i proverenih informacija. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 5365 Napisano Decembar 20, 2022 Ne silazi, 4800 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 15 sati, QmBGD je napisao: @bdadaje već spomenuo, ali kao neko ko je dosta na putevima u autu - nije samo važno da vi vidite dobro. Ljudi ne kapiraju koliko je opasno kada se zaslepljuje nadolazeće vozilo, a baš dosta motora upravo to radi sa xenonima i maglenkama. Više me zaslepljuje motori od razdrndanih Puntića i Fabia. Ovaj test sam hteo već ranije da napišem, jer stvarno volim da vozim noću. Desilo mi se par puta da su me kolege (naročito sa maglenkama) toliko zaslepele da sam bukvalno motao bilo kakva reper ispred sebe da ostane u traci. Kao da je poenta da sve šljašti, a to što ne osvetljava put pravilno i što smeta svima, to nema veze. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14110 Napisano Decembar 20, 2022 moto merkat °°, 4888 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan @Jovan Ristic u pravu si za rele i komplikovanje, ok je za forum. Ljudi poistovecuju maglenke i dnevna svetla, sve je to zakonski jasno regulisano. 1. Maglenke - odsecen snop svetla do 35 m ispred vozila. 2. Dnevna svetla - nemaju odredjenu duzinu snopa (ona ga i ne prave) koriste se samo po danu i dobroj vidljivosti i MORAJU da se gase pri upotrebi oborenog svetla po mraku. Ovde je zakon jasno definisan i samo ga treba ispostovati. Jovane kada pises ovakve tekstove mozes se posluziti "Pravilnikom o podeli motornih vozila" ali iskljucivo sa sajta Paragraf, na sajtu ABS-a nije azuriran i stoji stari pravilnik koji je bio na snazi pre 05.07.2021, mogu i probati rastumaciti nesto ukoliko zapne (a ja znam ) . Inace Masinski fakultet Bg je pokrenuo "pricu" u ABS-u u vezi motocikala, opreme, prerade u npr Cafe racere za sta (bar za sada) ABS nema sluha, videcemo sta ce biti. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
QmBGD 3984 Napisano Decembar 20, 2022 Drug član, 906 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda X-ADV Prijavi odgovor kao problematičan pre 46 minuta, Jovan Ristic je napisao: Ovaj test sam hteo već ranije da napišem, jer stvarno volim da vozim noću. Desilo mi se par puta da su me kolege (naročito sa maglenkama) toliko zaslepele da sam bukvalno motao bilo kakva reper ispred sebe da ostane u traci. Kao da je poenta da sve šljašti, a to što ne osvetljava put pravilno i što smeta svima, to nema veze. Baš sam na to mislio - ljudi nemaju predstavu koliko je to opasno i po njih same, je ne vidiš put bukvalno, trake gde su... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14110 Napisano Decembar 20, 2022 moto merkat °°, 4888 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Napravio am kompromis po pitanju dnevnog svetla, u kucistu maglenke sam prvo imao led sijalicu, za po danu odlicno ali za noc ne valja, prejako pa kada ugasim ostajem na jednom faru. Ubacio sam halogene sijalice od 16w i za dan jeste slabije od led ali se vidi, za noc odlicno, drugima ne smeta a ja sam uocljiviji + malo i osvetle deo izmedju motora i mesta gde pocinje snop. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doctore 288 Napisano Decembar 20, 2022 Svrati ponekad, 311 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Africa twin CRF 1000L Prijavi odgovor kao problematičan Jedino resenje po meni bi za motore bila samonivelacija fara,kao sto postoji u automobilima kod fabricki ugradjenih ksenona ili ledova,ostalo su sve kratkotrajna i neuspesna resenja. Polozaj sedenja na motoru je uglavnom takav da je vozac centralno pozicioniran ali kada sedne suvozac ili koferi motor zadnjim krajem "tone". A to opterecenje moze biti i 100kg sto mislim da pravi ogromnu razliku. Nocu mi blicaju sa upaljenim maglenkama uglavnom na neravnom putu i to verujem da smeta ali to je jednostavno nemoguce nivelisati ili iskljucene maglenke sa kojima je znatno slabija vidljivost Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 9507 Napisano Decembar 20, 2022 Drug član, 1459 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Možda nije rešenje da se visina fara šteluje, u zavisnosti od opterećenja, nego da se podešava predopterećenje (preload) opruge zadnjeg amortizera kako ne bi zadnji deo motocikla previše tonuo na dole. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15784 Napisano Decembar 20, 2022 Integrisan, 9285 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, Jovan Ristic je napisao: Kad god objavim neki tekst, ukoliko vidite da ima prostora da se doda nešto što nisam spomenuo, a što može da pomogne ili je značajno, slobodno uputite komentar ili mi pustite PP. Jedan predlog, mali sitan al bitan. Pre nego se pristupi stelovanju fara koji nosi halogenu sijalucu, valjalo bi vizuelno proveriti da li ista stoji ispravno u svom ležištu. Ako sijalica nije montirana kako treba.... dzaba stelanje. Maglenke na motociklima imaju smisla samo ako je snop odsečen. Takvo svetlo moze se usmeriti gde treba. 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...