Jump to content

Moto Zajednica

AliExpress

Recommended Posts

• Integrisan, 6331 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Jel moze to nekako da se koristi i na motorima kao moj, bez bocnih nosaca, u smislu da se ne izgrebe plastika itd? Kontam da moze ali ne bas uspesno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1266 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Napravis sam nosace, montiras kad hoces torbe ili ih ostavis kao i ja. Ne trebaju ti neka jaca ojacanja za te bocne nosace. 

15 minutes ago, Zarkela said:

Napravis sam nosace, montiras kad hoces torbe ili ih ostavis kao i ja. Ne trebaju ti neka jaca ojacanja za te bocne nosace. 

Treba ipak imati malo slifa za to, imati aparat za varenje itd.

• Ne silazi, 1263 postova
  • Motocikl: Voge 525 DSX,Ex Honda VT750 ACE

Ja ću sebi praviti nosače. Ako ne zaboravim da fotkam postaviću i na forum,možda nekom i bude koristilo.

• Sviđa mi se 1

5 minutes ago, Interceptor BP said:

Ja ću sebi praviti nosače. Ako ne zaboravim da fotkam postaviću i na forum,možda nekom i bude koristilo.

Sada znam ko zna da pravi :P

• Haha 3

Kupis cev, 3 m ti dosta, fi po zelji. Odneses da ti neko iskrivi, nadjes da ti neko zavari. Posaljes na plastifikaciju ili ga ofarbas kako valja i eto. Nosac. Nije neka raketna nauka. 

• Ne silazi, 1263 postova
  • Motocikl: Voge 525 DSX,Ex Honda VT750 ACE

Pa dobro nije baš toliko jednostavno ali svakako nije raketna nauka.

Promenio član Interceptor BP

• Svrati ponekad, 115 postova
  • Motocikl: BMW F750GS
1 hour ago, vasa.93 said:

Carina je vazda bila 10%. Odakle ti da je 12%?

Verovatno pogrešno tumačiš… Carina od 10% ide na vrednost pošiljke zajedno sa troškovima dostave. Onda na to ide 20% PDV-a.

Dakle, ako je vrednost robe sa troškovima dostave X, carina od 10 preko je 110% * X. Na to PDV od 20% je 120% * (110% * X) = 132% * X.

Verovatno si 12% dobio oduzimanjem 20% od 32% koliko iznose troškovi carine i PDV-a.

"Carinska stopa na robu koja se uvozi iz Kine u Srbiju varira u zavisnosti od vrste robe i može se kretati od 0% do 30%, sa prosečnom stopom od oko 10%. Carinska stopa se obično obračunava na osnovu CIF vrednosti robe, što uključuje troškove robe, transporta i osiguranja. 
Da biste saznali tačnu carinsku stopu za određeni proizvod, potrebno je konsultovati carinsku tarifu Srbije i proveriti odgovarajući tarifni broj za taj proizvod. Pored carine, na uvoznu robu se plaća i porez na dodatu vrednost (PDV). 
Dodatne informacije možete pronaći na sajtu Uprave carina Republike Srbije."

Uzeo sam 12% kao najcesce primenjenu stopu u praksi. Kad god sam kontrolisao vrtela se oko 12%.

44 minutes ago, Motorcyclist said:

Znaci nista jedino GIVI zadnji i bocni nosaci.

Koji motor je u pitanju? Ja sam na starom motoru gledao da mi neko napravi i kad sam sve izracunao, jeftinije mi bilo da kupim polovno na KP, malo ofarbam i sredim pa sam tako i uradio.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 388 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger Sport 660

Vidi da li ovako nešto možeš da montitaš:

https://a.aliexpress.com/_Ezxodwe

Služi da napravi odstojanje za meke torbe koje se oslanjaju preko sedišta (kao one sa predhodne strane). 

Ja sam nešto slično pravio kod Sebe za male Givi bisage, i poslužilo mi je za jednu vožnju... 

Da sam tad znao za ovo, probao bih...

I da, obavezno folija (ili nešto drugo) preko plastike na mestu gde kaiševi prelaze preko njih. Meni je plastika  sa obe strane na tom mestu malo matirala, nista strašno, ali da sam nastavio tako da koristim bilo bi štete... 

• Sviđa mi se 1

Pre 5 sati, Motorcyclist je napisao:

Gsr600.

Trebalo bi dole na repu da imaš srafove. Uzmeš flah i iskriviš ga da ti bude nosač, polako skineš mere, čekić u ruke i krivi. Otidi i na otpad pa vidi da li imaju nešto što možeš već iskrivljeno da iskoristiš i zavari za napravljene nosače. Ili ono što sam ti rekao uzmi cev manjeg prečnika, ne treba debelozidna da bude, nek ti neko iskrivi i zavari. Ofarbaš i za prvu pomoć imaš nosač, distancer. 

Ja sam moje pravio u kućnoj izvedbi, kad sam išao na put sa gospodjicom i na kraju sam ih ostavio na motoru. Kad bih kačio kofere na njih, morao bih da ih učvrstim u još dve tačke zbog opterečenja. Na fuzastere i oko repa. A prednost torbi je što se lako skidaju, prenosive su, nisu kabaste , lakše su od kofera, može nekad i više stvari da se ubaci i nisu osetljive ako ih zakačiš negde. Mana, umeju da prokisnu ako nemaš navlaku, lakše ih lopov skine i bez nosača grebu lak kao i tank torba. Eto nadam se da sam ti bar malo pomogao, alat u ruke i probaj. Kao na času tehničkog. Od kuckanja tastature se neće napraviti 😅  

• Sviđa mi se 2

WWW.CARPIMOTO.IT

Pogledaj ovo, pouzdani su ja sam kupovao od njih za novi motor dosta stvari. Ali pogledaj samu konstrukciju, jednostavna je.

Ovo ispod sam ja imao na motoru, kupio na KP

WWW.UBRICARMOTOS.COM

image.thumb.png.80b917aeb89d3ea5c34442a785cc6881.png

Vezivao sam sa suvu torbu iz Louisa (15 eur) elasticnim uzadima za nosac i nikad mi se nije pomerila tokom voznje, a proputovao sam sa Suzanom oko 45.000 km (Rumunija, ex juga, Poljska, kompletni Alpi vise puta). 

image.png.3f45b5686eee7d84273755d55b6e4d77.png

Dodao sam na nosac i industrijske rucke za gospodju posto na taj nosac ne moze ostati rukohvat.

image.thumb.png.4f09f8ee047d2824124fbd25d14bb388.png

image.thumb.png.5beed59f4821d124b262cd6646feae90.png

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 1823 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Naručio 19.jula, a danas stigli tregeri za moto pantalone:

IMG-20250805-150641.jpg

Promenio član DraganNS
  • Sviđa mi se 2

Ne znam da li se ko seća da sam pisao kako mi još iz aprila ne stiže plafonski ventilator, jedan je stigao pre ovoga što kasni, a za ovaj mi je carina poslala dopis da im treba račun i dokaz o plaćanju. Uredno sam im poslao dokumentaciju (račun i izvod iz banke) čim sam primio dopis u pisanoj formi na email koji su naveli da je mail za komunikaciju. Nakon mesec dana sam pitao mailom šta je sa robom, dobijem automatski odgovor na mail da je neko otvorio i ništa dalje, nakon 2 meseca ponovim pitanje i opet isto….

Evo konačno sam jutros rešio sve i sutra dobijam moju robu. Znam da cu mnoge udaviti dužinom teksta, ali ne želim da išta skraćujem jer ja nemam šta da krijem za razliku od njih (poštanska carina u NS). Želim da pomognem i drugima koji imaju problem sa dokonim neradnicima na carini.

Ceo dogadjaj mi je najlakše da prepričam kroz dramu.

Likovi:

1.      Mladi carinik u uniformi (normalan mlad momak koji mi deluje da radi svoj posao)

2.      Žena1 koja je u civilnoj garderobi (nadr*ana do bola i svadljiva kao baba)

3.      Žena2 u civilnoj garderobi, malo starija i normalnija

4.      Žena3 radi u pošti pri carini i najčešće nije na svom radnom mestu.

5.      Ja, lik koji radi po 16 sati dnevno da poplaća sve što mora haračlijama na vlasti i obezbedi sebi bar neke radosti u zivotu u obliku putovanja , vožnje motora i ronjenja.

Elem rešim ja jutros da vidim ko je uzeo moj ventilator koji je na carini od kraja aprila, a sad ce pola augusta i da vidim da li su zadovoljni sa njime. Odem oko 9h na carinu pri pošti uđem u službene prostorije, glasno izgovorim: Dobar dan, naravno nigde nikoga.

Ulazi Mladi carinik: Izvolite šta vam treba?

Ja: Evo došao sam da vidim šta je sa mojom robom koja stoji ovde od aprila.

Mladi carinik: Dajte mi carinski broj da pogledam.

Dajem mu papir gde sam odštampao mail koji sam poslao ranije sa fakturom od Alija i izvodom sa kartice gde se vidi koliko sam para uplatio za tu robu.

Čovek pogledao i kaže ne može ništa dalje dok ne dođe žena koja radi u pošti (Žena3).

Ulazi Žena1: Šta Vama treba?

Ja ponavljam o čemu se radi, upada mi u reč mladi carinik i objašnjava da je roba iz aprila.

Žena1: Ta roba je vraćena pošiljaocu, prošao je rok žalbe, gde ste bili pre tri meseca, zašto onda niste došli kao sada? (naravno veoma osorno i sa podignutim tonom)

Ja (i dalje normalan): Zašto bih dolazio, od kada je ta procedura da dođem? Tražili ste od mene da Vam dostavim račun uz izvod i dostavio sam, evo Vam dokaz odštampan mail koji sam Vam poslao, posle njega sam još 2 maila poslao da pitam šta je sa robom i sve ste otvorili, a niste odgovorili.

Žena1: Zao mi je ali je roba vracena i nemate vise prava da se zalite!

Ja: Ženo o čemu pričaš nema razloga da roba bude vraćena sve sam dostavio, ne znam zašto je uopšte i došlo do ovoga umesto da ste obračunali carinu i poslali mi paket koji bih platio poštaru! (sad sam već i ja iznerviran i polako dižem glas)

Žena1: Nemoj da mi se obraćas sa zeno!

Ja: Ok gospođo ili kako god o čemu pričate proverio sam sa Alijem nije vraćeno, gledam status mesec dana svaki dan!

Mladi carinik: Da sačekamo da stigne (ne sećam se kako se zove ali misli na ženu3) pa da ona pogleda?

Žena1: Nema šta da gleda roba je odavno vraćena.

Ja: (uzbuđen i nadrndan nastupom) onda je moju robu neko ukrao i moraću da vas tužim. Dajte mi vaše ime. Moraćete da mi vratite 100 eur koliko je sve koštalo, ako ne budem tražio i odštetu za uskraćeno korišćenje robe.

Žena1: (vidno iznenađena) neću da vam dam moje ime.

Ja: Ok, onda ću pozvati policiju da vas legitimiše u prisustvu mog advokata pa ćemo lično vas tužiti jer ste nastupili tako da ja sada osnovano sumnjam da ste baš vi ukrali moj ventilator! Da li bi Vi zeleli da Vam ja uzmem 100 eur od plate bez da možete da se ikome žalite, bez razloga i načina da to sprečite?

Žena1: (ćuti)

Mladi carinik: da ipak pogledamo šta se desilo sa robom, možda je još u magacinu.

Ona odlazi sa njim u neku prostoriju i vraćaju se za 5 min i kaže mi da vidi moja 2 zadnja maila, a ne vidi onaj prvi gde sam poslao fakturu i izvod iz banke. Ja joj dajem u ruke papir na kom sam odštampao mail i kažem da sam programer i da imam statuse maila da su sva tri otvorena ali da niko nije odgovorio.

Žena1: ja tada nisam radila, radila je koleginica, ja sam bila u Beogradu.

Ja: Dajte mi ime koleginice, nju cu tužiti što mi je roba vraćena bez osnova.

Žena1: (polako prelazi u defanzivu) nema razloga za to ona ima puno problema (koleginica)…

Mi se tu sada vrtimo u krug i dolazi jedna žena (povelika) i priča na telefon uz uključen spikerfon. Muški glas iz telefona joj preti da će doći i sve ih tu pobiti, da će ona upoznati svog Boga i da je on krenuo ka njima. Prekida razgovor i žali se ženi1 kako je lik poludeo i da preti da će doći da je bije. Zena1 odgovara da se zakljuća u svoj šalter pa ako ovaj krene da obija vrata da pozovu policiju. Žena koja je ušla je u stvari žena3 u ovoj satiri.

Ja: Zar ne mislite da je bolje da sve radite kako treba pa Vam se ne bi dešavale ovakve stvari već bi ljudi dolazili sa čokoladama?

Žena1: mi primimo milion paketa i kako da stignemo da sve uradimo?

Ja: Gospođo i ja imam brdo posla i ne mogu da ga tako radim jer sam privatnik. Da tako radim niko me ne bi platio, umro bih od gladi.

Žena1: Vi nas ne razumete!

Ja: Ne razumem, ja ne znam ni jednu privatnu firmu gde se tako radi, a da posluje i dalje.

Dolazi odnekud iznutra zena2.

Žena2: U čemu je problem?

Izložim joj u kratkim crtama problem iz početka, usput se ubacivala žena1 i mladi carinik.

Pitaju ženu3 koja je u stvari poštarski službenik da li je moguće da ima paketa iz aprila, a da nisu vraćeni.

Žena3: Daaaaa, ima jos iz februara, ništa nismo čistili iz magacina.

Ja: Da li je moguće da se više ne svađamo već da utvrdimo prvo da li je roba tu?

Odlaze do kancelarije žene3 i gledaju u komp.

Žena3: (pobedonosno) Tu je paket!

Ja: Ja to tvrdim od početka i evo 25-30 minuta se svađamo umesto da ste odmah proverili da li je paket tu kao sto je predlagao gospodin (mladi carinik).

Iznele su paket otvorile, pregledale, spakovale i rekla je poštarka da je sutra ujutru kod mene pošto ne može direktno da ga preda niti mogu na licu mesta da platim carinu već po preuzimanju paketa.

Zaključak: trebao sam se svađati nepokolebljivo pola sata da žena samo uradi svoj posao. Ne znam da li je gospodin sa spikerfona došao po svoja prava, ali zaista šta da očekuju da im se lepo desi u životu sa takvim odnosom.

Meni je jasno da su one nečije majke i žene, ali izigravaju bele medvede i to potpuno nezasluzeno.

Na kraju sam pitao zenu2 da li su ikada imali obuku iz komunikacije sa klijentima umesto da je ljubazno odmah rekla: sedite videćemo sta je sa Vašim paketom, pogledala pa i da su ga vratili realno bi me razoružala ljubaznošću.           Ako postoji neki problem sa papirima pa imamo mail, napišite mi sta je problem, doneću, imaju telefon na svakoj pošiljci - mogu nazvati. Zvao sam bezbroj puta i niko se nije javio.

Naravoučenije: Ako vam traže neki papir ili nešto kao dokaz, kad pošaljete, ako ne odgovore u roku od

2-3 dana odmah idite tamo. Ne dozvolite da Vam prođe celo leto ili moto sezona, a da cekate neki artikal koji ce vas učiniti srećnim.

Njima ne želim nikakvo zlo sem da im ljudi cine kao i one ljudima. Onom mladom momku sve najbolje od srca.

• Sviđa mi se 11
  • Tužan 2
  • Podržavam 2

• Drug član, 1823 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Da, i ja sam se iznenadio jer u subotu idemo na letovanje pa sam mislio da ćemo se mimoići. Video sam da je kod lokalnog "dilera"...

• Ne silazi, 2988 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

@vsasa svaka ti čast na istrajnosti ! Ovo je za roman, telenovelu, da ne kažem, film !

Strašno...

• Sviđa mi se 1

Hajde neka lepa tema. Danas mi je stigla sim kartica koja moze da emulira esim (koristim xiaomi poco f4 gt, a poco je posvadjan sa esim).  Firma koja ih pravi se zove 9esim i cim ukucate u google idete na njihov sajt. Kupio sam karticu sa programatorom za 40-tak eur sa dostavom i relativno lako instalirao prvi esim profil samo da probam (inace kartica podrzava do 50 profila istovremeno, ali se samo jedan koristi u datom momentu). Ko puno putuje i nema neke roaming pogodnosti, a nece da vija sim kartice za turiste po drzavama gde ide esim je odlicna stvar. Recimo za Grcku 10 dana unlimited net sam nasao za 1900 dinara i moze hotspot. Idem u cetvrtak/petak u Grcku pa cu probati kako ce se pokazati u koriscenju tokom celog boravka (10 dana), kao i instalacija novog profila u samom telefonu (izgleda da moze bez programatora).

• Sviđa mi se 1

12 minutes ago, Blaza said:

@vsasa svaka ti čast na istrajnosti ! Ovo je za roman, telenovelu, da ne kažem, film !

Strašno...

Muke moje samo ja znam ;-). Salim se. treba biti uporan i ne dozvoliti im da rade sta hoce. To je jedini nacin da ih nateramo da rade kako treba.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja