Jump to content

Moto Zajednica

Honda XL600 V -Transalp

Recommended Posts

• Stomatolog na motoru, 1522 postova
  • Motocikl: Transalp XL600V-X

Pa koliko je obrtaja kod tebe u petoj na 100?

Provericu sutra da ne pisem napamet. Trebalo bi da mi je na 5k izmedju 110 i 120.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Stomatolog na motoru, 1522 postova
  • Motocikl: Transalp XL600V-X

Evo jedne zgodne tabele. Odstupanja su moguca do 5%

rpmkmh.png

Ovih 5% ide na promenjive faktore kao sto su velicina gume, prijanjanje, tezina vozaca itd. tako da je realno moguce da neko ide 120 na 5000 a neko da ide 120 na 6000 i da sve bude normalno.

• Svrati ponekad, 147 postova

Ok,sve u svemu,racunamo na 20km/h na svakih 1000 obrtaja,kod mene i jeste tako,prednji ja manji,ali je i zadnji manji,mada,po meni,TA bi trebalo da ide 23km/h na 1000 obrtaja,dakle na 5000 115km/h.

Moj DR650 je imao najveci prenos,25km/h na 1000 obrtaja,dakle na 5000 125km/h,i imao sam jos 3 lancanika svaki za po zub manje,korak 525,i mereno,svaki zub manje je 5km/h manji prenos,na 5000obrtaja je isao 120 pa 115 pa 110km/h.

E sad,ako je kod mene napred 13 zuba,vodeci se istom logikom,sa 15 bi trebao da dobijem na 5000 110km/h umesto sadasnjih 100,dakle,fali mi jos 2 zuba nazad manji,da imam putne brzine oko 120km/h na 5k obrtaja?

• ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova
  • Motocikl: Fazer 600

Ko josh gleda u obrtomer !  :o

Ja se ne secam kad sam zadnji put pogledala u cajgere... sve radim na zvuk...

E sad ovog novog TA imam relativno kratko, skoro sam ga vozila neko parchence auto puta 160km/h...obrtaje ne znam, nisam zapamtila...

Sad sam mu uradila servis pre 3 dana (karbovi i ventili shtelovanje) ide osetno bolje, ali nisam imala priliku da ga razvuchem  ;D

A evo samo zbog vas cu sutra da pogledam u obrtomer (i da probam da zapamtim) u 5 na 5000 kolika je brzina...

Mada moj savet, manite se gledanja u cajgere i slushajte svoju mashinu...

• Drug član, 1826 postova

Koliko ja znam na TA se u 5toj obrtaljka i brzinometar prate u stopu. Tako je i bilo kod mene (PD06) dok nisam skinuo obrtaljku i dok mi nije otkazao brzinometar.  :P

Mada moj savet, manite se gledanja u cajgere i slushajte svoju mashinu...

Siguran sam da TA ne moze da zvuci bas veselo na 160 km/h ili ti 8000 o/min. Reci mi, posto skoro da si u crvenom, kako po zvuku znas da si preterala, tj. da ne treba da ides preko 160 km/h?

Bas tako,i za jedno i drugo,prate se u stopu kazaljke,a to me nervira(nebi da je na 5k obrtaja 140) ;D ;D ;D

Ah,nase drage dame,teraju to u obrtaje,a sa tim obrtajima,TA ne bi trebala da se vozi preko 110km/h,eventualno 120,jer 6k obrtaja,kakv god zvuk imalo nije nikako dobro za masinu!!!

Sad cu kupim prednji lancanik 15zuba,za koji dan,pa cu merim brzinu,da vidim sta ce da kaze,pa potom sledi i zadnji lancanik,ukoliko ne bude dovoljno,sve u svemu da bi dosao do prenosa od 25km/h na 1k obrtaja,sto mi se pokazalo kao idealno i sa jednim i sa dvojicom na DR650,identicne snage!

Pa ja neverujem...vi vozite ko babe svi onda... Pa nije motor kupio vas nego vi njega...

Kupili ste ga da bi vozili 110km/h ?? I ko vam je napunio glavu glupostima da on nije za brze ???

Auuu neverujem.....

TA je strashan motor, uz redovno odrzavanje mozesh da ga vozish kako hocesh i u crvenom, a i tako upuvano....

Danas cu samo da nadjem vremena iskljuchivo zbog vas da izadjem na auto put pa da zurim ko debil u cajgere i zapamtim na koliko obrtaja koliko jurim...

Pa ja neverujem...vi vozite ko babe svi onda... Pa nije motor kupio vas nego vi njega...

Kupili ste ga da bi vozili 110km/h ?? I ko vam je napunio glavu glupostima da on nije za brze ???

Naravno da moze brze, ali verujem da TA jednostavno nije motor za brzine od 160kmh, pogotovo da se duze vozi u tim obrtajima. To je 8000 o/min... malo li je to?

Auuu neverujem.....

TA je strashan motor, uz redovno odrzavanje mozesh da ga vozish kako hocesh i u crvenom, a i tako upuvano....

Uz svo postovanje prema tebi kao lepsem polu, veoma rado bih cuo jos misljenja ostalih vlasnika TA po pitanju broja obrtaja.

Fibro ne vozim ja njega u crvenom , nikad nisam dotakla crveno niti cu...

I inache 160km/h nije 8000 obrtaja.

U svakom sluchaju rekoh...izaci cu na auto put danas, pa cu da zurim u cajger i valjda cu zapamtim sve...

p.s. ja se josh chudilo zashto neki ljudi imaju probleme sa TA itd... a ispade na kraju da ga oni ustvari ne voze pa zachepe sve na njemu  ;D ne moze da dishe jadnik...

Vozite bre malo ljudi, a manje filozofirajte, videcete da ce vam se i motor probuditi !

(fibre za svaki sluchaj da napishem ovo pod p.s. nije bilo upuceno direktno tebi nego generealno svima)

Odoh sad da se provozam...

Fibro ne vozim ja njega u crvenom , nikad nisam dotakla crveno niti cu...

I inache 160km/h nije 8000 obrtaja.

Ako se kazaljke u 5toj prate u stopu onda jeste ;) Bar na PD06. Ne znam kakav odnos zupcanika je kod tebe.

(fibre za svaki sluchaj da napishem ovo pod p.s. nije bilo upuceno direktno tebi nego generealno svima)

Nema frke. ;) Nista licno nisam ni shvatio, ali cu se sam svrstati u ovu grupu "penzionera". Vrlo rado cu terati neki drugi motor brze, ali TA mi se ne cini da bas uziva preko 120kmh, sto je maximalno koliko ga "teram". Vozio sam ga i 140kmh kad mi se zurilo, ali tako visoke obrtaje izbegavam. Sa svojih godinu+ vozackog staza ne spadam bas u iskusne vozace, ali odredjeno znanje i smisla za tehniku, pa i mehaniku ipak imam.

Gorka cinjenica je da Transalpu zesce fali ta 6ta brzina (autoput), ali taj nedostatak ne kompenzujem na tvoj nacin. Jednostavno sam se pomirio sa cinjenicom da TA, iako dosta univerzalan motor, ipak nije motor za sve. ;) Moje skromno misljenje.

Takodje mislim da promena zupcanika nije najsrecnije resenje jer bi u tom slucaju moglo po nekad da zafali snage (2 ljudi, full natovaren)

• Svakom po zasluzi, 12405 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Odličan sajt za proračunavanje krajnje brzine promenom lančanika. Mogu naše Trandže i preko 200, samo kako će da vuku uzbrdo vozača i saputnika, bočne kofere i top case...to je pitanje. :D

http://www.gearingcommander.com/

Cika Rajkise, sto ne napisa svoje misljenje u vezi obrtaja kod TA i malo o stilu voznje? Nije valjda da se stidis da ne ispa`nes penzos?   :D

PS. Zanimljiv kalkulator.  ;)

• Svakom po zasluzi, 12405 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Ne smem da pišem, opet će da me optuže da divljam ;D

I meni se u petom stepenu prenosa kazaljke poklapaju . 100 km/h je tu oko 5 k obrtaja sa standardnim (15/47) lančanicima. U principu i po gradu i izvan grada vozim dosta oštro, uživam da "potegnem" na semaforu i da se spustim u dobrim krivinama...osim kad je neka BJB vožnja gde se trudim da vozim maksimalno sigurno - prilagođeno najslabijem učesniku vožnje. Ne teram svoj TA u crveno, stvarno mislim da za to nema potrebe, tako da obično šaltujem oko 6 -7 K obrtaja.

Još nešto...kad sam '98.g kupio TA bio je bez kreš barova i sasvim drugačije se ponašao nego sa njima, imao je manje sitnih vibracija preko 140 - 150 km/h :D

• taraba, 612 postova
  • Motocikl: enduro

povodom putne brzine:

za vikend sam smlatio nesto preko 500km, uglavnom po ravnom (vojvodina). Prosecno sam se kretao 120kmh, a po autoputu 140kmh.

U peak-ovima je ok i nesto preko 140.

Zakljucio sam da to nisu brzine za ovaj motor

Mozda ovo moze da se kaze malo drugacije: zakljucio sam da ovo nije kilometraza za ovaj motor.

Ili: ne vozite bajk po ravnici. ume da smori.

Evo izashla sam na auto put, dodushe prilichno je guzve bilo, tako da nisa bash mogla previshe da divljam...

U svakom sluchaju evo kako moj TA radi :

Sve je 5 brzina !

5000 obrtaja 120km/h

6000 obrtaja 140km/h

7000 obrtaja 160km/h

Brze nisam mogla ko shto rekoh guzva, a i ko budala blenem u proklete cajgere....

Dakle ko shto rekoh, nezverajte u cajgere nego se vozite...

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Ha, Mina, kraljica si, majke mi! ;D

E nek' si rekla :)

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

Evo izashla sam na auto put, dodushe prilichno je guzve bilo, tako da nisa bash mogla previshe da divljam...

Sve je 5 brzina !

5000 obrtaja 120km/h

6000 obrtaja 140km/h

7000 obrtaja 160km/h

Brze nisam mogla ko shto rekoh guzva, a i ko budala blenem u proklete cajgere....

vidi se da TA odrzavamo kod istog majstora  ;)

Sve je 5 brzina !

5000 obrtaja 120km/h

6000 obrtaja 140km/h

7000 obrtaja 160km/h

To nije standard  ;D ;D ;D ti imas onda zadnji lancanik 4 zuba manje od fabrickog,to je vec nesto,taj prenos,i jos malo veci,za 1 zub je po meni idealan za TA,ali stavi fabricki pa da vidim onda ko je baba?  ;D ;D ;D

Covek mora malo da se razume i u mehaniku,i da shvati da ovi motori nisu motori poput R motora,gde je precnik klipa sto veci,a hod sto manji,te isti trpe visoke obrtaje. Kod TA je obrnuto,nesto nalik putnickom(radi ostvarivanja povoljnog obrtnog momenta)hod duzi,precnik manji,i u pitanju je V motor,koji opet sam po sebi,s'obzirom da je dvocilindras ne voli visoke obrtaje. Ja jesam da se to vozi,i tera,ali zasto bi mucio motro na 6000 obrtaja 120,kad mogu na 5000 140km/h,o tome se radi,tvoj prenos je veci,i to je nesto,kazaljke se kod tebe ne prate,i izgleda ti ruzno tabla,i zato i ne gledas u nju  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Bio bih ti zahvalan,ako bi jos samo izbrojala broj zuba na zadnjem lancaniku,posto taj prenos i ja zelim,pa da mogu uzeti lancanik sa istim brojem zuba

P.S.

Sta zna fabrika sto stavlja obrtaljke,km/satove,pokazivace temperature...  ;D ;D ;D

To koliko zuba ima lanchanik veze nemam, nit imam nameru da brojim...jednog dana kad budem menjala, ako se setim prebrojacu...

A inache i prethodna dva TA su isto ovako ishla !!!  Za jedan znam da je imao original lanchanike, za ovaj drugi ne znam ukrali su mi ga pre nego shto sam proverila taj detalj...a ni na ovom ne znam koji je broj...

U svakom sluchaju, ja mislim da je to najvishe do majstora koji odrzava motor i do stila voznje onog koji vozi motor...

Probala sam raznorazne Transalpe, ljudi ih kako ja to kazem upuvaju - slobodan prevod je - udave, zachepe, umlitave, ubiju im dushu...

Nije on pravljen za 200km/h , al nije pravljen ni da se vozi ko baba....

Reci cu vam samo josh da sam sve svoje TA isto vozila (zovite te slobodno agresivnom i brzom voznjom, kako vam volja) i ni na jednom TA nikada nisam imala kvar, niti je troshio ulje, niti je troshio gorivo vishe od onoga koliko inache troshi...ma nishta ni jednom nije falilo...

Redovni servisi ulja i filtera, 1 u dve godine veci servis karbovi, ventili, svecice, i naravno uvek neka generalna provera motora, npr ulje u viljushkama, ulje u kochnicama... pa ako je potrebno i to se menja...

Ali u principu moj bajk je sedi, vozi i uzivaj... nemam o chemu da razmishljam.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja