Jump to content

Moto Zajednica

MOTUL ulje, fals ili ne?

Recommended Posts

• Drug član, 2573 postova
  • Motocikl: Africa RD07

I ja uzeo to ulje od "preko". 15w50, retko bilo ko voda, bacio ulje i kupio iste gradacije ipone, e to je vec bilo ulje. Nebo i zemlja naspram tog magicnog motorexa od preko

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 483 postova
  • Motocikl: CBR 900RR

@BokyBoy hvala Boki na savetu, mogao bih da probam naredni put.. mada treba uzeti u obzir da je moj CBR model star skoro tri decenije :) konsultovao sam se davno sa jednim poznavaocem tematike i sećam se da mi je rekao kako ta esterska ulja leže mašinama kao moja. Nisam neki zahtevni korisnik, vozim manje-više normalno, a mašina radi kao sat i služi odlično tako da nisam imao volje da eksperimentišem i menjam ono što funkcioniše.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 5266 postova
@BokyBoy hvala Boki na savetu, mogao bih da probam naredni put.. mada treba uzeti u obzir da je moj CBR model star skoro tri decenije  konsultovao sam se davno sa jednim poznavaocem tematike i sećam se da mi je rekao kako ta esterska ulja leže mašinama kao moja. Nisam neki zahtevni korisnik, vozim manje-više normalno, a mašina radi kao sat i služi odlično tako da nisam imao volje da eksperimentišem i menjam ono što funkcioniše.
Значи, Мотул и Ипон су брат и сестра. Мотул се бацио на врхунски програм ево V300 и 7100, а Ипон ради оне јефтиније варијанте које је Мотул рецимо(напустио) и неки од њих се производе у Турској. И, ако уље паше ваздушари, водењак има оперску арију да пева.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

• Svrati ponekad, 138 postova
  • Motocikl: 2024 Honda CRF1100L Africa Twin AS ES DCT, 2006 Honda XL650V Transalp

Kupio u Kit Komercu 5100, ima Mass nalepnicu, posto u Massu nisu imali u pakovanju od 1L.
Nemam pojma kakvo je jer ne znam po cemu mogu da procenim (mozda po kvacilu?), vlasnik pre mene je sipao 15w50, ne secam se cije. Ne deluje mi da trosi ovo 10w40 koliko sam proveravao, ali uzeh za svaki slucaj litar za dolivanje.

• Zainteresovan, 557 postova
  • Motocikl: BMW K1100RS
3 hours ago, drmilan_ said:

I ja uzeo to ulje od "preko". 15w50, retko bilo ko voda, bacio ulje i kupio iste gradacije ipone, e to je vec bilo ulje. Nebo i zemlja naspram tog magicnog motorexa od preko

Ja sam uzeo Motul 4100 15W50 polusintetsko (stari BMW sa suhim kvačilom - može i ulje od auta), i gustina je OK. Kupljeno od SBK Brčko, oni ne prodaju falsifikate. Lani sipao "Mannol" koje se dobro pokazalo a dobro prolazi i na testovima

https://www.warenvergleich.de/motoroel-15w50/

Promenio član FFBikerSar

• Drug član, 2573 postova
  • Motocikl: Africa RD07
13 minutes ago, FFBikerSar said:

Ja sam uzeo Motul 4100 15W50 polusintetsko (stari BMW sa suhim kvačilom - može i ulje od auta), i gustina je OK. Kupljeno od SBK Brčko, oni ne prodaju falsifikate. Lani sipao "Mannol" koje se dobro pokazalo a dobro prolazi i na testovima

https://www.warenvergleich.de/motoroel-15w50/

Ovo se odnosilo na motorex od kolege iz nemacke. 

• Svrati ponekad, 376 postova
  • Motocikl: Tomos Automatik 50, Peugeot Ludix 50, piaggio fly 150, Honda SW 400, Honda CBF 1000

Procitao sam jedan tekst gde evropska komisija ili slicno nadlezno telo preti velikim kaznama proizvodjacu Nutele, razlog je sto ne isporucuje isti kvalitet proizvoda u sve zemlje EU, u Madjarsku, Slovacku, poljsku...ide losiji kvalitet sa malim procentom mleka u prahu i jos nekih komponenti, dok u Nemacku, Francusku itd ide znatno visi kvalitet. Znaci ni u samoj EU nisu svi tretirani jednako, a zamislite onda sta isporucuju trecim zemljama. Tako vam je i kod ulja i svih drugih proizvoda. Mozda jeste orginal, nije fals ali orginal za sirotinju, orginal ali bez "kajmaka"

• Podržavam 2

• Integrisan, 6754 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Pa opste je poznato da mi jedemo smece.

Da li se neko buni? Pa ne.

Eto od afere aflatoksin nisu smanjili isti na dozvoljen nivo propisan EU standardima... 

Promenio član Motorcyclist
  • Podržavam 2

• Svrati ponekad, 370 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

Pa normalno je da za Eu zemlje ide mnogo bolji kvalitet I mnogo veca je kontrola dok za zemlje treceg sveta gde se nazalost I mi ubrajamo ide otpad,svaki Dan gledam to na poslu.

• Ne silazi, 1373 postova
  • Motocikl: Voge 525 DSX,Ex Honda VT750 ACE

U EU su doneli zakon da na teritoriji EU ne sme biti razlike u kvalitetu i pre par godina je trebalo da stupi n asnagu. Da li se primenjuje to ne znam.Ako se dobro sećam zakon je nazvan po nekom keksu koji je imao različit kvalitet za istok i zapad i trebalo bi da se odnosi na sve ne samo na prehranu.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 5637 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Pre par godina kada je bila aktuelna ova priča sa Nutelom, zbog čega ima manje lešnika za naše tržište, zvanično objašnjenje je bilo da se ukus prilagodjava tržištu tj. da mi tako volimo. 😂

• Haha 2

• Pana, 728 postova
  • Motocikl: Yamaha XV535

Нема производа који је са запада   а да је  исти  за њих  и за остале .   Дистрибутивни центри су  јасно  (кодовима) означени  и сваки производ се разликује. 

Стара је прича када се Удруга потрошача ХР  тужила са Поктер &Гембл   због дистрибуције Аријела из Бугарске који је намењен за И. Европу  и нема баш све састојке као онај за ЕУ.   

Други пар опанака и наш проблем је што за нас  важи  оно како  колега горе написа " Ми баш тако волимо"

• Andragog, 5483 postova
  • Motocikl: NAVIGATOR 1000 EXC450

Ovo ne vazi za nas, mi nismo evropa  :oda2:

Nas Motul je bolji od originala :takoje:

Promenio član srbac
  • Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 5168 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
pre 40 minuta, Astrea je napisao:

Da li je logično koristiti ulje generacije 2024 u motor proizveden 2014?

Nemoj da gledaš godinu, gledaš specifikaciju.

Otvoriš korisničko uputstvo motocikla koji voziš, gledaš šta piše od specifikacije: JASO MA2, SN i slično i sipaš u skladu sa tim. Cenim da ako ti je motor 2014, ista specifikacija ide kao i za onaj proizveden 2024. godine. Razlike sam uglavnom uočavao kod starijih motocikala (tipa proizvedenih između 1980 - 1995. godine.

Svakako pogledaj specifikaciju u uputstvu i ono što piše na ambalaži ulja.

Прича код ауто уља се брзо котрља напред, код уља за моторцикле више се украсује амбалажа и етикета него што се нешто драстично мења.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 87 postova
  • Motocikl: Nemam

P

Pre sat vremena, Jovan Ristic je napisao:

Nemoj da gledaš godinu, gledaš specifikaciju.

Otvoriš korisničko uputstvo motocikla koji voziš, gledaš šta piše od specifikacije: JASO MA2, SN i slično i sipaš u skladu sa tim. Cenim da ako ti je motor 2014, ista specifikacija ide kao i za onaj proizveden 2024. godine. Razlike sam uglavnom uočavao kod starijih motocikala (tipa proizvedenih između 1980 - 1995. godine.

Svakako pogledaj specifikaciju u uputstvu i ono što piše na ambalaži ulja.

Meni je sve jasno a pitanje sam postavio zbog dosta onih koji voze mašine stare 15 i znatno više leta a sipaju sintetiku generacije od 2020 pa na gore koje prevazilazi specifikacije za najmanje dve klase.

• Motocikl: Tomos Automatik 50, Peugeot Ludix 50, piaggio fly 150, Honda SW 400, Honda CBF 1000

Fabrika je propisala koje minimum uslove mora ulje da ispunjava, to ne znaci da ne mozes sipati bolje i kvalitetnije, kojeg mozda u to vreme nije ni bilo. Vecinom nova kvalitetna sinteticka ulja itekako ispunjavdju sve te uslove koje ispunjavaju i polusinteticka ali ih plus prevazilaze u svemu. Vazno je da ispunjavaju minumum specifikavije za doticni model motocikla, a sto neko ulje pruza jos vise, to je samo plus.

Ali nemojte se zavaravati pa sipati (race) ulje za trkacke motocikle, koja su skuplja i na papiru bolja, jesu bolja za trkacke motore ali ne i za ostale, tu mnogi grese i mogu imati samo stete po motocikl.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

pre 2 minuta, keš je napisao:

Fabrika je propisala koje minimum uslove mora ulje da ispunjava, to ne znaci da ne mozes sipati bolje i kvalitetnije, kojeg mozda u to vreme nije ni bilo. Vecinom nova kvalitetna sinteticka ulja itekako ispunjavdju sve te uslove koje ispunjavaju i polusinteticka ali ih plus prevazilaze u svemu. Vazno je da ispunjavaju minumum specifikavije za doticni model motocikla, a sto neko ulje pruza jos vise, to je samo plus.

Ali nemojte se zavaravati pa sipati (race) ulje za trkacke motocikle, koja su skuplja i na papiru bolja, jesu bolja za trkacke motore ali ne i za ostale, tu mnogi grese i mogu imati samo stete po motocikl.

U principu, navedeno je da se koristi ta i ta specifikacija ili bolje. U nekim uputstvima sam video da ne sme da se koristi novije ulje zaboravih koje specifikacije, zbog dodatnih aditiva koje ima.

Igrom slučajeva, Ducati je u nekim uputstvima morao da naglasi da se ne koristi Ducati Corse Performance Shell Advance, jer je to ulje namenjeno samo Stradale agregatima sa suvim kvačilom.

U principu, navedeno je da se koristi ta i ta specifikacija ili bolje. U nekim uputstvima sam video da ne sme da se koristi novije ulje zaboravih koje specifikacije, zbog dodatnih aditiva koje ima.

Igrom slučajeva, Ducati je u nekim uputstvima morao da naglasi da se ne koristi Ducati Corse Performance Shell Advance, jer je to ulje namenjeno samo Stradale agregatima sa suvim kvačilom.
Много пута елаборирана тема је да моторцикли са сувим ламелама могу да користе врхунско ауто уље јер то уље не може да штети мењачу али би уништило ламеле и потисне. И управо због тога мото ГП моторцикли користе сува квачила, код њих је уље пуно адитива и упропастило би ламеле и потисне да су потопљене у уљу. Све ово што причам и примењујем, нисам имао никаквих проблема.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

• Podržavam 2

Da, ali ne moze ulje za automobile da ide umesto ovog Ducati Shell ulja za suvo kvacilo kojeg je spomenuo Jovan, to ulje je za trkacke motore, niti to ulje moze za ne trkacke motore sa suvim kvacilom. Mislim Jovan to zna daleko pre i bolje od nas, ovo sam spomenuo radi drugih koji ne znaju. To i slicna ulje se menjaju na 1000km, neka i na dosta manjoj kilometrazi, nisu za nase "obicne" motore, brzo bi ih saranili. Zato nikad ne sipajte ulje za trkacke motocikle misleci da su bolja.

• Podržavam 1

pre 26 minuta, keš je napisao:

Mislim Jovan to zna daleko pre i bolje od nas, ovo sam spomenuo radi drugih koji ne znaju. 

Hvala na lepim rečima, ali mislim da ne mogu da se poredim sa znanjem koje ima @Krokodilo :) 

Ukratko, samo ispoštovati ono što piše u preporuci proizvođača za taj model i to je to.

Ako piše npr. JASO MA or higher specification, znači da može ulje i bolje specifikacije, ali se uglavnom naglasi kad ne može. Negde ne može ulje veće specifikacije, upravo zbog aditiva koje je spomenuo krokodilo.

Kad smo kod ulja, možda ćemo dogodine (ili 2027.) raditi uporedni test ulja. To prvo podrazumeva da nabavimo nov motor i da uradimo testove 2-3 ulja brendova koji se  najčešće koriste kod nas i možda nekog novog ulja na našem tržištu. Ali otom - potom. Ta igranka nije jednostavna ni jeftina za izvesti, pa da se na zalećemo.

Jer svo određivanje kvaliteta ulja na osnovu boje, mirisa i pipanja uopšte ne određuje da li je ulje još uvek dobro ili ne.

Npr. ako iz motora ispustimo ulje iste boje kao što je sipano, to uopšte ne znači da je ulje dobro, naprotiv, možda je reč o lošem ulju koje nije u stanju ni da pokupi svu prljavštinu iz motora, itd. Jedna kompleksna stvar koja me jako zanima i nadam se da ćemo u budućnosti uspeti to da sprovedemo u delo.

• Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 2372 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400

Pa zar ne postoji ona masinica mala sto meri kvalitet ulja ...

Probacu da nadjem klip, ali neka dva kruga metalna se okrecu dodirivajuci se , jedan se podmazuje ...

Opterecuju se stavljajuci tegove , i onda se gledaju ti parametri , temperatura , ili , kad ce da prestanu da se rotiraju zbog trenja itd itd ..

Konfuzno je kad pisem , probacu da nadjem klip, ali sigurno vam je iskocio takav klip negde

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja