Jump to content

Moto Zajednica

Bajkeri kamiondzije

Recommended Posts

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5449 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Istovar u ist.Sa relativno blizu kuće. Ok, razmišljam i nije to toliko loše za prvi put. Firma srbijanska a radnici bosanci. Kontam sve je po najavi ali mora biti nekih smicalica jer rekoše da kamere ne rade.

Tako i bi.."znaš drug danas je petak i iventura ali 20 maraka da ne čekaš ponedjeljak"..ok, ovaj je bar direktan pa ne gubimo vrijeme na tumačenje fraza. 

I istovar bi..i mi krenusmo kući...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 778 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

Dvadesetak godina sam vodio utovar komercijalnog uglja na rudniku u Ugljeviku. Nisam kupio kamion niti zaradio stan od svega toga, kao mnogi iz mog okruženja. Dugo sam pokušavao da moje lokalne kamiondžije, ljude koje znam cijeli svoj život, podstaknem da se ujedine, da budu složni i kolegijalni, udruženi, organizovani, jači itd. Naravno, nisam u tome uspio. Trudio sam se da budem korektan prema svima, bez obzira ko su i odakle su.

Ne radim više taj posao ali i danas kada sretnem vozače koji su tovarili ugalj u Ugljeviku rado i srdačno me pozdrave.

Taj posao je težak, surov i ne prašta greške i slabosti u vječitoj borbi za turu, za zaradu, sa milicijom, inspektorima, carinom, kvarovima, održavanjem itd. Čovjek koji uđe u to mora biti spreman na borbu koja uglavnom nije fer i poštena.

E sad, tebi koji ovako lijepo pišeš i čije pisanje je sigurno odraz tvog karaktera, kulture i etike, želim puno sreće i snage da se nosiš sa svim tim stvarima i iskustvima koja ti se već dešavaju u ovom poslu. I tebi tvom sinu, naravno.

P.S.

Pratiću ovu temu sa velikim interesovanjem.

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 4

Tranzit oko Sarajeva, semafori, popodnevna špica...u jednom trenutku kao da se začu kratko kočenje..gledam retrovizore nema nikog, a ni udaraca od nazad.

Ipak odlučim pedeset metara dalje stati. Mali obilazi kamion i prikolicu ne primjetivši ništa strano..traži da se pomijerim što i učinih..opet ništa..tej u jednom momentu na licu mu vidim neku grimasu.

Šta je, pitam a on kao fudbalski sudija pokaza rukama kraj utakmice...četiri migavca i pretrčim do šlepe kad imam šta vidjeti..

Jedina bukvalno nova guma je pokazala iznutricu...Heh, ipak je rano za zaradu. Jebeni točak je blokirao i u desetak metara guma je postala kockasta..FAK!

• Sviđa mi se 1

Bukvalno na pola Sarajeva se zavlačim pod kamion i onim alatom odblokiram točak...idemo tako do izlaza gdje stavljamo rezervni točak...kući skidamo kliješta u koje je ušla voda podavno i napravila haos...sređujem to setom za reparaciju..Screenshot_20220806-171557_Gallery.thumb.jpg.9612da7eec18c1eb7efde8cc8ccc666d.jpg

.idemo dalje...sledeća tura za Beograd tačnije Zemun je išla po planu..u povratku na granici prvi put čujem isti kamion.Kažem malom da naš ima gremline..nema šanse, njemu je najbolji majstor za aktrosa rekao da oni tako rade..Ok. Vozimo kući..

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Malo bacim pogled na netu na cijene dijelova i na sam izgled kamionskog motora i skontam da ću ja to prvom prilikom razvaliti. 

Isti taj lik sa granice je kumovao mojoj sumnji rekavši da je mana tih kamiona upravo to na šta ja sumnjam.

Da ne bih čekali sledeći kvar jedan dan poranim i pretjeram kamion kod prijatelja van grada gdje su mu uslovi za rad bolji nego u mom moto dvorištu. Aku makita i za par sati raskupusam njemačko čudo..

U principu sve je to slično samo ogromni šarafi i teški dijelovi..sačekam prijatelja da pomogne iskucati klipove vani..prvi klip sasvim solidno stanje i grč u želudcu...

Pa mamu mu jebem jel ima nešto u tom kamionskom svijetu da me ne zakucava..gledaj sad, razvalih motor bezveze..ajd kad sam krenuo daj da povadim i ostale bar da očistim karbonizaciju sa čela klipa i vidim karike...

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1710 postova
Pre 6 sati, Blaza je napisao:

Ser#m im se u reket ! Ne postoji ni jedan posao bez koverte, legalan ili ne, isti đavo... Neka im za lekove...

Koliko god da si ispravan, i pošten, uvek nešto nađu. Ili na grani (ftjp), ili usputna patrola, stigneš na istovar, viljuškarista traži svoj deo, ma idi...

Vozio sam davno po Evropi. Od Geteborga, do Barija, samo jedna patrola gledala taho...i tu podmaži, zbog satnice, da bih stigao ranije. Čim krenu (naše) granice, spremaj bakšiš.

Tvom sinu, kao i meni kada sam vozio teškaše, je sve zanimljivo, ništa teško, i ima živaca i volje da gura. I to je dobro. Ti, u svojim godinama (kao i ja sada) gledaš malo šire, i vidiš (i učiš) šta sve tu ima... Guraj, bar zbog njega.

A sve što plaćaš mimo rasporeda, u glavi "prebaci" kako želiš, da ti bude lakše.

Bolje da udeliš ti njma milostinju, nego oni tebi...

Izvini što ovako pišem, mator sam pa me sve pogađa. A da, i ja volim da vozim kamione.

Da ne rusim temu vise, ali da kazem i ovo, sto mozda neko mladji uzme u razmatranje i nece pogresiti. Voznja samo po EU u velikoj spediciji kao sto je Gartner recimo i voznja kod nas i okolini je nebo i zemlja u svakom pogledu. Najvise zbog granica i uopste saobracajne kulture. Kada bih ponovo radio to samo bi to dolazilo u obzir, jaca firma preko grane i voznja po EU.

• Podržavam 1

Iskucavamo sledeći baš onaj na kom sam skonto gaseći taj cilindar dijagnostikom da tad mijenja zvuk..aaaaa tu li si..razlupana čaura u klipnjači u fazi raspada..komadići vire..

20220515_124129.thumb.jpg.7865efa83b9bccaba2fd979a69df3622.jpg20220515_124829.thumb.jpg.3a8c403497abaf75bfc72e732e7819a8.jpg20220515_194741.thumb.jpg.b39b31c68042c2a9f486a9941ccf29aa.jpg20220515_201106.thumb.jpg.a6f0f2d83a28e1e7b0226758464b9fb2.jpg20220515_201005.thumb.jpg.ba73cb6508e2d4b3fc037327631ebc38.jpg20220515_195757.thumb.jpg.d154f61954b308ba101da3fe63a7fe77.jpg20220515_201139.thumb.jpg.9e4b875d045f800df87add41353b6a54.jpg

• Sviđa mi se 5

Motor sklopljen, proba pokazuje da i motorna kočnica bolje radi...tovarimo i gas dalje...tura baš i nema kašto se pričalo ali nas vadi pelet...nakon  odrađenog kruga skontamo da je i potrošnja pala..super...po dolasku čujemo da vazduh izlazi i kad ne bi trebalo..lako pronalazimo kvar.

Jedna od boca je šuplja. Kažu to im je mana. Hm, pa što ih sva ja moram upoznati...sredjujem to ali usput primjećujem da moj malac gubi na onoj euforiji..A kako i ne bi..

• Sviđa mi se 6

• Malinar u pokusaju, 1703 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Vrh tema!

Brat, koji od '93 vozi kamion, i dan danas obožava taj posao i, kako sam kaže, zaista ne zna čime bi drugim mogao da se bavi.

Po njemu je scania broj 1 u svetu kamiona, kaže neku r500 sa crvenom kožom u enterijeru nikako da prežali, nju je vozio godinama u prošloj firmi.

Sad vozi volvo 2016.

Kaže gazda kupio 4 nova dafa, niko neće da ih vozi, tesna kabina i loša ergonomija.

• Drug član, 2997 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
14 hours ago, BRACO said:

Bukvalno na pola Sarajeva se zavlačim pod kamion i onim alatom odblokiram točak...idemo tako do izlaza gdje stavljamo rezervni točak...kući skidamo kliješta u koje je ušla voda podavno i napravila haos...sređujem to setom za reparaciju..Screenshot_20220806-171557_Gallery.thumb.jpg.9612da7eec18c1eb7efde8cc8ccc666d.jpg

.idemo dalje...sledeća tura za Beograd tačnije Zemun je išla po planu..u povratku na granici prvi put čujem isti kamion.Kažem malom da naš ima gremline..nema šanse, njemu je najbolji majstor za aktrosa rekao da oni tako rade..Ok. Vozimo kući..

...klješta su kao da su radila na brodu Bar-Bari...

Koja je prikolica? Koje osovine?

Vazdušna instalacija je takva kakva je, puca kad omatori i postane krta, uvek kod sebe par metara creva fi 6, 8, 10, 12, brze spojke. Menjaćeš već polako komade instalacije od ventila do spoja, te spojnice su isto skupe ali jbaj ga. Kod te instalacije najbitnije je da se lepo i pedantno sprovede, učvrsti vezicama, i da nigde nema da se češe. Kao što si verovatno i sam primetio u 90% slučajeva crevo ne pukne već se prožulja... (Zato, brza spojka i gas..).

Brze spojke nemoj kupovati one jeftine jer su skupe.  Ja preferiram JP (imaš ih u Rapidexu).

Najbitniji deo vazduha je kompresor i sušač. Kad krene kompresor da gura vodu u sistem krenu da crkavaju ventili i  igranka može da počne i da se završi na par hiljada evra. Sušač kad se ne zameni zimi zaledi, pa tarapana... Kad radiš servis to obavezno.

Promenio član Andrej_Hotstepper
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

@Andrej_Hotstepper  prikolica je kogel sa saf osovinama..tako mi je mali objasnio da nam je ona najbolji izbor u tim polovnim varijanta, uzimajući u obzir moje neiskustvo sa tovarima..."šimc je pocinčan ali mekan, mogla bi nam pući isped prve osovine, svarcmiler je najbolja kombinacija ali je preskupa ako išta valja, krone isto jaka ali brzo truli"...

Kao što sam motoriste vadio iz kanala ili prevozio tako sam već imao priliku da kolegu iz srbije odvezem na Jahorinu..iveku otkazao injektor na H.Pijesku pa su malog zvali neki prijatelji da zakači punu šmic šlepu željeza i odveze u OC. Tad sam vidio da ima istine u toj priči mekša/tvrđa..u prvih par krivina me je živa isprepadala provirujući u retrovizoru..poslije sam se navikao.

• Sviđa mi se 3

Ne znam za vas vozače ali za nas šrafarače je šmitc najbolji jer ima najbolji katalog delova, broj šasije i sve znaš.  :D

Sve se uvijaju, pogotovo sam video  koliko se švarcmilerke uvijaju.

SAF diskara je super, ima delova. Jedino što mrzim kad su integral diskovi (priča za sebe da ne davim). 

S vremena na vreme pregledaš gibnjeve, silene, cupante (uzengije) da sve stoji na svom mestu, amortizeri da nisu procureli, kad popuste prikolica ljulja gore dole (kao i auto), troši gume valovito... 

I da, opsesija moja, pritisak u gumama. Možda i najbitnija stvar za svakodnevnu proveru. Guma na 8.5bara. Manja potrošnja, manje pucanja. Guma kad padne na  7.5 bara ona je izgubila skoro 15% pritiska. Karkasa, žice se svakim krugom točka lome i savijaju, greju se, odlepi gazeći sloj i eto belaja. To je najčešći uzrok "pucanja gume". A zapravo je vozača pucao .!. da proverava gume. O potrošnji goriva neću ni da pričam, ako te ne mrzi proveri i sam, razliku kad sve naduvaš na 8 i na 8.5.

Provera i doduvavanje je ujutru pre vožnje, kad su hladne.

• Sviđa mi se 4
  • Hvala 1

• Ne silazi, 2915 postova

,,apelujem,, diplomatski rečeno da vozači kamiona drže zakonki propisano rastojanje van grada.Nekoliko hrvatskih vozača šlepera mi je na granici reklo da je to 200 metara.Nisam proveravao ali deluju uverljivo.

Nemora baš 200 ali kako voze ubedljivo su najveći generator opasnosti na putu.

Deonica Žabalj Novi sad,ravno,ravno i širok put.Motorom nisam mogao da zaibiđem kamione tojest prvvog u nizu skoro 20 km a išli su propisanom brzinom.Džabe što je ravno i široko kad razmaka nema za ubacivanje između više kamiona u nizu.

Stvaranje kolona sa takvom vožnjom naročito gde je loš put i pun krivina je za zatvor za onog ko je izaziva

• Sviđa mi se 2

@sasa ns 1 pa recimo da su te kolege slagale za odstojanje taman duplo :)

Drugo što ja primjećujem je nekultura vozača putničkih vozila na koju do sad nisam previše obraćao pažnju jer ako mi se žuri stisnem gas i obiđem a ako mi uradi neki netipičan potez za volanom koji me ugrozi sa današnjim automobilima, kočnicama i snagom sve riješiš u sekundi.

Dok iz kabine kamiona percepcija se mijenja, moram reći iako sam 30 godina u saobraćaju mnogo realnija nego što sam do sad imao. 

Kamionom koji je težak nekih 40 tona je svaka sitnica ispred tebe od suštinske važnosti. Recimo kad silikonska lutka za volanom bmw x6 iskoči iz dvorišta na petrovaradinu u rikverc ti si u više problema.

Prvi je da staneš, drugi je da se kante  pune polikolora sabiju i poklopci iskoče pa da obilježiš teritoriju sa nekoliko tona farbe i naravno da narednih mjesec dva radiš džaba otplaćujući štetu.

Naravno da kozici to nikad neće biti jasno ali tu su i muškarci kojima je bitnije da stanu i uvale se ispred tebe na semaforu i da produže kitu za deset centimetara. Kroz ravničarske predjele i sa punim kamionom je vrlo lako poštovati propisanu brzinu  i baš sam juče razmišljao kako se stvori kolona iza..Svo svijeme sam isao +5 do + 10 km/h osim gdje je škola ili 30 ograničenje a na svakom pravcu sa ispekidanom linijom sam signalizirao iza da prolaze. Svako iole sposoban nema ni potrebu za mojom pomoći ali ja gledam i ne vjeurjem. Vozi se iza po deset minuta ne želeći ni da poviri pa onaj iza i ne vidi moj desni migavac. Razmišljam onako da su upravo ti vozači poslije kozice iz x6 najopasniji..obično natjeraju onog petog u koloni da pobjesni i pretičea on metar iza mene... pod hitno oduzimati vozačke nesposobnim vozačima jer su oni obično uzrok onim drugim, bjesnim koji prave sranja...

@Andrej_Hotstepper pritiske pratim jer znam koliko je samo grijanje veće gubitkom pritiska jedino sto sam dobio tri preporuke 8   8,5   9 bara

• Sviđa mi se 5
  • Podržavam 1

• Drug član, 1007 postova

Sjajna priča! :Mina:

A pazi sad ovo, u vezi žmigavca i obilaženja kamiona, zamisli tog kamiondžiju koji je hteo tebe da prejebe, sa kojim deli istu muku i/ili strast, da dođeš u devet, a on u pola sedam ustao da preda papire, zamisli koliko njega nije briga za onog koji je iza. Koliko će on sebe da investira u to da bude potpuno siguran da neko kome on daje uputstvo da bezbedno pretekne, bezbedno se i zaustavi ukoliko za to ima potrebe. Zamisli situaciju u kojoj je recimo, ograničenje 70, a gore navedeni šofer kamion tera brzinom 80. Onaj iza mora da kalkuliše svoje ubrzanje i zaustavni put u odnosu na dužinu puta koja mu je vidljiva. Ili misliš da treba da veruje vozaču kamiona koji vidi dalje, iza krivine? Onom vozaču koji ti je rekao dođi u devet? Onda zamisli iza krivine motor, koji je slabije uočljiv, kako se kreće brzinom od recimo 100 na sat, na deonici gde je ograničenje 70. Motor 100, ovaj koji obilazi 110. Kamiondžija nije kriv, on je bio u granici tolerancije prekršaja. Da ne generalizujemo, za ovaj primer uzećemo samo kamiondžiju jebača. Taj gospodin ne bi imao ni grižu savesti.

Vidi da ne radimo uviđaj, ako je ograničenje 70 a kamion ide 70-80 kud ćeš ti? Jel za tebe ne važi ograničenje?

Meni kad se žuri ja ću proći samo nek ne prelazi bijelu liniju. A sa motorom je smiješno i pričati da neko nije u stanje da obiđe automobil a ne kamion koji poštuje propise i ne ugrožava te. Ako nekom treba 200 metara da se ubaci mislim da treba pod hitno prodati vozili i preći na gradski prevoz, taksi ili voz. Moje mišljenje.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 4

• Ne silazi, 2915 postova

meni sigurno ne treba 200 metara da se ubacim ali mi zaato treba više od 15-20 koje obično ima između kamiona i onog vozila ispred njega .Tu da se ubacujem a još i krivine treba da sam skroz lud.

Iza takvog samo jednog kamiona i jednog vozača koji poštuje propise pa vozi 70-80 ispred kamiona se odma stvori kolona i niko ne može da obiđe.

Mislim i da postoji propis koji nalaže kamiondžiji da stane na bezbednom mestu i propusti kolonu a ja sam to video možda 3 puta u 30 godina.

Promenio član sasa ns 1
  • Sviđa mi se 1

Naravno da je kamiondzija kriv kad ne drži odstojanje ali opet ko je lik sa automobilom kojeg je stigao kamion? Juče sam bio drugi sa branikom na metar u kilometarskoj koloni..lik sa bijelom škodom A5 otvorio prozore izbacio lakat i juri 25 km/h.  Puna linija nikad duža, on sa djevojkom umire od smijeha...meni minuti za vožnju ističu a znam da je policajac iza svakog grma...Šta ćeš, on misli da je magup, ona misli da je laf, ja mislim da je magarac ali koga briga...Činjenica je da svi vide kamion negdje ispred sebe i svi ga psuju, pretpostavljam..

Kod nas u brdima redovno se propuštaju putnička vozila kad se formira kolona jer kamion uz Romaniju ide 35 km/h. Po ravnicama ne vidim ni neku potrebu osim ako bi se iza našla tri četiri juga 45.

• Sviđa mi se 5

2 hours ago, BRACO said:

@sasa ns 1

@Andrej_Hotstepperjedino sto sam dobio tri preporuke 8   8,5   9 bara

Tako je, nisam hteo da komplikujem... 

Imao sam ranije u kancelariji Goodyear-ovu tabelu pritisaka "dimenzije guma/ težina tovara / broj osovina"

Oni to gledaju u decimale i imaju opseg...  Ne treba biti toliko baš fanatik.

Uglavnom, iskusniji šoferi vole da drže volan na 8.0 da bude malo mekši na trapu, a leti malo podignu... 

Pogon, sve zavisi od dimenzija guma i šta se vozi (cerade, cisterne, hladnjača... Bla bla bla) u suštini 8.5 je univerzalno i korektno.

Znam za jednog momka koji je bio najveći fanatik što se tiče pritiska, uvek je sve držao na 9.0, ubedljivo najmanju potrošnju imao u firmi, plus i tehnika i umeće "mekane vožnje". E sad, on je bukvalno posle svake ture bio u radionici, protrči sve gume, mahne...

...ja odavno pričam da bi zakonom uveo KAO OBAVEZNO da svako ko ide na obuku za bilo koju kategoriju MORA da provede po jednu smenu u vozilu svih kategorija! Kao što se polagalo za prvu pomoć nekad. Znači, polažeš za auto: jedan dan u kamionu, jedan dan u kombiju prve pomoći, i par sati na motoru. Da svako vidi i shvati fiziku i muku onog drugog. Da koza u X6 dobije sliku u glavi šta znači kočiti u kamionu, da ljudi vide šta znači npr voziti gradski autobus kroz Beograd, šta znači voziti motor... 

Ja sam mojoj ženi i svakom ko me vozi kao instruktor! Nemoj stati na zaustavnu liniju na semaforu, stani metar dva nazad, kamion ili autobus kad skreću nemaju mesta da zalome... Ma milion detalja o kojima te ništa ne uče, a uče te gluposti.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 8

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja