Jump to content

Moto Zajednica

BG -> Kopaonik x2

Recommended Posts

  • U prolazu, 69 postova
  • Lokacija: Thun, CH
  • Motocikl: Honda XL650V Transalp

Sticajem okolnosti izgleda da ce mi vatreno krstenje (maltene prva voznja) biti do Kopaonika. Kolima sam isao manje vise svim putevima, ali ne tako skoro, zadnji put Kriva Reka i Brus pre 2 godine. Rudnicu nisam vozio godinama, od Josanicke banje koliko sam cuo je renovirano pa bi trebalo da bude ok.

Zbog nekih obaveza cu na pola odmora morati nazad za BG na dan, tako da cu efektivno ici 2x na Kopaonik i nazad. Otvoren sam za predloge rute, kilometraza nebitna, idem sam i krecem ujutru pa imam vremena. Idem laganica.

 

Meni je ideja bila prvi odlazak do Mladenovca, Topola, Kragujevac, Kraljevo, pa ili do Vrnjacke Banje, Goc, Koznica, Josanicka Banja, ili Usce/Raska/Rudnica.

Drugi odlazak Obrenovac, Ub, Valjevo, Kosjeric (ili Mionica, Divcibare, Cestobrodica), Pozega, Ivanjica, pa preko Golije severnom ili jugozapadnom stranom, i u zavisnosti od toga dalje preko Josanicke Banje ili Rudnice. Preko Golije isao zadnji put jugozapadnom stranom iz Novog Pazara pre 7-8 godina dok je dobar deo bio makadam (ako se dobro secam put preko Vranovine), izbegao bih takve sekcije za prvu voznju. Sem ako je prosao asfalt u medjuvremenu, ne znam jel celim putnim pravcem sad asfaltirano ili ne.

 

Za povratke nemam nikakav plan, mozda Brus/jezero Celije... Ne znam.

 

Hvala svima na predlozima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Astro Puki krsi sva pravila!, 854 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1200 RS , Kymco Agility 50

I moja prva duza voznja je bila na Kopaonik. Bilo je to u BJB organizaciji,sigurno 25 ljudi. Ja neku kacigu tacno 2 broja vecu, tadašnja devojka dzet kacigu. Ja  smeker "Pacioti patike" devojka plitke adidas. Ja jaknu neku IXS od druga koji je vozio kvad sa njom , ona neku suskavu,dole oboje farmerke. Ja sam kod kineza u KG kupio helanke ispod farmerki jer sam se smrzao.Kisa krenula kod Kraljeva pratila nas do Kopa,secam se kako mi je medjunozje sljapkalo po sedistu. 

 

Ja idem Bg-To-Kg-Kv-preko goča-  Brus i na Kop. Nema sta da ti se ne svidi odusevices se.

Promenio član punisa 16
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 69 postova
  • Lokacija: Thun, CH
  • Motocikl: Honda XL650V Transalp

Bio, provozao. Hvala svima na predlozima.
Josanicka Banja ka Kopaoniku, em najbolji asfalt, em tehnicki najlepsi put za voznju, profil puta, obelezenost, sve.
Rudnica je veca "guzva", pogotovo kroz vikend naselje treba biti oprezan jer se parkiraju gde ko stigne. Malo tehnicki zahtevniji jer nije toliko ispeglan kao pravac iz Josanicke Banje.
Uspon od Brzeća ima najlepse poglede od svih (mada je i put preko Krive Reke tu negde). Tehnicki malo izazovniji od Josanicke, kvalitet asfalta dobar.

Iako nema veze sa Kopaonikom spomenuo bih i put izmedju Brzeca i Kursumlije. Uglavnom dobar kvalitet asfalta, sem jednog dela posle skretanja za Lukovsku banju. Uglavnom ok obelezen, jedino sto moze biti odrona i zemlje na putu pa treba biti oprezan. Krajolici bas lepi i raznoliki, saobracaja maltene nema, bas lepo za voznju. Put do Lukovske banje je nesto uzi, ali uglavnom ok asfalt i interesantan za voznju. Par fotki sa oba u nastavku:

IMG-20220807-124258.jpg IMG-20220807-125403.jpg IMG-20220807-125407.jpg IMG-20220807-125623.jpg IMG-20220807-130115.jpg IMG-20220807-132816.jpg IMG-20220807-133348.jpg IMG-20220807-134857.jpg



  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 8 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Nemam

Sjajni predlozi za Kopaonik. Evo i nekih atrakcija koje su meni najlepše.

 

Vodopad Jelovarnik

Obilazak vodopada Jelovarnik bila je prava avantura. Vodopad se nalazi na nadmorskoj visini od 1.116 metara, u gustoj šumi.

Kako doći do vodopada? Tura kreće iz pravca Brzeća, a put od oko 4km vodi do dubokog kanjona. Na samom putu ka vodopadu, videćete prelepu prirodu, policijski punkt iz Drugog Svetskog rata i veličanstvene slapove vodopada koji kaskadno padaju.

 

Semeteško jezero

Nalazi se na zapadnoj strani Kopaonika, u ataru sela Semeteš. Zanimljiva je priča da ovom jezeru niko nije video dno, sredina jezera ide u nepregledne dubine koje ni vrsni ronioci, a ni meštani nisu uspeli da istraže. Do jezera vodi više puteva, moja preporuka je da idete asfaltiranim putem Kopaonik – Rudica. Na obali ovog jezera podignut je i etno kompleks.

 

Dolina Jorgovana i manastir Gradac

 

Dolina jorgovana prostire se uz samu reku Ibar od Kraljeva do Raške. Ako idete Ibarskim putem, sjajna je prilika da posetite i manastir Gradac. Na putu ka Raškoj nalazi se isključenje za selo Brvenik, odakle asfaltni put vodi do samog manastira. Od Brvenika do manastira ima oko 12 km. Gradac je podignut po želji Jelene Anžujske, srpske kraljice.

 

svetiliste-metodje-(3)-(1)___media_libra

Svetilište Metođe 

Zaštićeno prirodno dobro, Metođe, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.450 metara, posvećena je svetom Metodiju. Nedaleko od crkve možete videti i gejzir, posvećen despotu Stefanu Lazareviću, koji je nastao pre nekoliko decenija. Do Metođe možete doći starim makadamskim putem koji počinje zelenom rampom i nalazi se na 14. kilometru puta Brzeće - Kopaonik. Preko brda i kozijim stazicama se stiže do litice i pećine. Trebaće vam oko 45 minuta hoda do pećine, a 20 minuta do gejzira.

 

Kopaonik smeštaj
Vikend je dovoljan da obiđete sve zanimljive atrakcije Kopaonika. Najpovoljniji smeštaj možete pronaći van centra. Cene se kreću od oko 20€.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 103 postova
  • Lokacija: Kopaonik
  • Motocikl: BMW F650, Vespa nv150

Na ovo kolegino dodao bih i jako lepo izletiste Kadijevac, na nekih 5 km od Kopaonika kad se spustas ka Josanickoj banji. Zbog guste sume prepun je sumskih malina, jagoda i borovnica cak i krajem avgusta.

Vrh Treska, lagana za popeti, od podnozja do vrha vam treba desetak minuta, a jako lep pogled. 

Semetesko jezero izgleda kao malo veca bara, ali ima lep restroancic sa normalnim cenama.

Nebeske stolice, ranohriscansko svetiliste iz III/IV veka. 

Blizu je Novi Pazar, a samo za obilazak njega i srednjovekovnih manastira u blizini vam treba jos dan/dva.

Leti su cene smestaja izjednacene u Naselju i u centru tako da svako moze da pronadje ono sto mu se najvise svidja.

Ako nekome bude trebala pomoc, drustvo, pivo ili bilo sta na Kopaoniku, mi smo se doselili pre 10ak meseci i ne planiramo da se mrdamo odavde, planina nam je usla pod kozu. 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja