Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha XT600 - all in one

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 396 postova
  • Motocikl: kawasaki VN900 '08

Poslednjih dana nesto guglam po netu o XT-u... Sta je ovo zapravo gledam 600 je, ali mi nekako deluje vece od vasih ljubimaca sa slika. :neznam:

430466_178645708918779_100003200527455_270222_1964330253_n.jpg

Unapred hvala na odgovoru! :zdravo:

p.s.

Do sada sam samo bio zaludjen ovom nisko profilnom masineriom... Pa nemam SPOZNAJU ovih vas jarica! :jee:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Orion craus 49

To je XTZ 600 (tenere) i jedino mu je rezervoar veći. Sve ostalo je otprilike isto.

A dosta zavisi i od toga ko je džokej. :)

• Svrati ponekad, 396 postova
  • Motocikl: kawasaki VN900 '08

To je XTZ 600 (tenere) i jedino mu je rezervoar veći. Sve ostalo je otprilike isto.

Aha... U poslednjih mesec dana sam se dosta nalozio da menjam moj motor za neki putni enduro! E sad posto vidim da je ne moguce da se ja razdvojim od mog mezimca. :D

Smislio sam jedan pakleni plan :jee: Da jesenas krenem u potragu za nekom ovakvom masineriom, i gledah nesto cene mogao bih lepo da se uklopim da mi ostane moj i da prijustim sebi i ovako nesto! Posto na moj vise nemam nista da dodajem, a sta cu kad volim uvek da se igram sa necim...

Odusevljavaju me putovanja na neki "divlji istok", zbog toga je i pocela ta potraga za nekom enduro masinom... Koliko sam citao po netu ove XT masine su stizale svuda! Pa sam mislio da pazarim ovaj model da ga sredim, da okacim kantice, roll-barove neke manjerke, da se upoznam sa strukturom motora i da ceka spreman u garazi kad se odlucim da krenem na neko divlje putovanje. :moto3: Sta mislite da li je XT 600 (tenere) motor za to sto ja hocu ?

Udobnost me ne zanima, citao sam brdo putopisa gde ljudi sa koje-kakvim motorima idu svuda! Samo pouzdanost masine...

Kada je Yamaha napravila svoj prvi XT 500, te iste godine je poslala 10 komada na prestižno takmičenje - reli Pariz/Dakar. Nadali su se skromnim rezultatima, kao i tome da bar pola motora završi trku. Šta se zapravo desilo? Desilo se neočekivano! Svih deset motorina je prešlo ciljnu liniju (!), a prvo mesto te 1979. godine osvojio je Cyril Neveu sa, pogađate - XT500 (jednim od gorepomenutih 10).

Te iste godine je tada mlađani, danas već dosta stariji XT, ušao u legende i hol slavnih. :)

Cyril_Neveu_1024x768_v1_tcm78-481723.jpg

Pitaćete, čemu sad sve ovo gore? A ja odgovaram: Ako je takva mašina bila toliko dobra za jedno ozbiljno maratonsko takmičenje u izdržljivosti i snazi, onda je i njen mlađi brat (XT 600) dovoljno dobar za avanture, transkontinentalne ture i putovanja sličnog tipa. ;)

Jesam te ubedio, a? :moto3:

PS. Sretna nam 100ta strana! wish.gif

• Podržavam 4

• ENDURO, 1344 postova
  • Motocikl: Honda XR600R

Hvala društvo, hvala :)

Mišo, hvala na savetu, to sam i planirao. Svratiću kad je registrujem, stvarno ne bih da se zezam, imam staru tablicu. Ako budem imao društvo, možda dođem i neregistrovan.

Ugac, ne rade mi ni obrtomer ni kilometar sat, fale mi sajle, nabaviću ih u skorije vreme.

Šta da vam kažem, drago mi je da sam konačno "punopravni član" ove teme, vidimo se na drumu (khm, van njega ;) ) :moto3:

• Drug član, 1083 postova
  • Motocikl: zx6r

Aha... U poslednjih mesec dana sam se dosta nalozio da menjam moj motor za neki putni enduro! E sad posto vidim da je ne moguce da se ja razdvojim od mog mezimca. :D

Smislio sam jedan pakleni plan :jee: Da jesenas krenem u potragu za nekom ovakvom masineriom, i gledah nesto cene mogao bih lepo da se uklopim da mi ostane moj i da prijustim sebi i ovako nesto! Posto na moj vise nemam nista da dodajem, a sta cu kad volim uvek da se igram sa necim...

Odusevljavaju me putovanja na neki "divlji istok", zbog toga je i pocela ta potraga za nekom enduro masinom... Koliko sam citao po netu ove XT masine su stizale svuda! Pa sam mislio da pazarim ovaj model da ga sredim, da okacim kantice, roll-barove neke manjerke, da se upoznam sa strukturom motora i da ceka spreman u garazi kad se odlucim da krenem na neko divlje putovanje. :moto3: Sta mislite da li je XT 600 (tenere) motor za to sto ja hocu ?

Udobnost me ne zanima, citao sam brdo putopisa gde ljudi sa koje-kakvim motorima idu svuda! Samo pouzdanost masine...

Ako uzmes Yamahu XT 600 tenere 1985 pa ka mladjim UDOBNOST je na zavidnom nivou,dosta sire sediste i rezervoar od 2kf modela,agregat je svima isti tako da to ne treba da te brine samo ako je dobro odrzavan !

znaci Tenera moze opusteno da ode na bilo koji ut :)

ja sam vozio prvu teneru Yamaha XT 600 z tenere 34l model i bio sam odusevljen motorom :)

nazalost sam ga prodao i jos uvek ne mogu da ga prebolim :(

• Svrati ponekad, 479 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600E

Javljam se! :)

1989. 2kf u kombinaciji boja kakvu sam tražio :jee: Čekam da prođu praznici da odradim prenos, registracija će sačekati... Što se tiče motora, stvarno sam oduševljen stanjem za tu starost i tip, u skorije vreme treba zameniti pojedine delove (potrošni materijal) ali ništa hitno, možda i preguram sezonu ovako. Ulje je menjano prošle godine i 3kkm tako da ću ga zameniti ovih dana.

Čestitam, lep je ko i svaki drugi. Zdravo i sito da se navoziš :takoje:.

• Podržavam 1

Ugac, ne rade mi ni obrtomer ni kilometar sat, fale mi sajle, nabaviću ih u skorije vreme.

Tih, večita boljka. :D

Šta da ti poželim što kolege već nisu? Dobro te služio i daleko ti njega vozao. :takoje:

• Podržavam 1

• Enduro maniac, 1754 postova
  • Motocikl: Yamaha XT660R

Juce sam namontirao otvoreni auspuh, ali sam ga odmah skinuo, zato sto jos nemam napravljen onaj ucvrscivac zadnjeg dela rama (kod 3tb tu ulogu ima auspuh), bojim se da mi se ne deformise zadnji deo :D Jel neko vozio bez toga, zanima me koliko je opasno po moped, mada cini se stabilan i bez toga :)

7079190263_f8dbdd9504_c.jpg

New exhaust by Slobodan Gosic, on Flickr

• Drug član, 991 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

Dakle ovako,

Juče je pala prva nezvanična vožnja i oprobavanje magarenceta van grada. :)

Generalno utisak je ok i pored toga što je štucao pri punom gasu i teško je postizao krajnju brzinu od cca.120km/h.

Ostala zapažanja je da pali na prvu, suspenzija ne škripi, ne primećujem da ima klimavih delova, ne guši se na malim obrtajima, relativno fino ubrzava sve do granice kada otvorim pun gas. Onda počinje da se guši, odn. da štucai i čim malo zatvorim gas ponovo se ponaša bez ikakvih problema.

Pri povratku u servis-zonu prvo što mi pada na pamet je da proverim filter vazduha, jer mi je predhodni vlasnik rekao da je potrebna pomena tog filtera.

Naravno, oduševim se kada vidim da je filter spereman za zamenu, ali kako sam isti već poručio ne preostaje mi ništa drugo nego da ovaj postojeći oprerem i bez daljeg odlaganja filter vazduha properem u 3l benzina + sredstvo za odmašćivanje.

Danas, naoštren da vidim kako se motor ponaša sa opranim filterom u društvu (Yamaha Super Tenere i Kawasaki VN800), sipam Evro premijum bezolovni za svaki slučaj :moto3:

Utisak?

Jako dobar.

Štuckanje na viskoim obrtima više nema, motor lako oslobađa snagu i osetno vuče čak i preko 100km/h, a današnja max brzina je cca. 130km/h. preko toga nisam hteo da vozim, jer sam bio zadovoljan ubrzanjem i ponašanjem motora.

Naravno, fotografije nisu izostale, a komentari su dobordošli! :care:

post-14823-0-42842000-1334596383_thumb.jpg

post-14823-0-85773700-1334596417_thumb.jpg

post-14823-0-62243700-1334596593_thumb.jpg

post-14823-0-55964600-1334596609_thumb.jpg

post-14823-0-05049800-1334596673_thumb.jpg

post-14823-0-86238600-1334596693_thumb.jpg

post-14823-0-13392000-1334596708_thumb.jpg

• Podržavam 4

• U prolazu, 68 postova
  • Motocikl: XT 600 kurbla bre!

Od skora sam postao vlasnik XT600 1991god motor 3UW kurbla,procitao sam svih 100 strana i zavrtelo mi se u glavi,imam nedoumicu oko merenja ulja.Dakle dobro ga zagrejem u voznji,pustim ga da odradi u leru 15-20 sec,ugasim motor i odma odvijem cep i gledam-nivo ulja pocinje polako da se smanjuje i za jedno 20-30 sec padne cini mi se 3-4 cm.Pa mislim koja je vrednost ispravna.?0stabre.gif

• Drug član, 991 postova

Naravno, fotografije nisu izostale, a komentari su dobordošli! :care:

Daj auspuh!

Evo ga - Arrow Paris Dakar Replica i žmigavci.

Ima lep zvuk. Za sada definitivno neću da ga menjanm na fabrički izduv. :moto3::moto3::moto3:

post-14823-0-96450600-1334602837_thumb.jpg

post-14823-0-92126300-1334602863_thumb.jpg

post-14823-0-12133900-1334602877_thumb.jpg

post-14823-0-08599900-1334602891_thumb.jpg

post-14823-0-49294700-1334602906_thumb.jpg

• Podržavam 1

Al se širi sekta jbt. U zadnjih par dana se uduplismo ko deobom ćelija. :D

@HSMF

Zagrejem motor 5 minuta normalnom vožnjom, parkiram, sačekam 1 minut (toliko mi treba da skinem plastiku) i merim. Tako ja radim.

@Baltrek

Taman kapiram da je filter vazduha i reko sad ću da mu kažem da dobijem plus, kad vidim u nastavku da si sam skapirao. :) Obavozno ga zameni jer je kartonski i on se menja. Mi sa sunđerastim možemo da peremo bez bojazni da ćemo da ga povredimo.

Sekto uživaj, jer vreme je proleću! Život mazgama udahnite, vreme je proleću! :D

• Podržavam 3

• Zainteresovan, 534 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600 2kf

Od skora sam postao vlasnik XT600 1991god motor 3UW kurbla,procitao sam svih 100 strana i zavrtelo mi se u glavi,imam nedoumicu oko merenja ulja.Dakle dobro ga zagrejem u voznji,pustim ga da odradi u leru 15-20 sec,ugasim motor i odma odvijem cep i gledam-nivo ulja pocinje polako da se smanjuje i za jedno 20-30 sec padne cini mi se 3-4 cm.Pa mislim koja je vrednost ispravna.?0stabre.gif

Da, brzo se smanji nivo ulja. Ja ga zagrejem odprilike na radnu temperaturu, stanem, pod copavu podbacim nesto da motor stoji uspravno, posto nemam stender, pustim ga da odradi 10ak sek u leru. Kad ga ugasim sacekam 4-5 sek i merim.

Kad se meri ulje cep se ne uvrce!

Znam da je napisano hiljadu puta u ovoj temi al nije zgoreg ponoviti

• Enduro maniac, 1754 postova
  • Motocikl: Yamaha XT660R

@Baltrekk- Dobra Yamahica :) Ali moraces da mi kazes kojim objektivom si fotkao? Mnoogo plitak dof i dobra ostrina :D I da, ocekujem neke tvoje fotke u podforumu o fotografiji, nevezano za motore ;)

• Drug član, 991 postova

@Baltrekk- Dobra Yamahica :) Ali moraces da mi kazes kojim objektivom si fotkao? Mnoogo plitak dof i dobra ostrina :D I da, ocekujem neke tvoje fotke u podforumu o fotografiji, nevezano za motore ;)

Hvala svima na komentarima!

Lepo je kad ima ko da ti pruži neki koristan savet i to mi se jako dopada na ovom forumu. :takoje:

Zaboravio sam da dodam da moje magarence malo lupka u cilindru kada je hladan, ali gotovo sve XT mašine koje sam vozio su lupkale (osim XT660R) - nek više, neke manje, te se iskreno nadam da neće biti većih problema zbog toga...daleko bilo. :care:

Ne znam da li je neko od vas čuo za ono ulje - Midland Oil Motorcycle 4-cycle 20W-50

Ulje je zamenjeno pre nego što sam kupio motor tako da sada ni sam ne znam da li da ga menjam ili ne?

Šta vi mislite?

Goshke, foto oprema je : Canon 40d + 70-200mm f4 uz asistenciju 50mm f1.4 i blica EZ540 i bez brige, volim fotkati tako da će sigurno biti fotografija u temi. Kad budeš imao vremena. pogledaj link: http://www.flickr.co...sdiskovic/sets/

EDIT: @dcNiko - nije pravljena ima Yamahin print na sastavu. Hvala! :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja