Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha XT600 - all in one

Recommended Posts

• Drug član, 3827 postova
  • Motocikl: Honda VFR750 RC36

Čini mi se da mi moja Tenera troši više nego što bi trebala, a i mislim da mi je smeša sa više benzina. Svećića je onako braonkaste boje, a negde sam čitao da bi trebala biti krem boje. Lako pali i lepo ide, samo kad krenem sa gasom preko pola ručice onda kao da na momenat proguta knedlu pa onda nastavi lepo da radi i da ide. Šaraf za smesu sam podesio onako kako je ovde u temi bilo objašnjeno...

E sad, moje pitanje bi bilo da li je moguće spustiti iglicu na karburatoru za jedan zub pa da u tom slučaju u smesi ima manje benzina i kolika je onda peripetija to uštelati ponovo sa vazduhom...?

Hvala unapred na odgovorima...0takoje.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 263 postova
  • Motocikl: XRV 650 AFRICA TWIN RD03...KTM 950 ADV LC8

Čini mi se da mi moja Tenera troši više nego što bi trebala, a i mislim da mi je smeša sa više benzina. Svećića je onako braonkaste boje, a negde sam čitao da bi trebala biti krem boje. Lako pali i lepo ide, samo kad krenem sa gasom preko pola ručice onda kao da na momenat proguta knedlu pa onda nastavi lepo da radi i da ide. Šaraf za smesu sam podesio onako kako je ovde u temi bilo objašnjeno...

E sad, moje pitanje bi bilo da li je moguće spustiti iglicu na karburatoru za jedan zub pa da u tom slučaju u smesi ima manje benzina i kolika je onda peripetija to uštelati ponovo sa vazduhom...?

Hvala unapred na odgovorima...0takoje.gif

Kod mene totalno slicna situacija...isto mislim da je malo pojacana potrosnja(ne mnogo ali osetno)...kod mene je svecica sivkasto crne boje..cisceni karbovi i proveravano sve vise puta ali uglavnom slicna situacija...gutanje knedle i gusenje kada se potegne preko pola gasa dosta izrazenije bilo kada sam prosle godine isao na more sa njom,pa kad sam se peo na durmitor i u povratku i u odlasku,negde na oko 1500 nadmorske...po teoriji na vecoj nadmorskoj bi trebao da je razredjeniji vazduh i da smesa tada bude jaca u korist goriva...tako da sam sasvim siguran da sad radi nastelovana na granici bogate smese...u cemu je problem jos nisam ustanovio...jedino sto mi jos ostaje da proverim cok,da li zatvara dobro...ovo ostalo sve nastelovano po manualu ...mada pitanje je i koliko su od starosti pohabani glavni delovi karba igle i ostalo

Znaci: "narani svinje i sedi vozaj..." he he... Pretpostavio sam da je moguce da se pojela emulziona tuba ili iglica... nije odjednom porasla potrosnja nego onako postepeno. Sada je negde oko 6/7 litara, otvoreno/grad...

• Drug član, 991 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

, samo kad krenem sa gasom preko pola ručice onda kao da na momenat proguta knedlu pa onda nastavi lepo da radi i da ide.

ali uglavnom slicna situacija...gutanje knedle i gusenje kada se potegne preko pola gasa dosta izrazenije bilo kada sam prosle godine isao na more sa njom,pa kad sam se peo na durmitor i u povratku i u odlasku,negde na oko 1500 nadmorske...

Društvo,

Jeste da smešno zvuči ali da li ste proverili filter za vazduh?

Ja sam imao te simptome da guta knedle na poslednjoj 1/3 gasa dok mu nisam zamenio filter za vazduh.

Posle toga bilo sve ok.

Filter opran i namazan prosle godine u septembru, a od novembra do sad nisam ni palio motor jer nije imao lanac bregaste...ne verujem da je do njega...

• Svrati ponekad, 210 postova
  • Motocikl: Yamaha 500XTZ Tenere (3AJ) - AGAIN :)

Ne znam bas tacno gde da se obratim, pa rekoh ovde su eksperti za XT i njegove varijacije :)

Naleteh na jednu cudnu zivuljku. Izgleda kao XT 600 Z 3AJ al' u njemu motor od 499ccm (3BJ). Ne pogledah da li na rezervoaru pise 500 ili 600 (fabricka je plavo-zuta boja). Sve pretrage na netu mi daju XT 500 s kraja 70-ih, ali sam uspeo da iskopam OVO. Taj je ko 1VJ, ali onog kao 3AJ, nigde ne mogoh da nadjem. Takodje sam nalazio XT 500 sa kraja 80-ih, za austrijsko trziste koji su osim po agregatu identicni sa 3TB i 43f.... Ima li neko ideju sta bi ovo moglo biti? Palo mi je na pamet da je uradjena transplantacija i da je agregat od 499ccm ubacen u ram od 3AJ. Prekosutra cu pogledati brojeve sasije i motora i sta pise na rezervoaru, ali mozda vec sada neko ovde moze da identifikuje tog stvora? Hvala!

Postojala je i xt600z 3AJ sa 500 ccm,za austrisko trziste ali njen motor bi trebalo da ima oznaku 3DT...a u tu je vrv ubacen agregat od XT 500 43F ili 3TB modela isto za austrisko trziste,proizvedeni 88,89 godine... ti agregati sa kraja 70ih se dosta razlikuju od onih sa kraja 80ih...ovi stariji su imali samo jedan karb i 2 ventila...dok ovi kasnije 2 karba i 4 ventila...tako da ne verujem da su ti matori agregati ubacivani u ove mladje modele...pre ce biti da su to 600 ccm agregati prepravljani na 500 sa 2 karba i 4 ventila...aj proveri ti to pa napisi 1zdravo.gif

Hvala na informaciji! Ja sam ocekivao da vidim klasican 600 koji je iz nekog razloga (neznanjem, muvanjem) registrovan na 500, pa kad sam zaista video agregat od 499ccm, totalno sam se pogubio. Rekoh: Ovaj motor koji sad gledam - ne postoji (a pokusao sam i vlasnika da ubedim da gledamo u fatamorganu) :) Ima hladnjak za ulje sa desne strane, a koliko sam ja video stari 500 su klasicni vazdusari. Provericu sve detaljno u petak. Motor je u jako dobrom stanju, ima nove gume, coveka poznajem i verovatno bih ga uzeo, medjutim brinu me delovi i donekle snaga. Ako je to cudo samo smanjenog obima i hoda cilindra, a da je sve ostalo kao na 600 - dobro je, ukoliko ima jos nekih specificnosti - cini mi se da bi to mogao biti problem. Po katalogu ta 500-ka treba da ima 27 ks, sto je bas malo za toliki motor... Uh...prokleti budzet... ili nadjes raritet u dobrom stanju i krs za koji ima delova :D

• Kurblaj Khan, 3245 postova
  • Motocikl: motor, da

Brate...uzimaj i ne pitaj ..... ja bacih oko isti na jednu XT iz ranih devedesetih.....

Ti ako se resis za kupovinu motora....javi se imam dobru i jeftinu kombinaciju, al ne znam dokle ce da potraje.... a javi se i za one tvoje rukavice...

Znam da je negde bilo u temi ali nikako ne mogu da nađem... Odvrtanjem šarafa za smešu, da li se povećava količina benzina u smeši ili vazduha? Juče sam malko odrvrnuo taj šaraf (nepunih pola kruga) i motor primetno bolje radi, u smislu da lepše vuče, ali nisam još probao preko pola gasa da li ima tu "knedlu"... Mislim da se odvrtanjem šarafa dodaje benzin u smešu, ali mi je onda to skroz kontradiktorno mom prethodnom problemu da motor više troši benzina i da ima knedlu upravo zbog viška benzina u smeši...

Al sam ga sad zakomplikovao...1neznam.gif

• Drug član, 1083 postova
  • Motocikl: zx6r

Odvrtanje srafa dodajes mu vise vazduha...

pogledaj koji ti je dim na auspuhu kada ga zavrnes u neke visoke obrtaje.

I pogledaj u service manual-u koliko krugova od zavrnutog ti je odvrnut sraf...trebalo bi da je 2 i po kruga koliko se secam...

E to onda ima smisla...0takoje.gif Znači da mu je falilo vazduha u smeši... Gledao sam, nema dima kad ga zavrćem, nešto tek bledunjav dim, više na belkasto vuče... Kad je hladno napolju izbacuje malo belog dima na auspuh dok se ne ugreje, ali je to normalno dok je ovako hladno napolju... Leti nema uopšte dima ni pri paljenju ni u radu...

• Drug član, 1083 postova
  • Motocikl: zx6r

Mislio sam na dim dok je zezao i dok si ga stelovao...

Crni dim previse goriva

Beli previse vazduha

Pa sad koriguj...ako imas otvoreni auspuh treba mu vise vazduha

ako imas standardni auspuh i standardni filter vazduha samo nasteluj po fabrici

Mislio sam na dim dok je zezao i dok si ga stelovao...

Crni dim previse goriva

Beli previse vazduha

Pa sad koriguj...ako imas otvoreni auspuh treba mu vise vazduha

ako imas standardni auspuh i standardni filter vazduha samo nasteluj po fabrici

Kod mene je otvoren izduv i sada je smeša podešena na oko 3 kruga...

Hvala puno na pomoći...0takoje.gif1zdravo.gif

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5449 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Ne, koliko se sjecam klasicni karb i dodajes benzin koji se crpi vakumom iz lonceta..ljude buni sto ima rupicu sa cela karb kroz koju ulazi vazduh posto benzin vakumski ide ka motoru mora da ima ulaz inace vakum ne bi imao smisla..

• Podržavam 2

Ne, koliko se sjecam klasicni karb i dodajes benzin koji se crpi vakumom iz lonceta..ljude buni sto ima rupicu sa cela karb kroz koju ulazi vazduh posto benzin vakumski ide ka motoru mora da ima ulaz inace vakum ne bi imao smisla..

E sad tek ništa ne razumem...1neznam.gif

E sad tek ništa ne razumem...1neznam.gif

tebe interesuje broj 31...znaci odvrces-vise goriva,a da i fabricki za 3aj trebalo bi da je odvnut 1 krug i 5/8-ina(ali sa naznakom da je to individualno podesavanje i da ne mora da znaci da je toliko)

prim_schema.jpg

U tom slucaju, znaci da nešto drugo nije kako treba (barem što se potrošnje tiče) jer mi sad kad sam malko odvrnuo taj šraf( na 2 kruga i 2/3), motor lepše radi i vuče i lakše pali ujutru... Još uvek nisam probao preko 2/3 ručice gasa šta se dešava... Hladno je ovih dana za izlazak vam grada, a u gradu nemam ni gde da razvlačim motor da bi proverio kako se ponaša...1neznam.gif

• Drug član, 991 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

Upravo sam probao novi prenos 14-45...

Moram da priznam da sam se prilično iznenadio šta sam dobio tom kombinacijom.

Odokativno, taj jedan manje zub na pogonskom lančaniku donosi cca. 15% više snage u istoj brzini.

Obzirom da sam motor probao samo po kratkom off-u, ne znam kolika je krajnja brzina u km/h ali su brzine osetno sporije i prilično prilagođene za terensku vožnju i ne znam kako će se ponašati na otvorenom putu.

Voženo magare na otvoren put.

Ne prija mu nikako... Voli brdo, pa to ti je. :takoje:

Tamo gde sam u 5-oj brzini vozio 100km/h, kao neka putna brzina sa prenosom 15-45, sad je 80km/h sa prenosom 14-45.

Jedan zub manje na pogonskom lančaniku je osetna razlika u svakom smislu.

Dakle, ko voli kratak prenos zna šta mu je činiti.

Moj opšti utisak je da gotovo celu jednu brzinu ''pojede'', pa mi je sada subjektivni osećaj da ih imam samo 4, a ne 5. :)

• Zainteresovan, 707 postova
  • Motocikl: uvijek prljava Honda xr650r

Da se zahvalim javno pred svima bratu zuna89 sto mi je prodao djelove po vrlo korektnoj cijeni u u stanju kako je i opisao u porukama. :zdravo: i gledamo se na drumu tj po sumama i gorama

@Zuna89: Provereno ono u vezi XT500Z. Jeste komplet primerak sa austrijskog trzista. Broj motora pocinje sa 3DT. Ja sam se istripovao tada jer sa leve strane, na glavi pise: 3BJ00, pa sam umislio da je neko nesto petljao. To cudo je 99% isto kao 3AJ samo je izgleda smanjen obim klipa. (i mozda je karburator drugaciji. Ne smem da tvrdim jer podataka na netu nema ko da je taj model nastao u Area 51). Ne znam koji je prenos kod XT 600Z, na 500-ki je 15-38....

Da se zahvalim javno pred svima bratu zuna89 sto mi je prodao djelove po vrlo korektnoj cijeni u u stanju kako je i opisao u porukama. :zdravo: i gledamo se na drumu tj po sumama i gorama

Druze,drago mi je da sam bio od pomoci...voznja je najbitnija 1moto3.gif ...Zdrav ti meni bio i nadam se da se uskoro vidimo negde uzivo na nekoj voznjici i pivcetu 1zdravo.gif

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja