Jump to content

Moto Zajednica

Blic pitanja (u vezi motora)

Recommended Posts

• Drug član, 1608 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Ovaj gumeni deo uđe u plastiku, onda metalni deo uđe u gumeni deo, onda šraf uđe u metalni deo, pa se ušrafi negde za ram ili slično. :-) Tako se neke plastike, na nekim delovima, pričvršćuju na motor. Npr. Honda CBF 1000 ima jednu (po strani) plastiku koja ima tri različita šrafa, inbus 3 sa podloškom, inbus 5 sa širokom glavom i M6 šraf (ključ 10). E taj zadnji se vezuje kroz ovu džidžabidžu (gromit, "grommet" prim.prev.)

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 599 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 650
  On 3. 2. 2025. at 20:48, admiki je napisao:
Izvinjavam se na glupom pitanju, ovo služi za....?
Meni treba za vetrobran. Ali ima još pozicija gde se koristi.
  • Sviđa mi se 1

Preporučujem lepo vreme ili makar toplu garažu za guranje i vađenje džidžabidže iz plastike, dosta je tvrda guma, što verujem da i mora da bude da bi imala funkciju, a rupe u plastici su na knap, tako da džidžabidža mora ozbiljno da se spljeska da bi ušla. A onda da se vrati u normalu da bi metalni deo ušao.

• Svrati ponekad, 381 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600('91) Suzuki GSX750F('00)

Posle zamene sata, na novom satu piše 99999 km, sve ostale funkcije rade, kako sinhronizovati

Suzuki GSXF750 2000to

• Hronični Motociklopata, 7500 postova
  • Motocikl: Freza 600ccm Plavi Grom

To je jedna od retkih mana Katane, sat im pobrljavi na 99.999km i ostane tako, drugaru se isto desilo.

Verujem da bi neki spretan elektroničar to rešio.

Realno, ukupna kilometraža je bitna samo zbog intervala zamene ulja, a dnevna kilometraža je ono što ti treba.

• Integrisan, 9438 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
  On 11. 2. 2025. at 6:13, Disko Nindža je napisao:

To je jedna od retkih mana Katane, sat im pobrljavi na 99.999km i ostane tako, drugaru se isto desilo.

Verujem da bi neki spretan elektroničar to rešio.

Raširi  

Nista tu drug ne pobrljavi vec je tabla tak podesena da dotle vrti cifre.

Resenje je da se skine, otvori, nadje cip gde pise podatak o km i resetuje (upise cifra po zelji).

Ne kontam zašto su je Japanci tako podesili da vrti samo do 100 iljada km kao da im je to rok trajanja, a ono baš uskurac jako kvalitetna mašina i prelazi daleko više od te cifre, pa nije to Italijan ili Švabo da se raspadne na 100 iljada :jee:

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 5622 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600
  On 3. 2. 2025. at 14:30, Motorcyclist je napisao:

Danas skidao akumulator i vidim Made in Japan. Ne znam kada sam zadnji put video Made in Japan na akumulatoru, mozda na Aeroxu kada sam ga kupio novog 2005. godine. Yuasa.

Nije mi poznata marka al da je fabricki ne verujem da toliko dugo moze raditi. Svakako, radi kao doxa.

IMG20250203152639.jpg

Raširi  

Malo istrazio. Furukawa, japanski akumulator. Po oznaci gore rekao bih kraj 2019. godine. Znaci u 2025. vergla kao nov... Kako moze japanski da radi 6 godina a kad kupim kod nas dve godine i vec treca moze da se menja...

Inace ovo je 10.5Ah umesto fabrickog koji je 8Ah.

Promenio član Motorcyclist
  • Sviđa mi se 1

On 11. 2. 2025. at 15:15, Motorcyclist je napisao:
Malo istrazio. Furukawa, japanski akumulator. Po oznaci gore rekao bih kraj 2019. godine. Znaci u 2025. vergla kao nov... Kako moze japanski da radi 6 godina a kad kupim kod nas dve godine i vec treca moze da se menja...

Inace ovo je 10.5Ah umesto fabrickog koji je 8Ah.
Možda si sam sebi odgovorio poslednjom rečenicom.

On 11. 2. 2025. at 16:22, Gordak985 je napisao:

Možda si sam sebi odgovorio poslednjom rečenicom.

Raširi  

Nema to veze sa tim. Palio bi on i da je fabrickih 8Ah. Samo je kljuc u Made in Japan i Made in China i ko zna sta nam se valja ovde sa 0 kontrole kvaliteta pa malo malo rokne celija posle nepune godine.

Imao sam na GPZ-u raznih marki za 14 godina, 14Ah su bili. Godinu dana, rikne. Dve godine, rikne. Tri godine je bio rekord samo je vec bio slabiji.

Na novom Aeroxu iz 2005. godine sam imao Yuasu, fabricku, koja je trajala 5+ godina sa nula odrzavanja jer sam jos tad bio zelen. Nisam ni skidao sa skutera zimi, dopunjavao itd.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 808 postova
  • Motocikl: -

Mislim da je Motorcyclist u pravu. Kvalitet je vezan sa zemljom proizvodnje.

Na mom Audiju je još originalni fabrički akumulator, sa sve start-stop sistemom. 11 godina.

Na kamionu mijenjam svakih 18 mjeseci.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 4043 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Prošli skuter sam prodao sa fabričkom Yuasom, 10 god je tad imao, radio aku kao i prvog dana. Održavanja - 0. Nikad punjač, nikad ne skidam aku zimi, samo spava u garaži. Sadašnji, isto OEM Yuasa, Mada in Taiwan doduše, već ima 4 god. Isto bez održavanja, radi bez ikakvih problema. Mislim i da mi je na Scarabee bila Yuasa, isto ni tu nisam ni menjao, a ni održavao. Duže mi uvek traje aku nego vozilo :) 

Kažu neki da Yuasa nije više to to, da ima bolji i sve tako, ali ja ću svakako ipak kupiti ponovo takav. Ako se ukaže potreba, naravno.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 101 postova
  • Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021
  On 11. 2. 2025. at 17:05, boza_kg je napisao:

Prošli skuter sam prodao sa fabričkom Yuasom, 10 god je tad imao, radio aku kao i prvog dana. Održavanja - 0. Nikad punjač, nikad ne skidam aku zimi, samo spava u garaži. Sadašnji, isto OEM Yuasa, Mada in Taiwan doduše, već ima 4 god. Isto bez održavanja, radi bez ikakvih problema. Mislim i da mi je na Scarabee bila Yuasa, isto ni tu nisam ni menjao, a ni održavao. Duže mi uvek traje aku nego vozilo :) 

Kažu neki da Yuasa nije više to to, da ima bolji i sve tako, ali ja ću svakako ipak kupiti ponovo takav. Ako se ukaže potreba, naravno.

Raširi  

Ja na mom versys imam fabricki furukawa aku. Motor je iz 2021,sto znaci da mu je 4-ta god. A u knjizi od motora cini mi se da pise, da fabrika preporucuje da prilikom zamene ponovo ugradim furukawa aku... Ta preporuka verovatno dolazi jer imaju saradnju😎

Pda, imaju saradnju, ali to ne mora da bude ništa loše. Provereno, testirano - radi poso, na obostrano zadovoljstvo i korist. Moguće je da ima i neki bolji ili jeftiniji, ali još češća je mogućnost da naiđeš na neki što ne valja ili ne paše. Pa što da ne poslušati preporuku.

• Podržavam 1

• Drug član, 1116 postova
  • Motocikl: Voge 525 DSX,Honda VT750 ACE

Fabrička ugradnja akumulatori na vozila (moto i auto) nije isto kao akumulatori u slobodnoj prodaji pa zato i prvi najduže traje. Ovi u slobodnoj prodaji iz iskustva mogu reći (a baš sam se nakupovao raznih) da je već postalo kako te zalomi. Kupujem akumulatore sa najdužom garancijom a neki traju kratko a neki baš dugo.

Gledao sam danas zadnji amortizer na kojoj je poziciji. Default je 4, ali je prethodni vlasnik stavio na 1 :D 

Moze li se dotegnuti sa nekim drugim alatom osim kljucem bas za to koji nemam? 

Screenshot-2025-02-12-123315.png

Kod mene ima ove rupe da se zabode kljuc. Ako vec ne moze nekim drugim alatom, moze link ako ima kod nas gde se kupiti.

Promenio član Motorcyclist

Možda ovakav, ako nije premali?

UNIORTEOS.RS

materijal: premium plus alatni čelik hromirani (EN12540) drška sa plastičnom oblogom Prednosti: Mala debljina ključa omogućava i podešavanje tankih nazupčenih navrtki...

mada, mislim da ti je lakše da pozajmiš alatku od nekog kolege, ili svratiš do neke radionice u prolazu, pa da to časak namestiš.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja