Nemanja Petrovic 323 Napisano Januar 4 Svrati ponekad, 372 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vatrena Ostrica Prijavi odgovor kao problematičan Sta ste sve posedovali od motora iz 80tih i 90 tih i probali? I koji model vam dao najveci utisak? Ja cu ici po redu Honda Dominator 500 Posedovao: Moj otac Ovo je prvi motor koji sam probao sa mejacem, pre toga sam vozio samo skutere do 125 kubika. Ne mogu mnogo reci o ovom motoru, jer bilo je jako davno i plus sam bio neiskusan. Tada mi se svidelo sto jako lepo ide, raketa posle skutera. A znam da mi se nije svidelo motorno kocenje, koje je bilo prejako. Problem je bio sto sam naglo pustao kvacilo tada kad sam vracao brzinu. Honda CBR 900RR 1992 Posedovao: Moj otac Par meseci kasnije dobijem priliku da probam jos jedan motor sa menjacem, i to 900 kubika. I ako sam jedva imao iskustva sa velikim motorima, veoma brzo sam se navikao na motor. Mada svaki put kad bi ga upalio, i slusam onaj duboki zvuk znajuci da motor ima 900 kubika. Tresao bi se od straha (17 godina sam imao). Strah prestane tek posle 5 minuta voznje. Imao sam veoma cesto prilike da ga vozim ali samo tu po kraju zbog nedostatka dozvole. Vozio ga skoro 2 godine. Ali ni posle 2 godine se nisam usudio da mu dam pun gas. Sve u svemu. Zaljubio sam se bio toliko u taj motor, da sam sebi rekao, da cu ga jednom posedovati, posle 8 godine i jesam, samo sto sam uzeo 3 generaciju. Mogao sam i dosta ranije da ga kupim ali nisam hteo da ga vozim bez iskustva. Kada sam stekao iskustvo, kupio sam ga. Suzuki Bandit 600 1996 Posedovao: Ja Moj prvi veci motor. Nemam mnogo toga reci. Motor mi savrseno odgovarao, jak a jako miran da si mogao i u drugu da das pun gas, bez da te iznenadi. Polozaj sedenja mi zavrseno odgovarao, i ako je tezak na papiru, jako je okretan bio. Kocio dobro, prelepi dizajn, bar meni. Honda CBR 900RR 1997 Moj trenutni motor Dao Bandita i doplatio poprilicno. Za te pare sam mogao da uzmem CBR 1000RR iz 2007. Ali nisam, jer ovaj model mi je bio san dugo godina. I posle godinu dana posedovanja ovog motora. Nisam se pokajao sto sam dao tolke pare. Kad sam kupio CBR-a. Banditu sam nasao dosta mane a to je: Snaga, zastista od vetra, kocnice,stabilnost. Pre toga mi je Bandit bio savrsen motor. Kawasaki ZZR 1100 Poseduje: Drugar Ovaj motor sam trebao da probam sa 17 godina (bas taj primerak) ali zbog manjak iskustva otac mi nije dao, i ako me njegov drugar tada pitao al hocu da probam. Ove godine dobijem novu priliku, samo sto vlasnik ovog puta bio moj drugar. Motor i ako ima 260kg, u voznji kao da ima 150kg. Laksi za voznju mi bio od Pede PRO XT 250, koji sam imao priliku da probam. Snaga neverovatna, a krece da ludi odma (za razliku od CBR 900RR koji krece da vuce tek od 3500rpm). Ocekivao sam da ce biti udoban ali mi polozaj vise odgovara na CBR 900RR. Kao manu bi naveo uzasne kocnice. Kineski skuteri od 50 kubika bolje koce od ovog motora, i ne preterujem kad to kazem. Ali verujem da je ovaj primerak imao neki problem, da nije svaki ZZR takav. Imao sam prilike i da probam CBR 1000RR iz 2016, Kawasaki ZX10R iz 2011, K5 1000. Al nijedan motor mi neda osecaj kao motor iz 90 tih. Verujem da je to zbog moje ljubavi prema motorima iz 90 tih, nego do samih motora. Propustio sam priliku da probam GSX-R 750 1988 kao iz fabrike i ZX7R isto stanje perfektno. Propustio sam zbog tada manjeg iskusva i oceve brige. Najlepsi utisak mi dao CBR 900RR iz 1992. Dizajn, medjuosovinsko rastojanje, zvuk, snaga, kvalitet (mnogo bolji nego kod ZZR-a), kocnice. I kad bi nasao primerk u crnoj boji fabrickoj, bez razmisljanja bi dao moj i uzeo taj. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10442 Napisano Januar 4 Hronični Motociklopata, 7309 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600 Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Moj tinejžerski san je poduži spisak, ali izdvojio bih par motora: 1994 Honda CBR 900RR sc28 Urban Tiger boja. 1996 aprilia RS 250 Chesterfield - Maks Bijađi replika Nisam ih nikad vozio, još čekam da dođe dan. 6 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16480 Napisano Januar 6 Integrisan, 4933 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nisu 90te al koreni jesu. I bice moj nadam se 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10442 Napisano Januar 7 Hronični Motociklopata, 7309 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600 Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Ajde vec pazari to pa da se napijemo 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6582 Napisano Januar 7 Ne silazi, 6513 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Kako nisu 90e....Jes' ovo model iz ovog veka, ali je prvi Hornet ipak nastao krajem prošlog. Ovde su izmene prevashodno estetske prirode, nešto malo mehanike (tačnije ogibljenje)..ali je srce isto. 599 sa kaMbuNatorima i puno detalja po kojima će uvek biti prepoznatljiva i voljena. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16480 Napisano Januar 7 Integrisan, 4933 postova Prijavi odgovor kao problematičan Jest od 98, al gledam modele 2003-2005. Onaj far je sexy Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10442 Napisano Januar 7 Hronični Motociklopata, 7309 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600 Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Mašina ista ona na CBR 600F2 iz 1991, po sistemu: što valja ne treba menjati 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6582 Napisano Januar 7 Ne silazi, 6513 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan To je sprava koja je mene, ali po svemu sudeći ne samo mene, uvela u svet malo ozbiljnijih motocikala i vožnje na 2 točka. Sve je kažu počelo sa modelom 250, koji je bio isključivo za japansko tržište (kao i mnogi drugi prelepi motocikli). Prvi model, sa motorom 600ccm imao je prednji točak za gumu od 16 cola. Taj je "nedostatak" brzo rešen, tako da ima jako malo tih baš prvih, prvih. Vrlo često su vlasnici prebacivali to na 17, iz dva razloga. Prvo i upravljanje i udobnost su veći...ali i izbor guma. Danas su gotovo svi ulični motocikli na 17 cola...čak i oni sa motorima koji imaju manju zapreminu od 600ccm. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sveta 5. 1984 Napisano Januar 7 IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 1019 postova Lokacija: Bor Motocikl: Honda Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Jel se ovo vazi .."devedesete" 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10442 Napisano Januar 7 Hronični Motociklopata, 7309 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600 Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Prvih Horneta 600 sa 16-kom napred nema baš malo, jer pune 2 godine se proizvodio ('98 i '99) pre nego što je tek 2000-te dobio 17-ku napred, a ta veličina prednjeg točka nema veze sa zapreminom već sa upravljivošću, nekad se to smatralo boljim rešenjem, pa su skoro sve Hondine sportske mašine na početku 80ih imale 16-ku napred, najpre VF, CBX750, VFR, pa su polako prešli na 17, a izuzetak su CBR600 i CBR1000F koji su od početka imali 17, a zanimljivo je da je CBR 900RR od početka karijere kroz cele 90-te vukao 16-ku napred pa je tek 2000-te godine zajedno sa Hornetom 600 prešao na 17-ku napred. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6582 Napisano Januar 7 Ne silazi, 6513 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Japanci su prilično tvrdi na promene, jer iza njihovih odluka obično stoji ozbiljna razrada svih podataka. Uz to, veliki su majstori reciklaže. Proizvodnja tako bude mnogo jednostavnija i naravno, jeftinija. Međutim, projektovanje i test su jedno, a realni život nastalog modela nešto drugo...pa je prilično logično da će ozbiljna kuća "osluškivati" šta će se u životu novog čeda dešavati i menjati, poboljšavati stvari. Pošto je Hornet 600 prvi, nastao iz projekta 250 (pojavio se isključivo za Japan, 1997 godine) nasledio je kompletnu šasiju (jaaako tanku) od svog "manjeg" brata....pa tako i prednji točak 16cola. Hondin projekat, da se uključi u segment tržišta gde je vladao Suzuki sa Banditom, naterao je i Yamahu da izbaci Fazer...iste godine kada se pojavio i Hornet 600....1998. Već posle (samo) dve godine javlja se želja da se skromno opremljni Hornet malo obogati (nema Pro-link, skromnu amortizaciju, nepostojeći ram) nastaje ideja za model S....i dolazi se do prve "velike" izmene, koja na prvi pogled i nije drastična, ali motociklu daje mnoogo više željene stabilnosti. Prelazi se na prednji točak 17, pomera se ugao viljuške i povećava osovinski razmak. To sve čini da se na oko isti motocikl sada vozi još bolje.... Koliko im je uspelo, vidi se i danas, ne samo kod nas. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16480 Napisano Januar 7 Integrisan, 4933 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zao mi sto se u Evropi nije prodavao CB400SF... Jos VTEC agregat itd... Samo Azija i Australija mislim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6582 Napisano Januar 7 Ne silazi, 6513 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan U Grčkoj su mogli da se vide ti malo...kako da kažem...ne egzotični, već pomalo i zabranjeni motocikli, bar kada su u pitanju te neke administrativne norme. Nisam istraživao detalje, ali mi deluje da je to jednostavno "doplovilo" direktno iz Japana, jer su oni, jelte, poznati trgovci i moreplovci. Očigledno je da su, kao i kod nas, ti neki lokalni propisi..mogli da budu protumačeni na razne načine, pa je bilo moguće sa takvim spravama i učestvovati u saobraćaju. Kad odemo na more, pa vidim kakve se sve sklopocije tamo kotrljaju, najmanji problem je jedan motocikl, za kojeg je neko odlučio da tu ne treba ni da bude. Vidiš, sada mi pada na pamet recimo...kako bi naši na to gledali. Pretpostavljam da ne bi moglo, jer, bez obzira što je bio u nekom trenutku registrovan u zemlji EU...na pločici piše nešto drugo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16480 Napisano Januar 7 (promenjeno) Integrisan, 4933 postova Prijavi odgovor kao problematičan To je takozvani grey import. Davno sam napravio citavu temu o tome na forumu: Promenio Januar 7 član Motorcyclist 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6582 Napisano Januar 7 Ne silazi, 6513 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Znam i za temu...i za puno tih interesantnih sprava. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abi 1501 Napisano Januar 7 Drug član, 949 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: Lep Prijavi odgovor kao problematičan Meni i dalje srce zaigra kada vidim makar i na slici ZXR 750 sa onim crevima i rekao sam sebi da cu ga kupiti bukvalno za "kolekciju". ZXR 750 i YZF 750 su mi bili omiljeni motori jos dete dok sam bio. YZF-a sam imao i nazalost mi je ogadio kompletnu Yamahu poprilicno jer je bio neki baksuzan primerak, mada verujem da bih od viska para kupio jednog cisto da ga imam u garazi. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16241 Napisano Januar 7 Vozim motor, nisam BAJKER, 2304 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 52 minuta, Abi je napisao: Meni i dalje srce zaigra kada vidim makar i na slici ZXR 750 sa onim crevima i rekao sam sebi da cu ga kupiti bukvalno za "kolekciju" Meni ZX7R... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3528 Napisano Januar 7 Malinar u pokusaju, 1692 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Kao neko ko je veliki ljubitelj vintage i starih japanskih motocikala mogu reći da su mnogi primerci otpisani zbog problematičnih karburatora. Mislim da u celoj Srbiji nemamo majstora koji može precizno da dijagnostikuje problem sa karbovima i naštima agregat da radi kao kad je bio nov, naravno pod uslovom da cilindri i karike nisu potrošeni, kao i da su ostali delovi agregata ispravni. Skarabudži se to sve da radi, ali ili dimi, ili guta knedle, troši kao volga, ili sam ispravan rad bude kratkog daha i raštima se posle mesec dana od popravke. Mnogi od tih vremešnih "konjića" godinama nisu paljeni, a to ustajalo gorivo koje je isparilo i za sobom ostavilo mulj u lončićima, šiberi koji su se godinama sušili i raspadali, ispucale flanšne ne karbovima, glavne i ostale dizne, u startu čine da popravka postane žešća glavobolja, a ti mozgaj i gledaj u pasulj zašto brljavi pri radu. Nekako sam pod utiskom da je najbolje uzeti neki očuvan primerak japanca s početka 2000-ih s ajnšpricom i uživati. Tada su i honde bile veoma lepe i interesantne. Varadero FI, VFR 750 i 800, cbr,... Inače, moj favorit u ovoj temi je suzuki gsxr 1100, naravno uljano hladjen, iako je, objektivno, hondica imala najbolje motore u tom periodu. Kawa je isto imala dosta bisera u eri kraj 80 -ih pa do 2000-ih, a do pojave R1 i R6, yamaha mi se nije nešto naročito svidjala, genesisi, egzapi i ostalo, neka hvala... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gebee&co 7947 Napisano Januar 7 (promenjeno) Drug član, 2104 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Ne bih mogao da se složim da je nemoguće uraditi karburatore.Prvo i osnovno po meni,je da se nabave kvalitetni delovi, a mogu da se nabave,doduše samo iz uvoza,i tu dolazimo do glavne začkoljice,a to je cena tih delova.Ne, zameniti smo neophodno.Znam lično,koliko je mene koštalo.I tu mnogi odustanu.Nešto može sa Ali ekspresa,ali za zdravo srce.......samo original.I da dodam,mnogo je jeftinije uraditi remont karbova,nego juriti brizgaljke,koje kakve senzore,klapne,motoriće istih.I kada krene igranka da sve to prepozna jedno drugo,iiiiiiii,opade kosa. Promenio Januar 7 član gebee&co 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16480 Napisano Januar 7 Integrisan, 4933 postova Prijavi odgovor kao problematičan Za 15 god nisam imao problem sa karburatorima... Problem sto ni jedan majstor vrv nema aparat za tacno merenje odnosa vazduha i goriva, vec na sluh i sinhronizacija... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7640 Napisano Januar 7 Drug član, 2918 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Jos jedna stvar, kod starih motora gotivo uvjek ima jos neka zackoljica koja ide uz karburatore, struja ili glava, ventili...Lako je rijesiti karbove na ispravnom motorru ali na starom zahtjeva apsolutnu posvecenost kompletnom sklopu. Za takvo sta sve sam moras nauciti jer majstori odrade to na sta si se zalio i vozi iz garaze da ne pravis guzvu.Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3528 Napisano Januar 7 Malinar u pokusaju, 1692 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan 2 minutes ago, Motorcyclist said: Za 15 god nisam imao problem sa karburatorima... Problem sto ni jedan majstor vrv nema aparat za tacno merenje odnosa vazduha i goriva, vec na sluh i sinhronizacija... Ni ja sa banditom evo već 10 godina, ali to je vožen motor iz 2001. A i što kaže Bigor, muka je naći gremlina, a nekako uvek sumnja prvo padne na karburatore, a ko zna gde je tačno problem... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10442 Napisano Januar 7 Hronični Motociklopata, 7309 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600 Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam kolega @milomir22 što si toliko kivan na karburatore, možda si imao loša iskustva sa nekim iznjakanim motorima ja nisam, a vozim Japance s karburatorima već 20 i kusur godina, i NIKAD nisam imao neki naročit problem s karburatorima, svaki motor je perfektno radio, nije puno trošio, bez dimova, sve uredno, i svaki je bio starkelja u proseku 20+ godina sa ko zna koliko kilometara pređenih. A kad krenu gremlini onda ti je isti kurac karburacija ili gomila električnih govnarija sa ubrizgavanjem. Ja sam više navikao na karburatore i u njih imam više poverenja, Fazer mi je prvi motor s ubrizgavanjem, još se privikavam, al lepo je kad ga pališ ujutro i ne moraš da se igraš sa saukom 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10442 Napisano Januar 8 Hronični Motociklopata, 7309 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600 Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, Paljevina je napisao: Ma... druže... možemo da se lažemo i pričamo bajke jedni drugima, da je to bila prava stvar, ne bi je nikad ni zamenili i osmislili EFI sistem. Ja samo govorim o svojim iskustvima, i to su činjenice, nemam razloga da lažem i pričam bajke, ne plaća me neki karburatorski lobi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3528 Napisano Januar 8 Malinar u pokusaju, 1692 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan 7 hours ago, Disko Nindža said: Ne znam kolega @milomir22 što si toliko kivan na karburatore, možda si imao loša iskustva sa nekim iznjakanim motorima Pa iskreno, imao sam muke sa karbom na x9, 182 ccm, leather agregat, konkretno odradjen je servis, čišćenje, više preventivno nego što sam imao neki problem, da bi nakon toga počeo da preliva. Nedugo potom sam sredio to tako što sam kupio drugi polovan, pa smo od 2 karburatora, sastavili 1 da može da radi. One rasklimatane osovinice smo izmenjali, promenjen je šiber zbog pocepane membrane i još par stvarčica i evo, taj skuter i dan danas služi brata, ali mislim da je efi ipak mnogo manje problematičan. Jednostavniji je sklop od karburatora, iako ima elektroinku u sebi, tj. računar koji kontroliše smešu. Recimo, po meni, smrt za karburatore je motor koji dugo stoji i nije niti vožen niti paljen. Za efi to uglavnom ne predstavlja neki naročiti problem ako je rezervoar ok. Takodje, delovi karburatora su podložniji habanju, membrane, plovci, osovinice, emulzione tube, ultra sitni kanali kroz koje prolazi ovo naše "vrhunsko" gorivo i sl. 7 hours ago, Paljevina said: Što se tiče gremlina, mogu do sutra da nabrajam ljude koje poznajem kome su karburatori pojeli dušu, dok ne znam nikog da je imao neki konkretan problem s EFI sistemom. Isto i po nekom mom iskustvu, i to kao vrzino kolo, kad krenu da zezaju, igranka bez prestanka, čini mi se da su mnogim drugarima karburatori ogadili motor, jbt. majstori odrade generalnu, ali karburator kao da je neka prokleta enigma, lavirint u kome nema trika da pronadješ gremlina, pa od jednog do drugog, pa pucaj pare, a nikad da se reši. I onda u oglas i usreći se neko drugi. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...