Jump to content

Moto Zajednica

Govorim tiho i vodim XTa sa sobom...

Recommended Posts

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Sećate se animiranog filma Snoopy, gde jedan od likova, da li se beše zove Lusija ima problem sa drugom decom na javnom dečjem igralištu koja joj ne daju da se igra u pesku? Kada u jednoj epizodi povede Snupija kako bi zaplašila decu da bi se igrala u pesku - Govori tiho i vodi psa sa sobom! E, tog crtanog filma sam se danas setio kada sam se "igrao" u pesku! No krenimo redom!

 

Videh pre neki dan, drugar Shesti otvorio poziv na vožnju po peščari! Pa ta vožnja po peščari je jedan od najvećih krivaca za moju ljubav prema OFFroudu! Do danas nisam ni otvarao temu da ne bih sebe mučio jer nisam nikako mogao da odem na tu vožnju! A i oni zakazuju vožnju dan pre pojeftinjenja goriva! Danas otvorim temu i naravno proradi mi krv, vuče me na OFFroad i to baš po peščari!

 

Izdržao sam do podneva, kada me je Wulfy koji je na proputovanju kroz naše bivše i sadašnje republike baš bio u Plani u kafeu Chin-Chin gde se i okupljaju lokalni motoristi! Samo sam čekao izgovor da skočim na motor, ženi sam objasnio da je čovek čak iz Budve potegao i da nema smisla... Popili piće, popričali, slikali se i svako na svoju stranu!

 

zz1l3t82zongfatkn0vk.jpg

 

Ja sam krenuo kući al uz "mali" obilazak! Setio sam se gde ima dosta peska, nije prostrano kao peščara - al kad čeljad nije bijesna ni kuća nije tjesna! Reč je o iskopinama šljunka i peska u ataru sela u kome živim. To je unosan posao pa ima nekoliko "gazda" koji imaju po nekoliko šljunkara. Znači pravac peščara tj. šljunkara!

 

Ovde se silazi sa asfalta na makadam i počinje OFFROAD!!!!!!

 

sccf7onyvi00nqisw0m.jpg

 

Put do tamo mi je više nego poznat! Godinama prolazim tuda svim prevoznim sredstvima, od bicikle do traktora. Leti se kupamo u veštačkim jezerima koje ostaju posle iskopavanja šljunka! Crna Gora ima Jadran, Beograd Adu a mi "rupe"! Put je dobro utaban ali ne može mnogo brzo da se vozi jer dosta krivuda i ima krupnog kamenja tako da se ne zna na šta se može udariti točak u krivini. Brzina mi je taman kako treba, ne preterujem, tek se polako zagrevam za ono što sledi!!!

 

t8h3w44gl5hgs7wi8bz1.jpg

 

Nailazim na gomile peska i krupnog kamenja pored "puta" što je siguran znak da smo blizu! Sada je već put nasut isključivo peskom ali je dobro utaban pa nema klizanja i ukopavanja u isti. Ipak po krivinama zadnji kraj mali beži, tu sam već postigao radnu temperaturu pa vozim malo oštrije...

 

vdvpjcc4xrjuh60aedz2.jpg

 

Idem nekim zaobilaznim putem, onako nasumice. Stalno se kopaju nove rupa i menja se pejzaž... Kada idem na OFFroad vožnje nemam neki zacrtan plan kuda ću se voziti već "put" biram usput, impulsivno pa kuda me odvede...

 

Ovaj me vodi kroz šumu:

 

7628pz09wmvr5u54ish.jpg

 

Pa kroz iskrčenu šumu:

 

69yct8qnevsqn0kr8ryc.jpg

 

Ovde sam ipak zaobišao blato, nisam adekvatno obučen za igrarije po blatu a i nije mi zapelo kada može suptilno da se zaobiđe :)!

 

Povo izlazim do jedne od rupa ovim putem!

 

xdxzhglwexad49r5duey.jpg

 

Odatle vidim tamo, malo dalje ogromnu površinu pod peskom! Zbog peska i peščara sam pre svega i došao ovde! Naravno, pohrlim da se upoznam sa vožnjom po pesku!

 

A kakav je bio prvi kotakt sa peskom se vidi iz priloženih slika:

 

u77ssxahxlz6t6nhrdq.jpg

 

b4ktvkbvyw2u1qea0134.jpg

 

8cea5nqf21m0wr5o28m.jpg

 

Na pesli jednostavno važe neka druga pravila vožnje! Prednjom viljuškom se ne upravlja već krmi! Ako je neko vozio čamac sa krmom u rikverc zna u čemu pričam. Ne znam sa čime bih ga drugom poredio! Ako se doda malo više gasa da se iščupate iz peska zaglaviće te se isto vako kao ja! Doduše, ja sam se možda i namerno ukopao kada sam vide da sam se zaglavio.

 

Posle ovih slika motor neće da upali! Nije nikakav kvar u pitanju kako ste naviki na mojim vožnjama (dok sam se vozio BMWom) već sam se toliko ukopao da ne mogu da kurblam motor! Srećom pa je pesak mekan te se lako rukom kopa!

 

gbobvfks8ri03nbfp0c.jpg

 

Kada sam se oslobio usledio je RELI! Toliko me prvukla vožnja po pesku i eksperimentisanje sa vožnjom, pre svega skretanjem po pesku da sam u tih par ari peska izvozao ceo kilometar! Treba li da napomenem da je ovo sve bilo ravno dok ja nisam naišao?

 

ootrm11l9160xl4cxpxn.jpg

 

b27ul46upy3m3vu0u.jpg

 

k6hble0nlceeuzvkv.jpg

 

xaybf6tvp6uhucsxtjty.jpg

 

Pesak je toliko fin i mek da i pri laganoj vožnji ostaje trag nekih 15ak centimetara dubine!

 

0v4888n5vkzt58d8ax5.jpg

 

A onda silazim sa utabanog dela puta kako bih dalje zaokružio oko jezerceta jer se put bukvalno završava ambisom od 2-3 metra... Ostala tako strmina kako su eksploatisali pesak...

 

teuqpyldyunu8bb650z.jpg

 

Ako je onaj prethodni pesak bio fin i mekan onda za ovaj ovde nemam reči da opišem. Motor se jedva kreće kroz njega. Kada i uspem da počnem da vozim onda problemi sa prednjim točkom koji kako naiđe na rupu ili neravninu jednostavno se uvije i moram da stanem kako ne bih pao!

 

Ova rupa je od mog stopala a trag u vrhu slike je od motora!

 

5azy8lxzx2vw9v0kqyg.jpg

 

Na ovom terenu sam se prvi put osetio nemoćnim sa ovim motorom!

 

8s0a7zx0fi1ni3ik80th.jpg

 

Morao sam da siđem sa motora pa da pešaka nađem najkraći put da se iskobeljam iz ovoga. Definitivno nije teren za vožnju motocikla ili ja ne umem!

 

qiqx3w9ifcxq8f5tkufr.jpg

 

Kada sam našao putanju kojom da se iščupam poterao sam i motor.  Prva, pola gasa, zadnji kraj stalno proklizava i polako bukvalno kopamo prolaz! Najgore je kada točak dohvati malo tvrđe zemlje pa uspe da zagrebe i onda podobro cimne i opet se nađe u pesku!

 

Ovde sam se konačno iščupao iz peska:

 

xcns6zmh776xcjv1rk0b.jpg

 

886x92y39itniyzimlbi.jpg

 

Dalje je teren dosta tvrđi i konačno mogu malo da vozim motor! Al pre svega da skinem jaknu i da se malo rashladim i dođem do daha. Akanje po pesku mi je iscrplo previše energije!

 

z2m1lqenpl7fcxui8ru5.jpg

 

Ovde sam ponovo vežbao offroad krivinarenje sa ispruženom unutrašnjom nogom i proklizavanjem zadnjeg kraja. Nije nimalo jednostavno posebno kada se pretera sa driftovanjem! Srećom pa imam tek 30 kilograma manje od motora pa uspevam da ga zadržim i vratim u ravnotežu kada zadnji kraj preterano prokliza! Kadam sam po slobodnoj proceni dovoljno vežbao, vozio u krug kao na kružnom toku i to u oba smera. Nekako mi je mnogo lakše da skrećem ulevo po ovakvim terenima nego udesno! Kao što mi je uvek bilo lakše da radim "policajku" biciklom ulevo!

 

Posle svog cimanja i mašina i ja smo zaslužili odmor u vidu turističke vožnje po kompleksu veštačkih jezerceta.

 

qkhmxprc1vbcybr03p21.jpg

 

id57k0vyy7rxla0qiu2z.jpg

 

gn6zla28ecsmx5sciz9.jpg

 

Ni to nije trajalo dugo, taman dok nisam našao novu zanimaciju!

 

8eh2t3n8v7kpy5k8ble.jpg

 

Posle par skokova sam postavio aparat da snima skok! Doduše na snimku ne izgleda tako spektakularno kao što se osećam u skoku! Skok je dugačak jedva dva metra al je teren gde se doskače šljunkovit tako da se motor baš zanosi pri doskoku! Rešio sam ipak malo da poprištedim magarence za taj dan, barem dok ne smršam jedno 20ak kilograma ili nađem bolji teren za takve zanimaicije!

 

Od šljunkara se ne vozim direktno kući već zaobilazim stazama pored morave! Nekako mi je još uvek gušt da ga "teram"! A i benzin je konačno značajno pojeftinio!

 

Ponovo se vraćam zemljanom putu što naravno proslavljam vožnjom u četvrom stepenu prenosa da se i Yamaha malo izduva!

 

61xqh7ov73sxozrmpsi.jpg

 

Idem nekim puteljcima i stazama kojima ranije nisam nikada prolazio. Otprilike samo ynam da treba da idem uzvodno i ne mogu da zalutam! Kako pređem nasip i vozim se obalom Morave tako i je "put" obrastao travom jer ovuda retko kada prolaze traktori! Tuda se isključivo vozi sredinom jer su sa strane ostalo kolotrazi od traktora i silazak točka u takvu rupu bi sigurno rezultirao padom!

 

hywkvwskp27pegk711au.jpg

 

Sa novom gumom je milina voziti po travi ali baš milina! Posledni put kada sam divljao po travi, imao sam ćelestonku i u krivini pao jer je proklizao zadnji točak. To je zato što stara guma nije umelo da pase travu kao ova:

 

bnponwttsh60lcpie17o.jpg

 

Kao što rekoh, malo se vozim sa leve strane nasipa, malo sa desne a malo i po nasipu! Zadnji put kada sam se vozi ovim terenima mi je pola gasa u drugoj bila fantastična brzina! Sada sam kao malo iskusniji pa vozim oko 80km/h u četvrtom stepenu prenosa! Primećujem i po sebi u situacijama kada nailazim na rupe da automatski, nesvesno postavljam motor tako da upije udarac bez izbacanja iz ravnoteže. To ranije nisam umeo već kada nailazim na rupu ili nekoliko rupa u nizu, usporim, usporim pa prvom polako prođem. Jedino što je takva vožnja IZUZETAN napor, barem za mene i moju kilažu pa ne mou dugo da držim takav tempo.

 

Počinje da se javlja umor, polako pada koncentracija i to je siguran znak da treba usporiti ili stati i malo odmoriti i uživati u prirodi na kraju krajeva! Kako ja već više od dva sata uživam u prirodi, krajnje je vreme da se vratim kući i uživam u ručku!

 

Kroz poznate puteljke, staze i prečice kroz njive stižem do asfalta:

 

emfluzv20gxqbz4bspt2.jpg

 

Od prvo fotografije do poslednje kilometar sat je izmerio 28 kilometara! To je bogami za mene bio jedan od jačih offova, valjda sa vremenom stičem iskustva i pre svega kondicije pa mi svaki sledeći OFFroad izlet sve duže i duže traje!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12265 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Odlično sstrujo, bravo na dobrom off-u!

 

A svaki sledeći put će ti biti sve lakše i lakše, pošto na svakom off-u gubiš najmanje po 2 kg potrbušne mase ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nocni cuvar, 2582 postova
  • Lokacija: White City / White Water
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

 Svaka cast  , lepe slike nema sta . Samo jedan savet . Na ovakve ture se nikad ne ide sam , iz razloga povrede , neke nezgode itd  ...

 Zelim ti jos hiljade kilometara off-a ali pamet u glavu .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 695 postova

 Svaka cast  , lepe slike nema sta . Samo jedan savet . Na ovakve ture se nikad ne ide sam , iz razloga povrede , neke nezgode itd  ...

 Zelim ti jos hiljade kilometara off-a ali pamet u glavu .

 

da to se i ja pitam sve vreme, kako ti jbt nije frka da soliraš ovoliko ...

 

svaka cast!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1073 postova
  • Lokacija: Beograd.........Srbija.......
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

Bravo "Sstrujo",

vidim da ti polako ali sigurno "ulazi" Off-road u krv. Lepo, pa ako je tako evo ti jedan mali savet za voznju po pesku..............izduvaj gume na 0,5 bara (zadnja guma), prednja 0,8 do 1,0 bara (ponesi sa sobom merac pritiska u gumama). Ovo je osnovno da bi mogao da vozis u pesku.

 

Ajde posto nisam cicija, evo jos jedan "tip" za off-road u pesku, nemoj ni pokusavati da upravljas motocikl rukama (kada zelis da skrenes) vec nogama i gasom. Recimo zelis da skrenes LEVO, desnom nogom malo "guraj" rezervoar za gorivo i istovremeno daj gas i videces da motor skrece levo.........dobro treba malo vezbe i sinhronizacije. Ruke - gledaj da nikada ne budu zgrcene, znaci ne stiskaj rucice kao da ce ih neko ukrasti.......slobodno opusti ruke od ramena na dole i samo pridrzavaj volan rukama a nogama i gasom usmeravaj.

Zamisli na Pariz-Dakar reliju da ucesnici stiskaju volan - prvo bi im zuljevi iskakali, a vrlo brzo vise ne bi mogli ni da drze volan rukama, zato NOGE koristi.

Posle malo vezbanja.................bice ti jos zanimljivija voznja u pesku.

Javi mi kako napredujes.

 

Pozdrav iz Afrike.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 923 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: st 1300 i r1200gsa i 250 madison3

Bravo za voznju. Redovno citam tvoje putopise i moram ti reci da si sve bolji i bolji. Nekom prilikom dolazim da se zajedno vozamo po pesku. Posle ovog pisanija i fotosa strasnu zelju imam da i to sam dozivim

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6310 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Milina ;) Hvala na ideji gde cu da se vozim u nedelju :)

 

Sto se tice solo offroad voznje i ja se uglavnom vozim sam. Ne zato sto hocu, vec zato sto u mojoj sredini nema bas mnogo poklonika offroad voznje. Uzdam se u mobilnu telefoniju ako mi se ne daj boze nesto desi, da nije nje, na neka mesta se ne bih usudio da odem sam.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5355 postova
  • Lokacija: Trebinje
  • Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS

Ijaaaooo Strujo kako mi vadis mast.

 

Nadam se da od sljedece sezone i ja pocinjem sa obradom zemlje, pijeska i blata, pa taman da znam koga da pitam za savjete.

 

Odlicne slicice,a mogu mislit` kako si se ti izmorio poslije skoro 30km rovarenja.

 

A da li vaze isti zakoni i za voznju po kamenjaru, posto je moj kraj malo u deficitu sa pijeskom i blatom? :D

SpaVe,Pedriic, bice i pivce i bravce ;D?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Braćala..., 2179 postova
  • Lokacija: Beograd, Lion
  • Motocikl: Honda CB750F 1981

Boga mi ovaj Sstruja se baš izveštio u photoshopu, ladno sam pomislio da ga je žena pustila da se vozi  :D :D :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja