Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje na koje svako moze da da odgovor ili mishljenje

Recommended Posts

• Drug član, 1083 postova
  • Motocikl: zx6r

Danas kao i svaki dan sam prichao sa ortakom o motorima,i pokrenuo sam prichu enduro motora i sportaka.Odjednom mi sinu kroz glavu,kazem ja ortaku da enduro motor ili super moto je brzi po krivinama od sportskog motora.On se toliko smejao da nije mogao da stane.E sad pitanje za vas kolege,da li mi se smejao sa pravom odnosno da li je sportski motor brzi od endura/croos-a po krivinama ili ne?Zelim da cujem svaku verziju priche,iskustva i ostalog vezano za ovo pitanje.recimo da se trkaju iste kubikaze

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1854 postova

zavisi kakve su krivine u pitanju. mislim da ce evil_zo da ti da dobar odgovor iz prve ruke. vozio je r6 a sad ktm sm.

mislim da je najveca stvar u vozachu..

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5457 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Kad su krivine ucestale i spore enduro motor je brzi od sportaka pa duplo a supermoto nesmijem ni da zamislim.

Evo primjer, ja i GS sa foruma koji ima afriku se vozimo i ako smo sami uglavnom vozimo maximalno i kad udjemo u dio puta sa jakim krivinama tipa lakat krivine honda polako izmice koliko god ja divljao sa svojim motorom(fzr1000) e onda zmjenimo motore i ista stvar afrika ode pa ode!!Da  i kazem da su na mom motru Bridgestone bt002.

Guest farbach

omilljena zabava sem provociranja na forumu mi je da cekam RRR zrtve na usponu od NS ka Vencu. Jos ako ima slidere i grbu na ledjima.

TTR je kanta od motora, mogu misliti sta bi neki ozbiljniji SM napravio. RRRRR-ovi beze kada su krivine preko 120-130.

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Hvala na najavi Raso ;)

E pa ovako, vozio sam tri godine R46 i evo neko vrijeme vec KTM 690 SM. I jedan i drugi su sastavljeni od zaista vrhunskih komponenata, R46 je tipican predstavnik svoje klase, dok je 690 SM u svom domenu klasa za sebe, izuzetno opremljen sa najprestiznijim sportskim komponentama i to je zaista jedan speman motorcikl. Oba sam vozio i po stazi i po medjugradskim krivudavim putevima i po serpentinama i po autoputu... dakle, u svim mogucim uslovima. R (ne sve sto ima oklop vec mislim na trkacke motore klasa 600 i 1000 ccm) ipak malko bolje koci, stabilniji je u dugim i brzim krivinama i  brzi je na izlascima iz tih krivina. Tu se njegove prednosti u odnosu na ozbiljan SM zavrsavaju. SM (ne svaki SM vec ovi napredniji) je mnogo upravljiviji, laksi, agilniji, sklon naglim manevrima i promjenama pravca, izuzetan u suludim nagibima (ovdje su jedino gume ogranicavajuci faktor), nevjerovatna kontrola u svim situacijama (proklizavanja, ulijetanja...)... U princupu ima tu dosta price, mogao bih knjigu da napisem, zato cu malko generalizovati ovom recenicom:

Pri brzinama do 120 km/h, SM (naravno, ne bilo koji SM) nema konkurenciju, za sve preko toga trkacki R-ovi vladaju jel. Medjutim, s obzirom da se po magistralnim putevima uglavnom vozimo u ovom manjem opsegu brzina, ja konkretno, generalno sam mnogo brzi sa sadasnjim motorm.

Tu postoji jos jedna stvar, trkacki motori traze malko posebne uslove koje je na cesti malo zajebano naci, dok SM-u sve odgovara, taj ne bira mjesto i vrijeme za trku, on samo tako i moze da se vozi ;)  I jedni i drugi traze i posebno znanje i uvjezbavanje za dobre rezultate na stoperici, ali bih se usudio da kazem da je nesto sa kormanom (enduro, SM,...) ipak mozda malko lakse savladati u osnovama, sto za R bas i ne vazi...

P.S. Ovdje ne pominjem enduro motore jer oni gube dah u ovim poredjenjima. Ne kazem da pojedinci ne mogu brzo voziti ove motore (par forumasa to jako dobro radi), ali to nije dovoljno jer oni ipak nisu konstruisani za takvu vrstu izazova. Preteski su da bi mogli da budu SM, a preslabi da konkurisu na dugim i brzim krivinama, a tu su i ogranicenja u obliku velikih i uskih tockova... Nije to to, ali to ne znaci da ne moze lijepo da se vozi ;)

A i realno, kod nas nemas bas puno ljudi koje mozes da pitas za ovakvo nesto, a da mozes ocekivati razuman odgovor (bez subjektivnog navijanja), tako da nemoj da se sekiras sto ti se neki tamo smiju na tvoje pitanje ;)

omilljena zabava sem provociranja na forumu mi je da cekam RRR zrtve na usponu od NS ka Vencu. Jos ako ima slidere i grbu na ledjima.

TTR je kanta od motora, mogu misliti sta bi neki ozbiljniji SM napravio. RRRRR-ovi beze kada su krivine preko 120-130.

Preduhitri me za sekund sa kratkim i jasnim odgovorom ;)

Sjecam se kada smo onda vozili na onom jednom okupljanju po onim zajebanim fruskogorskim krivinama i mogu samo da potvrdim tvoju recnicu, u glavi mi je stalno bilo, uh da mi je sad koje kilo manje i korman...

• Zainteresovan, 845 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride

sm motor je fun bike, i stvarno je to ta razlika izmedju njega i r-a

a zo, reci mi, posto nijesam imao prilike voziti neki sport turing, tipa er-6f, dje se on nalazi u poredjenju sa sm i r, jer planiram da uzmem nesto tako a ne ide mi se daleko od sado-mazo osjecaja...

• Drug član, 1854 postova

ko se bar malo razume nece prihvatiti izazov i trkati se sa sm-om na putu sa sporim i srednje brzim krivinama. mada cini mi se da sm kupuju i voze ljudi koji znaju sta zele, dok r-ove dosta kupuju sminkeri. jebi ga, ribe slabo padaju na sm. :D

farbach setio sam se i tebe, ali rekoh mrzece te da pises..zaboravio sam da pada mrak vec u 6. ;D

sm motor je fun bike, i stvarno je to ta razlika izmedju njega i r-a

a zo, reci mi, posto nijesam imao prilike voziti neki sport turing, tipa er-6f, dje se on nalazi u poredjenju sa sm i r, jer planiram da uzmem nesto tako a ne ide mi se daleko od sado-mazo osjecaja...

Moj vjerni moto pratilac i drug Stefan vozi Suzuki SV650 koji je otprilike nesto slicno onome sto ti gledas. Divan motoric koji je fenomenalno isao i po SM stazi i po Batajnici u jurnjavi za R-ovima. Nije okretan i sulud kao SM, ali moze, nije jak kao R, ali moze i to. Ti motori su malo umjerenijeg duha i mozes da uzivas, a mozes i da se zabavis u dovoljnoj mjeri ako to zelis. Dobar vozac od svakog motora napravi zabavnu i dobru voznju, pogotovu od nekog takvog motora kakav ti trazis ;)  Uvijek svima pri kupovini preporucujem takvo nesto, najdalje sto idem je Fazer. Garantujem da nikome nista vise od toga ne treba. Evo konkretno Stefan sa SV650 i Majstor_Kvarisa sa DR650 su garantujem brzi od 90% vozaca R-ova kod nas, a nisu lucidni i samoubilacki raspolozeni vec tehnicki potkovani i koncentrisani (u stvari, Kvarisa je ipak prilicno kritican, zaboravite da sam ga pomenuo :D)... Tako da izaberi jedan fin motor i uzivaj i zabavljaj se do mile volje ;)

Stefan sa SV650 garantujem brzi od 90% vozaca R-ova kod nas

Gde nadje tih 10% brzih ;D ;D

E jesi alav covjek :P::)  Dobar si ti, ali ne toliko 8) ;D

Divan motoric

:P::)

Sta je bilo, pa ti si ga sam tako krstio :D ;D

P.S. Dosta off topic-a, naljuticemo urednika  ;D

• Svrati ponekad, 471 postova

evo da se i ja oglasim kao jedan od vozaca endura

skoro sam se vozio sa 2 SM i jedan funbike tj husquarna SMR510, KTM LC4 i MT03 i uspevao sam da ih pratim na pravcima ali u krivini mi je ogranicenje u brzini zbog guma, putne enduro gume, ali svakako uspevam da pratim i shvatio sam da nema boljeg bike-a od endura ili SM-a

do 120kmh ne moze ni jedan R da pridje u krivinama, bar ne ovi sminkeri

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: nema

Kao sto Laza rece, dobar vozac ce na svakom motorciklu biti brz...

Ali...prednost SM motorcikla (i to je farbach rekao, ja samo da potvrdim :) )  je do 120-130km/h...po krivinama gde se moze voziti brze od toga, prednost imaju R-ovi (podrazumevam vozace istog iskustva/sposobnosti).

Danasnji dobri SM-ovi su i na pravcu (od 0-120km/h recimo) maltene ravnopravni sa sportskim 600-tkama i 1000-arkama....mozda malo zaostaju za vrhunskim 1000-rkama, ali i to je pitanje...ko ne veruje, nek' proba Pantohcrator-ovu 510-ku...o nekoj Husaberg 650-ici ili Apriliji 550 da i ne pricam...ti motori bukvalno kidaju ruke iz ramena...bolesno idu...a masa smesna...oko 110-112kg...kao da vozis biciklu u odnosu na RR-a.

Realno, nasi putevi nisu za R-ove...ja mnogo vecu upotrebnu vrednost imam sa mojim SM-om, nego neko sa R-om... A za devojcice me briga...nisam ja uzeo motor njih da vozam, nego sebe :D ...cak sam i stendere skinuo za suvozaca, da mi ne bi devojcica trazila da je vozam  ;D ... smaralo me kad nju vozim, ne mogu "lepo" da vozim :D :D :D

• , 1322 postova

nema pravila,sve je do vozaca...

ALI...po mojoj skromnoj procjeni SM i njemu slicni su daleko bolji za kratke zavoje i brze izmjene a RRRRR za duge zavoje.Ali i dalje tvrdim da je sve to do vozaca

• Drug član, 1083 postova
  • Motocikl: zx6r

Verovatno ste vozili avalske krivine,one su idealne krivine za tako neshto?naravno da je Sm fun bajk skojim se bukvalno poigravash to moze svako da potvrdi.Stalno gledam kako kod mene na avali prolaze razni motori,chaskom projuri neki GXSXR 600 a posle par trenutaka neka Husqvarna ili KTM,tako da me uvek interesovalo shta oni rade u krivinama oko avale.Ja vozim Yamahu DT 80 tako da previshe brzi za mene;-)

Ja sam u onim krivinama mnoooogo brzi sa sadasnjim motorm nego sa proslim ;)

A od XL1000?  ;D

Sa KTM-om sigurno 8)

• Zainteresovan, 655 postova
  • Motocikl: XL 1000 V Varadero, crni

Ja se trkao sa SM.Pre par godina imao sam suzuki 1100r(uljara) a moj prijatelj KTM-SM!Lokacija:Velika Plana-Petrovac na Mlavi(isli na skup).Put je prepun krivina,uzbrdica,nizbrdica i itd.(ko je isao tim putem zna strukturu)Oduvao me je kao da nikad nisam seo na motor,a mislio sam kao sta ce on sa ovom rakljom.To su ludilo motori i svasta se moze sa njima a jos kad neko zna to da vozi(inace moj prijatelj vozi u Nemackoj trke SM).Ne bih se vise blamirao!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja