role 36 Napisano Avgust 21 U prolazu, 83 postova Lokacija: Trebinje,Dubrovnik,Mostar Motocikl: Beverly Tourer 250ie Suzuki Vstrom 650DL Prijavi odgovor kao problematičan Cim su oni dali licencu V agregata kinezima ocekivano je bilo da prestaje proizvodnja, mada odavno se pricalo o tome. Sta znam, vjerovatno ga je vrijeme pregazilo, prateci strane forume mnostvo stromova se vozi sirom svijeta. S obzirom da je jedan od najprodavanijih i najpouzdanijih modela na svijetu 20 god na trzistu. Suzuki je valjda duzan narednih 5 godina obezbijediti dijelove. Bar sam tako negdje procitao. Sve prolazi pa i on, sto se mene tice motor ne treba da ima nikakva digitalna cuda, led ekrane i ostale gluposti osim ABS-a ili protivproklizavanja. Tako da me to najvise dotice, sto vec danas necu moci to izbjeci kad budem mijenjao ovoga. Drzim se onoga sto jednostavnije to dugotrajnije. Sto se tice guma kupujem gdje mi ispadne jeftinije nekad postom narucim nekad u HR vratim PDV ako vrijednost ne prelazi 300 evropskih...ostane za gorivo ili pivo 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16522 Napisano Avgust 21 Integrisan, 4949 postova Prijavi odgovor kao problematičan Odakle je info da je Suzuki bilo kome dao licencu pa i Kinezima? Nije isto iskopiran agregat i radjen po licenci. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maxx 1200 Napisano Avgust 21 Zainteresovan, 499 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki V-Strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Zadnja 2 seta sam uzimao preko motogume.rs. U prvom slucaju su jedini imali na stanju (Pirelli za CRF-a), a u drugom Dunlop Mutant bio najpovoljniji. A realno i najjednostavnije bilo Klik klik i stignu na kucni prag. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
role 36 Napisano Avgust 21 U prolazu, 83 postova Lokacija: Trebinje,Dubrovnik,Mostar Motocikl: Beverly Tourer 250ie Suzuki Vstrom 650DL Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Motorcyclist je napisao: Odakle je info da je Suzuki bilo kome dao licencu pa i Kinezima? Nije isto iskopiran agregat i radjen po licenci. Info je sa You Tube-a kao recenzija nekog kineza u kome je taj licencirani V motor, mozda je samo u marketinske svrhe ne znam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12524 Napisano Avgust 21 Ne silazi, 7320 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan To nisu iste stvari. Oba agregata mogu da imaju sličnu konstrukciju ali ne moraju da budi istog kvaliteta komponenti. Da koriste drugačije dizne, motorni računar, pa na kraju i metalurgija može biti boljeg ili lošijeg kvaliteta. Gotovo sam siguran da je priča takva da delovi nisu međusobno izmenjivi jer oni ne žele da ti kupiš deo u Suzukiju nego kod njih. Postojalo je više primera, npr. Cagiva je koristila taj agregat ali su oni kupovali agregate direktno i pakovali. Sa druge strane nekada je bio i korejski Hyosung koji je navodno koristio isti agregat ali delovi nisu bili izmenjivi. Stromova se prodalo more i delova će uvek biti novih i polovnih za narednih 50 godina a i nije baš da mu trebaju. Pre će koske da vam se potroše nego motori. Strom 650 je decenijama bio pristupačan motocikl srednje kubikaže, umerenih troškova a opet u punoj veličini da se na njemu normalan čovek može voziti sa saputnikom. Možda i jedini takav na tržištu svojevremeno. Naravno, nema šampionsko ogibljenje i kočnice mada kad pogledaš i dan danas ima novih motora koji ne nude ništa više od Stroma čak su i gori. A dobar motor ne čine samo vozne karakteristike već i druge stvari koje vreme pokaže. U slučaju Stroma 20 godina na tržištu sve govori. Ovih godina mnogi proizvođači su se vratili motociklima srednje kubikaže tako da je Strom 650 i danas danas relevantan motocikl. Jedan od najuspešnijih motocikala iz Suzukijeve game u novije vreme. Jednostavno nema greške sa tim motorom. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1213 Napisano Avgust 21 (promenjeno) Zainteresovan, 791 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Pre 11 sati, draki je napisao: Двије теме унутар ове теме Прва, како коментаришете одлуку да се престане са производњом Строма 650 а друга је гдје купујете горе наведене гуме? Mislim da ce Suzuki biti u gubitku jer nece imati vise ovakav motor u klasi do 650cc... Ja kupovao za prosli motor u xMoto, solidno su jeftiniji, samo malo ume komunikacija biti zeznuta ali mene su ispostovali do kraja, da skratim, guma bila felericna, dobio zamenu bez pitanja sta i kako... Zahvalan sam im... Promenio Avgust 21 član Rider000 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
baneBP 1250 Napisano Avgust 23 Zainteresovan, 925 postova Lokacija: Backa Palanka Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0 Prijavi odgovor kao problematičan Bog ga pogledao Passo Gavia danas 18 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
role 36 Napisano Avgust 23 U prolazu, 83 postova Lokacija: Trebinje,Dubrovnik,Mostar Motocikl: Beverly Tourer 250ie Suzuki Vstrom 650DL Prijavi odgovor kao problematičan On 21. 8. 2024. at 15:50, Motorcyclist je napisao: Odakle je info da je Suzuki bilo kome dao licencu pa i Kinezima? Nije isto iskopiran agregat i radjen po licenci. Slazem se ja sa tvojom pricom, ja sam mehanicar vec preko 30 god. Znam sta je licenca. Da bi ti opisao kako to ide u praksi najbolje bi bilo da uporedis pezejca iz Kragujevca i originalnog ili jos bolje TAS-ovu dvojku sa onom iz Njemacke. Pricam o vremenu gdje je nasa standardizacija bila u vrhu svijetske. Pa ti zamisli danas sta je licenca, to ti je danas samo ugovor, materijal motora ili komponenti nema sanse da isposuje niko kao Suzuki, ali je u dimenzijama motor indentican a ugovor ispostovan. Ja uvjek ljudima koji kupuju kineze napomenem te stvari. Iako ja kao ni svi mi to ne mozemo znati. Mozda ce taj motor iz Kine preci vise km nego Suzukijev. Ja u to ne mogu vjerovati ali vrijeme ce pokazati. Ialijani kupuju masovno TRK koji je drugu godinu zaredom najprodavaniji motor u Italiji, prelaze vec po 100 hiljada. Ko smo mi da nesto kalkulisemo? Nase je da se drzimo kvaliteta jer nismo dovoljno bogati da isprobavano jeftine stvari. Nekako tako ja to gledam, neka svijet proba, lako je kupiti ako valja pa i koju godinu star 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
draki 2536 Napisano Avgust 24 Vozac A kategorije :D, 929 postova Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS Motocikl: Suzuki V Strom DL 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, role je napisao: Slazem se ja sa tvojom pricom, ja sam mehanicar vec preko 30 god. Znam sta je licenca. Da bi ti opisao kako to ide u praksi najbolje bi bilo da uporedis pezejca iz Kragujevca i originalnog ili jos bolje TAS-ovu dvojku sa onom iz Njemacke. Pricam o vremenu gdje je nasa standardizacija bila u vrhu svijetske. Pa ti zamisli danas sta je licenca, to ti je danas samo ugovor, materijal motora ili komponenti nema sanse da isposuje niko kao Suzuki, ali je u dimenzijama motor indentican a ugovor ispostovan. Ja uvjek ljudima koji kupuju kineze napomenem te stvari. Iako ja kao ni svi mi to ne mozemo znati. Mozda ce taj motor iz Kine preci vise km nego Suzukijev. Ja u to ne mogu vjerovati ali vrijeme ce pokazati. Ialijani kupuju masovno TRK koji je drugu godinu zaredom najprodavaniji motor u Italiji, prelaze vec po 100 hiljada. Ko smo mi da nesto kalkulisemo? Nase je da se drzimo kvaliteta jer nismo dovoljno bogati da isprobavano jeftine stvari. Nekako tako ja to gledam, neka svijet proba, lako je kupiti ako valja pa i koju godinu star Иако немам обичај, ја морам сада да кажем земљак хвала на овом одговору. У тако мало реченица стала је сва суштина. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1213 Napisano Avgust 24 Zainteresovan, 791 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Dakle "v"strom 800 zamenjuje V-Strom 650. Dok gsx-8s zamenjuje SV650. Zbog eko norme i vecih troskova proizvodnje koje V2 agregat iziskuje, ode i Suzuki u parallel twin agregate... V2 > P.twin Dok nisam seo i provozao V2 agregat mislio sam da je to u voznji potpuno isto kao i 270° Parallel twin. V2 je mnogo ugladjeniji u radu, fakticki bez ikakvih vibracija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16522 Napisano Avgust 24 Integrisan, 4949 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pa vlasnici sv650 ne govore da motor bas ne vibrira... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1213 Napisano Avgust 24 Zainteresovan, 791 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Posle 2 parallel twin-a. Ja na stromu 650 nisam osetio nikakve vibracije ni na fuzasterima ni na kormanu, a trudio sam se da ih nadjem. Doduse nisam isao preko 7.5k obrtaja jer nisam imao potrebe i nije bio moj motor, mozda ih ima posle... 5,6k obrtaja na parallel twin-u(180°,270°) i krecu fine vibracije na fuzasterima i kormanu. To nekome ne smeta ali mene pri odrzavanju brzine na dugim pravcima smara jako. 360° p.twin necu ni pominjati, jer je on svakako najgori po pitanju vibracija ali je i izumro. Ima ga jos samo u kinezima(qj 400, trk502 itd..) i stariji bmw, mislim f800 ili f650 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milanezi 2497 Napisano Avgust 24 Drug član, 1601 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: V-STROM Prijavi odgovor kao problematičan Da se mene pitalo , ja bih "razbušio" agregat na 750-800 kubika, dodao mu do 15-ak konja, dovoljno da bude dosta jači, a opet stepenicu niže od 1050. Zadržao bih alu ram, dodao mu kočnice i ogibljenje kao što sad ima strom 800 i odradio mu estetiku na 1050 koja me nije oborila izgledom ali mi je prihvatljivija od 800-ke i opet bi kao nekad stare generacije stromova imali unificiranost modela i prepoznatljivost + te delove već imaju na lageru. Verujem da se na 10 prodatih 650 proda jedna 800-ka, možda i manje, nagadjam. Čekam da malo za'ladi pa da probam 800-ku i da proverim jel dostojan naslednik 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12524 Napisano Avgust 24 Ne silazi, 7320 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Eh i ja bih ugradio Mercedesov dizel OM616 iz W123 u nova kola ali prc, ne može! Veliki problem su EURO norme i jako je teško ispuniti ispuniti najnovije standarde. Na primer, meri se buka ne samo auspuha već i samog agregata. Pa nije isto da li se u mašini vrte četiri lančanika i dva lanca ili samo 2 lančanika i jedan lanac. MADA! Postoje kitovi na 744 kubika pa to bude oko 85-90 ks Samo treba onako, malo dublji džep. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1213 Napisano Avgust 24 (promenjeno) Zainteresovan, 791 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Jedna stvar mi nije jasna. Ako se 650 V2 povlaci zbog ekoloskih normi, kako to da 1050 V2 ostaje? Ili cemo i njega uskoro ispratiti... @MilaneziKoja je prednost alu rama u odnosu na celicni? Manja tezina? Kod nas sve sto je preko 650cc izgleda ide u slicnu kategoriju po cenovniku registracije kao i 1000cc. To 650ki ide u prednost. Ne znam meni je 650ka idealna kakva jeste. Ko ne divlja, dovoljno snage za sve... Promenio Avgust 24 član Rider000 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6588 Napisano Avgust 24 Ne silazi, 6517 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Sa motorima je otprilike kao i sa kućama. Manja je muka, a zna i da košta manje, da se krene iz početka..pre nego da se prekraja postojeće. Kad je agregat 1050 u pitanju...setite se da je prvo bio 1000. Tih dodatnih 50ccm bilo je u datom trenutku sasvim dovoljno da se ispoštuju dodatno smišljene eko norme...i drugi su to radili (hondin 599 je postao 650). Danas se došlo do takvih zahteva da je nemoguće prekrajati nešto što je smišljeno, u tehnološkom smislu, u pradavna vremena. 650 je na SVu imao karburatore! Ovaj novi njihov para800 je upravo takav potez...i osmišljen je da bude ugrađen na više različitih konstrukcija...opet i drugi to rade...npr. Yamaha Tracer7 , T7, R7...itd. Ok..sve je to poznato. Nikome se ne isplati da pravi večne stvari. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milanezi 2497 Napisano Avgust 24 Drug član, 1601 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: V-STROM Prijavi odgovor kao problematičan @Rider000 Manja težina i daje mu na odličnoj upravljivosti. A što se tiče euro normi, mislim da su mogli još da guraju V agregat ali da su zarad jeftinije proizvodnje i uštede napustili taj koncept, kao i ostatak iz Japana. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Наш 158 Napisano Avgust 25 Svrati ponekad, 156 postova Lokacija: Србија Motocikl: Suzuki V-Strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan On 24. 8. 2024. at 17:02, Milanezi je napisao: Verujem da se na 10 prodatih 650 proda jedna 800-ka, možda i manje, nagadjam. 6:1 у корист 800. Управо и разлог за гашење 650. 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milanezi 2497 Napisano Avgust 26 Drug član, 1601 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: V-STROM Prijavi odgovor kao problematičan 6:1 u korist 800-ke mi zvuči totalno nerealno , ima li gde taj podatak u brojkama o prodatim jedinicama da se vidi ili pročita? Sumnjam da bilo koja velika kompanija donosi naprečac odluke o gašenju, prave strategiju za duži period, pogotovo za model koji im je nosio prodaju. Mislim da je odluka o gašenju 650-ke doneta dosta ranije, kad i ideja o pravljenju novog zamenskog modela. @slobasuper9 bi mogao reći kakva je situacija kod nas, ne mora tačne cifre ali neki odnos prodaje modela 650 i 800. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
draki 2536 Napisano Avgust 26 Vozac A kategorije :D, 929 postova Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS Motocikl: Suzuki V Strom DL 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 12 sati, Наш je napisao: 6:1 у корист 800. Управо и разлог за гашење 650. Да ли си сигуран у тај податак или си можда обрнуо? Толико људи познајем а још не знам никога да је купио 800, а дуг је списак оних који су купили 650 (дал нов дал полован). Остављам могућност за тачност информације јер исто тако познајем велики број људи који не подржавају тренутну владајућу коалицију а они опет владају. Вјероватно је до тога да сам окружен људима са којим дијелим мишљења о многобројним темама. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
idanijel 1575 Napisano Avgust 26 Drug član, 795 postova Lokacija: Srem Motocikl: Bandit 650 K7 Prijavi odgovor kao problematičan Misli se na svet,Srbija je smešnija od nekog Italijanskog gradića Sećam se kad sam dobijao časopise iz Italije od drugara na prim 2012 godišnja prodaja novih skut i moto preko 130 000kom svake god,tad je Srb prodavala ispod 800 mislim 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slobasuper9 2151 Napisano Avgust 26 Drug član, 969 postova Lokacija: Beograd Motocikl: NEMAM Prijavi odgovor kao problematičan 6:1 u korist 800-ke mi zvuči totalno nerealno , ima li gde taj podatak u brojkama o prodatim jedinicama da se vidi ili pročita? Sumnjam da bilo koja velika kompanija donosi naprečac odluke o gašenju, prave strategiju za duži period, pogotovo za model koji im je nosio prodaju. Mislim da je odluka o gašenju 650-ke doneta dosta ranije, kad i ideja o pravljenju novog zamenskog modela. @slobasuper9 bi mogao reći kakva je situacija kod nas, ne mora tačne cifre ali neki odnos prodaje modela 650 i 800. Ako pogledamo obe varijante 800/800DE, naspram 650/650XT, onako na prvu loptu se 650 ice za 2/3 bolje prodaju od 800.Ovo ne znači da je 650 bolji motor, samo je našem narodu cenovno prihvatljiviji i naravno, sigurica,ispitan,proveren, dokazan...Za 800 sledi sezona, dve dokazivanje pa će polako da preuzima primat i da dobije zasluženo mesto na tržištu. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1847 Napisano Avgust 26 Drug član, 2856 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Tamo gde se kupuju novi motori kupuje se 800 pošto 650 nema.Mi smo ststistička greška tržišta motora. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Наш 158 Napisano Avgust 26 Svrati ponekad, 156 postova Lokacija: Србија Motocikl: Suzuki V-Strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan На жалост нисмо центар светског тржишта мотора па се мерење не врши према нама. Када би се ми питали још дуго би 650 био на производним тракама. Тамо где је новац 800 увелико предњачи у продаји. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
draki 2536 Napisano Avgust 29 Vozac A kategorije :D, 929 postova Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS Motocikl: Suzuki V Strom DL 650 Prijavi odgovor kao problematičan Па ја сам мислио на свијет. Рецимо да пратим рад великог броја В Стром клубова и примјетио сам да много више има 650 и великих него 800 (нових или новијих). Због тога сам и написао оно горе. Но, није то ни тако важно. Престанак производње овог модела не значи да ћемо престати возити моторе, али остаје жал за нечим што је, по мени, идеалан модел. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...