Jump to content

Moto Zajednica

Da li je pametno staviti siru gumu od predvidjene?

Recommended Posts

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Procitajte vrlo interesantan tekst u 'Garazi', pa recite svoje misljenje i komentare...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Guest diRRty

Da , licno jesam za to , ali ne drasticno.Konkrektno na KLE-u fabrika stavlja sirinu 130 pozadi , a ja vozim 140 .Sve preko toga je vec puno.Osecaju se drasticne razlike na brzima prebacivanjima motora iz strane u stranu.Neznam kako se to odrazava na R i ostale velike motore , ali na enduro motorima je tako

• In memoriam, 783 postova

Po meni je to uglavnom sminka. Sira (malo teza) guma pozadi se negativno odrazava na ubrzanje manjih motora, a kod svih motora sira guma izaziva povecanje tromosti motora kod obaranja. Mnogi kazu da guma manje proklizava prilikom dodavanja gasa na izlasku iz krivine, sto je u stvari i tacno, ali je razlog u gubljenju kod prenosa snage na podlogu, a ne u kvalitetu gume.

• Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

da iskoristim priliku da u svom prvom postu pozdravim sve clanove foruma u temi koja mi je najinteresantnija u ovom trenutku. Naime, ja zelim upravo iz razloga estetike da prosirim zadnju, eventualno i prednju gumu iako su obe sadasnje nove. Ovo zelim uraditi na dva motora od onih koje imam ali trebam savet nekoga ko se vec igrao na ovu temu. Pre svega da pomenem odakle pitanje estetike i siroke zadnje gume, u pitanju je custom verzija motora u oba slucaja i to je razlog citavoj prici. Trenutne dimenzije su na zadnjem tocku 120/90-15 a na prednjem 100/90-16 a bio bih zadovoljan ustvari znatnijem prosirenju od toga. Na drugom chopperu su cak i malko uze gume od ovih dimenzija ali racunam da bih prebacio sa jednog na drugi dok bih na ovaj prvi stavio znacajno sire gume.

Sada bi mi trebao savet nekoga ko ima iskustva sa ovime, ja ne vozim odavno na velikim brzinama, to je proslost, dakle, rec je o rasponu od 70-80 km/h u gradu i 100-120 km/h van grada jer je sve drugo nekomforna voznja za mene. U ovom vidim nekakav veci luft za siru gumu ali moguce da nisam u pravu. Trenutno nisam uspeo da ocitam oznake na samoj felni (ukoliko ih ima na samoj felni) ali ukoliko je neophodno za neko ozbiljnije razmatranje, mogao bih se potruditi i skinuti sneg sa njih :( (ja sam poranio sa isterivanjem motora nekih dve nedelje ocito). Hvala unapred.

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Cale je dao odlicno objasnjenje. Ja nemam iskustva sa Choperima tako da necu da se upustam u nekom objasnjenje. MEdjutim ja sam na mojo Apriliji zamenio 180 zadnju gumu i stavio 190, i nakon prvog izlaska na stazu sam je odmah skinuo jer je totalno promenila upravljanje motora, postao je "trom" na obaranju u odnosu na manju gumu, i mnogo me je brate umorio.

• Drug član, 4493 postova
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори
Procitajte vrlo interesantan tekst u 'Garazi'' date=' pa recite svoje misljenje i komentare...[/quote']

Pablo kazi nam za koji tip motora.Ono sto je Cale rekao vazi samo za sportske motore.A chopperi to je druga prica jer oni nemogu da drze krivinu ili se obaraju na isti nacin.

Pozdrav,

da, sto se tice tzv. trkalica zaista nije uputno razmisljati previse na temu izmene dimenzije guma upravo radi stabilnosti i zato ja tragam za odgovorom ako je chopper u pitanju. Upravo njegove specificnosti mi nekako bude nadu da ovde moze da se nesto izvede. Prijatelju na Fat boy modelu predlaze prosirenje sa dimenzije 150 na 200 citavim secenjem rama i stavljanjem druge felne sto me licno ne interesuje vec samo sta se da odraditi na temu same sire gume.

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Malko sam vozio Choppera pa da se ukljuèim... Napred ni u ludilu ne bi proširivao jer jako otromi i omrzovolji upravljanje bajka, pogotovu pri malim brzinama. Zadnju za svoj stil vožnje možeš opušteno da proširiš, dobiješ malo na koèenju ne izgubiš skoro ništa, al' prednju ne širi!!! :wink:

Pozdrav,

tacno je za prednju gumu, definitivno bi moglo da oteza upravljanje ali veliko mi je pitanje koliko bih smeo da zadnju sirim, navodno, mogao bih sa 120mm da se prosirim na nekakvih 130mm sto je zaista smesno pa ako neko provereno to zna, da preskocim uopste ovu akciju. Naime, zanima me koliko je neko eksperimentisao sa opcijom sa 120 na 150, minimalno 140 sirinom jer u tome jedino i vidim smisao.

• Motorradfahrer, 1733 postova
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

Ja je licno ne bih stavljao..uvek se trudim da se drzim fabrickih mera a to se odnosi i na se druge stvari na motoru. Mozda zbog toga sto se ne razumem toliko u tehniku ali i zbog cinjenice da sam siguran da je fabrika dala najuravnotezeniji proizvod i da se treba drzati fabrickih specifikacija. Mozda bi samo dzarkao nesto oko izduva i to pod uslovom da neko odvoji dobro vreme da mi objasni prednosti(i mane,naravno) ali to je ovde ipak Off topic

POZDRAV SA ZVEZDARE

• Zainteresovan, 837 postova

Mislim da je najbolje da na motoru budu gume kakve je fabrika propisala.

Ako stavis siru ili uzu gumu onda je ogibljenje drugacije pa bi onda i njega trebao da podesis drugacije, ako je guma sira motor slabije ide, ima manju snagu, ako je uza brze ide ali ponovo ne valja zbog stabilnosti i lezanja na putu.

Meni je prednja guma na motoru 110 a treba da bude 100 ali posto je ta guma bila na motoru i bila je nova ostavio sam je tako.

Cini mi se da je sa ovom sirom prednjom gumom sigurno stabilniji na prednjem kraju nego sa gumom sirine 100.

Pozdrav,

u pitanju je kopija Drag star-a, da ne bude zabune, nebitno da li bas Drag star-a ali svakako varijacija na temu firmiranog choppera sa osnovom Hondinog motora starijeg tipa. U sustini Drag star je osnova za Electra glide sto se tice upravo te opcije sirine zadnjeg tocka a i po istom osnovu su sve popularniji rucno radjeni ili preradjivani chopperi u SAD. Mene nije ponelo tako nesto vec bih zaista na ovu lepu osnovu uneo neke izmene koje u svojoj koncepciji sadrze i siru zadnju gumu. Naravno, na redu je jos toga, sad menjam upravo i kofere sa bisagama (imam dve garniture kofera pa bih sada nabacio i bisage, manji sam vec resio a za veci je maleni problem jer trazim bele bisage zbog boje samog motora. To je i poenta ideje o siroj gumi, dakle, kompletna restilizacija u estetskom smislu.

Pozdrav,

nazalost, ovo je tacno pa stoga i prikupljam informacije sa iskustvima. Srecom imam vec ionako lepe motore pa nije strasno ni da ih ostavim i sa vec postignutim izmenama ukoliko ne bude moglo nesto pametno da se izvede. Necu nista na silu raditi u svakom slucaju.

• Svrati ponekad, 143 postova
  • Motocikl: VFR 800

Evo analogija:

Na kross-enduro motorima zadnja guma je obiccno 100-120, isto to pakovano u supermoto ima 140-160 na zadnjem toccku, uz drugacciji sstimung ovjesa, ssto se vezuje za podlogu. Naravno da se ciklistika mjenja promjenom bilo kog parametra.

Drugo:

Pravljenje kastom motora uslovljeno je uglavnom izgledom, a navikavass se na ciklistiku, znacci eksperimenti su dozvoljeni i pozzeljni, samo nemoj occekivati isto, i testitraj postupno dok ne upoznass "novi" motor. :wink:

Madam se da cce ti ovo pomocci u odluci!

Pozdrav!

Pozdrav,

zahvaljujem ali sam u sustini odustao. Poklopilo mi se sa nekoliko mesta misljenje da je pakovanje primetno sire gume preskupa kombinacija, a kao sto si i sam rekao, customizacija je bazirana na vizuelizaciji a prosirenje sa 120 na 130 je samo bacanje novaca, nista drugo a jedino je sto se moze bez znacajnijih prepravki. Da moze da se stavi 150 sirina, bilo bi sasvim OK, ispod toga je bacanje novaca, ne primecuje se razlika sem u budzetu.

• U prolazu, 1 post

Cale je dao odlicno objasnjenje.  Ja nemam iskustva sa Choperima tako da necu da se upustam u nekom objasnjenje.  MEdjutim ja sam na mojo Apriliji zamenio 180 zadnju gumu i stavio 190, i nakon prvog izlaska na stazu sam je odmah skinuo jer je totalno promenila upravljanje motora, postao je "trom" na obaranju u odnosu na manju gumu, i mnogo me je brate umorio.

Pa ja i nisam bas primetio neku razliku,ta;nije uop[te nisam primetio razliku izmedju 180 ili 190 zadnje. Vozim r1, ali kad se zadnj 190-ka malo izduva zadnjak je mnoooooogo dobar ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja