Jump to content

Moto Zajednica

Sredstvo za odmašćivanje lanca

Recommended Posts

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Ako se ne varam, FAMIN se nalazi kao sastojak u Motul-ovom Chain Clean-u koji ja koristim godinama (nema bolje stvari u spreju za ciscenje lanca). Kada imam vremena perem Famin-om, a kada mi se zuri (posto perem lanac na svko podmazivanje) koristim Motul jer je u spreju pa mi brze...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ja imam dve yamahe i fabricka uputstva za svaku posebno plus za jednu Haynes manual. Moram ti reci da u oba fabricka uputstva pise da se lanac podmazuje motornim uljem ILI nekim specijalizovanim sredstvom (koje nije definisano ni imenovano). Takodje znam da u nekim Honda manualima pise da se podmazuje menjackim sae 90 uljem.

Možda lanci na tim motorima nisu imali ringove (prstenove). I drugo, i uputstvu za moj motor ne piše da se ne koristi menjačko ulje (SAE 90), već piše da se ne koristi motorno ulje. Nisam isključiv i nisam pobornik kozmetike i skupih sredstava, rekao sam samo da većina proizvođača preporučuje petrolej, on košta kod nas oko 150 dinara litar i ne vidim u čemu je tu problem. OK, ti peri Faminom, ali to nijedan proizvođač nije preporučio. U suprotnom, pošalji screenshot ili skeniranu stranu uputstva za neki motor gde piše drugačije.

Lanac može lepo da se odmasti i brenerom.

• Zainteresovan, 953 postova

Ja imam dve yamahe i fabricka uputstva za svaku posebno plus za jednu Haynes manual. Moram ti reci da u oba fabricka uputstva pise da se lanac podmazuje motornim uljem ILI nekim specijalizovanim sredstvom (koje nije definisano ni imenovano). Takodje znam da u nekim Honda manualima pise da se podmazuje menjackim sae 90 uljem.

Možda lanci na tim motorima nisu imali ringove (prstenove).

O da... imaju ringove na ovom starijem je O ring lanac a na ovom novijem je X2 ring. Tvoje poznavanje tehnologije lanaca mi govori da si svez u svetu motocikala... No, znam jos jednog koji se slepo drzi manuala pa zato prekidam ucesce u ovoj raspravi poucen iskustvom iz predhodnih rasprava.

Laku noc i hvala na paznji.

Tvoje poznavanje tehnologije lanaca mi govori da si svez u svetu motocikala...

Jesam, prvi motor sam vozio pre otprilike 30 godina. Al opet, ne vidim kakve to veze ima sa pranjem lanaca i dokle više te priče ko koliko vremena vozi motor. Pa deda od 90 godina je sigurno vozio motor pre nas. Nisam obratio pažnju na tvoj profil gde piše da voziš R1 i FZR1000, koji definitivno nose lance novije konstrukcije. Daj skenirana uputstva da vidimo šta piše i gotova stvar. I drugi članovi foruma koji imaju druge marke motora neka daju da vidimo šta piše.

Da smo mi Srbi pametniji, sigurno bi mi proizvodili te japanske motore uz koje oni pišu bezvezna uputstva. Pa našim majstorima nije potreban ni kilo ključ, sve zatežu od oka. Nemoj da me shvatiš pogrešno, ja sam pristalica uputstava za upotrebu. Da smo pametniji, mi bi to izmislili i napisali upustvo. Eto, svrati do mene, do Požarevca, da popijemo po koje pivo (na moj račun) i raščistimo to - ko više piva popije, taj je u pravu ;D ;D ;D

• Svrati ponekad, 308 postova
  • Motocikl: Honda Helix CN250

I drugi članovi foruma koji imaju druge marke motora neka daju da vidimo šta piše.

KLE500 periodično održavanje kaže:

Podmazivanje: Ulje SAE 90

Čišćenje O ring lanca: Kerozin ili dizel ulje i ništa drugo (ni slučajno benzin ili trihloroetilen)

post-657-12879001551922_thumb.jpg

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

ja mislim da je najbolje potopiti lanac u ulje i ostaviti da prenoci,nemoz nista da mu fali.. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Čišćenje O ring lanca: Kerozin ili dizel ulje i ništa drugo (ni slučajno benzin ili trihloroetilen)

kerosene = petrolej

http://www.eudict.com/?lang=croeng&word=pre%C4%8Di%C5%A1%C4%87eni%20petrolej

http://en.wiktionary.org/wiki/petrolej

Kod nas litar košta oko 150 dinara i ima ga na benzinskim pumpama i supermarketima.

Kod mene u uputstvu (prikačeno negde gore) piše još i ovo:

Da bi se sprečilo oštećenje O-ringova, ne čistite pogonski lanac paročistačem niti mašinama pod pritiskom ili neadekvatnim rastvaračima.

Čak sam se i raspitao kod komšije, magistra farmacije da li je petrolej kancerogen, kako je neko tvrdio u drugom threadu ili na drugom forumu, ne sećam se, i rekao mi je da nije ništa više ili manje kancerogen od benzina i da u principu treba izbegavati direktno udisanje jer svakako nije zdrav, ali nije nešto posebno opasan, poput recimo metil alkohola, koji je izuzetno isparljiv i čak u obliku pare opasan po oči.

Pa cekajte. Gde sada da nadjem H2SO4?

:D

Imaš u akumulatorima delom H2SO4, delom HCl :)

Što kaže moj prijatelj Matko: pre podne pijem sve osim akumulatorske kiseline, a popodne pijem i nju  ;D ;D ;D

• Svrati ponekad, 453 postova
  • Motocikl: imao Kawasaki KLE 500

Ja lanac cistim sa celicnom cetkom. Nema nikakvog nagrizanja a lanac kao nov za 2-3 min.

Nema nagrizanja ali nema ni gumica ::)

Tada lepo izgleda spolja, a sta je sa prljavstinom iznutra koju cetka ne moze da dohvati ?

• Bivši vlasnik Super Tenere, Afrike i Varadera, 398 postova
  • Motocikl: ADV 350

Pa cekajte. Gde sada da nadjem H2SO4?

:D

Imaš u akumulatorima delom H2SO4, delom HCl :)

Što kaže moj prijatelj Matko: pre podne pijem sve osim akumulatorske kiseline, a popodne pijem i nju  ;D ;D ;D

Cemu sluzi HCl u olovnim akumulatorima?

• U prolazu, 57 postova

Dobio sam na poklon neki Motulov srpej za odmascivanje lanca, nisam mogao da verujem kako je pojeo onu mast, lanac je posle par minuta sijao kao nov a samo sam ga poprskao, nisam ga ni brisao ni nista.

Jes da nije najjeftinije resenje, ali radi provereno.

• Drug član, 935 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Da neko ne pomisli da sad postoji neko specijalno dizel ulje ili da ne bi ljudi mislili da se radi o ulju za dizel motore, diesel oil je u stvari dizel gorivo, tj. u slobodnom prevodu - nafta.

• Svrati ponekad, 103 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F Slingshot

ma u veš mašinu... samo malo jače praška da sabije svo ulje... kako posle lepo škripi... prosto osetiš čistinu... a i miriše na cveće  :P

posle samo ipon ulje u makinu, ono što miriše na jagode, i veselje  :)

da se vratim iz off-a

ja koristim sprejove... motul... odmašćivač skida i meso s kostiju...

podmaziv'o sam u garaži kad mu je falilo pola delova... pa kresnem mašinu na centralnom, ubacim u prvu i podgrejem lanac lagano fenom za farbu...  ne može da škodi, sve dok se lanac okreće i ne zadržava na mestu... radi ko švajcarski sir... mislim... sat.

• U prolazu, 57 postova

Ja sam jos probao sa Axelom...i on skida dosta dobro masnocu sa lanca. Kada sam sa njim oprao lanac prvi put saznao sam da su lanci sive boje :)

• Svrati ponekad, 272 postova
  • Motocikl: trenutno bez

Petrolej i četkica za farbanje, posle redovno pranje, lagaaana kratka vožnja za sušenje, redovno podazivanje, i to je to. Provereno!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja