GoranTini 319 Napisano Jul 1, 2008 Zainteresovan, 542 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: GS Prijavi odgovor kao problematičan Dragi moji prijatelji bajkeri,posto mi se priblizio rok za zamenu guma na svom KLE-u u velikom sam razmisljanju sta kupiti. trenutno su na motoru fabricke Dunlop TrailMax sa kojima sam zadovoljan, delimicno. Iako je to bas klasicna enduro guma, solidno se pokazala i na duzim turama na asfaltu. Medjutim, guma je previse bucna na vecim brzinama, cak mi se cinilo da je lezaj tocka los i da ga treba zameniti. Na redovnom servisu su mi potvrdili da je guma bucna. Do sada mi je u prvom planu bila Michelin Anakee, medjutim procitajte sami utiske sa testiranja enduro guma prenete iz hrvatskog casopisa Motorevija specijal 2007: DUNLOP TRAILMAX D607 Ponasanje na suhom: S nekim motociklima ova guma harmonira odlicno. Uzak razmak izmedju utora profila i krut karkase garantiraju stabilno ponasanje u zavojima, a uspjela kontura brine se za dobru upravljivost. Po pitanju hvatljivosti je gotovo na razini rasne cestovne gume poput, primjerice, Michelina Pilot Road-a. Ponasanje na mokrom: Ima dobre vozne karakteristike, dobro bocno drzanje u nagibu,a dobre rezultate postize i na kocenju na mokroj podlozi. Zakljucak: Frikovi i specijalisti za zavoje sigurno ce doci na svoje s Dunlopom D607. Ova guma i po mokrom jamci udobna putovanja, njome cete biti vrlo zadovoljni. MICHELIN ANAKEE Ponasanje na suhom: Na pojedinim tezim motociklima Anakee-ju nedostaje stabilnosti u zavoju i preciznosti upravljanja zbog prevelike elasticnosti i mekoce profilnih bokova na bocnim stranicama gume, te zbog nestabilnog karkase-a. To su sasvim jasni nedostaci koji negativno utjecu na hvatljivost u zavojima i na voznju sa suvozacem. Ponasanje na mokrom: Ovdje Anakee svoje nedostatke pretvara u jasnu prednost. Ni jedna druga enduro guma nije tako brza i sigurna na mokroj podlozi. No, to mu okvirno gledano ne pomaze smanjiti nedostatke. Zakljucak: Odlicna svojstva po mokroj podlozi, ocigledne slabosti u zavoju i na suhoj podlozi ne mogu se nikako uravnoteziti. Jednostavno, Anakee nije kompletna guma. AVON DISTANZA: Ponasanje na suhom: Nesto je teza pri ulasku u zavoj te pri promjeni nagiba, ali sve ostale kriterije odradjuje kvalitetno. U nagibu ima dobar grip i osvaja stabilnoscu u bocnim nagibima. Ponasanje na mokrom: Na mokroj podlozi ovim gumama nedostaje preciznosti upravljanja, ali i hvatljivosti. Pri naglom ubzanju i nagibu, naglo proklizava iz putanje, ali se na srecu ipak moze dobro konrolirati. Kocenje bi na mokroj podlozi moglo biti dosta bolje. Zakljucak: Avon se na suhoj podlozi pokazuje iznenadjujuce dobrom, hvatljiva guma koja nudi veliku stabilnost po zavojima. Na mokroj podlozi moglo bi se puno toga popraviti i tu ima prostora za napredak. BRIDGESTONE BATTLE WING501/502 Kako je cjenjena Trailwing 101/152 zalazila u godine , tako je Bridgestone morao pronaci alternativu u segmentu enduro-touring guma. Pronasao ju je u Battle wingu 501/502, koji je predstavljen prosle godine u spanjolskoj Marbelji. Novokonstruisani BW nudi obilje kontroliranog gripa s osjetnim rezervama, gotovo da ne proizvodi buku pri kotrljanju,a proizvodjac garantira i veliku trajnost. Glavni krivac za dobar povratni osjecaj s podloge je monospiralni princip konstrukcije, koji sprecava deformiranje gume , tako da ona u svakom nagibu nalijeze maksimalnom povrsinom. To je narocito vazno jer se radi o gumi koja posebno dobro funkcionira na teskim motociklima , koji se obicno voze udvoje i s puno prtljaga, pa je stabilnost u nagibima izrazito vazna. BW je za prednje kotace dostupan u dimenzijama od 19 i 21 cola a straznje su 17- colne sa sirinom 130 do 150. U svakom slucaju dobar izbor. METZELER TOURANCE Ponasanje na suhom: Metzeler tourance ne harmonira sa svim motociklima. Na nekima se straga ponasa neizravno i izaziva ljuljanje, pa voznju u jakom nagibu cini pomalo nestabilnom. Svojim sirokim razmakom izmedju sara i sirokim bocnim stranicama nije bas potpuno uvjerljiv. Granica hvatljivosti je jasna i moze se lako procjeniti. Ponasanje na mokrom: Jasna povratna informacija, praktican i apsolutno precizan za upravljanje.U prvim metrima ulijeva povjerenje. Velike rezerve hvatljivosti, siroko je i pregledno granicno podrucje koje se lako kontrolira. I pri kocenju se moze zakljuciti da je rijec o dosta hvatljivoj gumi. Zaljucak Metzeler tourance nije pogodan na svim motociklima kao napadac zavoja, sto ne mijenja ni odlicno ponasanje na mokroj podlozi. PIRELLI MT 90 SCORPION Ponasanje na suhom: Dobre rezerve hvatljivosti u brzoj voznji po zavojima te pri jacem ubrzanju u kombinaciji sa stabilnoscu u zavoju i upravljivost jasne su prednosti MT 90 Scorpiona . Ponasanje na mokrom: Voznja Scorpionom po mokroj podlozi nije bas neko zadovoljstvo. Hvatljivost i granicno podrucje na mokrom su dosta losi i jasni su nedostaci ove gume. Osrednje je ponasanje pri kocenju na mokrom. Zakljucak: Uvjerljiv u voznji po suhom, voznji po zavojim te po voznim karakteristikama,ali na mokroj podlozi pada gotovo na svim ispitima i zato nije dobar izbor za voznju u kombiniranim uvjetima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AnteK 607 Napisano Jul 1, 2008 Drug član, 1367 postova Lokacija: okolica Osijeka, RH Motocikl: Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan U principu su to sve cestovne gume i uglavnom se slažem sa iznesenim. U svakom slučaju, sve nabrojene su bolje od serijskog Trailmaxa koji je vrlo prosječna guma, a po mojim kriterijima i ispodprosječna. Ja bih uzeo prvo Battlewing, pa D607, Anakee .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GoranTini 319 Napisano Jul 1, 2008 Zainteresovan, 542 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: GS Prijavi odgovor kao problematičan Imas li neku info o cenama u HR, ako je tamo povoljnije sedam na bajk da te posetim i promenim gume Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AnteK 607 Napisano Jul 1, 2008 Drug član, 1367 postova Lokacija: okolica Osijeka, RH Motocikl: Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Imas li neku info o cenama u HR, ako je tamo povoljnije sedam na bajk da te posetim i promenim gume Anakee je oko 210 EUR sa porezom ( za koji možeš dobiti potvrdu za povrat ), D 607 je oko 180-190 EUR, za ostale ne znam. To je sve sa montažom, prednja + zadnja, 90/90-21 i 130/80-17. Inače većina ljudi na KLEovima ovdje vozi upravo na te dvije gume. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4802 Napisano Jul 1, 2008 Ne silazi, 5562 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ima li neko bilo kakvu informaciju o Metzeler Tourance EXP, sasvim novoj gumi, nesto kao odgovor na Bridgestone Battlewing? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ninja66 2845 Napisano Jul 1, 2008 Drug član, 2756 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM Prijavi odgovor kao problematičan Imas PP. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...