Jump to content

Moto Zajednica

Svilajnac

Recommended Posts

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Ja ne poznajem ove ljude  ::) ::)

Do sada smo i mogli nešto da se dogovorimo, razumemo, izađemo u susret jedno drugom...

Sada su stvari jasne, jedeš ovčetinu i druge nema.  ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Nemojte ljudi k'o Boga Vas molim...necu vise da se igram paparazza  ;D samo ne jagnjetinu!! :-[ :-[

Ovaj put je u Svilajncu bilo tužno, nikad manje naših ljudi nisam video. MZ je svratio ali je žurio pa smo na kraju Bokilic, Picasoo i ja samovali uz roštilj sa lošim kobasicama.

Ma sa tragičnim kobasicama.  >:( >:(>:(

No, evo kako smo proveli vreme:

Ima Bokilic čudne ideje pa mi se ponekad čini da ide debelo ispred svog vremena. Tu pre svega mislim na alanser na MZ-u, bušenje na 300 ccm, plin na motoru i ostale inovacije. Ovaj put me je sem majstorskog umeća iznenadio nabavkom elektro skutera (slike u prilogu).

Znao sam ja da tako nešto postoji ali nije mi palo na pamet da to vozim, neznam ni gde bih ga našao...

Ali eto, ima ga i vozio sam ga.

post-1570-12879053742584_thumb.jpg

post-1570-12879053743052_thumb.jpg

post-1570-12879053743629_thumb.jpg

Ovaj put sam išao Hondom jer sam nezadovoljan prenosnim odnosom. Iako je sve novo, zadnji lančanik je mnogo veći i skraćuje prenos pa se Honda na velikim brzinama mučila, dosta je trošila a snage previše, bespotrebno.

Ono što je izgledalo kao jednostavno na prvi pogled na kraju se iskomplikovalo. Honda nije MZ, delovi nisu isti za isti model pa čak i ako je proizveden u istoj godini... Zbog toga sam kupio naručivanjem deo koji ne odgovara, moj lančanik ima 4 rupe a dobio sam tip sa 5 rupa.

Kao što se obično dešava u ovakvim situacijama, rupe se ne gađaju i nema šanse da se nabudži jer je lančanik od čelika kakav još nisam video.

Na slikama: stari i novi lančanik.

post-1570-12879053780929_thumb.jpg

post-1570-12879053781672_thumb.jpg

E, onda psovke, uvrede za Japance i tako, dok se živci ne smire.

Pa sad šta je tu je, moram da vratim lančanik i čekam oko 2 nedelje da stigne novi. A to znači da sam prošao oko 250 km, video sa sa Bokilicem i Picasoom a samo sreo MZ-a. Uz to, džabe smo rasturali motor kad sve mora da se vrati nazad. A to opet znači da idem kući sa prenosom koji mi ne odgovara pa se samo nerviram.

A onda je virtuoz uzeo utoku za majstore i rešio da mu majku Japansku...

post-1570-12879053786043_thumb.jpg

Novi lančanik preko starog i vidi se da se dve rupe gađaju. Super, fale nam još dve samo bi bilo lepo da nisu na mestima gde postoje ove manje rupe jer onda šrafovi ne bi držali na svim mestima...

Muka, treba izbušiti precizno. Inače lančanik je 55 evra a ako se bušenjem ošteti i stari onda nema nikakvog pa se kući vraćam autobusom a motor ostaje dok ne kupim nov lančanik.

No, rešio je, nazad nema, pobediti se mora...

Čelik lančanika je neverovatan, sve smo burgije istupili, bušili smo te dve rupe ko zna koliko. Još je sreća pa ima alata, bar tu nije problem ali opet materijal je čudo...

post-1570-12879053786522_thumb.jpg

Na kraju, jeste da nije neophodno ali je poželjno. Zavrtanje šrafova lančanika kilo ključem ili moment ključem kako ko voli.

Lančanik nov, rupe fenomenalno izbušene na najtačniju moguću meru a svi šrafovi identično zategnuti, nema šanse da baca kod okretanja.

post-1570-12879053787078_thumb.jpg

E, kada se smanji zadnji lančanik uz identičan prednji onda se od lanca dobije ovo

post-1570-12879053787562_thumb.jpg

No, to već nije problem, spada u regularnu operaciju pa je rutina došla do izražaja (naravno i nezadovoljstvo, ništa njemu ne valja, može to bolje, drugačije bi ja to...)

post-1570-12879053788042_thumb.jpg

Toliko o poslu, sledi jedna inovacija za zadovoljstvo i to je pored elektro skutera druga stvar koju nisam očekivao da ću videti.

Slika sve govori samo obratite pažnju na detalje jer na nogarama postoje točkići sa jedne strane pa se velelepni izum ne nosi već gura ili vuče.

post-1570-12879053788514_thumb.jpg

Naprava je ispravna, slika govori da joj vatra ne smeta a ružne kobasice su se pekle na ovome

post-1570-12879053789102_thumb.jpg

I tako je to kad je čovek proklet, sve ima pa nikad zadovoljan.

Od roštilja dim ulazi u garažu pa štipa za oči. I ovako u garaži rade motori, samo još roštilj fali..

Ok, treba ga pomeriti ali gde?

Tu smo dosta vremena potrošili kao da je neznam kakav problem u pitanju, dvorište ogromno a mi neznamo gde bi sa roštiljem, neverovatno.

post-1570-12879053789558_thumb.jpg

U povratku sam prošao izuzetno. Ova majstorija je za mene bila jako važna, od štelovanja ugla volana pa time i položaja sedenja i izmene prenosnog odnosa zavisilo mi je da li ću prodavati motor ili ne.

Sada, kad saberem sve utiske, sasvim sam siguran u sledeće: moj motor je MOJ, nema cenu i nije na prodaju..

Sve što mi na njemu nije odgovaralo Bokilic je ispravio, položaj leđa je drugačiji, krstarim auto putem bilo kojom brzinom uz mali broj obrtaja i duplo manju potrošnju nego ranije. Ovo što je ostalo za čačkanje na Hondi nije problem, to on radi i u ''poljskim uslovima'' pa ne brinem što mi ne radi automat štopa na ručki i što je, kada sam dolazio za Svilajnac izbio semering na štapu. Drugih nedostataka nema, motor je bre idealan, pa nisma lud da ga prodajem.

Za kraj, jedan lep motor koji, što ga više gledam sve ga više želim. Od MZ-a jedino nikad nisam imao čopera, nikakvog, bobera ili neke varijacije svejedno, ni nalik tome.

A sramota bre, 38 godina imam, prođe mi mladost bez takvog motora. Ma tačno mi fali još jedan MZ i bio bih motorima namiren onako kako treba.

post-1570-12879053792832_thumb.jpg

Jel' si ti to kibicovao moj motor, a... :)

Moram da te razocaram stari duze, nije na prodaju :)...

P.S. Sto se kobaja tice, "odlicne" su  iako ni macka nije htela da ih jede :D :D ali bitno da smo se malo druzili i dobro izrazgovarali!!

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

A slike od tih Kobsica??

No Vuja doneo regler, sada samo da ga ugradim pa da vidim da li je moj neispravan?? ???

Jel' si ti to kibicovao moj motor, a... :)

Moram da te razocaram stari duze, nije na prodaju :)...

A ne, pogrešno sam shvaćen. Motor je lična stvar i zbog toga izbegavam da vozim tuđe motore. Nije to gomila gvožđa, to je duša na točkovima a duša se ne prodaje.

Ipak, ako kupim još jednog MZ-a onda bi mogao da bude takav, na tu foru, to još nisam imao.

Nego, vozite malo taj elektro skuter, baš me interesuje vaše mišljenje o njemu. Meni je najviše smetalo što je skuter jer skutere nevolim i nisam na njih navikao. Ipak, ovo je skuter kao i svaki drugi, ko ih vozi nije mu stran osećaj.

Kada sam krenuo pomislio sam ''pogiboh na ovome'' ali sam se brzo navikao. I tek sam sišao sa Honde pa seo na taj skuterčić, nisam se ni ohladio od puta...

Lepo sam ga tovario stvarima iz prodavnice, ništa nisam trpao u te kasete koje ima, sve je stalo između nogu. Jedino što neznam gde u Svilajncu ima neka uzbrdica pa da ga poteram tamo, da vidim kako vuče u tim okolnostima ali je ovako OK.

Potpuno mi je logična ova stvar: ima ljudi koji neće brzine u menjaču pa voze na automastki menjač. Ako još pri tome imaju elektro motor a ne SUS onda to ide jedno sa drugim.

I dopada mi se to što ide bez benzina. Ne vergla i ne kurbla se sa njim. Nema auspuh pa nema pečenja na njemu. Jedino eto, skuter je, nije motor.

Ali kad budu napravili takav motor siguran sam da će ga Bokilic prvi doterati u Srbiju. :D :D :D

Vujo, ja nisam mogao da izbegnem a da ne probam tvoju Hondu...svidjaaaaaaaaaa ;D ;D

Sto se elektro-skutera tice probao ga, malo nezgodno sve sam imao osecaj kada stanem "gle ugasi se"... ??? medjutim "das gas" i on prede dalje i to citavih 40 km/h sa mojih 105 kg-a :o

A slike od tih Kobsica??

No Vuja doneo regler, sada samo da ga ugradim pa da vidim da li je moj neispravan?? ???

Kobaje nije htela ni macka da jede, ko ce to da slika  :D :D

Kada ces da ugradjujes regler?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja