Jump to content

Moto Zajednica

Silkolene FUCHS ulja

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 334 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800
Pre 2 sati, Alekre je napisao:

Pa što si sipao gušće ulje?

Po savetu majstora i raznih foruma :D 

Nakon zamene lanca bregaste (koji inace nije ni morao da se menja) kada je agregat zagrejan i ponovo startujem motor cuje mi se lanac bregaste prvih nekoliko sekundi nakon starta i to me je izludjivalo.

Kao resenje, predlog je bio da se proba sa guscim uljem kako bi hidraulicni spaner lakse/brze dobio potreban pritisak da zategne lanac bregaste. Rekoh aj da probam pre nego sto zamenim sam spaner ali gusce ulje je izgleda stvarno resilo taj problem.

Takodje majstor smatra da je 10w40 previse retko ulje za ovaj agregat i nasu klimu.

Promenio član DeusExMachina

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6725 postova
  • Motocikl: đački pešački

Gušćem ulju treba više vremena da opstruji kroz magistralu, samim tim i pritisak malo kasni u odnosu na ređe. 

Kad je agregat vruć,  ulje se redi  i ono se tad brže kreće pa kad se motor ugasi, prazni se uljna magistrala i sam španer. Od imunisti na temperaturu samog ulja, zavisi kako će se ovo neizbežno, manifestovati. Iste gradacije ali različitih marki ulja se potpuno različito mogu ponašati. Sa nekim nakim se čuje zveckanje čim se ugasi i odmah pali, sa nekim tek nakon više minuta, to čangraljanje može biti isto duže ili kraće, što se razlikuje od marke do marke ulja. Svako ulje ima aditive za takozvani "rad na suvo", to je svako jutarnje paljenje i kad se ono istaložilo dugo vremena, ti sastojci se lepe i ublažavaju udarce dok se ne uspostavi pritisak, slično je eto i kad je agregat vreo, pogotovo ako je vazdušno hlađen motor.

Kad se menju lamele kvačila, potope se predhodno u ulje, potrebno je pri zameni ulja neko vreme da novo zemeni staro. Neka kvačila su osetljiva i na na gustinu ulja i treba biti oprezan pri promeni gradacije. 

Masa motora koristi 10w40, to je uobičajeno za centralno evropsku klimu, ja sam mahom preporučivao 10w50 i samo jedan motor je imao lošije šaltanje. Objašnjenje inženjera tribiloga iz Fuchsa je da je verovatno motor kao novkast koristio neadekvatn viskozitet i da bi morao da nastavi sa istim, zaboravio sam sve detalje. 

• Ne silazi, 5251 postova
Po savetu majstora i raznih foruma  

Nakon zamene lanca bregaste (koji inace nije ni morao da se menja) kada je agregat zagrejan i ponovo startujem motor cuje mi se lanac bregaste prvih nekoliko sekundi nakon starta i to me je izludjivalo.
Kao resenje, predlog je bio da se proba sa guscim uljem kako bi hidraulicni spaner lakse/brze dobio potreban pritisak da zategne lanac bregaste. Rekoh aj da probam pre nego sto zamenim sam spaner ali gusce ulje je izgleda stvarno resilo taj problem.
Takodje majstor smatra da je 10w40 previse retko ulje za ovaj agregat i nasu klimu.
BMW је у питању?

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

• Zainteresovan, 510 postova
  • Motocikl: ZZR 1400
On 28. 8. 2025. at 23:11, DeusExMachina je napisao:

Zamenih Castrol Power1 Racing 10w40 i sipah Fuchs Silkolene Pro 4 XP 15w50. 

Da budem poptpuno iskren ne vidim skoro nikakvu razliku. Agregat je mozda za nijansu tisi ali verujem da je to vise do novog ulja nego do samog proizvodjaca. Svakako razlika je minimalna.

Menjac mi deluje cak i grublje i teze pronalazim neutral sto je u suprotnosti sa svim iskustvima kolega ali predjoh tek nekih 200km i mozda je rano za zakljucke.

A mozda sam samo imao prevelika ocekivanja da ce od babe napraviti devojku pa sam pomalo razocaran :D 

Ista situacija kod mene na prethodnom motoru. Ulje je nista spec. Slicno sa dosta ostalih ovako laicki. Lepse i tise na motoru sve funkcionisalo sa Bardahlom na primer.

• Ne silazi, 5251 postova
Nije. Triumph Tiger 800
Тајгер тера 10 - 50, са 15 - 50 тешко шалта. А ако ти је хидраулични затезач отишо, нема спаса осим замене истог.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 334 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800
pre 31 minuta, Krokodilo je napisao:

Тајгер тера 10 - 50, са 15 - 50 тешко шалта. А ако ти је хидраулични затезач отишо, нема спаса осим замене истог.

Zato i htedoh prvo da probam sa uljem i vidim jel zaista otisao ili je samo moja luda glava uvrtela da jeste :D 

Realno sam imao jednu voznju od zamene ulja pa je mozda prerano za zakljucke ali prvi utisci su takvi da je menjac malo grublji a agregat malo tisi. Takodje lanac bregaste ne zvekece vise pri paljenju kad je agregat zagrejan ali aj videcemo hoce li to potrajati. Ako krene ponovo sledeca akcija je zamena zatezaca.

Sledeca zamena ulja ce biti sa 10w50 pa cemo videti kako ce se sa njim ponasati. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja