Jump to content

Moto Zajednica

Silkolene FUCHS ulja

Recommended Posts

• Drug član, 2270 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
Pre sat vremena, zzobzo je napisao:

Screenshot_2025-10-13-12-55-37-030_com.miui.gallery-edit.jpg

Tek ovu tabelu sam pokusavao da shvatim nekoliko puta , pa odustao , ne ide mi...

Neverovatno mi je da su brojevi direktno vezani za spoljnu temperaturu ... Nekako se sve nadam da to ulje radi ovo ili ono na toj i toj temperaturi.  ( Nikad da sednem lepo i informisem se , mada mi i ne treba da znam) ...

Ali, primer , u mom autu ide ulje 0w-20 . Jel to znaci, po ovoj tabeli ,  da moj auto ne sme da se vozi kad je preko 20.C napolju :) ?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 29 postova
  • Motocikl: Suzuki vstrom 650
pre 13 minuta, Darko Mihajlovic je napisao:

Tek ovu tabelu sam pokusavao da shvatim nekoliko puta , pa odustao , ne ide mi...

Neverovatno mi je da su brojevi direktno vezani za spoljnu temperaturu ... Nekako se sve nadam da to ulje radi ovo ili ono na toj i toj temperaturi.  ( Nikad da sednem lepo i informisem se , mada mi i ne treba da znam) ...

Ali, primer , u mom autu ide ulje 0w-20 . Jel to znaci, po ovoj tabeli ,  da moj auto ne sme da se vozi kad je preko 20.C napolju :) ?

Ovo je iz manuala od mog motora, stvarno ne znam za druge motore ili kola. Ima ovde stručnih članova, nadam se da ćemo dobiti objašnjenje. Ja vozim dosta leti, cenim da ne ide isto ulje ko npr. vozi stroma u Norveškoj na nižim temperaturama....

• Drug član, 1582 postova
  • Motocikl: SMC 300
2 hours ago, đunta said:

Postoji na Fuchsom sajtu preporuka za ulje, kao i interval zamene, ko što rekoh,ne podudaraju se uvek, ako je tako, onda zlatna sredina. Naime, isto ulje za dva različita agregata može imati i različite intervale, razlog je što neki motor više prlja unutrašnjost recimo, ili je izloženiji višoj temperaturi.

Da napomenem, svi proizvođači žive od prodaje i naravno da uvek preporučuju najskuplje. Ja ne uvažavam ni to, kao ni viskozitet, u većinu motora polusintetika radi više nego dobro, Comp 4 konkretno, a gustina nama treba uvek veća, jer smo topla klima.

Dalje, svaki agregat mora da troši ulje, malo, tako čisti unutrašnjost. Zatim, ulje i upija u sebe nečistoće i zato menja boju, isto malo. Silkolen odlično čisti i drži untrašnjost čistom, ako je motor prljava, jedna zamena je dovoljna da sve očisti, ali nekad budu i dve, tad ulje potamni i posle bude tek malo tamnije. To često srećem na BMWima jer se motor puno greje i ulje izgara i lepi se cunder, retko koje ulje danas može konstantno da radi u tom režimu. 

Da se pojasnimo, sva ulja su danas jako dobra, Fuchs je samo nešto posebno iznad, motorna ulja rade iz čistog prestiža, žive oni od teške industrije inače.

Koja bi bila tvoja preporuka za viskozitet ulja za kvad, koji se podobro greje, da u toplom danu i na blazem terenu pali ventilator cini mi se svakih 30 sekundi. Ima mokro kvacilo, 2l kapacitet. Preporuka je cini mi se 10w40 i ja mu sipam fuchs silkolene pro. Hoce malo da srkne ulja, mada je iberlauf i auspuh potpuno suv. Kompresija odlicna. Hisun 750ccc, 1 cilindar, vodeno hladjenje.

• Svrati ponekad, 315 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

@RankoBg87eneos pravi yamalube,to sam cuo od upucenih ljudi. Sada Sam video da silkolene I'ma program ulja za automobile,Ako neko znam gde moze da se pazari auto program neka napisem,hvala.

Promenio član Bobni

• Ne silazi, 6738 postova
  • Motocikl: đački pešački
Pre 20 sati, Darko Mihajlovic je napisao:

Ali, primer , u mom autu ide ulje 0w-20 . Jel to znaci, po ovoj tabeli ,  da moj auto ne sme da se vozi kad je preko 20.C napolju

Podmazivanje agregata je veoma kompleksno, time se bave tribolozi, mašinski i tehnološki inženjeri. Temperaturni opseg je samo jedan činilac od mnogih. Primerice, ja bih sebi sipso 5w40, ali zbog čipovanja idem na 5w30, jer ređe ulje je fluidnije, što je kod podmazivanja turbine primarno. 

Pre 20 sati, Bor-i-slave je napisao:

Koja bi bila tvoja preporuka za viskozitet ulja za kvad, koji se podobro greje. 

Dugo sam van distribucije ulja, dok sam ga radio, nisam se sretao sa kvadovima. Ali bi možda moglo da se primeni analogija za skuter, postoje ulja koja se tako i zovu, ima ga i Silkolene i bude 10w40. To je neka srednja gradacija, pokriva dobru pumpljivost, hlada start pri svakom paljenju, a istovremeno izdražava visoke obrtaje, skuteri stalno rade u višem opsegu. Izuzetak je Aprilia, ona je tražila 10w50, ili 5w40.

Pre 10 sati, Bobni je napisao:

Sada Sam video da silkolene I'ma program ulja za automobile,Ako neko znam gde moze da se pazari auto program neka napisem,hvala.

Fuch je proizvođač, a Silkolene je moto program, auto linija je pod nazivom Titan. Dugo ga nije bilo na našem tržištu, nije bilo prihvaćeno i povukli su ga, zamalo i Silkolen da nestane. Na svu sreću ponovo ima Titana, ja sam da sa radošću sipao sebi u auto pre par meseci, Titan GT1, to je vršno ulje. Ima ga isto u StartStop prodaji u Zemunu. 

• Sviđa mi se 3

pre 29 minuta, đunta je napisao:

Podmazivanje agregata je veoma kompleksno, time se bave tribolozi, mašinski i tehnološki inženjeri. Temperaturni opseg je samo jedan činilac od mnogih. 

Upravo na to mislim .

A gomilu ljudi sam cuo tipa "kod nas su velike vrucine , sipam je 10w-50 umesto 10w- 40 , jer su letnje vrucine velike ...

Viskozitet je inženjerski proračun, a fabričke preporuke uzimaju u obzir klimatski region, nekad je u svakom uputstvu bila slična tabela, često i atlas sveta, danas toga ima sve manje jer je sveukupna tehonologija napredovala. Ali, kod nas praovladava srednje evropsko tržište i svi podaci se odnose na klimu Nemačke, jer su oni najbrojni kupci, a mi jesmo topliji i spadamo više Italiji i Grčkoj i za jednu gradaciju gušće ulje nam prija, 10w50 umesto 10w40 recimo. 

Kod vazdušno uljno hlađenih agregata je jako važno naći adekvatno ulje koje može da izdrži visoku radnu temperaturu, no danas gotovo da nema vazdušnjaka i onda se ni ulja više ne prave za takvu eksploataciju. Silkolen ulja su retka koja podnose ekstemno visoke radne temperature. 

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

Svojstvo ulja na ekstremno niskim i na velikim temperaturama .

A uljni kanali kod novijih automobila i motora tanji u odnosu na ove stare 15+ god , zbog raznoraznih razloga su tanji ...

Sto dalje implicira da je bitno , kao sto si rekao , da se nadje adekvatno ulje ( koje je , uglavnom preporuka fabrike ) ... Stavljajuci gusce ulje zbog prevelikih vrucina , vrv si mu malo pomogao , ali si mu na manjim temp i u pocetku rada i nastetio...

Radna temp agregata , ako sistem za hladjenje radi kako treba , je oko 100.C plus minus, pa mi te price , napolju je 20,30, 50.C malo ovo ono :)

Skala na pokazivaču temperature BMW vazdušnog boksera ide do 200 stepeni C, termostat otvara na 104, slično je kod svih uljara bilo koje marke. Jesu tolerancije uže danas u odnosu na nekad, zato i mogu da se koriste "tanka" ulja ala 0w20, ali i dalje postoje. Sistemi "stop and go" i zahtevaju lako pumpljiva ulja. Nekad se izbegavalo da se gase agregati često, a danas se to dešava na svakom semaforu.

Spolja temperatura ima uticaja na odabir viskoziteta, mada postoje široke gradacije, ala Silkolene Pro 4 10w60, koje je tek od skora došla na naše tržište. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja