maksara 0 Napisano Jul 22, 2020 U prolazu, 7 postova Lokacija: Beograd Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan Izvinjavam se sto vadim temu iz naftalina - ali me interesuje da li neko zna gde se mogu kupiti cepovi za motor u Srbiji/Beogradu? Dakle, ovi cepovi koji ne blokiraju potpuno zvukove iz saobracaja, ali ipak sprecavaju zvuk vetra. Vidim na kupujemprodajem nesto tog tipa za 20-25 EUR za jedan par (malo skupo) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15477 Napisano Jul 23, 2020 Drug član, 1776 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan @maksara - bilo koja ozbiljnija apoteka, recimo... Čepići za uši - WWW.APOTEKASRBOTRADE.RS - Čepići za uši 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16521 Napisano Jul 23, 2020 Integrisan, 4949 postova Prijavi odgovor kao problematičan Imam takve. Nemam naviku da ih nosim pa ni na dalji put, radije cu pustiti muziku i ovako vise cujem vetar nego saobracaj. Jeste da posle 300+km zna da bude u glavi kao posle omanjeg koncerta ali sve ok posle. Ima i do kacige posto je bucna. Za manje relacije mi ne trebaju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano Jul 23, 2020 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Čepovi uvek trebaju. Čak i kratkotrajno izlaganje izvoru buke može da dovede do trajnog oštećenja. Akcenat je na trajnom. Najbolje rešenje su čepići sa filterima u sebi koji filtriraju buku ali i dalje propuštaju zvukove okoline u bezbednoj meri. A u nedostatku tih specijalizovanih čepića, dobri su i ostali. Kad se jednom naviknes posle će ti smetati da voziš bez njih. Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16331 Napisano Jul 23, 2020 Vozim motor, nisam BAJKER, 2310 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam ove Ohropax samo Klasik, u kutijici, vostane i odlicni su a kostaju nesto oko 130 din. Nosim ih uvek sa sobom u torbici ali ih stavim samo na duzim voznjama, za grad i za peglanje ne, volim da slusam kako grmi RemusX... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maksara 0 Napisano Jul 23, 2020 U prolazu, 7 postova Lokacija: Beograd Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan Pre 12 sati, Savan je napisao: Čepovi uvek trebaju. Čak i kratkotrajno izlaganje izvoru buke može da dovede do trajnog oštećenja. Akcenat je na trajnom. Najbolje rešenje su čepići sa filterima u sebi koji filtriraju buku ali i dalje propuštaju zvukove okoline u bezbednoj meri. A u nedostatku tih specijalizovanih čepića, dobri su i ostali. Kad se jednom naviknes posle će ti smetati da voziš bez njih. Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro Hvala ljudi na odgovorima. @Savan- da li znas gde mogu kupiti te cepove sa filterima koji propustaju zvukove okoline? Zna li neko? nasao sam nesto tog tipa za 20-25 EUR na kupujemprodajem... ne znam je l’ vredi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano Jul 23, 2020 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan To je neka cena za univerzalnog oblika sa filterima. Imaš još upgrade mogućnost da ti izliju cepove po meri tvojih ušiju sa filterom unutra. Prelistaj nazad temu, pominjale su se prodavnice. Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dovakhiin 230 Napisano Jul 28, 2020 Svrati ponekad, 101 postova Lokacija: Balkans Wasteland Motocikl: VF 750 C Prijavi odgovor kao problematičan Dok sam nosio ono bucno djubre hjc 15 koristio sam sundjeraste a i slikonske cepove. Meni su vise odgovarali sundjerasti, nisu zuljali za razliku od silikonskih. Koliko znam niske frekvencije ostecuju sluh a svrha cepova je da njih prigusi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nolanka 508 Napisano Avgust 19, 2020 Zainteresovan, 331 postova Lokacija: Beograd Motocikl: MV Agusta Brutale 800 & gsxr 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Imam neke koje sam kupila za plivanje. Priguse buku solidno, a nisam ih platila ni 2 dolara preko Alija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nolanka 508 Napisano Avgust 19, 2020 Zainteresovan, 331 postova Lokacija: Beograd Motocikl: MV Agusta Brutale 800 & gsxr 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vozi sa Vetrom 43 Napisano Avgust 20, 2020 U prolazu, 48 postova Lokacija: Beograd Motocikl: TDM900 Prijavi odgovor kao problematičan Meni su ovo najbolji čepiči za uši, koristim ih već godinama 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DL4E 126 Napisano Avgust 20, 2020 Svrati ponekad, 351 postova Lokacija: San Francisco Motocikl: BMW R1250GS Adventure, Yamaha MT-10, Honda CB750 K3 Prijavi odgovor kao problematičan Da se oglasim i ja posla 12 godina od originalnog pitanja. Ukratko, bilo kakvi cepovi su bolji nego bez cepova. Tokom vremena sam isprobao 5-6 modela razlicitog tipa. Ostao sam na kombinaciji silikonski i pena. Mnogo cesce koristim silikonske jer mi bolje pašu i stoje u mestu pod kacigom, takodje se i mnogo brze i lakse stavljaju. Medjutim, nisu komforni kao pena na duzi put jer imaju taj filter u sredini koji je cvrst. Tako da kombinujem. Sto se muzike tice, ugradio sam Cardo Packtalk Slim ja JBL zvucnicima koji se montiraji u kacigu. Kvalitet zvuka nije ni priblizno kao sa bubicama, ali dovoljno za neko opusteno slusanje, cak i sa cepovima. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Borzegi 255 Napisano Novembar 25, 2020 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: RD07 '93., šareno govedo.. Prijavi odgovor kao problematičan Evo ko ima vremena nek baci pogled sta pise ovde, detaljno objasnjeno zasto treba nositi cepove uvek, sem na sporoj voznji po gradu.. At 70mph, your hearing can be damaged in 4mins WWW.BENNETTS.CO.UK The science behind earplugs and which are the best Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano Novembar 25, 2020 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Sto je najgore, nema popravke sluha. Jedini lek je slušni aparat, donekle..Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Direktor 191 Napisano Novembar 26, 2020 Svrati ponekad, 334 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 GS, Yamaha Neos Prijavi odgovor kao problematičan Čepovi za uši spadaju u LZS (lična zaštitna sredstva) a to je ono čime se ja bavim. Neću mnogo da vas smaram ali evo nekih korisnih informacija :-) Glavna podela čepova je na čepove za jednokratnu upotrebu i čepove za višekratnu upotrebu. Penasti čepovi su najudobniji (jer su najmekši) i to su čepovi za jednokratnu upotrebu. Naravno, mogu da se koriste do fizičkog oštećenja ali nije preporučljivo iz higijenskih razloga (jer nisu perivi). Moja preporuka je da ih menjate na dnevnom nivou (završite vožnju za taj dan i bacite ih u đubre). Ono što retko ko zna je da je kod ovih čepova najbitnije pravilno postavljanje u ušni kanal. Ukoliko se nepravilno postave ne umanjuju buku ni 20% od onoga koliko bi trebalo. Pogledajte u prilogu kako se pravilno postavljaju. Cene ovih čepova se kreću od 15 do 20 dinara/par. Ti, što kažete silikonski, su čepovi za višekratnu upotrebu. Mogu da se peru i koriste do fizičkog oštećenja. Problem kod njih je što imaju dršku pomoću koje se postavljaju u ušni kanal i ta drška može da smeta kada se stavi kaciga. Takođe, najčešće imaju manju SNR vrednost što znači da manje prigušuju buku nego penasti. Cene se kreću oko 150 dinara za par. Sve ove čepove možete da nađete na netu i u radnjama sa LZS opremom (HTZ). U apotekama ih retko ima. DOC2655 HEAR AFF Earplug Fit 508x800 GBd.pdf 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Borzegi 255 Napisano Novembar 26, 2020 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: RD07 '93., šareno govedo.. Prijavi odgovor kao problematičan Hvala@Direktor -e! Da li znas nesto o tim silikonskim visekratnim ali sa filterom zvuka, koristenih muzicari najcesce, nesto ovako?Deluju zanimljivo jer nemaju tu ruckicu u sredini koja moze da smeta sa kacigom. Ovoga ima na Aliju koliko hoces..Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16908 Napisano Novembar 26, 2020 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Ja pre nekoliko meseci zamenio kacigu (uzeo flip-up) i pošto je malo bučnija od prethodne kupim u apoteku neke mekane-penaste čepiće (oko 400 dinara). Već prilikom prve vožnje sa njima osećaj je bio toliko loš da sam ih već nakon desetak minuta izvukao i bacio. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Borzegi 255 Napisano Novembar 26, 2020 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: RD07 '93., šareno govedo.. Prijavi odgovor kao problematičan Meni su u principu odgovarale bubice (slusalice) cak i kad ne slusam muziku, bukvalno su mi samo gasile buku vetra koja je 80% svega, sa njima sam napokon cuo motorSent from my Mi 9T Pro using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rast 1147 Napisano Novembar 26, 2020 Svrati ponekad, 266 postova Lokacija: Leicester , Beograd Motocikl: Yamaha TDM900 Prijavi odgovor kao problematičan Muzika ili šum vetra, za sluh je podjenako štetno. Čak je muzika i štetnija jer nam prija, ne preduzimamo mere da se izolujemo već još i pojačavamo kad nam se svidi. A bubnu opna detektuje pa detektuje, kasnije mozak sortira dal je prijatno ili neprijatno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Borzegi 255 Napisano Novembar 26, 2020 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: RD07 '93., šareno govedo.. Prijavi odgovor kao problematičan Muzika ili šum vetra, za sluh je podjenako štetno. Čak je muzika i štetnija jer nam prija, ne preduzimamo mere da se izolujemo već još i pojačavamo kad nam se svidi. A bubnu opna detektuje pa detektuje, kasnije mozak sortira dal je prijatno ili neprijatno.Jasno..Nisam ja muziku glasno slusao, poenta je ta su mi bubice bez muzike odlicno radile posao stisavanja buke pa sam cesto vozio tako. Ali kakve god bubice da sam nasao ipak one vire iz usiju i zbog kacige krecu da zuljaju posle nekih pola sata.Zato sad i gledam ove cepove pa me interesuje da li ovi silikonski sa filterom za zvuk stvarno tako i rade, da se filtriraju sumovi a ostaju visoki i niski tonovi pa se sve spolja cuje kako treba.Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forsberg 4495 Napisano Novembar 26, 2020 Drug član, 973 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000. Prijavi odgovor kao problematičan Ja spavam sa penastim čepovima za uši već nekoliko godina, a od skora i vozim sa njima. Kad se navikneš i kad naučiš kako lepo da ih staviš, ništa ne žulja, a mnogo je prijatnije za vožnju. Jedino mi se dešava da zaboravim da ih stavim, a to primetim tek kad sam na autoputu, pa me onda ili mrzi da stajem na pumpu samo zbog toga ili me toliko nervira buka da ne mogu da dočekam pumpu Fora je da ih "urolaš i spljeskaš" i onda se oni u uhu rašire i zapuše ušni kanal. Mada jesu za jednokratnu upotrebu, ja ih koristim dokle god mogu da se uvijaju i drže formu. Posle nekog vremena izgube to malo tvrdoće što imaju i postanu samo pena - onda ne možeš da ih sabiješ i lepo staviš u uvo i tad ih bacam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Direktor 191 Napisano Novembar 26, 2020 Svrati ponekad, 334 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 GS, Yamaha Neos Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Borzegi said: Jasno.. Nisam ja muziku glasno slusao, poenta je ta su mi bubice bez muzike odlicno radile posao stisavanja buke pa sam cesto vozio tako. Ali kakve god bubice da sam nasao ipak one vire iz usiju i zbog kacige krecu da zuljaju posle nekih pola sata. Zato sad i gledam ove cepove pa me interesuje da li ovi silikonski sa filterom za zvuk stvarno tako i rade, da se filtriraju sumovi a ostaju visoki i niski tonovi pa se sve spolja cuje kako treba. Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk Ja nemam nikakvog iskustva sa tim čepovima sa filterima i nema ih ni kod jednog od velikih proizvođača/dobavljača LZS. Generalno zaštita sluha moze da bude aktivna i pasivna. Čepovi su pasivna varijanta dok kod antifona npr. postoji aktivna varijanta ali to podrazumeva više tehnologije i elektronike. To znači da antifon pojačava tiše zvuke (npr. razgovor)a utišava sve što prelazi granicu dozvoljenog. Takve antifone koriste u streljanam i u lovu. Pošto ne vidim da u čepovima sa filterom ima neke elektronike rekao bih da je u pitanju samo marketing ali opet kažem nemam nikakvog iskustva sa njima pa sam možda i u krivu. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Borzegi 255 Napisano Novembar 26, 2020 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: RD07 '93., šareno govedo.. Prijavi odgovor kao problematičan Hvala u svakom slucaju!Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nafetS 3817 Napisano Novembar 26, 2020 Drug član, 1250 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S Prijavi odgovor kao problematičan U prodavnici muzičke opreme sam kupio alpine čepiće sa 3 filtera (slabi, srednji i jaki), razlikuju se u "jačini" utišavanja. Vozim sa srednjim, jer kad sam stavio najjači filter svet je utihnuo, ne bih da sedam na motor sa tim.. Nema elektronike, već je filter od specifične legure koja upija odredjene frekvencije. Što se mene tiče znače dosta, dobiju se 3 bubice (1 rezervna), mala kutijica na zip (kao pola pakle cigara) i rupice za odlaganje filtera. AudioPro | Alpine Musicsafe Pro Eearplugs Transparent WWW.AUDIOPRO.RS MusicSafe Pro je jedina slušna zaštita za muzičare sa tri izmjenjiva filtera za nisku (prigušenje 16 dB), srednju... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Borzegi 255 Napisano Novembar 26, 2020 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: RD07 '93., šareno govedo.. Prijavi odgovor kao problematičan U prodavnici muzičke opreme sam kupio alpine čepiće sa 3 filtera (slabi, srednji i jaki), razlikuju se u "jačini" utišavanja. Vozim sa srednjim, jer kad sam stavio najjači filter svet je utihnuo, ne bih da sedam na motor sa tim.. Nema elektronike, već je filter od specifične legure koja upija odredjene frekvencije. Što se mene tiče znače dosta, dobiju se 3 bubice (1 rezervna), mala kutijica na zip (kao pola pakle cigara) i rupice za odlaganje filtera. AudioPro | Alpine Musicsafe Pro Eearplugs Transparent WWW.AUDIOPRO.RS MusicSafe Pro je jedina slušna zaštita za muzičare sa tri izmjenjiva filtera za nisku (prigušenje 16 dB), srednju... Ne smetaju ti ovi filteri zbog kacige?Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...