Jump to content

Moto Zajednica

podmazivanje lanca bez stendera i dupli nogara

Recommended Posts

• Drug član, 1162 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750

za  motore koji nemaju duple nogare i za one vlasnike motora sto nemaju stenderea u koje spadam i ja,patio sam se i patio posto nemam stender da stavim motor na njega pa da mogu da okrecem zadnji tocak da bi ga podmazao i dosao sam na ideju da pod nozicu stavim parce daske a pod  zadnji amortizer podmetem panj i zadnj tocak mi stoji u vazaduhu a i motor je stabilan i onda mogum da ga cistim i mazem kako hocu ,a ne kao pre da ga guram motor po dvoristu,ovi kartoni sto sto stoje sa strane lancanika sluze da nebi sa sprejom isprskao gumu lancanik osovinu felnu i ostale delove

xp9-DSC049_thumb.jpg hkt-DSC049_thumb.jpg rme-DSC049_thumb.jpg 8z2-DSC049_thumb.jpg jmy-DSC049_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Brmbrm, 448 postova
  • Motocikl: KTM Life Race

Dobar predlog.

Ja sam prosle nedelje podmazivao lanac i umazao i sebe i motor... ::)

A na stranu sto nemam dvoriste, pa sam setao motor po trotoaru, a ljudi me gledaju  ??? ne shvatajuci sta radim...

• Drug član, 1779 postova

Dobar predlog.

Ja sam prosle nedelje podmazivao lanac i umazao i sebe i motor... ::)

A na stranu sto nemam dvoriste, pa sam setao motor po trotoaru, a ljudi me gledaju  ??? ne shvatajuci sta radim...

;)

;)

• Svrati ponekad, 416 postova

za  motore koji nemaju duple nogare i za one vlasnike motora sto nemaju stenderea u koje spadam i ja,patio sam se i patio posto nemam stender da stavim motor na njega pa da mogu da okrecem zadnji tocak da bi ga podmazao i dosao sam na ideju da pod nozicu stavim parce daske a pod  zadnji amortizer podmetem panj i zadnj tocak mi stoji u vazaduhu a i motor je stabilan i onda mogum da ga cistim i mazem kako hocu ,a ne kao pre da ga guram motor po dvoristu,ovi kartoni sto sto stoje sa strane lancanika sluze da nebi sa sprejom isprskao gumu lancanik osovinu felnu i ostale delove

xp9-DSC049_thumb.jpg hkt-DSC049_thumb.jpg rme-DSC049_thumb.jpg 8z2-DSC049_thumb.jpg jmy-DSC049_thumb.jpg

Sve se može kad se hoće  ;D

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

Evo josh korisnijeg saveta  :)

Nadjesh nekog da ti podigne motor na bochni nogar i uhvati desni fuzic preko sedishta, nadje ravnotezhu i reshen problem 8)

• U prolazu, 34 postova
  • Motocikl: KLE 500

Ja sam se snashao na slichan nachin samo umesto panja sam na istom mestu postavio automobilsku dizalicu (onu romboidnu), okrenesh par puta i tochak je u vazduhu, a i pod nozicu ne morash nishta da podmecesh, i ne ne treba ti nichija pomoc...

Dodushe, mozda sve zavisi od motora do motora..?

• Drug član, 1187 postova
  • Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014
  • Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Ok ti je resenje, ali nemoj lanac podmazivati sa spoljne strane, tako samo podmazujes felnu i rep, a lanac opet suv za tili cas... ;)

• Drug član, 1520 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640

Centralni štender je prava stvar ali na žalost sve manje motor ih ima. Evo kako ja to rešavam. Odsekao sam parče drške od metle, predhodno sam izmerio koja mi dužina odgovara i to koristim uvek kad treba da podmažem lanac. Za moj motor dužina je oko 40 cm i može da stane u kofer. Dovoljno je stabilno tako da može i točak da se skine.

404.jpg

404.jpg

Slično imaš da kupiš u Luisu:

10003338_860.JPG

košta 30€

http://www.louis.de/_10c8078e45d05dbfe5d29661f3ce7dbd7f/index.php?topic=artnr_gr&article_context=detail&grwgr=375&wgr=423&list_total=20&anzeige=0&artnr_gr=10003338

I slažem se sa Makijem da treba da pomazuješ lanac sa unutrašnje strane, efikasnije je i maje spreja ćeš potrošiti.

• drkadzija, 1224 postova
  • Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza

Skupiš pare i kupiš scottoiler i ne razmišljaš, ili kupiš motor sa kardanom ;), a ako voliš da se mastiš onda ovo rešenje sa metlom nije loše dok ne  nabaviš stender.

• Drug član, 1520 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640

Skupiš pare i kupiš scottoiler i ne razmišljaš, ili kupiš motor sa kardanom ;), a ako voliš da se mastiš onda ovo rešenje sa metlom nije loše dok ne  nabaviš stender.

Motoras je zimus kupio nov Kawasaki Z750 i verovatno ga neće skoro menjati. Podmazivanje je rešio na jedan način, a ja sam predložio drugi, čini mi se jednostavniji. Imaš li ti neki predlog, ako imaš slobodno reci.

Za Scottoiler sam čuo pre nego što je počelo da se priča o njemu na ovom forumu. Nisam ga kupio i verovatno neću, jer ne vidim šta je problem ponekad oprati lanac i redovno ga podmazivati. Ja to kad radim uopšte se  " ne mastim ". ;)

Isto može da se napravi i od PVC cevi za vodu.

• U prolazu, 34 postova
  • Motocikl: KLE 500

B@ne izum ti je prva liga !!! Ja sam mislio da napravim neshto slichno kao ovo zavrtanj iz Luisa, al ako metla vrshi pos'o....  8)

Koliko je ta metla dugachka tachno?? (Poshto imamo isti motor...)

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Ko nema centralnu nogaru ili zadnji stender, samo jedan nacin garantuje ravnomjerno i perfektno podmazan lanac, a evo i koji:  :)

Motor treba da bude u leru, na copavoj, na ravnom dijelu puta (parkinga itd.) sa recimo pet metara prostora ispred sebe. Podmazujete lanac sa unutrasnje strane ravnomjerno od jednog do drugog lancanika (tj. dokle mozete) pa pomjerite motor naprijed do suvog dijela lanca, pa opet podmazete, pa opet pomjerite do novog suvog dijela i tako dok ne napravite puni krug sa lancem. na ovaj nacin je lanac perfektno ravnomjerno podmazan. Ali to nije kraj, sada upalite motor, napravite laganih 50-ak metara u prvoj na samom vrhu gasa (da se sprej ne bi razlio) i parkirate motor i ostavite ga da prenoci. Sada je formiran film oko svakog ringa na lancu, kada se ovo stegne, lanac ce moci bez novog prskanja da prodje bar 600-700 km (pod uslovom da je prije podmazivanja bio cist). Ja imam zadnji stender ali kada podmazujem lanac ne rotiram tocak simultano sa nanosenjem spreja vec isto ovako, nanesem pa okrenem, pa nanesem,... A onda ga upalim i lagano u prvoj ga pustim da se razmaze lijepo po ringovima. Ugasim, ostavim da prenoci i vrh! :)

Ako ste malo i fanaticni kao ja :-[ onda bi bilo extra kada bi i ocistili lanac prije svakog podmazivanja (Motul Chain Clean, famin,itd...) i podmazali ga na ovaj nacin, on bi izdrzao jos duze sa tim jednim podmazivanjem. Kod mene je pri jednom ciscenju i podmazivanju izdrzavao i 900 km bez problema. Za podmazivanje koristim Motul Chain Lube Road Plus, a za ciscenje Chain Clean, ali se evo kanim da predjem na famin koji je odlican!

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

lanac podmazujem i sa spoljne i sa unutrasnje strane

Nema potrebe za tim jer se taj spoljasnji sloj odma zbaci, a ovaj iznutra ti se rasiri usred djelovanja centrifugalne sile. Dakle, podazuj onako kao sto sam napisao i uzivaj ;)

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Ko nema centralnu nogaru ili zadnji stender, samo jedan nacin garantuje ravnomjerno i perfektno podmazan lanac, a evo i koji:  :)

Motor treba da bude u leru, na copavoj, na ravnom dijelu puta (parkinga itd.) sa recimo pet metara prostora ispred sebe. Podmazujete lanac sa unutrasnje strane ravnomjerno od jednog do drugog lancanika (tj. dokle mozete) pa pomjerite motor naprijed do suvog dijela lanca, pa opet podmazete, pa opet pomjerite do novog suvog dijela i tako dok ne napravite puni krug sa lancem. na ovaj nacin je lanac perfektno ravnomjerno podmazan. Ali to nije kraj, sada upalite motor, napravite laganih 50-ak metara u prvoj na samom vrhu gasa (da se sprej ne bi razlio) i parkirate motor i ostavite ga da prenoci. Sada je formiran film oko svakog ringa na lancu, kada se ovo stegne, lanac ce moci bez novog prskanja da prodje bar 600-700 km (pod uslovom da je prije podmazivanja bio cist). Ja imam zadnji stender ali kada podmazujem lanac ne rotiram tocak simultano sa nanosenjem spreja vec isto ovako, nanesem pa okrenem, pa nanesem,... A onda ga upalim i lagano u prvoj ga pustim da se razmaze lijepo po ringovima. Ugasim, ostavim da prenoci i vrh! :)

Ako ste malo i fanaticni kao ja :-[ onda bi bilo extra kada bi i ocistili lanac prije svakog podmazivanja (Motul Chain Clean, famin,itd...) i podmazali ga na ovaj nacin, on bi izdrzao jos duze sa tim jednim podmazivanjem. Kod mene je pri jednom ciscenju i podmazivanju izdrzavao i 900 km bez problema. Za podmazivanje koristim Motul Chain Lube Road Plus, a za ciscenje Chain Clean, ali se evo kanim da predjem na famin koji je odlican!

Ih, k'o da sam te ja ucio!  ;D

Salu na stranu, znaci podmazujem na ISTI nacin, jedino ako je jako zaprljan onda prvo operem petrolejom, pa Motul Chain Clean (tako manje kosta  :)).

Zatim fen za kosu i zagrejem lanac. Minut posla, a JAKO mnogo znaci. Onda podmazivanje kako je Laza objasnio. NE PRETERUJTE sa sprejem! Jedan lagan prelaz je i vise neg dovoljan!

DODAO bih da nakon podmazivanja, prislonim presavijenu stranicu novina uz spoljnu stranu lanca na zadnjem lancaniku i zavrtim tocak da lanac podje pun krug. Ovime sakupim visak maziva, i posle mozes da teras i +200 na sat, rep i felna ostaju cisti!  ;)

• Rashodovani bajker, 1731 postova

naprskam sprej pa nagnem motor na copavu i desnom nogom okrenem zadnji tocak , pa opet ... i dok to radim sve vreme psujem sebe sto prodadoh motor sa kardanom i uzeh ovaj sa lancem ...  ;D ... kardan je keva ...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja