Jump to content

Moto Zajednica

kubikaza i duge ture?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 651 postova

Zanima me samo ko je pametnjakovic koji je rekao da za "duze ture" od 500-600km treba motor veci od 600ccm??? Tu izjavu mogu da poredim samo sa izjavama tipa da je za putovanje potreban novi motor ili podela muzike na narodnjake i zabavnjake ili... ne mogu ni da nadjem dovoljno banalno pordjenje.

Slazem se u potpunosti.

Sto se tice 600F-a, on ima isti agregat kao hornet. Ja sam sa mojim do sada 70% predjenih km proveo na auto putu i ne znam stvarno kakvo je to putovanje za koje je slab motor koji ima 600 kuba i 100 konja  ??? Ako neko misli da je putna brzina problem,vara se. 180 km/h mu je  2/3  gasa i tako mozes da ga vozis ceo dan, nije zamaranje za agregart a i za auto put je vise nego dovoljna putna brzina, takodje ni suvozac ne predstavlja nikakav problem. Za putovanja ti je ipak bolji VFR.  Kad sam kupovao kod Cveleta Horneta, bio je i jedan plavi VFR 800 u odlicnom stanju za pristojne pare, ali registracija me zajebala. Bilo koji da uzmes od ta 2, mocices s njima da putujes gde god hoces, putsi te gluposti slabo je to, nema snage, itd.... Pa koliko je ljudi nekada putovalo na MZ-ovima, na Jawama, a sad je doslo vreme da je za putovanje slab i motor od 600 ccm i 100 konja  ::)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 229 postova

da,ali ali taj 600f daje 100 konja na koliko obrtaja?12500 o/min, i 65 nm na 10000 obrtaja,dok vfr daje 107 konja na 10500 obrtaja i 80 nm momenta na 8750 obrtaja,to bi valjda trebalo da znaci da je jaci na manjim obrtajima od 600f-a a samim tim i motor je manje opterecen jer ne mora da se drzi na vecim obrtajima,zar ne?

da,ali ali taj 600f daje 100 konja na koliko obrtaja?12500 o/min, i 65 nm na 10000 obrtaja,dok vfr daje 107 konja na 10500 obrtaja i 80 nm momenta na 8750 obrtaja,to bi valjda trebalo da znaci da je jaci na manjim obrtajima od 600f-a a samim tim i motor je manje opterecen jer ne mora da se drzi na vecim obrtajima,zar ne?

Pa zato sam ti i rekao da je VFR bolji za putovanja.  ;) A ni 600f ne mora da se drzi na velikim obrtajima, prilicno je elatican agregat pa snagu razvija linearno. To je ipak putovanje, a ne staza, sto ce reci da ti ne treba u svakom trenutku maximalno ubrzanje.  Ako imas mogucnosti probaj, tad ce ti sve biti jasno.

problem je sto u mom okruzenju ne postoji niko ko poseduje ove modele motoricakala.Ili imaju R-ove ili neki enduro,niko ne vozi sport tourer-e,sem jednog matorog sto vozi hondu cbr1000f.

• drkadzija, 1229 postova
  • Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza

Moj glas ide za vfr. Moje iskustvo govori da veća kubikaža nemora da diktira i veću potrošnju. Jedino je registracija skuplja ali to je jednom godišnje pa se preboli.

• U prolazu, 60 postova

Veca "kubikaza",u vecini slucajeva:

Motocikl je tezi,sto pri vecim turama dozvoljava covjeku i blago opustanje(citaj odmaranje),veliki obrtni moment(vrtis masinu na nekih 5-6 O/min),sa ne prevelikim brojem konja,manje saltanja,5 brzina(bar kod mene),gabaritno veci motocikl i.t.d.

E sad da ne bi bilo sve kako treba,tu je i registracija ::)....

Ipak,kad se sve sabere i oduzme,glas za 1000+ kubika...

• Svrati ponekad, 208 postova

Ako imas volju i zelju da putujes, putovaces na bilo kom motoru, ja sam zapalio na more prosle godine sa motorom od 400 ccm 27ks iz 1979... Malo sam ga mucio, nisam ga stedio, malo sam se vise umorio i istruckao od mog saputnika koji je vozio Fejzera 600 iz 2005 ali dozivljaj je bitan i on je isti obojici... To je moje misljenje...

Da se ja pitam i da imam para moj prvi izbor bi bio tdm 900, a izmedju ova dva motora kod kojih se ti dvoumis, moj glas ide za VFR...

Pozz i srecna kupovina...

• Svrati ponekad, 364 postova
  • Motocikl: CB125 K3

Za veće ture (dnevno po više stotina kilometara) ti je bitniji položaj sedenja i udobnost nego snaga i kubikaža. Posle par dana, da izvineš, tvoje dupe će ti samo reći šta je tu imperativ.

Mašina sa više kubika koja se sporije vrti je pouzdanije u dugotrajnije rešenje. Putni motori, kao i enduače kojima se putuje ne zadivljuju konjažom, maksimalnim brzinama i sl. Zadivljuju time  da u slučaju nužde se uz pomoć ručnog alata ili u bilo kojoj bravarsko-mehaničarskoj radnji mogu ponovo vratiti na drum.

Od ovoga što si pomenuo - moj glas, definitivno za VFR.

Prošlog leta sam upoznao Nemca koji putuje na VFR i koji je na njega stavio old school Krauser-e. Izgleda fenomenlno.

gledao sam slike raznih vfr-ova sa neta,pa sam naleteo na jednu zanimljivu sliku,pa me zanima koje marke je ovo sediste na njoj,izgleda jako dobro,i sigurno ne mnogo udobnije od standardnog,kao i ona navlaka za rezervoar.evo i slike.

xVb5p_vfr800jpgwi7.th.jpg

• Svrati ponekad, 328 postova
  • Motocikl: Honda TransAlp XL600V

A zasto se toliko potencira putna brzina,kako nece morati motor od 600cc da se drzi na 2/3 gasa da bi se islo 180km/h... Jel vi to mozda idete na put AUTOBAHN-om,ili ste slucajno dodali onog keca ispred 80km/h!?

Ljudi bre pisemo stalno o bezbednosti a vi pocinjete neke price o brzinama koje skoro nigde u Evropi pa ni u svetu nisu dozvoljene,GDE da se vozi tim brzinama i kod nas i u okruzenju,a da ne rizikujete svoj zivot zbog loseg puta ili ogromnu kaznu od murije (verovatno ne od nase ali ostale u okruzenju imaju i brza auta i kamere i...)!?

Mozda bi najbolje bilo da se napravi podela po tipovima motocikala,neka neko napise sta misli da je najbolje za one koji preferiraju da ne silaze sa autoputeva,za one koji bi da vide sto vise ali da ne silaze da dobrih magistralnih i regionalnih puteva i za nas kojima nije bitno da li vozimo autoputem,magistralom ili nekim makadamskim putem vec je bitno da se samo vozimo ma kojom brzinom!?

Pozdrav 8)

• Zainteresovan, 599 postova

Gledam ovu temu pa me tuga hvata za bivsom Yamahom FJ 1200.  Pravi sport-turer sa velikim obrtnim momentom,tezak,dugacak,stabilan i sa svojih 129 KS dovoljno jak da putna brzina bude 150-160km/h. Verujte da je milina putovati na duze ture sa takvim motorom. Nema zamaranja,idealan polozaj vozaca. Nema preteranog saltanja,vuce skoro isto u svim brzinama i pouzdan do krajnosti. Nema veze da li ste sami ili imate saputnika i brdo stvari na motoru,ide potpuno isto.  Jedina zamerka je visina  registracije.

Moze dosta povoljno da se nadje preko i to u dobrom stanju,kilometraza nije presudna,mada nema ni jedna ispod 60-70 hiljada. Ti motori prelaze po 200000-300000 bez generalne.

Nije za vitlanje po krivinama!!   

• Drug član, 1779 postova

A zasto se toliko potencira putna brzina,kako nece morati motor od 600cc da se drzi na 2/3 gasa da bi se islo 180km/h... Jel vi to mozda idete na put AUTOBAHN-om,ili ste slucajno dodali onog keca ispred 80km/h!?

Ljudi bre pisemo stalno o bezbednosti a vi pocinjete neke price o brzinama koje skoro nigde u Evropi pa ni u svetu nisu dozvoljene,GDE da se vozi tim brzinama i kod nas i u okruzenju,a da ne rizikujete svoj zivot zbog loseg puta ili ogromnu kaznu od murije (verovatno ne od nase ali ostale u okruzenju imaju i brza auta i kamere i...)!?

Mozda bi najbolje bilo da se napravi podela po tipovima motocikala,neka neko napise sta misli da je najbolje za one koji preferiraju da ne silaze sa autoputeva,za one koji bi da vide sto vise ali da ne silaze da dobrih magistralnih i regionalnih puteva i za nas kojima nije bitno da li vozimo autoputem,magistralom ili nekim makadamskim putem vec je bitno da se samo vozimo ma kojom brzinom!?

Pozdrav 8)

Ovde nije rec o bezbednosti nego o kubikazi .Ne voze i ne vole svi na forumu endurace o 600 kubika sa kojima je mucenje putovati autoputem.Ja recimo volim da ga spicim autoputem 150 -160 i tacno znam sta je autor hteo da kaze.Veca kubikaza je po meni bolja stvar iz razloga sto mozes da vozis recimo 160 pa i 180 na autoputu na manje od pola gasa ne opterecujuci motor .Iz tog razloga meni na pamet pada recimo jedna XX HONDA kojom bi ja odredjivao limite a ne ona meni.Sto znaci TDM je super motor ,obrtni monemt i sve to ali njemu je 200 km maksimum sto znaci na 160 -180 je vec napinjanje a to se izbegava vecom kubikazom ,mislim to napinjanje.Da li ti je malo jasnija problematika.POZDRAV.

• Drug član, 2245 postova

Pri VFR u zivotu sam video u nekom ceskom putopisu i nisam mogao da verujem kako je dobra ideja i koncepcija tog motora. V4 :o, izgleda do jaja, snage  koliko treba, kubikaza taman....

Da mi ipak klasa max ienduro nije prvi izbor, ovo bi bio moj motor...

• Svrati ponekad, 426 postova
  • Motocikl: Suzuki SV650S

VFR!  jako udoban, a mozes da ga natovaris kao mazgu  da to i ne oseti.plus polozaj vozaca na VFR-u je apsolutno pogodan za duze relacije, sto mu dodje kao bitna stavka kad su duga putovanja u pitanju

p.s.Svidja mi se ovo BAXTER sediste u pm.

• Svrati ponekad, 328 postova
  • Motocikl: Honda TransAlp XL600V

Pozdrav 8)

Ovde nije rec o bezbednosti nego o kubikazi .Ne voze i ne vole svi na forumu endurace o 600 kubika sa kojima je mucenje putovati autoputem.Ja recimo volim da ga spicim autoputem 150 -160 i tacno znam sta je autor hteo da kaze.Veca kubikaza je po meni bolja stvar iz razloga sto mozes da vozis recimo 160 pa i 180 na autoputu na manje od pola gasa ne opterecujuci motor .Iz tog razloga meni na pamet pada recimo jedna XX HONDA kojom bi ja odredjivao limite a ne ona meni.Sto znaci TDM je super motor ,obrtni monemt i sve to ali njemu je 200 km maksimum sto znaci na 160 -180 je vec napinjanje a to se izbegava vecom kubikazom ,mislim to napinjanje.Da li ti je malo jasnija problematika.POZDRAV.

Onda si ti prijatelju u manjini,jer kao prvo normalna putna brzina od 180km kako se motor ne bi napinjao (zasto ne voziti 130km pa se nece napinjati,mnogo je bezbednije a i nema placanja skupih kazni?) uopste nije normalna vecini nas,NE ZATO sto nase endurace ili sta vec od 250-500-600-750cc ne mogu toliko brzo da idu vec po prostoj logici!

A ako se ti trudis da motoru odredjujes maksimalni limit onda... zelim ti PUNO,PUUUUNO srece u zivotu,jer sa takvim stavom ne verujem da ces vecito da zaobilazis nevolje (pu,pu) ;D ali stvarno,nema sta da se jurca po autoputevima ljudi posebno tim brzinama,ja sam mislio da pisemo ovde o normalnim putovanjima,koja vrlo cesto iskljucuju autoput u potpunosti,koji ce onda djavo nekome motor od 1000+cc za lokalne i regionalne puteve i cestu gradsku voznju!?

Neiskoriscen potencijal i prevelika potrosnja ce vrlo brzo da dosade vlasniku,onda samo i ostaje divljanje autoputem (za sta nas autoput nije,meni je idealno putovanje oko 100-tke),i rizikovanje zivota,a to vec nije svrha putovanja radi opustanja,turizma...!

Pozdrav 8)

mnogo si ocrnio nas autoput,pa nije on toliko los,moze da se vozi vecim brzina od 100 km/h kao sto si ti napisao,jeste na je krpljen sto puta,ali moze da se vozi normalno i brzinama  od 140-160 km/h bez problema,preko toga je sve nebezbedna voznja po meni.

• Enduraš, 6403 postova
  • Motocikl: CRF300L

Pozdrav 8)

Onda si ti prijatelju u manjini,jer kao prvo normalna putna brzina od 180km kako se motor ne bi napinjao (zasto ne voziti 130km pa se nece napinjati,mnogo je bezbednije a i nema placanja skupih kazni?) uopste nije normalna vecini nas,NE ZATO sto nase endurace ili sta vec od 250-500-600-750cc ne mogu toliko brzo da idu vec po prostoj logici!

A ako se ti trudis da motoru odredjujes maksimalni limit onda... zelim ti PUNO,PUUUUNO srece u zivotu,jer sa takvim stavom ne verujem da ces vecito da zaobilazis nevolje (pu,pu) ;D ali stvarno,nema sta da se jurca po autoputevima ljudi posebno tim brzinama,ja sam mislio da pisemo ovde o normalnim putovanjima,koja vrlo cesto iskljucuju autoput u potpunosti,koji ce onda djavo nekome motor od 1000+cc za lokalne i regionalne puteve i cestu gradsku voznju!?

Neiskoriscen potencijal i prevelika potrosnja ce vrlo brzo da dosade vlasniku,onda samo i ostaje divljanje autoputem (za sta nas autoput nije,meni je idealno putovanje oko 100-tke),i rizikovanje zivota,a to vec nije svrha putovanja radi opustanja,turizma...!

Pozdrav 8)

Ti se izgleda nisi vozio cesto autoputem ?? Idealno putovanje na autoputu sigurno nije oko 100-tke, jer bi se smorio posle 5 km. Na autoputu se opusteno i BEZBEDNO moze voziti 160, jer bar trecina automobila ide problizno tom brzinom. Sve je manje keceva i jugica na autoputevima, tako da je prosecna brzina kretanja vozila na autoputu iznad 120 km/h koliko je dozvoljeno Ovde ne ubrajam kamione i autobuse, ali je i njihova brzina uglavnom preko 100. Bezbednije je voziti brze od ostalih i preticati, nego kilaviti i doci u opasnost da te zakuca s' ledja zaspali turcin.

I ja kao i ti izbegavam autoput, ali kad negde treba brzo da se stigne i te kako dobro dodje, a na autoputu vozim oko 120-130, da imam jaci motor sigurno bi vozio i brze, a itekako brinem o svojoj bezbednosti.

• Drug član, 2245 postova

Pozdrav 8)

ne mogu da se setim da li novac ovde bilo neko bitno ogranicenje, ali ako novac nije presudan faktor, onda od viska ccm glava ne boli i ne mogu da shvatim logiku onoga ko prica da je drugacije. Ne pricamo ovde o tome sta kome odgovora u datom trenutku, vec o nekom opstem stavu. Ne znam koliko vas je putovalo po alpima, ali voziti motor sa dva putnika i koferima (znaci i do 200kg tereta) po planinskim putevima (koji su perfektni i bas ih zato treba iskoristiti u potpunosti) je veoma blizu mucenja ako taj motor nema 800+ ccm. Zavisi dosta i od koncepta motora, da li je to V2 (tu ubrajam i boxere), R4, R3, V4 ili sta-ti-ja-znam-vec, ali generalno to je to.

Konkretan primer - Veoma lepo se covek zabavi i sa malim stromom (V2 650ccm 67KS), ali veci ipak to radi bolje  ;D (1000ccm 99ks)

A sto se tice putne brzine....odes u npr Italiju i vozis autoputem tih 120-130km/h (kad nisu guzve) i......pregaze te - SVI. Cak i kamioni.

Pozdrav 8)

Jeste, najbolje bi bilo da svi na auto putu vozimo 120 jer je toliko ogranicenje, a to sto vise od pola automobila vozi preko tog ogranicenja to nema veze. Po meni je mnogo bezbednije na auto putu voziti brze od ostalih, nego da vozis sporije pa da ti se odpozadi lepe. A i ne znam zasto na auto putu brzina od 160-180 ne bi bila bezbedana, ukoliko se vozi operzno ?  Ja se cesto vozim auto putem i tih 180 km/h posle nekog vremena dosadi, a na 120 bi se smorio vec posle 2 minuta. A kad je u pitanju bezbedna voznja, pa mnogo je opasnije voziti 80 po gradu, nego 180 na auto putu.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja