Jump to content

Moto Zajednica

Kakav motor da gleda konj od 22 god.?

Recommended Posts

• U prolazu, 91 postova

Sta bre konj, nemoj bre tako  :) . Prosle godine sam seo prvi put na motor (kad sam ga kupio  ::) ) dotle sam samo probao neke skutercice. A da, imao sam 27, sad vec 28 god 184cm visok i 85 kg tezak. Ja sam poslusao savete ljudi i uzeo Virago 125ccm. Sta da ti kazem, nije motor za adrenalin, a nije ni za otvoren put tj. za duze putovanje. 80 km/h mu je neka putna brzina (da se motor ne muci). Proslo je godinu dana, savladao sam barem neke osnovne radnje sa motorom i sada vec razmisljam o nekom malo jacem, recimo KLE 500.

Ako hoces u startu neki veci motor, pogledaj BMW 650. Nisam ga nikad vozio ali sam procitao dosta pozitivnih komentara za njega. Puno srece u izboru i da nam  se u sto skorije vreme pohvalis sa novom makinom.

Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: nema

Moja preporuka je neki 4t enduro/supermoto, npr Suzuki dr125 ili slicno..moze i neki pristojniji kinez kao onaj Sashs X-road (sad je nov 2000e)

Nemački Fichtel & Sachs (pristojniji kinez) je u 70-im godinama proizvodio agregate za KTM  ;) Dali to znači, da ima tvoj motor kineske korene?  ;D Ako je tako, onda je i KTM EXC 125 'pristojniji kinez'...a za mnogo veče pare.

...Ne zavodi dečka, i ako se Sachs od prošle godine proizvodi u Kini - kao i večina stvari danas.

Izvinjavam se za off :)

Inače podržavam sa Shestiem da počneš sa nekom 125-icom, bar za tolko vremena da stekneš osnovni osečaj za motor i ciklistiku.

Izvini,  Moren, ali ne vidim logiku u tvojim recima... KTM ima kineske korene zato sto je pre 40 godina za njega proizvodio motore u Austriji Saschs koji sada ima kompletnu proizvodnju u Kini?! Kakve to ima veze jedno s' drugim?! E, svasta cu jos procitati ovde :D

KTM EXC i taj X-road porediti je smesno, ta dva motora su neuporediva...samo ogibljenje na tom motoru vredi vise od celog x-road-a, da ne pricamo o ramu, masini i ostalim vrhunskim komponentama...

EXC je 1000% ceo proizveden u Evropi (da li tebi Mathighofen, White Power, Excell, Brembo, Renthall... znace nesto?), i ubedljivo je vec dugo godina najbolji motor u klasi, kao i vecina ostalih enduro/cross/supermoto proizvoda od ovog proizvodjaca, i, s' obzirom kako napreduje konkurencija, to ce ostati jos neko vreme bar.

Sto se tice Sachs-a, on JESTE kinez, i 100% je proizveden tamo. Sachs motori koriste kopije starih motora drugih firmi (ne znam za taj X-road ciji koristi, ali Madass 50 i 125 koristi motor od Honde Monkey, isti kakav se nalazi na kinezima od 125ccm za decu, onim malim, samo sto su delovi prosli malo stroziju kontrolu kvaliteta - npr lanac bregaste nije tanak kao na tim decjim kinezima, pa ne crkava tako cesto...). Zato sam i rekao KVALITETNIJI kinez (jer je prosao strozu kontrolu).

Saschs vec odavno nema svoju masinu, (nekada jeste bio velika fabrika, jedna od najstarijih u Evropi, ali to je bilo odavno), pokusavao je 90-tih da proizvodi nesto sa Yamahinim agregatima (od Yamahe DT) i svojim ramovima, ali su skoro nacisto propali finansijski, i sada rade sve u Kini, tako su se iscupali...da li su ih kupili Kinezi kao brend (kao neke druge Evropske moto brendove) ne znam, i necu u to da ulazim...znaci cinjenica je da JE KINEZ... po svemu...kvalitetu delova, ugradjenim komponentama, tehnickim resenjima...sigurno bolji od ostalih kineskih marki, ali Kinez.

Dakle, savetovao sam decku taj motor jer verovatno moze da kupi polovan za sitne pare, s' obzirom da je nov kod nas 2000e, a kvalitet je za prvi motor sasvim ok, i kasnije ce ga lako i brzo prodati, verovatno bez gubitaka.  Mada bih ja licno pre uzeo neki Suzuki DR125 polovan recimo.

• Svrati ponekad, 134 postova
  • Motocikl: TDM 4tx

E jel mogu i ja da se umesham??? :D

Moje mishljenje: Ne kupuj 125, 150, 250, 350 jer imash na raspolaganju minimum 3000 evra kolko sam uspeo da primetim.

Za mesec dana ce da ti dosade manje kubikaze, ti cesh relativno da se upraksirash (osim ako ne navatash neki preterani strah sve je moguce)

a onda cesh normalno da trazish neshto jache.

Posle morash u pola sezone da prodajesh motor, pa da se cimash da nadjesh bolji.

Nishta ti nece faliti, ako si iole ozbiljan, savestan i odgovoran kao chovek i kao vozach lako ces se kontrolisati od divljanja i rizikovanja zivota svog.

Naime, mislim da bi KLE500 bio savrshen motor, onda tu ti je u opticaju mozda i neka Afrika ili neki KTM.

Mislim da ne bi pogreshio u bilo kom sluchaju, a na enduro ima da se navuchesh ko dete na sisu ;D

U svakom sluchaju sa srecom shta god da uzmesh i pamet u glavu a dupe na sedishte ;)

• U prolazu, 9 postova

Hmmm,dobro,pazljivo pratim sve sto savetujete, ali vidim da u svim temama postoje 2 struje: jedni su za step-by-step,a drugi za nesto jace u startu.Ne znam koliko solidno iskustvo u voznji automobila moze da mi pomogne u odluci,ima li i to neku tezinu? Jer nikako ne mogu da odlucim dal prvo 125 il nesto jace. Vidim da moze i na jacem da se nauci tako da sve zavisi, ali je mozda malo teze. No,tu dilemu cu razresiti kroz jos nekoliko dobrih obrazlozenja... (usput sam odlucio da se za prvi motor otvorim max 2500e,ali samo za motor,ukljucujuci tu i neophodan servis)

P.S. Kakva je razlika u voznji izmedju KLE500 i Tegai-a, jel zahtevan Tengai u odnosu na KLE??

• U prolazu, 8 postova

U sliicnom sam problemu, slicnih sam dimenzija, mada imam manji budzet... Citam forume vec mesec dana i dosao sam do odgovora - Sachs X-road 125ccm. Isao sam da vidim motor, nije mali uopste i pre zvuci kao neki od 600cc nego "tomos automatik". Nista te ne kosta da odes da pogledas. Platis 2000, ostane ti dosta para za opremu pa i ako shvatis da to nije za tebe, prodaj ga sledece godine. Dizajn odlican.

Procitaj malo http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=9961.0 a i idi pogledaj - ima ga na nekoliko mesta u gradu.

• U prolazu, 9 postova

Procitao sam o X-Road-u. Svidja mi se motorce bas,lep je, a koliko vidim i odlican za pocetnika. Mozda malo kvalitet tu i tamo,al nov je,tako da garancija resava problem. Moracu da odem da ga pogledam uzivo. Sem ako me pre toga neko ne provoza na KLE500 ili Transalpu,onda nema sanse da  vozim 125  ;D ;D ;D Odusevljen sam sa ta dva motora iako bukvalno nisam ni seo na njih,al znam da su ko stvoreni za mene  8)

• Drug član, 1854 postova

druze nemoj da zuris...

i neka se ne naljute drugari ali nemoj da slusas ljude koji kazu da im nista ne fali sto su poceli sa 600ccm a voze 2 meseca, neka se jave za dve godine, tad nece biti pocetnici a sad jesu.

za dobro savladavanje motora od 220kg treba dosta vremena.

i sta kad ti dosadi 125ccm?! ako imas 600 i vozis par meseci bez problema pasce ti napamet da mozes i brze, a jos uvek nemas pojma kako je kad kliza zadnji, kad kliza prednji, koliko se guma greje... i slicno. pogotovo ti ne bih preporucio zzr 600.

kupi 125ccm jasi skaci akaj njakaj i samo vozi, samo vozi.

• nekrunisani kralj moto cigana, 3196 postova
  • Motocikl: 4x4

Racunala moja majka, vec 17 godina imam svoj motor, a vozio sam i pre toga. Svi koji kazu da je ok za prvi motor 600cc, kazem im i u lice i ovde preko net-a: Ako mislite da ste zavarali sebe, ne varajte druge  . Samo ti druze kupi nesto mirnije, savladaj voznju, balans, ulazak u krivinu, blago proklizavanje nekog od tockova. Veruj mi , sve je bezbolnije i lakse sa nekom manjom masinom. A kao sto i Rasa rece, oni koji voze par meseci ili godina, a kazu lako je to, lako je ku..c. Ni ja nisam pao prvih par godina, a onda padovi jedan za drugim, mislio sam da sam sve naucio pa se opustio. Ne mogu ni da zamislim sta bi ostalo od mene da sam imao 600cc. Samo postepeno, imas vremena, uvek stekaj kintu za nesto jace i bolje. Puno srece u kupovini i postepenom savladjivanju vozackog umeca.

Upravo tako, nemoj slusati savete tipa "za mesec dana ce ti 125cc dosaditi"...pobogu, ko je za mesec dana ista naucio da radi, a kamoli da vozi motor?! Svasta...

Kao sto rekose iskusni ljudi, sedi, probaj,vozi, malo klizanje prednje, malo zadnje, malo nepredvidjene situacije, nagla kocenja, i ko zna jos sta sve...treba tu vremena, a zivot je 1. Ja TVRDIM da se sa velikim motorom nikada ne moze u potpunosti nauciti voznja...i da ce takav vozac UVEK biti losiji od onoga ko je poceo postepeno, sa manjim/laksim/sporijim motorom, pa navise...

Ne radi se samo tu o samokontroli, radi se o tezini motora, i brzinama na kojima se klizanja/nepredvidjene stvari osecaju i desavaju...veruj mi, na zzr-u kad dodje do klizanja, i ti to osetis, a neiskusan si, vec je kasno...nema ispravke...a ti neiskusan pogotovu neces znati kako da odreagujes...najgore je sto usled neiskustva neces ni znati da guras motor preko ivice i mogucnosti...taj motor ide bolje nego ijedna kola koja su dostupna obicnim smrtnicima...brzina se i ne oseti na njemu...motor nije zajebancija, i ne treba ga shvatati olako..

Dakle, jedno pitanje za momke koji "uce" na 600-tkama: kako vi mislite da naucite da vozite, ako, kao sto kazete, imate maksimalnu samokontrolu, i vozite shodno svojim mogucnostima stalno? Kako cete vi da osetite granice tog motora, i da vidite kako se motor ponasa u tim krajnjim slucajevima, kao i kako cete da naucite kako da reagujete u tim slucajevima? Da li cete vi onda ikada kontrolisati taj motor da ga bezbedno vozite, i iskoristite njegove potencijale? Ili, ako koristite 20-30% potencijala tog motorcikla, koja je onda poenta da ga vozite, kad ce klinja na 125-ici na Avalskom putu da vas ostavi da mu gledate u zadnji tocak?

Iskustvo sa kolima ti, sto se tice same voznje motora, nece znaciti prakticno nista...te dve stvari nemaju veze jedno s' drugim. Znacice ti u smislu poznavanja saobracajnih propisa i snalazenja u saobracaju, i slicno... a sto se tice voznje, nista.

Retki su ljudi sa dugogodisnjim stazom na motoru, i koji dobro voze, da ce ti reci da odmah uzmes motor od 500+ kubika...zaista retki...

evo jedno lično iskustvo...

prošle godine burazer i ja imali smo zzr600 i mz251, kad je došla kawa mz nismo ni vozili. ali posle nekog vremena ja uzmem da se provozam. imao sam osećaj da lebdim, sve ide tako lako, nema stresa, nema tolike napetosti, jednostavno letiš (ne mislim na brzinu kretanja). zzr je ozbiljan motor (da ne bude da sam se uhvatio samo njega ali jbg njega sam imao tad), težak, lako povlači, koncentracija mora biti na nivou....

e sad, niko ovde ne kaže da ti ili bilo ko neće moći da vozi veći motor odjednom već da je bolje krenuti sitnijim koracima, mad aopet sve naravno zavisi od čoveka do čoveka...

što se tiče vožnje automobila, kao što šesti reče poznavaćeš propise i još jedna pozetivna stvar što već imaš neki osećaj za menjanje brzina, kvačilo, vagu i slično...

• U prolazu, 9 postova

Pa i meni se cini da je tako najispravnije. Citam forum vec par dana,po ceo dan citam i tako malo po malo upijam,shvatam sta me ceka,sta se desava,kako se desava i dosao sam u situaciju da nekoliko puta zastanem i kazem sebi: Vedrane mozes li se ti snaci sa 50ks i 200 kila medju nogama? Mislim naravno da cu se snaci pri nekog krajnjoj laganici,ali iluzorno je da ocekujem da necu pozeleti da malo zavrnem gas i da lakse dovedem sebe u neku opasnu situaciju nego sto bih se doveo sa slabijom masinom. A posto sebe smatram normalnom i realnom osobom u tom smislu i nisam neka lozana i paljevina morao sam to da se zapitam! Tako da sam definitvno dosao do zakljucka da ce biti prvo neka enduro 125ica pa posle sezonu-dve neka 500,600tinjara. Sada jos da odlucim otprilike koji model,jer kad sam se vec odlucio za slabiji onda bar da bude i savrseno ucilo :) Koliko sam shvatio, najbolje da gledam X-road od novih, a od polovnih neka DT125 ili XT125...?

• U prolazu, 71 postova

Bezveze da se sad raspravljam ovde na temi gde je covek samo trazio misljenja oko izbora. Coveka sam upoznao pre dan dva, nasli smo se, pokazao sam mu tacno koliki je ZZR i kakav je osecaj u sedlu. Vec tada je rekao da ne zeli da uzima takav motor ove sezone, i ako sam mu bilo kako pomogao u izboru drago mi je. Zasto sam to pomenuo - mislim da je (skoro) svako dovoljno inteligentan da zakljuci na osnovu onoga sto mu savetuju sta mu je ciniti. Ja sam i u prvom postu rekao da motor imam tek nesto preko 2 meseca, i dao sam svoje vidjenje ta 2 meseca, naravno da ne mislim da sam popio svu pamet sveta. I nisam nikome pokusavao da prodam nesto, svako odlucuje za sebe

Da me neko pita da li bih isto uzeo ovaj motor da sam znao kakav je, rekao bih mu DA opet. Istina je da zahteva mnogo koncentracije, ne znam da li je "opustenije" voziti neki 2T ili ne, u svakom slucaju za sebe znam da sam uvek na oprezu kada vozim i ne razmisljam o bilo cemu drugom tada.

Pominjana proklizavanja zadnjeg tocka sam imao blaza i na ZZR-u pogotovo kada kisa tek pocne da pada pa razmaze ulje GSP autobusa po celom putu, i nije za uopste za zezanje slazem se, ko je pametan usporice i prilagodice voznju. Isto mi se u vise navrata desilo i da mi se naravno nenamerno blokira zadnji tocak dok nisam navikao kako postupati s poprilicno demoliranim menjacem na ovom motoru, sve pri relativno niskim brzinama koliko bih isao sigurno i sa 125cc. Sve su to neke stvari koje se mogu desiti i na 125cc isto kao i na ZZR. Za neke ekstremnije situacije, da se npr nesto od toga desi u krivini pod ostrim nagibom, mislim da cak i visegodisnje iskustvo nije uvek garant.

Dakle, jedno pitanje za momke koji "uce" na 600-tkama: kako vi mislite da naucite da vozite, ako, kao sto kazete, imate maksimalnu samokontrolu, i vozite shodno svojim mogucnostima stalno? Kako cete vi da osetite granice tog motora, i da vidite kako se motor ponasa u tim krajnjim slucajevima, kao i kako cete da naucite kako da reagujete u tim slucajevima? Da li cete vi onda ikada kontrolisati taj motor da ga bezbedno vozite, i iskoristite njegove potencijale? Ili, ako koristite 20-30% potencijala tog motorcikla, koja je onda poenta da ga vozite, kad ce klinja na 125-ici na Avalskom putu da vas ostavi da mu gledate u zadnji tocak?

Ja mozda vozim 30% potencijala (sto je na ZZR i vise nego dovoljno za npr gradsku voznju), pa bih samo pitao jel treba svi da vozimo nase motore 99% do limita da bi mogli da kazemo sebi ili drugima, to je to savladao sam ga. Mozda se u tome jedino ne slazemo u vezi te dileme 2T/4T ali ja smatram da ljudi koji tako razmisljaju stvarno (da je to jedini nacin da se nauci dobro) i ne treba da uzimaju bilo sta oko 600, a ne daj Boze vise od toga za prvu sezonu.

S druge strane, sa 125cc motorima tipa rs125, mito i slicni, moze da se ide oko 160km/h a ni ubrzanje im nije mnogo losije od 4T tako da ne vidim bas toliko znacajnu razliku, jedino sto su po meni neopravdano preskupi

Retki su ljudi sa dugogodisnjim stazom na motoru, i koji dobro voze, da ce ti reci da odmah uzmes motor od 500+ kubika...zaista retki...

Samo da kazem za ovo da kada sam ja nedavno bio u istoj dilemi, 90% ljudi me je savetovalo da uzmem 600cc :) Mozete da pogledate ako ne verujete, tema je na forumu, plus jos dosta njih koje sam pitao sa strane dok sam se raspitivao za polaganje "eh pa ja sam polozio na 1000cc". A coveku od koga sam kupio ZZR to je prvi motor koji je vozio po dobijanju dozvole...

Kao sto rekoh, i Suzuki Dr125 je jako lep motorcic...vislji je recimo lepo od Sachs-a, pa ce ti mozda vise odgovarati...bio je jedan na moto-berzi ;)

A lepa je i ta yamahica xt (moze i cross, i supermoto, vec prema cemu vise naginjes), samo verovatno malo skuplja...

Dobar je i taj Sachs...pa pogledaj...moj predlog i dalje da naginjes ka 4t...mnogo ce ti biti lakse za ucenje... ;)

Pozdrav...

Ja sam i u prvom postu rekao da motor imam tek nesto preko 2 meseca, i dao sam svoje vidjenje ta 2 meseca, naravno da ne mislim da sam popio svu pamet sveta.

Zato i sacekaj sa svojim savetima drugima o ovako osetljivoj stvari (izboru prvog motora) kad budes stavio koju godinu iskustva pod dupe...svojim savetom mozes nekome naskoditi, kao sto su i tebi potencijalno naskodili oni koji su te savetovali da uzmes to sto si uzeo.

Pominjana proklizavanja zadnjeg tocka sam imao blaza i na ZZR-u pogotovo kada kisa tek pocne da pada pa razmaze ulje GSP autobusa po celom putu, i nije za uopste za zezanje slazem se, ko je pametan usporice i prilagodice voznju. Isto mi se u vise navrata desilo i da mi se naravno nenamerno blokira zadnji tocak dok nisam navikao kako postupati s poprilicno demoliranim menjacem na ovom motoru, sve pri relativno niskim brzinama koliko bih isao sigurno i sa 125cc. Sve su to neke stvari koje se mogu desiti i na 125cc isto kao i na ZZR. Za neke ekstremnije situacije, da se npr nesto od toga desi u krivini pod ostrim nagibom, mislim da cak i visegodisnje iskustvo nije uvek garant.

Veruj mi da to nije ni p od proklizavanja, i da, iskustvo je u mnogim slucajevima garant kao prvo da ces znati kada ce ti motor proklizati, kao i kako da to ispravis, pa i kontrolises... ;D ;D ;D (veruj mi, moze da bude mnogo zabavno). Ucenje te kontrole je na manjem motoru mnogo lakse, jer se sve desava na manjim brzinama, i uvek mozes da spustis nogu...dakle mozes vezbati proklizavanje na mokroj podlozi pri 20km/h, sto na ZZR-u ne mozes...ali sta ja tebi pricam, kad ti to nisi nikad probao na manjem bajku, i uopste nemas predstavu o cemu pricam.

Ja mozda vozim 30% potencijala (sto je na ZZR i vise nego dovoljno za npr gradsku voznju), pa bih samo pitao jel treba svi da vozimo nase motore 99% do limita da bi mogli da kazemo sebi ili drugima, to je to savladao sam ga. Mozda se u tome jedino ne slazemo u vezi te dileme 2T/4T ali ja smatram da ljudi koji tako razmisljaju stvarno i ne treba da uzimaju bilo sta oko 600, a ne daj Boze vise od toga.

Kao sto rekoh, zasto ce ti onda takav motor, ako ga vozis na 30 posto potencijala (a ne vozis ga ni na toliko, veruj mi)? Cemu onda sve to? Ne vidim koja je to dilema 2t/4t, zaista ne shvatam o cemu pricas, ocigledno mesas neke pojmove, ili nemas dovoljno znanje o tome o cemu pises...

Motor se kontrolise ne zbog toga da mozes da se hvalis nekome, i da bi eto bio "baja" koji kontrolise "masinu", nego da u nepredvidjenoj situaciji mozes da izbegnes padanje/sudar, a samim tim i posledice svega toga...a to se uvek desava, bez obzira koliko ti bio pazljiv...jer svako gresi, a na ulici/putu ima i drugih ucesnika u saobracaju sem tebe...

Ako kontrolises vozilo koje vozis 30%, ti si opasnost po sebe i druge u saobracaju.

S druge strane, sa 125cc motorima tipa rs125, mito i slicni, moze da se ide oko 160km/h a ni ubrzanje im nije mnogo losije od 4T tako da ne vidim bas toliko znacajnu razliku, jedino sto su po meni neopravdano preskupi

Mesas pojmove 2t, 4t i kubikazu... 125 2t je brze i eksplozivnije od 4t iste zapremine, dakle bolje ubrzanje i performanse od 4t iste zapremine...jedino ako ne poredis 4t od 600 kubika i 2t od 125 kubika :D

Drugo, ja sam coveku savetova 4t 125-icu

Samo da kazem za ovo da kada sam ja nedavno bio u istoj dilemi, 90% ljudi me je savetovalo da uzmem 600cc :)

...plus jos dosta njih koje sam pitao sa strane dok sam se raspitivao za polaganje "eh pa ja sam polozio na 1000cc".

A coveku od koga sam kupio ZZR to je prvi motor koji je vozio po dobijanju dozvole...

Lose su te savetovali...i to sto su oni tako uradili/polagali, ne znaci da je dobro tako...i koliko dugo ti ljudi uopste voze? I taj tvoj sto ti je prodao ZZR, nemoj mi reci da ga je kupio i polozio pre 10 godina...pre ce biti pre godinu-dve ili manje...

• Drug član, 2265 postova

A zasto ne 250ccm???

125 ne mora da bude dovoljno, a 250ccm ne mora da bude previse.

Da imas 16 godina i nikakvog iskustva u saobracaju, rekao bih ti 125. Posto imas iskustva i pros'o te pubertet onda 250.

Naravno nikako cvaje. vise od 20-25  konja mislim da bi ipak bilo previse.

• Svrati ponekad, 134 postova
  • Motocikl: TDM 4tx

Cekajte malo a da vas pitam ja neshto.

Da li bi ste i vi koji zagovarate manje kubikaze sa tom kolichinom raspolozivog novca kupili 125, 150???

Ubacite se u poziciju da imate 22 i da imate para za jachi motor a niste dosad vozili??

neko reche kupi X road 125 za 1999 jevreja. OK i on ce to da vozi godinu dana (a ono mesec dana sam mislio hipotetichki ne bukvalno) i onda ce tu mashinu da proda za 30% manje novca poshto je nova, a i da je polovna isto je na gubitku samo manjem, i kupiti sebi neshto jache. Ako ste vi spremni da bacite 200-300 evra za godinu dana mozda to neko ne zeli. Posle godinu dana (a sigurno je nece voziti duze) kad bude seo na jachi motor morace opet sve ispochetka.

Svaki motor, pa chak kad je i u pitanju isti model je pricha za sebe. Isto ce morati da uchi, da se navikava i privikava, a za godinu dana nekog velikog iskustva nece neshto mnogo pomoci.

Ali OK slazem se sa vecinom neka chovek kupi 125 ili 150, 250...,bezbednije i lakshe je, mozda je moje gledishte pogreshno ali eto da ne bude da nekog "guram u smrt" povlachim ono shto sam rekao u vezi ove teme i neka je sa srecom i puno bezbednih kilometara.

A da, samo da se josh nadovezem, ne slazem se apsolutno sa Shestim da mu iskustvo iz voznje automobila nece mnogo pomoci.

To si lupio i ostao ziv ;) ( bez uvrede nije recheno u tom tonu), pa mene je iskustvo sa autom zilion puta spasilo eventualne katastrofe. Svako ko ima malo duzeg vozachkog staza, shta kod vozio, moze da predvidi eventualnu mogucnost da ce neko uradi neshto shto bi ga ugrozilo. Vozila oko tebe i put je uvek isti shta god da vozish, bitno je tvoje iskustvo koje si stekao u raznim situacijama tokom uchestvovanja u saobracaju. Ne govorim ovde o razlikama izmedju motora i automobila, nego o tome da je on bogatiji za jedno veliko iskustvo koje ce mu sigurno pomoci kad bude pocheo da vozi motor.

Ako ja nisam u pravu, sachekajmo onda da kupi motor, neka ga vozi po gradu tri meseca (otprilike) pa neka sam chovek kaze da li mu je pomoglo to shto je do sad vozio auto.

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

Nisam mislio da se mešam, ali mi se ovo ne sviđa...

Koliko moja malenkost zna, poenta vožnje motora je uživanje, ne vožnja na granicama mogućnosti bilo kog, a ne daj Bože nekog R motora. Ako ti prijatelju razmišljaš o tome da li će te "klinja na avalskom putu ostaviti na na 125-ici", savetujem ti da ne juriš klinje po avalskom, opasno je.

A zašto svi pričaju ili o 125 ili o 600 kubika, i to u R varijanti? Velika je to razlika. Šta je sa prelepim motorima od 400 ili 500 kubika, koji nisu R varijante, tipa Suzuki GS 500, Honda CB 500, bandit 400... Koliko sam uspeo da primetim, to su perfektni motori gde je spojena "komplikovanost" velikog motora sa relativno malom težinom (170-180 kg) i veoma pitomim karakteristikama za nekog ko počinje?

• Drug član, 1779 postova

Ja nikako ne bih kupovao kineza.Po meni japanac od 125 ili 250 normalno 4 takta i bog da te vidi i ne premisljaj se mnogo vreme prolazi .

• U prolazu, 8 postova

Da li bi ste i vi koji zagovarate manje kubikaze sa tom kolichinom raspolozivog novca kupili 125, 150???

Ubacite se u poziciju da imate 22 i da imate para za jachi motor a niste dosad vozili??

neko reche kupi X road 125 za 1999 jevreja. OK i on ce to da vozi godinu dana (a ono mesec dana sam mislio hipotetichki ne bukvalno) i onda ce tu mashinu da proda za 30% manje novca poshto je nova, a i da je polovna isto je na gubitku samo manjem, i kupiti sebi neshto jache. Ako ste vi spremni da bacite 200-300 evra za godinu dana mozda to neko ne zeli. Posle godinu dana (a sigurno je nece voziti duze) kad bude seo na jachi motor morace opet sve ispochetka.

Covek je rekao 3000-3500 jevreja. Rekoh vec da sam u slicnoj potrazi samo mi je budzet 2000. Ako pricamo o novim 125-icama na trzistu postoje Sachs X-road za 1999, Suzuki DR125 koji je 3500 i Yamaha XT125 za 3700. Ima tu jos nekih kineza ali mislim da je to bas "teska Kina" sa garancijom od 2000km i slicno pa to i ne uzimam u obzir.

Ja uzeo u obzir varijantu da posle godinu dana na novom motoru gubim 30% a na polovnom manje pa pomislio da umesto novog Sachs-a za 2000 kupim nekoliko godina staru Suzu ili Yamu koja je vec izgubila tih prvih 30%, i bolje ga prodam za npr. 2 godine.... i okacio oglas ovde na forumu medjutim niko mi ne odgovara vec par nedelja a svi koji uvoze polovnjake kazu da im se iz nekog razloga ne isplati da uvoze male kubikaze. I na kraju ce verovatno biti Sachs, 30% je u tom slucaju 600e a kod Yame bi bilo 1100e  :)

Coveku se, kako mi se cini, najvise svidjaju enduro/supermoto motori a takvih od 250cc skoro i da nema na trzistu osim nove Yamahe WR250 koja je nesto 5000-6000 i mozda par modela Husqvarne koji su jos skuplji.

A da, samo da se josh nadovezem, ne slazem se apsolutno sa Shestim da mu iskustvo iz voznje automobila nece mnogo pomoci.

To si lupio i ostao ziv ;) ( bez uvrede nije recheno u tom tonu), pa mene je iskustvo sa autom zilion puta spasilo eventualne katastrofe. Svako ko ima malo duzeg vozachkog staza, shta kod vozio, moze da predvidi eventualnu mogucnost da ce neko uradi neshto shto bi ga ugrozilo. Vozila oko tebe i put je uvek isti shta god da vozish, bitno je tvoje iskustvo koje si stekao u raznim situacijama tokom uchestvovanja u saobracaju. Ne govorim ovde o razlikama izmedju motora i automobila, nego o tome da je on bogatiji za jedno veliko iskustvo koje ce mu sigurno pomoci kad bude pocheo da vozi motor.

Ako ja nisam u pravu, sachekajmo onda da kupi motor, neka ga vozi po gradu tri meseca (otprilike) pa neka sam chovek kaze da li mu je pomoglo to shto je do sad vozio auto.

U karijeri vozaca automobila ti se sigurno mnogo puta desilo da imas "bliski susret" sa motociklistom zato sto ga npr. nisi video u retrovizoru, itd... pa ces kao vozac motora tako nesto moci da predvidis. To je samo jedno od korisnih iskustava.

• U prolazu, 71 postova

Kao sto rekoh, zasto ce ti onda takav motor, ako ga vozis na 30 posto potencijala (a ne vozis ga ni na toliko, veruj mi)? Cemu onda sve to? Ne vidim koja je to dilema 2t/4t, zaista ne shvatam o cemu pricas, ocigledno mesas neke pojmove, ili nemas dovoljno znanje o tome o cemu pises...

Motor se kontrolise ne zbog toga da mozes da se hvalis nekome, i da bi eto bio "baja" koji kontrolise "masinu", nego da u nepredvidjenoj situaciji mozes da izbegnes padanje/sudar, a samim tim i posledice svega toga...a to se uvek desava, bez obzira koliko ti bio pazljiv...jer svako gresi, a na ulici/putu ima i drugih ucesnika u saobracaju sem tebe...

Ako kontrolises vozilo koje vozis 30%, ti si opasnost po sebe i druge u saobracaju.

Opet se izgleda nismo dobro razumeli, ja sam mislio da se govori o potencijalu u smislu potencijala *snage* motora, a ne kao procenat *kontrole*. Tu govorim pre svega o snazi, a za 2T sam cisto mislio na 125cc 2T trkalice tipa RS125 i Mito (mislim da sada to imaju u autoskoli VIR), njih sam poredio sa 4T 600cc. A one i nisu nesto mnogo sporoje od 600cc vec jednostavno im je kraci ciklus servisiranja (koliko znam svake sezone ako se voze mora da se menja cilindar itd) a neopravdano mnogo kostaju. Potencijal o kome sam govorio je da npr dok se 2T muci u najvisoj brzini na 140km/h, 600cc motori tu brzinu odrzavaju u 3. brzini i to na relativno niskom broju obrtaja. S druge strane, ZZR na vrhu svog potencijala snage nije bas bezbedan po nasim putevima ni za nekoga ko ima par sezona iza sebe, mislim da bi se bar tu mogli sloziti? A za gradsku voznju ne moram ni pricam, vec na 20% se prelazi ogranicenje brzine...

Tj trajnost motora je mnogo veca na 4T 600cc, ne samo na brzinama preko 100 vec i u nekoj normalnoj sporijoj voznji, dok se motor tih 2T motora mnogo vise napinje i samim tim trosi. Meni je tu cisto ekonomski razlog, za 2500evr moze da se kupi veoma dobar i "trendy" 2T 125cc ali ako se odvoza sezonu dve njegovo stanje a s tim i vrednost ce drasticno da opadne. Pogledajte samo po oglasima koliko se takvih motora prodaje a da su stariji od '96. Veoma malo, s razlogom. Gledao sam sve ovo veoma detaljno, i na kraju napravio odluku takva kakva je.

Covek je vec odlucio sta mu je ciniti, tako da ovo nema nekog uticaja na njega, da ne bude kao sto je neko vec napisao gore "da guram nekoga u smrt". Istina, ne znam ga, videli smo se na pola sata mozda, i ne znam kako bi on vozio ovakav motor, za sebe znam koje su mi granice samokontrole pa i mogu da kazem da bar sam necu ugroziti svoju bezbednost, a za ostale ucesnike u saobracaju na zalost ne moze niko da garantuje.

I taj tvoj sto ti je prodao ZZR, nemoj mi reci da ga je kupio i polozio pre 10 godina...pre ce biti pre godinu-dve ili manje...

Necu da te opljackam "Eto - jel sam ti rekao?" trenutka ;) jeste vozio ga je jednu sezonu.

Sta god na kraju kupis Vedrane, u zdravlju i dugo ga vozio pa se vidimo sledece, ako ne i ove sezone (kako se vec odlucis) za neku voznju s nas par ludaka sto se uce na 600cc :)  -  mogu i oni da se voze ispod 100km/h nisu avioni pa da imaju minimalnu brzinu ;)

druže u pravu si za ovo štto si napisao i to se odnosi na učestvovanje u saobraćaju, ali...

star je u tome da se ja kad sam u kolima ne bojim šačice rizle u krivini, ne bojim se farbe na pešačkom prelazu, zemlje koji je neki traktor izneo na put... i sličnih stvari, verujem da je Shesti misllio na to.

• IRON WILL, 972 postova
  • Motocikl: Voleo bih da imam motor

Hmmm,dobro,pazljivo pratim sve sto savetujete, ali vidim da u svim temama postoje 2 struje: jedni su za step-by-step,a drugi za nesto jace u startu.Ne znam koliko solidno iskustvo u voznji automobila moze da mi pomogne u odluci,ima li i to neku tezinu? Jer nikako ne mogu da odlucim dal prvo 125 il nesto jace. Vidim da moze i na jacem da se nauci tako da sve zavisi, ali je mozda malo teze. No,tu dilemu cu razresiti kroz jos nekoliko dobrih obrazlozenja... (usput sam odlucio da se za prvi motor otvorim max 2500e,ali samo za motor,ukljucujuci tu i neophodan servis)

P.S. Kakva je razlika u voznji izmedju KLE500 i Tegai-a, jel zahtevan Tengai u odnosu na KLE??

I KLE I TEngai su laki za savladavanje, a Tengai ti je samo drugacija verzija KLX-a, samo sto ima vise plastike, ali je masina ista. Glavna je razlika sto ti je KLE tako da kazem "urbanija" varijanta od Tengaia (KL650)

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Moja preporuka je neki 4t enduro/supermoto, npr Suzuki dr125 ili slicno..moze i neki pristojniji kinez kao onaj Sashs X-road (sad je nov 2000e)

Nemački Fichtel & Sachs (pristojniji kinez) je u 70-im godinama proizvodio agregate za KTM  ;) Dali to znači, da ima tvoj motor kineske korene?  ;D Ako je tako, onda je i KTM EXC 125 'pristojniji kinez'...a za mnogo veče pare.

...Ne zavodi dečka, i ako se Sachs od prošle godine proizvodi u Kini - kao i večina stvari danas.

Izvinjavam se za off :)

Inače podržavam sa Shestiem da počneš sa nekom 125-icom, bar za tolko vremena da stekneš osnovni osečaj za motor i ciklistiku.

Izvini,  Moren, ali ne vidim logiku u tvojim recima... KTM ima kineske korene zato sto je pre 40 godina za njega proizvodio motore u Austriji Saschs koji sada ima kompletnu proizvodnju u Kini?! Kakve to ima veze jedno s' drugim?! E, svasta cu jos procitati ovde :D

Sve puca od činjenica  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja